ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 8 (juli/augustus 2013)

PDF-versie

Inhoud


03 Zo zien wij het

Alles is goed zoals het is


06 TamTam

  • Waarom chemo en straling niet werken en natuurlijke stoffen wel
  • Cacao voor betere hersenfuncties
  • Combinatie van oosterse en westerse bewegingsvormen werkt beter dan pillen tegen dementie
  • Fosfatidylserine verbetert aandacht en geheugen van kinderen met leerproblemen

10 Medisch

Het detoxificatiesysteem

Nutriënten voor een vlotte afbraak en verwijdering van gifstoffen


15 Voeding

Voedingsvezels

Niet zomaar ballaststoffen zonder voedingswaarde


18 MondjesMaat

Artisjok

Een delicatesse voor een zuiver lichaam


22 Therapie onder de loep

Mesotherapie

Veilig alternatief voor cosmetische ingrepen


26 Nutriënten

Vitamine B5

Stress, vetverbranding en acne


30 Fyto

Mariadistel

Stekelige beschermvrouwe voor de lever


33 Sport

Uitdroging vermindert sportprestaties

Het belang van voldoende water


36 Leefstijl

Jetlag voorkomen

Het belang van zonlicht en melatonine


38 Oermoeders Keuken

Lasagne van courgette


40 Zo zien jullie het

Hoe belangrijk is muziek voor jou?


44 Bewustzijn & Harmonie

Klank beroert


48 Als leven moeilijk is

Seks na de bevalling


50 Research

Curcumine bij reumatoïde artritis

Effectiever en veiliger dan klassieke ontstekingsremmers


52 Medicijnen

Paracetamol

Gevaarlijke bijwerkingen voorkomen


55 Grabbelton

  • Een beetje beweging zorgt al voor sterkere botten
  • Mindfulness vermindert eenzaamheid en remt ontstekingsprocessen
  • Granaatappel tegen diabetes
  • L-theanine tegen stress, angst, verslaving, hersenziekten, griep en kanker


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward - Colofon

 

Een greep uit de inhoud

 

Detoxificatie is in de biochemische betekenis het metabolisme dat ongewenste stoffen afbreekt en uit het lichaam verwijdert. Wanneer dit systeem niet goed werkt, kunnen giftige stoffen zich opstapelen in het lichaam. De manier waarop we als individu giftige stoffen afbreken is deels genetisch bepaald, maar wordt heel sterk beïnvloed door voeding en leefstijl. Het is algemeen bekend dat knoflook en chlorofyl een ontgiftende werking hebben, maar stoffen zoals de B-vitaminen, magnesium of bepaalde aminozuren worden meestal niet in verband gebracht met detoxificatie. Toch zijn deze en andere stoffen nodig voor een vlotte afbraak en verwijdering van gifstoffen. Inzicht in de werking van het detoxificatiesysteem is belangrijk voor iedereen die zelf iets aan zijn/haar gezondheid wil doen.

Het detoxificatiesysteem - pag. 10


Voedingsvezels zijn koolhydraten die niet afgebroken kunnen worden door spijsverteringsenzymen en dus niet in de darm opgenomen worden als voedingsstoffen. Ze worden daarom ook wel ‘ballaststoffen’ genoemd. Dat wil echter niet zeggen dat ze onverteerbaar zijn. Sommige vezels worden gedeeltelijk afgebroken door de darmbacteriën om nuttige, bioactieve stoffen uit aan te maken. En dat wil ook niet zeggen dat ze overbodig zijn. Vezels zijn onontbeerlijk voor een goede gezondheid.

Voedingsvezels - Niet zomaar ballaststoffen zonder voedingswaarde - pag. 14


Artisjok (Cynara Scolymus) is een groente die bij ons heel weinig gegeten wordt en die de meeste mensen alleen kennen omdat ze op een pizza quattro stagioni ligt. Het is ook niet de gemakkelijkste groente om klaar te maken of te eten. Veel mensen weten gewoon niet hoe ze eraan moeten beginnen. Toch loont het de moeite om het eens te proberen. Artisjok is namelijk een geneeskrachtige groente. Ze staat vooral bekend als middel tegen spijsverteringsklachten, gal- en leveraandoeningen en verhoogde cholesterol. Maar deze lekkere groente blijkt ook een antikankerwerking te hebben.

Artisjok - Een delicatesse voor een zuiver lichaam - pag. 18


Mesotherapie is het injecteren van minieme hoeveelheden bioactieve stoffen rechtstreeks in of onder de huid met behulp van heel fijne naaldjes. De techniek werd in Frankrijk ontwikkeld om pijnlijke medische aandoeningen te behandelen, maar tegenwoordig wordt ze vooral toegepast in de cosmetische dermatologie, met name voor het verwijderen van ontsierende vetophopingen, het verjongen van de huid en het behandelen van haaruitval. Mesotherapie is vooral een systeem om werkzame stoffen (medicijnen, vitaminen, plantenextracten, enz.) snel en rechtstreeks op de plaats van de aandoening te krijgen. Het heeft een heel aantal voordelen ten opzichte van orale inname van die stoffen. Het grootste pluspunt is dat er slechts heel lage doseringen nodig zijn en dat de bijwerkingen van medicijnen op die manier beperkt worden. Bij cosmetische behandelingen is het grootste voordeel dat het minder ingrijpend is dan plastische chirurgie, minder schadelijk is dan botox en een natuurlijk resultaat geeft. Het is ook relatief snel aan te leren door therapeuten, het gereedschap is niet zo duur, de resultaten zijn sneller en je hoeft er niet voor naar het ziekenhuis.

Mesotherapie - pag. 22


Vitamine B5 of pantotheenzuur is een vitamine van het B-complex. B5 wordt in alle cellen gevonden in de vorm van coënzym A, een stof die een cruciale rol speelt in een heel aantal biochemische reacties. B5 is in de voedingsleer vooral bekend als de vitamine die nodig is voor een gezonde bijnierfunctie en de energieaanmaak uit koolhydraten, eiwitten en vetten, maar pantotheenzuur blijkt een bijzondere molecule die een sleutelrol speelt in de menselijke biochemie.

Vitamine B5 - Stress, vetverbranding en acne - pag. 26


Mariadistel (Silybum marianum) is één van de meest onderzochte medicinale planten. Ze staat vooral bekend om haar ontgiftende werking en als een beschermer van de lever. Minder bekend is dat ze ook de nieren en de pancreas beschermt tegen toxische stoffen, dat ze de bloedsuikerspiegel verlaagt, ontsteking remt en een antikankerwerking heeft. Deze veelzijdige plant is niet alleen effectief tegen leveraandoeningen, maar kan ook ingezet worden ter preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Mariadistel - pag. 30


Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. We hebben water nodig om onze cellen te voeden, afval af te voeren en alle triljoenen activiteiten in ons lichaam uit te voeren. Tijdens de warme zomermaanden is het zeker belangrijk om gehydrateerd te blijven, vooral voor sporters die in de hitte nog meer vocht verliezen dan anders. Uitdroging vermindert niet alleen de sportprestaties, het heeft ook nog een heel aantal andere ongewenste bijwerkingen.

Uitdroging vermindert sportprestaties - Het belang van voldoende water - pag. 33


Wie wel eens een lange vliegtuigreis gemaakt heeft, weet dat zo’n reis doorheen verschillende tijdzones behoorlijk slopend kan zijn. De ‘reis door de tijd’ resulteert in de welbekende jetlag. Dit is niet alleen vervelend en ontregelend op korte termijn, het kan ook op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid. Mensen die vaak ver moeten reizen omwille van hun beroep - zakenmensen, sporters, muzikanten en vliegtuigpersoneel - zijn vatbaarder voor ziekte, omdat hun immuniteit daalt door de herhaalde jetlags. Hetzelfde gebeurt bij nachtwerkers en mensen die in ploegen werken, want ook dat is een vorm van jetlag.

Aan de basis van deze ontregeling ligt een verschuiving in blootstelling aan zonlicht en een verstoorde of verminderde aanmaak van het hormoon melatonine. Melatonine is vooral bekend als slaaphormoon, maar haar effecten reiken veel verder dan dat. Melatonine is een enorm belangrijke stof voor onze gezondheid. De aanmaak ervan op een natuurlijke manier stimuleren en eventueel enkele dagen een melatoninesupplement nemen, kan de gevolgen van jetlag beperken.

Jetlag voorkomen - pag. 36


Het lijkt erop dat onze waardering van klank te maken heeft met onze persoonlijke voorkeuren en interpretaties. Voor de ene klinkt een voorhamer als een irritante inbreuk op zijn rust, voor de ander is het een bevrijdend geluid van muren die gesloopt worden. En toch maakt diezelfde voorhamer hetzelfde geluid, dezelfde prachtige geometrie van klank, dezelfde muziek. Als klank effectief een beweging is die ons aanraakt, wordt klank een totaal andere ervaring als we ons lichaam ontvankelijk maken in plaats van te verharden in weerstand.

Klank beroert - pag. 44


Van curcumine weet men al lange tijd dat het een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer is die goede resultaten geeft bij reumatoïde artritis en osteoartritis. Toch blijven de meeste artsen nog de klassieke ontstekingsremmers voorschrijven bij reuma, terwijl die toch een heel aantal ongewenste bijwerkingen hebben, waarvan sommige ernstig en zelfs gevaarlijk. In een recente studie werd aangetoond dat curcumine niet alleen veiliger is dan diclofenac, maar zelfs beter werkt.

Curcumine bij reumatoïde artritis - Effectiever en veiliger dan ontstekingsremmers  - pag. 50


Reclamespots op televisie creëren een waas van veiligheid rond pijnstillers zoals paracetamol (dafalgan, perdolan) en suggereren dat je best zulke medicijnen in huis hebt voor het geval er ergens een pijntje opduikt. Dat wekt de indruk dat het om onschuldige middeltjes gaat. Helaas kan paracetamol heel wat schade aanrichten, vooral aan de lever en de nieren. Het kan in sommige gevallen zelfs levensgevaarlijk zijn. Je kan gelukkig een aantal maatregelen nemen om de schade van paracetamol tot een minimum te beperken.

Paracetamol - Gevaarlijke bijwerkingen voorkomen - pag. 52

 Terug Bestellen