ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nummer 4 - November/december 2012

Inhoud

 

03 Zo zien wij het

Schuld en onschuld

 

06 TamTam

  • Marihuana niet meer zo onschuldig als vroeger
  • Gamma-linoleenzuur remt de groei van pancreaskanker
  • Soja-isoflavonen werken niet als de darmflora verstoord is
  • Vitamine D versnelt de genezing van tuberculose en longinfecties
  • Vitamine B12 beschermt tegen hepatitis C
  • Het geheim van oud worden in Hong Kong


10 Medisch

Carpaletunnelsyndroom
Operatie vermijden met suppletie

 

14 Voeding

Het belang van voeding in de Chinese Traditionele Geneeskunde

 

17 Rechtzetting

Gefermenteerde rode rijst is geen statine

 

18 MondjesMaat

Avocado's

 

22 Therapie onder de loep

Acupunctuur

 

26 Nutriënten

Vitamine B6
Zenuwregeneratie en gezond DNA

 

30 Fyto

Gember
Medicinale duizendpoot

 

34 Dierengeneeskunde

Kennelhoest
Vaccinatie vervangen door natuurlijke immunostimulatie

 

36 Sport

Verzuurde spieren
Overtollig melkzuur afvoeren met suppletie

 

38 Boekenplank

Oersterk
Leven als God in Nederland

 

40 Zo zien jullie het

Wat is voor jou 'respect'?

 

44 Bewustzijn & Harmonie

Het najagen van geluk maakt... ongelukkig

 

48 Als leven moeilijk is

Verslaafd aan seks

 

50 Medicijnen

Antidepressiva
Om depressief van te worden

 

52 Research

Probiotica
Gezondheid begint bij gezonde darmen

 

54 Grabbelton

  • Spieren trainen zonder ze te bewegen?
  • Wetenschappelijk bewijs voor de werking van shiatsu?
  • Muziek houdt je gezond en maakt je slimmer
  • Beweging is het beste diabetesmedicijn

 

58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

 

59 Fastforward - Colofon

 


Een greep uit de inhoud

 

Carpaletunnelsyndroom (CTS) is een neurologische aandoening die veroorzaakt wordt doordat de middelste armzenuw (nervus medianus) in de pols samengedrukt wordt. Het is de meest voorkomende zenuwaandoening bij volwassen. Men schat dat zo’n 5% van de volwassenen er in meer of mindere mate last van heeft. De meerderheid daarvan zijn vrouwen. CTS wordt vaak gelinkt aan herhaalde overbelasting van de handen waarbij de vingers gebogen worden en druk op de handen en de pols wordt uitgeoefend, zoals aan de computer werken, achter een kassa zitten, bandwerk (inpakkers), piano of viool spelen, rotsklimmen, enz. Dit verschijnsel is bekend als ‘repetitive strain injury’ (RSI, herhalingsoverbelasting).

Er zijn ook een aantal onderliggende aandoeningen die CTS in de hand werken, zoals artritis, schildklierproblemen, jicht, fibromyalgie en diabetes. Ook tijdens de zwangerschap heb je meer kans om CTS te ontwikkelen.

Men beweert vaak dat er weinig tegen CTS te doen is, behalve het nemen van ontstekingsremmers en pijnstillers en in ernstige gevallen een operatie. Je kan echter wel degelijk zelf iets doen. Je leefstijl en voeding bepalen in belangrijke mate of je al dan niet carpaletunnelsyndroom krijgt of hoeveel last je ervan hebt. Als je de aandoening al hebt, kan je de ernst ervan aanzienlijk verminderen door voeding en suppletie. In heel veel gevallen kan een operatie op die manier vermeden worden.

Carpaletunnelsyndroom - pag. 10

 

Het is opvallend hoe acupunctuur niet alleen effect heeft op de bedoelde aandoening, maar bovendien een duidelijke verbetering meebrengt van de algemene toestand en de weerstand van de patiënt. Dit komt omdat de traditionele Chinese Acupunctuur niet symptomatisch kán werken, vermits zij gebruik maakt van een medium dat alle functies in het organisme verbindt. Zij stimuleert namelijk de regulatiefunctie van het mesenchym, het ongedifferentieerde primaire bindweefsel, het embryoweefsel waar de fascia en alle organen en lichaamsdelen uit ontstaan en waar alle delen van het organisme door verbonden worden, in een ononderbroken netwerk van vliezen en vloeistoffen.

Acupunctuur - pag. 22

 

Vitamine B6 is een vitamine uit de B-familie. Ze heeft in het lichaam een belangrijke rol als coënzym voor zo’n honderd enzymen die instaan voor essentiële chemische reacties, onder meer de enzymen die glucose aanmaken uit glycogeen en uit aminozuren. Ook de afbraak en opbouw van eiwitten, de aanmaak van neurotransmitters en hormonen en de aanmaak van fosfolipiden zijn afhankelijk van B6. Maar de belangrijkste functie van B6 ligt in de recyclage van homocysteïne, de regeneratie van zenuwen, het behoud van gezond DNA en het reguleren van de genexpressie: het aan- en uitschakelen van genen.

Vitamine B6 - pag. 26

 

De meeste dierenartsen raden je aan om je hond te laten vaccineren tegen kennelhoest, maar holistische dierenartsen zijn daar geen voorstander van. Kennels en hondenpensions eisen bovendien dat je hond gevaccineerd is tegen kennelhoest, zo niet is hij niet welkom. Dat is niet ter bescherming van jouw hond, maar van hun eigen aansprakelijkheid. Een vaccin tegen kennelhoest is echter niet effectief en belet niet dat je hond toch besmet wordt. De infectie kan veroorzaakt worden door een brede waaier van bacteriën en virussen en dat kan niet voorkomen worden door één enkel vaccin. Een vaccin kan ook een actieve infectie niet genezen. Kennelhoest kan op een volledig natuurlijke manier aangepakt worden door het immuunsysteem van je hond te ondersteunen.

Kennelhoest - pag. 34

 

Voor de ene betekent geluk rust, voor een ander is het misschien feesten, praktisch comfort, vrij zijn van verplichtingen, een rimpelloos familieleven hebben, succes hebben, kinderen zien slagen in het leven, nuttig zijn in de maatschappij, een mooie tuin hebben, graag gezien worden, nodig zijn, … Het opvallende is dat de meeste geluksverlangens afgesteld zijn op de buitenwereld. Als uiterlijke omstandigheden jouw geluk gaan bepalen, dan moet je moeite doen om de omstandigheden te manipuleren zodat ze het juiste kader vormen om aan jouw idee van geluk te kunnen beantwoorden.

Het najagen van geluk maakt... ongelukkig - pag. 44

 

Het verschil tussen frequent seksueel contact en een seksverslaving komt neer op controle. Natuurlijk kan regelmatig seks beleven een gevolg zijn van dezelfde psychische en lichamelijke noden en verlangens die we in een seksverslaving terugvinden. Toch gaat het om iets heel anders. Seksualiteit kan een aangename en goede uitlaatklep zijn om stress te filteren of om bepaalde noden te bevredigen. In gewone omstandigheden is het echter een behoefte die onder controle blijft. Wanneer men naar seks gaat hunkeren, zijn eigen grenzen steeds weer overschrijdt of wanneer het verlangen ernaar het gezond verstand gaat domineren, kan er sprake zijn van een verslaving.

Verslaafd aan seks - pag. 48

 

Darmbacteriën verschillen sterk van persoon tot persoon en bepalen hoe ieder individu voedingsstoffen verteert, chemische stoffen uit de omgeving afbreekt en ziekteverwekkende micro-organismen bestrijdt. Dit begint al van bij de geboorte. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben een andere darmflora dan kinderen die flessenvoeding krijgen. Borstvoeding zorgt voor een meer gevarieerde bacteriële samenstelling, die meer resistentie biedt tegen antibiotica en toxische stoffen. Ook de voeding en leefstijl op latere leeftijd bepaalt mee de samenstelling van de darmflora.

Probiotica - pag. 52

 

 
Terug Bestellen