ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 7 (mei/juni 2013)

PDF-versie

Inhoud 


03 Zo zien wij het

Dierproeven in naam van de wetenschap


06 TamTam

  • Koolhydraatbeperking eindelijk officieel getest als kankerbehandeling
  • Kan curcumine je leven verlengen?
  • Asperges verlagen de bloedsuikerspiegel
  • B-vitaminen en migraine


10 Medisch

Schimmelinfecties

Candida albicans op een natuurlijke manier in bedwang houden


14 Voeding

Exorfines

Morfine in de voeding


18 MondjesMaat

Pruimen

Fruit waar pit in zit


22 Therapie onder de loep

Optometrie


26 Nutriënten

Vitamine K

De nieuwe vitamine D?


30 Fyto

Canadese geelwortel

Beschermde plantensoort met een geneeskrachtige werking


34 Supplementen

Een kater voorkomen met supplementen

Schadelijke effecten van alcohol beperken


40 Zo zien jullie het

Wat is het beste boek dat je ooit gelezen hebt?


44 Bewustzijn & Harmonie

Bewust leven in het hier en nu

Aanwezig zijn in elk moment


48 Als leven moeilijk is

Zelfbeschadiging

Een schreeuw zonder geluid


50 Medicijnen

Fluconazol

Antischimmelmedicatie


52 Research

Schizofrenie & voeding

Glutenvrij, koolhydraatarm dieet


55 Grabbelton

  • Vlees vervangen door noten verlaagt het risico op zwangerschapsdiabetes
  • Soja-extract beter dan afzonderlijke isoflavonen bij prostaatkanker
  • Druivenpitextract verjongt je hersenen
  • Gekweekte vis bevat te veel omega-6 en verzadigde vetten


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward - Colofon

 

Een greep uit de inhoud

 

Schimmelinfecties - candida albicans infecties - komen heel veel voor, maar worden vaak verkeerd gediagnosticeerd als chronische vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, fibromyalgie, depressie, angststoornissen en andere psychische klachten. De symptomen zijn zo uiteenlopend en niet-specifiek dat het verband met schimmels meestal over het hoofd gezien wordt. Candida albicans is een natuurlijke darmbewoner van de mens. In normale omstandigheden is hij onschuldig en zelfs gunstig, maar wanneer het interne milieu wijzigt onder invloed van bepaalde factoren, kan de schimmel zich vermenigvuldigen en klachten veroorzaken. Bij candida infecties moet dus in de eerste plaats het interne milieu weer hersteld worden, zodat de schimmel minder goed kan gedijen en weer zijn normale proporties aanneemt.

Schimmelinfecties - pag. 10


Hoe komt het dat je elke dag zo hunkert naar brood, pasta en gebak? Of dat je moeite hebt om van kaas af te blijven? Iedereen die wel eens op dieet geweest is, weet dat het gemakkelijker is om hamburgers en frieten te laten, dan om te weerstaan aan een boterham met kaas. Dat komt omdat granen (gluten) en melk stoffen bevatten die dezelfde werking hebben als morfine. Deze stoffen, exorfines, zijn de reden waarom je verslaafd geraakt aan bepaalde voedingsmiddelen. Ze kunnen ook een hele reeks psychische klachten veroorzaken die je niet meteen in verband brengt met brood of melk. Normaal zijn deze stoffen vrij onschuldig, maar er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat exorfines schadelijk worden.

Exorfines - Morfine in de voeding - pag. 14


Pruimen (Prunus domestica) zijn bij ons vooral bekend omwille van hun laxerende effect, maar ze hebben veel meer te bieden dan een vlotte stoelgang. Ze zitten boordevol antioxidanten, waardoor ze helpen beschermen tegen een brede waaier van aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen en kanker. Wat je niet meteen van deze vruchten verwacht, is dat ze de botten sterker maken en osteoporose kunnen omkeren én dat ze een goede bron zijn van een natuurlijk kalmeermiddel. Vooral gedroogde pruimen worden in de medische literatuur beschouwd als supergezonde voeding.

Pruimen - pag. 18


Optometrie betekent letterlijk ‘oogmeetkunde’. Via metingen worden afwijkingen aan de ogen in kaart gebracht die dan gecorrigeerd worden met een bril, lenzen, eventuele andere hulpmiddelen en in sommige gevallen advies en oogoefeningen om het kijken te verbeteren en de ogen te ontspannen. Een optometrist gaat verder dan een opticien. Nog een stap verder gaat de functionele optometrie, omdat hier gekeken wordt naar het functioneren van de ogen en de manier waarop wat de ogen waarnemen geïnterpreteerd en verwerkt wordt. Dat heeft een impact op het functioneren van een persoon, zowel op fysiek, verstandelijk als emotioneel vlak. Omgekeerd hebben fysieke, verstandelijke en emotionele ontwikkelingen ook hun impact op de manier waarop wij onze ogen gebruiken. Het is heel goed mogelijk dat iemand die perfect gezonde ogen heeft, zijn of haar ogen beperkt of niet doeltreffend gebruikt.

Optometrie - pag. 22


Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die vooral bekend is van haar rol in de bloedstolling. Lange tijd dacht men dat de bloedstolling haar enige functie was. Ondertussen weet men dat vitamine K een heel aantal functies in het lichaam reguleert. Ze is nodig voor sterke botten, remt ontsteking, voorkomt atherosclerose en heeft een antikankerwerking. Deskundigen voorspellen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Vitamine K wordt volgens hen de nieuwe vitamine D. De huidige officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine K is gebaseerd op de hoeveelheid die nodig is voor een goede bloedstolling, maar houdt geen rekening met alle andere functies van deze veelzijdige vitamine.

Vitamine K - De nieuwe vitamine D - pag. 26


Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis) is een plant die traditioneel door de Indianen in Noord-Amerika gebruikt werd bij spijsverteringsklachten, ontstekingen en infecties. De wortel werd ook gegeten wanneer er weinig voedsel voorradig was. In de 19de eeuw werd geelwortel ontdekt door de kolonisten, die hem massaal begonnen te plukken omdat hij volgens hen alle kwalen kon genezen. Sindsdien is er zo veel vraag naar geelwortel dat de plant nog amper te vinden is in het wild en hij al sinds 1850 voor therapeutische doeleinden gekweekt wordt. Sinds 1970 wordt hij in speciale plantages geteeld, onder strenge kwaliteitsnormen en sinds 1977 is hij zelfs een beschermde plantensoort geworden.

Canadese Geelwortel - pag. 30


Er is veel discussie over de vraag of matige alcoholconsumptie gezond of ongezond is. Het effect van alcohol wordt grotendeels bepaald door de manier waarop je lichaam alcohol afbreekt. Dat heeft voor een deel te maken met genetische factoren, maar vooral met de aan- of afwezigheid van bepaalde voedingsstoffen en van andere toxische stoffen.

Een kater voorkomen met supplementen - pag. 34


Tijdens het ouder worden daalt de aanmaak van groeihormoon, wat zich uit in afname van spiermassa en meer vetopslag, vooral rond het middel. Men ziet het GH-niveau echter op steeds jongere leeftijd dalen, dus ouderdom is niet de (enige) oorzaak. Er zijn een aantal factoren die de aanmaak van groeihormoon remmen, en bijgevolg ook een aantal factoren die de aanmaak verhogen. Het manipuleren van deze factoren is niet alleen een veilig alternatief voor gevaarlijke anabole steroïden of groeihormooninjecties, het is ook een doeltreffende strategie om jong te blijven.

Groeihormoon op een natuurlijke manier verhogen - pag. 38


Bewust leven, leven in het hier & nu. Het zijn begrippen die de laatste jaren steeds vaker opduiken, niet alleen in spirituele kringen, maar ook in de populaire pers. Toch hebben veel mensen geen flauw idee wat ze daaronder moeten verstaan. En vooral: hoe ze dat in de praktijk moeten omzetten. De meeste mensen slagen er niet in om ernaar te leven. Het is inderdaad gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Bewust leven in het hier en nu - pag. 44


De term zelfbeschadiging is de vertaling van het Engelse self-harm en omvat alle gedragingen die verwondingen of letsel aan de eigen huid of het lichaam toebrengen, zoals snijden, branden, krassen, krabben, haartrekken, hoofdbonken, voorwerpen in het lichaam brengen of schadelijke stoffen innemen. Er zijn heel wat andere termen in omloop zoals automutilatie en zelfverwonding. Zelfbeschadiging zou echter de meest omvattende en waardenvrije beschrijving zijn. Het omvat ook gedrag dat niet per definitie opzettelijk of bewust gesteld werd.

Zelfbeschadiging, een schreeuw zonder geluid - pag. 48


Fluconazol is een medicijn van de klasse van de azolen, die voorgeschreven worden bij schimmelinfecties, zowel voor de behandeling van bestaande infecties als ter preventie van nieuwe, dit laatste vooral bij mensen met een sterk verzwakt immuunsysteem. Het probleem met fluconazol is dat schimmels gemakkelijk resistent worden tegen dit medicijn, vooral bij langdurig gebruik. Een ander nadeel is dat het de oorzaken van schimmelinfecties niet aanpakt en het effect dus nooit blijvend is, tenzij het gebruikt wordt in combinatie met een volledige, holistische behandeling. Het grootste minpunt is uiteraard de kans op (ernstige) bijwerkingen.

Fluconazol - pag. 50


In 2009 werd een gevalsstudie gepubliceerd van een 70-jarige vrouw die al heel haar leven aan schizofrenie leed en volledig genas door het volgen van een koolhydraatarm dieet om af te vallen. Dit bracht onderzoekers op het idee om in de medische literatuur op zoek te gaan naar het verband tussen koolhydraatrijke voeding en schizofrenie.

Schizofrenie & voeding - pag. 52        Terug Bestellen