ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 3 - September/oktober 2012

PDF-versie

Inhoud

Zo zien wij het

Wetenschappen en waarheid

TamTam

  • Mediteren houdt verkoudheid op afstand
  • EGCG uit groene thee remt de groei van baarmoederfibromen
  • Acupunctuur bij astma
  • Bromelaïne uit ananas als kankertherapie
  • Knoflook effectiever dan antibiotica bij voedselvergiftiging

Medisch

Cholesterol
Een stof om te koesteren


Voeding

Transferfactoren
Natuurlijke regulators van het immuunsysteem

MondjesMaat

Appels, de vruchten van kennis en eeuwige jeugd

 

Therapie onder de loep

Shiatsu

Nutriënten

Coënzym Q10

Fyto

Meidoorn voor een sterk hart

Bewustzijn & Harmonie

Ruimte geven aan verlies


Cosmetica

Natuurlijke parfums


Boekenplank

Baarmoederhalskanker
HPV-vaccins als een "deus ex vagina'

Zo zien jullie het

Wat is voor jou 'respect'?

Leefstijl

Hartcoherentie & ademhaling
Breng je lichaam en geest weer tot rust


Als leven moeilijk is

Psychotrauma
Als een onverwachte, indringende gebeurtenis je leven helemaal overhoop haalt

Medicijnen

Cholesterolverlagende middelen
Statines versus rode gist rijst


Research

Citrusflavonoïden als geneesmiddelen

Grabbelton

  • Elke dag een wijntje voor sterke botten?
  • Pasta van groene bananen, het nieuwe glutenvrije alternatief?
  • Langer slapen vermindert de aanleg om dik te worden
  • Kanker uithongeren met voeding
  • Welke vorm van vitamine C kiezen?

Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

Fastforward - Colofon


Een greep uit de inhoud


Sinds de breuk tussen wetenschap en religie worden wetenschappen hoog in het vaandel gedragen door iedereen die belang hecht aan objectiviteit. Vooral in de medische wereld wordt niets aangenomen zonder wetenschappelijke bewijzen. Maar hoe objectief is de wetenschappelijke benadering eigenlijk? Staat ze werkelijk boven geloof, emoties, gevoel en intuïtie of wordt ze er meer door bepaald dan de meeste wetenschappers willen toegeven? Wetenschappen & waarheid - pag. 3 


Cholesterol wordt nog steeds als dé grote boosdoener beschouwd bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Dat is al lang achterhaald, maar de cholesterolmythe blijft hardnekkig hangen. Als bij een jaarlijkse bloedcontrole blijkt dat je cholesterol een beetje gestegen is, word je bang gemaakt voor een nakende hartaanval. Vaak kom je thuis met een voorschrift voor cholesterolverlagende middelen.Kunstmatige cholesterolverlaging is in de overgrote meerderheid van de gevallen niet alleen onnodig, maar zelfs gevaarlijk. Sinds het grootschalige gebruik van statines is er een duidelijke trend waarneembaar: een lage cholesterol verhoogt het risico op kanker, hart- en vaatziekten en overlijden. Waarom blijft men ‘hoge’ cholesterol dan nog steeds als een ziekte beschouwen? Omdat cholesterolverlagende middelen big business zijn en omdat artsen vaak ‘bijgeschoold’ worden door farmaceutische bedrijven. De juiste informatie bereikt de meeste artsen niet en de leek al helemaal niet. Gelukkig zijn er steeds meer artsen die beginnen te twijfelen aan het nut van cholesterolverlaging. Cholesterol, een stof om te koesteren - pag. 10 


Virussen, bacteriën, allergenen en andere ‘vreemde indringers’ worden vaak als de oorzaak van ziekten bestempeld. Eigenlijk is dat een verkeerde denkwijze. Ze zijn zelden de oorzaak van ziekte, maar eerder een gevolg. Micro-organismen leven al miljoenen jaren in symbiose met de mens. Ze zijn normaal niet schadelijk, maar eerder gunstig voor onze gezondheid. Zonder bacteriën zouden we sterven. In een gezond lichaam kunnen virussen en bacteriën geen schade aanrichten. Wanneer echter bepaalde omstandigheden gecreëerd worden, kunnen micro-organismen zich vermenigvuldigen en ziekte veroorzaken. De echte oorzaak is dan niet het virus of de bacterie, zoals men meestal aanneemt, maar een verzwakt immuunsysteem. In een gezond lichaam geeft de aanwezigheid van virussen en bacteriën geen aanleiding tot ziekten. Hetzelfde geldt voor allergenen. Dat zijn eigenlijk onschuldige stoffen in de natuur en in de voeding. Ze kunnen alleen maar klachten veroorzaken als het immuunsysteem overactief is. De immuniteit kan op een natuurlijke manier gereguleerd worden. Eén van de manieren om dat te doen is met transferfactoren, een nog vrij onbekend complex van polypeptiden, die van moeder op kind worden doorgegeven via het colostrum of de eerste moedermelk.

Transferfactoren - pag. 14 


Door het steeds ruimere aanbod van exotisch fruit in alle supermarkten is de appel voor ons een ordinaire vrucht geworden. Dat is ooit anders geweest. De appel zou het favoriete fruit geweest zijn van de Grieken en de Romeinen. Doorheen de geschiedenis is hij bestempeld als ‘verboden vrucht’, ‘de vrucht van de kennis’ en in de Noorse mythologie zelfs als ‘de vrucht die de eeuwige jeugd belooft’. En natuurlijk is er de beroemde oneliner ‘an apple a day keeps the doctor away’, een volkswijsheid waar - zoals dat meestal het geval is - heel veel waarheid in zit. En zoals het meestal ook gaat met volkswijsheden, doet de wetenschap er iets langer over om tot dezelfde conclusie te komen.Wetenschappers hebben gaandeweg steeds meer eigenschappen van appels ontrafeld die hun voedingswaarde overstijgen. Appels zijn rijk aan vitaminen, mineralen, bioflavonoïden, antioxidanten en vezels, waarvan het gunstige effect op onze gezondheid door verschillende studies is aangetoond. Regelmatig appels eten wordt geassocieerd met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, spijsverteringsziekten en alzheimer. Recent nog ontdekten onderzoekers dat de schil van biologische appels stoffen bevat die de groei van kankercellen remt. Appels, de vruchten van kennis en eeuwige jeugd - pag. 18 


Hoewel in één woord gevat, is de inhoud niet zomaar één twee drie uit te leggen. Shiatsu is een Japanse behandelwijze waarbij de fysieke technieken - waaronder acupressuurpunten stimuleren en het lichaam stretchen - verankerd zijn in energetische fundamenten en eigenlijk in een hele manier van leven. Dit heeft Shiatsu zowel beperkingen opgelegd als groeiperspectieven en ontwikkeling geboden doorheen de geschiedenis. 

Shiatsu - pag. 22 


Coënzym Q10 (CoQ10) of ubiquinon is een vitamineachtige vetoplosbare stof, die voornamelijk in het lichaam aangemaakt wordt, maar die ook in de voeding zit. Het staat vooral bekend voor zijn rol in de aanmaak van energie en als krachtige antioxidant. CoQ10 is een veelzijdige substantie die zowel preventief als therapeutisch kan ingezet worden tegen aandoeningen die gepaard gaan met een gebrek aan energie (vermoeidheid, CVS, burn-out) en verhoogde oxidatieve stress of vrije radicalen schade (hart- en vaatziekten, diabetes, veroudering).

Coënzym Q10 - pag. 26 


Meidoorn (Crataegus), ook wel haagdoorn genoemd, behoort tot de plantenfamilie Rosaceae en heeft een lange geschiedenis en traditie, zowel praktisch als medisch. De rode vruchten zouden volgens archeologen al door de prehistorische mens gegeten worden. In de oudheid was de meidoorn het symbool voor hernieuwing en werd hij gebruikt voor vruchtbaarheidsriten. Het harde hout met zijn doornen heeft doorheen de geschiedenis uiteenlopende toepassingen gekend. Het werd veel gebruikt als afschermende haag (vandaar de naam haagdoorn) en als omheining om vee binnen te houden of indringers buiten te houden. Omwille van de hardheid was het ideaal voor het hakblok waarop mensen onthoofd werden en de doornen deden ooit dienst als naalden voor grammofoons. Volgens sommige bronnen zou de doornenkroon van Jezus gemaakt zijn van meidoorn.Pedanius Dioscorides, een Oudgriekse arts, farmacoloog en plantkundige, vermeldt meidoorn al in zijn farmacopee Materia Medica (40 - 90 na Chr.). Hij stelt dat de bessen goed zijn tegen diarree en overvloedige maandstonden en dat meidoorn opwekkend is voor het hart. In de middeleeuwse volksgeneeskunde werd meidoorn gebruikt tegen slapeloosheid, duizeligheid, borstvliesontsteking, diarree, bloedingen en jicht. Vanaf de 17de eeuw kwam de hartversterkende werking op de voorgrond, maar het zou nog meer dan twee eeuwen duren voor meidoorn echt op brede schaal werd toegepast bij hartklachten. In de huidige medische wetenschappen worden vooral de flavonoïden en proanthocyanidinen van de meidoorn bestudeerd en toegepast omwille van hun farmacologische eigenschappen.

Meidoorn voor een sterk hart - pag. 30 


Steeds meer mensen, ook ikzelf, eten en drinken biologische producten, dragen kleding van natuurlijke stoffen en kiezen er bewust voor zich geen dingen aan te schaffen die schadelijk zijn voor mens, dier en natuur. Daar hoort uiteraard ook bio parfum bij. Toch blijft parfum voor veel mensen meer dan alleen een lekker geurtje en laten ze zich verleiden door de trendy merken en designerflacons. Bio parfum klinkt immers minder chique dan Chanel nr. 5.De termen ‘bio’ en ‘eco’ hebben echter al lang hun geitenwollensokkenimago verloren. Tegenwoordig zijn veel bio producten hip, trendy en zelfs chique. Natuurlijke parfums - pag. 34 


Veel functies in ons lichaam worden volledig automatisch en onbewust gestuurd: lichaamstemperatuur, hormoonhuishouding, immuunsysteem, spijsvertering, ademhaling en hartslag. We hoeven er niet bij na te denken. Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het handhaven van de juiste balans van deze lichaamsfuncties. Toch kunnen we ze bewust beïnvloeden, onder meer door ademhalingsoefeningen.

Hartcoherentie & ademhaling - pag. 36 


Verlies. Het is een woord dat niet zo fijn proeft. Een woord dat refereert naar gevoelens van leegte en gemis. Iets of iemand is verloren. Iets of iemand wordt gemist. Een gat. Het tegenovergestelde van winst. We weten dat het bij het leven hoort, maar stilletjes hopen we dat groot verlies ons bespaard blijft. Zodat de balans positief blijft.Er zijn vele soorten verlies: afscheid nemen van vrienden na een gezellige namiddag samen, een vertrouwde ring verliezen, een gekoesterde verwachting opbergen, je vertrouwde woonst definitief verlaten, een geliefde die overlijdt… Telkens zijn we even of voor langere tijd de richting kwijt, lijkt de grond onder onze voeten minder vast en is het zoeken naar een nieuw evenwicht, een nieuwe wereld zonder datgene wat ons dierbaar was. Ruimte geven aan verlies - pag. 44 


Trauma, de laatste tijd wordt er vaak over gesproken. Het heeft echter een hele poos geduurd voor het een rechtmatige plek kreeg binnen de psychiatrische en psychologische wereld. Dat heeft wellicht te maken met de essentie van trauma, namelijk dat het gaat over de kwetsbaarheid van mensen, over het vermogen van de mens om kwaad te doen en/of om de gruwelijkheid van de werkelijkheid.

Psychotrauma - pag. 46 


Statines zijn zowat de best verkopende medicijnen ter wereld. Ze genereren jaarlijks duizelingwekkende winstmarges. Er wordt geschat dat één op drie mensen boven de 45 jaar cholesterolverlagende middelen neemt. In de overgrote meerderheid van de gevallen is dat totaal overbodig. Het verlagen van de referentiewaarden voor cholesterol naar minder dan 190 mg/dl maakt van bijna iedereen een risicopatiënt. Onderzoeken van de laatste jaren hebben steeds meer gevaarlijke en zelfs dodelijke bijwerkingen van statines aan het licht gebracht, maar de producenten van deze middelen blijven hardnekkig volhouden dat ze levens kunnen redden. De Amerikaanse overheid wil zelfs statines aan het drinkwater toevoegen en Britse cardiologen stelden in 2010 voor dat fastfoodketens, zoals McDonald’s, hun klanten naast ketchup, mayonaise, suiker en zout ook een statine zouden aanbieden bij hun maaltijd om zo het schadelijke effect van de ongezonde hoeveelheid vet te neutraliseren.Door de groeiende bezorgdheid over de gevaren van statines is er nood ontstaan aan veilige alternatieven. Eén van de stoffen die steeds meer voorgeschreven of geadviseerd worden ter vervanging van statines is rode gist rijst. Maar is dat wel zo veilig als men beweert?

Cholesterolverlagende middelen - pag. 48 


Flavonoïden zijn stofjes die uitsluitend voorkomen in planten en plantaardig voedsel. Er zijn ondertussen duizenden verschillende flavonoïden geïdentificeerd. Een hoge inname van flavonoïden met de voeding wordt geassocieerd met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, kanker en andere metabole ziekten. Een klasse van flavonoïden die extra aandacht verdient zijn de citrusflavonoïden, zoals naringenine, nobiletine, tangeretine en hesperitine. Deze stoffen krijgen de laatste jaren veel aandacht in de medische wetenschappen. Niet onterecht, want ze hebben een aantal eigenschappen die hen in staat stellen te concurreren met medicijnen. Citrusflavonoïden - pag. 50                                                                                            





Terug Bestellen