ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo nr. 5 (januari/februari 2013)


Inhoud

03 Zo zien wij het

Deskundigheid & autoriteit


06 TamTam

  • Waarom hoge doses vitamine C nodig zijn bij kanker
  • Cholesterol verlagen met probiotica
  • Omega-3 vertraagt het verouderingsproces
  • Veel in de zon lopen op jonge leeftijd verlaagt het risico op multiple sclerose


10 Medisch

Premenstrueel Syndroom

Voorgoed verlost van PMS


14 Voeding

Crucifere groenten

Waarom broccoli en spruiten zo gezond zijn


18 MondjesMaat

Walnoten

Knabbelen om gezond te blijven


22 Therapie onder de loep

Bachbloesems


26 Nutriënten

Calcium

Essentieel maar niet onvoorwaardelijk


30 Fyto

Salie

Van heilig en magisch kruid tot heilzaam wondermiddel


33 Boekenplank

Homo Energeticus


34 Supplementen

Zijn vitaminen en mineralen gevaarlijk?


37 Hypothesen

Kanker heeft een herstelfunctie

Tumoren zijn geen nutteloze mutaties of op hol geslagen cellen


40 Zo zien jullie het

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2013?


44 Bewustzijn & Harmonie

Feldenkrais

Bewustzijn in beweging


48 Als leven moeilijk is

Depressie, een ziekte van onze tijd?


50 Medicijnen

Motilium


52 Research

Echiumolie

Plantaardig alternatief voor visolie… met extra troeven


55 Grabbelton

  • Chinese geneeskunde verhoogt de overlevingskansen van darmkankerpatiënten
  • Minder koolhydraten eten om niet te vergeten
  • Groene thee drinken tegen prostaatkanker
  • Lachen is goed voor je hart
  • Acupunctuur voor het behandelen van slikproblemen na een beroerte


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud

 

Premenstrueel syndroom (PMS) en menstruatieklachten zijn voor veel vrouwen een maandelijks terugkerende bron van ellende. De klassieke geneeskunde heeft tot nog toe geen effectieve methoden gevonden om PMS aan te pakken. Er zijn geen specifieke lichamelijke kenmerken of labotesten voor de diagnose van PMS, noch geneesmiddelen die blijvende resultaten geven zonder bijwerkingen. In milde gevallen zijn vrouwen aangewezen op pijnstillers en eventueel aanpassing van de voeding- en leefstijl. In ernstige gevallen schrijft men vaak antidepressiva voor. In geen van deze gevallen wordt de oorzaak van de klachten aangepakt.

Toch kunnen vrouwen op een natuurlijke manier voorgoed van hun PMS-klachten verlost worden. Door het herstellen van alle metabole stoornissen in het lichaam met de juiste voeding, aanpassing van leefstijl en indien nodig met supplementen, kunnen PMS en andere menstruatieklachten volledig en definitief verdwijnen.

Premenstrueel Syndroom - pag. 10


Tot de crucifere groenten of de kruisbloemigen (Brassica) behoren de kolen en de koolachtigen (bloemkool, broccoli, spruiten, boerenkool, savooikool, witte kool, rode kool, koolrabi, Chinese kool, paksoi, ...), radijs, mierikswortel, wasabi, waterkers, mosterd en rapen.

Crucifere groenten onderscheiden zich van andere groenten omdat ze rijk zijn aan zwavelhoudende stoffen, de zogenaamde glucosinolaten. Wanneer deze glucosinolaten afgebroken worden - tijdens het kauwen of in de spijsvertering - komen verschillende bioactieve stoffen vrij, zoals isothiocyanaten en indolen, stoffen die vooral bekend zijn voor hun rol in de natuurlijke kankerpreventie en -behandeling. Een voeding rijk aan crucifere groenten wordt gelinkt aan een verlaagd risico op verschillende soorten kanker, waaronder longkanker, darmkanker, borstkanker en prostaatkanker.

Isothiocyanaten en indolen zijn de reden waarom broccoli en andere kolen zo gezond zijn. Het is onmogelijk om uit te leggen hoe dat precies in zijn werk gaat, zonder een paar moeilijke termen te gebruiken. Laat je niet ontmoedigen als je daar niet mee vertrouwd bent, probeer in dat geval gewoon de boodschap erachter te lezen.

Waarom broccoli en spruiten zo gezond zijn - pag. 14


De walnoot (Juglans regia L.) of okkernoot werd vorig jaar uitgeroepen tot ‘koning der noten’. Het blijkt de gezondste noot om te eten. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn hoog antioxidantgehalte dat helpt om hart- en vaatziekten en diabetes op afstand te houden. Daarnaast zijn walnoten rijk aan ontstekingsremmende stoffen die beschermen tegen alle degeneratieziekten, waaronder ook kanker.

De meeste mensen eten weinig of geen noten. Vaak worden noten vermeden omdat ze veel calorieën bevatten en een hoog vetgehalte hebben. Toch word je van noten eten niet dik. Integendeel, noten beschermen tegen overgewicht en metabool syndroom, door het hoge gehalte aan nutriënten, essentiële vetzuren en vezels. Hoewel alle noten gezond zijn, heeft de walnoot een streepje voor op zijn soortgenoten.

Walnoten - pag. 18


De bloesems van dr. Edward Bach zijn ontwikkeld om eenheid in de mens te herstellen, met name de eenheid tussen ziel, geest en lichaam. Dr. Bach heeft de emoties als ingangspunt genomen omdat hij ervan overtuigd was dat een mens in zijn toestand van heelheid geen negatieve emoties kent. Die emoties manifesteren zich pas als iemand de weg kwijt is geraakt, afgedwaald is van zijn wezenlijke bestemming. Later kan deze afscheiding – als je niet terugkeert naar je heelheid en je bestemming – zich vertalen naar lichamelijke ziekte. Voor hem is elke ziekte, net zoals elke negatieve emotie een alarmbel, een poging van het lichaam om je opmerkzaam te houden en te behoeden voor verder afdwalen.

Bachbloesems - pag. 22


Calcium is het meest voorkomende mineraal in het lichaam. Ongeveer 99% van het calcium zit in de botten en de tanden. De overige 1% zit in het bloed en in de zachte weefsels (spieren, organen). De calciumconcentratie in het bloed en in de vloeistof rond de cellen (extracellulaire vloeistof) moet binnen een heel beperkte marge gehouden worden voor het normaal functioneren van alle fysiologische processen. Calcium is zo belangrijk voor het overleven van het lichaam, dat het uit de botten gehaald wordt wanneer het gehalte in het bloed te laag is. Toch is het niet aangewezen om zomaar calciumsupplementen te nemen ter preventie van osteoporose. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Calcium moet namelijk in de botten geraken en mag zich niet afzetten in de bloedvaten.

Calcium - pag. 26


Salie (Salvia officinalis) werd al in de oudheid gebruikt als wondermiddel tegen allerlei kwalen, zoals onvruchtbaarheid, zwakte, ouderdomsklachten en slangenbeten. Voor de Romeinen was salie zelfs een heilig kruid. In de eerste eeuwen na Christus werd salie aangeraden bij keelpijn, aften, menstruatieklachten, als ontsmettend middel, voor wondgenezing, bij koorts, verkoudheid, wormen, leverklachten en geheugenverlies. In de middeleeuwen kreeg salie de reputatie van magisch kruid, omdat het tegen zowat alles kon worden ingezet. Opvallend is dat doorheen de geschiedenis telkens weer een link tussen salie en een lang leven opduikt, sommige bronnen spreken zelfs van het eeuwige leven. Er is geen reden om te twijfelen aan deze eeuwenoude kennis, maar het is toch altijd interessant om te weten waarom salie zo’n wondermiddel is en wat de moderne wetenschappen erover te zeggen hebben.

Salie - pag. 30


Er wordt in de media vaak gewezen op het gevaar van voedingssupplementen, vooral van hoge doseringen. Dat is volledig onterecht, want de toxiciteit van voedingssupplementen is uiterst laag, zelfs in de ‘megadoses’ die in de orthomoleculaire geneeskunde gehanteerd worden. In vergelijking met medicijnen zijn vitaminen en mineralen extreem veilig. Toch zijn er enkele waarschuwingen die je in acht moet nemen bij het gebruik ervan. Het is daarom nooit verstandig om zelf te gaan experimenteren met supplementen. Laat je altijd begeleiden door een deskundige.

Zijn vitaminen en mineralen gevaarlijk? - pag. 34


Kanker wordt volgens de gangbare opvatting beschouwd als iets wat je overkomt omdat je pech hebt, omdat cellen in je lichaam zonder reden beginnen te muteren en te woekeren en alles op hun pad vernietigen. Kankertherapie is daarom nog steeds grotendeels gericht op het vernietigen van deze ‘op hol geslagen’ cellen, door operatie, straling en chemotherapie. Maar steeds meer onderzoekers komen tot de vaststelling dat kanker eerder een extreme poging van het lichaam is om schade te herstellen. Men begint meer en meer in te zien dat kankercellen niet vernietigd hoeven te worden, maar dat ze gewoon onnodig gemaakt moeten worden door de oorzaak van de schade die ze willen repareren weg te nemen.

Kanker heeft een herstelfunctie - pag. 37


Het leek boeiend dus ik ben naar Catherine Delasalle in Gentbrugge gestapt om van haar te horen wat de Feldenkrais methode nu juist is. ‘Eigenlijk moet je het ervaren’, zegt ze en ze heeft gelijk. Zij staat er ook op om het een methode te noemen en geen vorm van therapie, hoewel de methode ook wel therapeutisch werkt. Feldenkrais begint met het leren gewaar worden van je lichaam en de subtiele bewegingen ervan. Via de aandacht voor je lichaam en hoe dat lichaam aanvoelt, spreek je rechtstreeks het zenuwstelsel en de hersenen aan. Je opent mogelijkheden om anders met je lichaam om te gaan en ook in je dagelijks leven uit vastgeroeste patronen te stappen. Vanuit voelen in het moment kom je tot rust en in het nu waardoor je de kwaliteit van meditatie leert kennen. Volgens Catherine is het zelfs een ideale meditatiemethode voor mensen die onmogelijk stil op een kussentje kunnen gaan zitten.

Feldenkrais - pag. 44


Depressie zou de ziekte van de 21ste eeuw zijn. Als we dat horen, kijken we niet verbaasd, want we kennen allemaal wel iemand die een depressie heeft (gehad). Toch is het al een heel oud ziektebeeld. Zo zou in Berlijn een oude papyrusrol bewaard worden waarin een Egyptenaar zijn depressieve gevoelens en verlangen naar de dood weergeeft. Hippocrates beschreef 500 jaar voor Christus het beeld al als melancholie en ook in heel wat oude geschriften, waaronder de Bijbel, vinden we het terug.

Depressie - pag. 48


“Last van je maag? Misselijk? Een beetje opgeblazen? Brandend maagzuur? Neem dan Motilium instant. Het is overal en altijd makkelijk in te nemen zonder water en het werkt snel en efficiënt.” Iedereen kent wel de reclame met de opgeblazen kikker, die je moet overtuigen dat je Motilium best altijd op zak kan hebben voor het geval dat… Juist doordat dit middel zo veel op tv gepromoot wordt, denken mensen dat het veilig is. Helaas is het niet zo onschuldig.

Motilium - pag. 50


Het belang van omega-3 vetzuren begint stilaan overal geaccepteerd te worden. Steeds meer studies ontdekken de gunstige eigenschappen ervan en de gevolgen voor de gezondheid. Ook de mechanismen die ten grondslag liggen aan de gezonde effecten van omega-3 worden beetje bij beetje verder ontrafeld. Elke dag vindt men nieuwe functies van omega-3 en de lijst met aandoeningen waarbij deze vetzuren ingezet kunnen worden, is ondertussen eindeloos.

Vegetariërs of mensen die morele bezwaren hebben tegen het massaal doden van vissen of andere zeebewoners voor de aanmaak van visolie, hadden tot voor kort niet veel keuze als ze omega-3 supplementen wilden nemen. Nog niet zo lang geleden was lijnzaadolie de voornaamste bron van plantaardige omega-3. Tegenwoordig duiken steeds meer alternatieven voor visolie op, zoals algenolie, hennepzaadolie, koolzaadolie, enz. Elk van deze oliën heeft zijn eigen unieke samenstelling en eigenschappen. Een nog vrij onbekende nieuwkomer is echiumolie, een olie met een vergelijkbare werking als visolie, maar met een paar extra troeven.

Echiumolie - pag. 52

 

 

 Terug Bestellen