ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 11 (januari/februari 2014)

PDF-versie

Inhoud

Zo zien wij het

Echte rijkdom

TamTam

  • Voeding overschrijft genen
  • Stof uit broccoli beschermt tegen straling
  • Vitamine D als borstkankermedicijn
  • Yoga en meditatie als therapie voor autisme

Medisch

Duizeligheid

Weer vaste grond onder je voeten krijgen

Voeding

Antinutriënten

Vriend of vijand?

MondjesMaat

Rode biet

Nitraten & nitrieten - schadelijk of gezond? 

Therapie onder de loep

Lever- en galblaasreiniging

Doe-het-zelf methode voor een betere gezondheid

Nutriënten

N-acetylcysteïne

Hulpmiddel bij verslaving en dwangmatig gedrag

Fyto

Ginkgo biloba

Een gezond hart en gezonde hersenen op elke leeftijd

 Boekenplank

Het natuurlijke en het onnatuurlijke

Leefstijl

Knutselen aan smaak

 

Epigenetica

Stress, de klassieke HPA-as & het opioïde  stresssysteem

Nutritionele oorzaken van burn-out en bijnieruitputting 

Medicijnen

Imodium

Zo zien jullie het

Angsten overwinnen

Bewustzijn & Harmonie

Versterk je denken

Je genezend vermogen versterken op denkniveau

Research

Meer energie met NADH

Grabbelton

  • Psychobiotica, de nieuwe antidepressiva
  • Verandering van leefstijl kan veroudering omkeren
  • Kunstmatig opwekken of versterken van bevalling gelinkt aan autisme
  • Het enorme leervermogen van onze hersenen
  • Uplifting snowballs


Een greep uit de inhoud

Duizeligheid is het gevoel dat je begint te draaien, dat je gaat vallen of dat de grond onder je voeten begint te tollen zonder dat je beweegt. Een aanval van duizeligheid kan enkele minuten tot enkele dagen duren en kan gepaard gaan met zweten, misselijkheid en overgeven. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Op zoek gaan naar deze oorzaken en ze aanpakken is daarom een eerste stap in de behandeling van duizeligheid.

Duizeligheid - pag. 10 

 

Antinutriënten zijn stoffen in de voeding die de opname of vertering van andere stoffen kunnen verhinderen of die op een andere manier een ongunstige werking kunnen hebben op het metabolisme. Het is opvallend dat ze vooral te vinden zijn in voeding die als de meest gezonde voeding beschouwd wordt: groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, kruiden, thee, enz. Het is zelfs zo dat steeds meer van de zogenaamde antinutriënten ondertussen ‘bioactieve stoffen’ of ‘nutraceuticals’ genoemd worden, waarvan men aangetoond heeft dat ze essentieel zijn voor onze gezondheid.

Antinutriënten - pag. 14 

 

Rode bieten en vooral het sap van de rode biet zijn de laatste tijd heel populair bij sporters omwille van de prestatieverhogende effecten. Dit is vooral te danken aan de nitraten in rode biet die de bloedvaten verwijden, de bloeddoorstroming bevorderen en de zuurstoftoevoer naar de spieren verhogen. Rode biet bevat ook nog andere interessante stoffen, betacyaninen, die de biet zijn paarsrode kleur geven. Eén van de betacyaninen - betanine - wordt momenteel onderzocht omwille van haar antikankerwerking.

Rode biet - pag. 18 

 

Galstenen die de lever verstoppen zijn een veelvoorkomende oorzaak van ziekte, die nauwelijks onderkend is. De gangbare behandeling is het verwijderen van de galblaas, een procedure die in veel gevallen tot nog ernstiger aandoeningen leidt, aangezien de galblaas een belangrijke functie heeft in het lichaam. De zogenaamde ‘leverflush’ is een oude volksremedie, waarvan verschillende varianten bestaan. Andreas Moritz, een autoriteit op het gebied van voeding en gezondheid, ontwikkelde op basis van deze volksremedie een methode om zelf pijnloos galstenen te verwijderen.

Lever- en galblaasreiniging - pag. 22 

 

N-acetylcysteïne (NAC) wordt in de orthomoleculaire geneeskunde beschouwd als een ‘breedspectrum nutraceutical’, een stof die kan ingezet worden bij bijna alle gezondheidsklachten en ziektebeelden. Ook in de reguliere geneeskunde is het geen onbekende. Eén van de meest bekende toepassingen van NAC is de behandeling van een acute paracetamolvergiftiging. Het is ook het actieve ingrediënt van lysomucil, een middel om slijmen op te lossen, en het wordt ingezet om nierschade te voorkomen bij scantechnieken waarbij contrastvloeistof gebruikt wordt.

N-acetylcysteïne - pag. 26 

 

Ginkgo biloba staat vooral bekend voor het verbeteren van de bloeddoorstroming en het voorkomen van geheugenproblemen. In Duitsland is Ginkgo extract goedgekeurd als ‘medicijn’ bij een aantal ziektebeelden. Het heeft een opmerkelijk breed spectrum aan farmacologische effecten, waardoor het vele klinische toepassingen heeft. Het wordt het meest voorgeschreven bij aandoeningen van de bloedvaten en tegen achteruitgang van de mentale functies die te wijten is aan een onvoldoende bloedstroom naar de hersenen.

Ginkgo biloba - pag. 30  

 

Wat zou dat heerlijk zijn: gezond voedsel dat net zo lekker smaakt als junk food. Je weet wel die lekkere vette, zoete of zoute hap die helaas o zo slecht is voor onze lijn en gezondheid. Als het lukt om spruitjes of een zure hap heerlijk te laten smaken, dan kunnen we er zoveel van eten als we willen. En het is dan nog gezond ook! Of misschien toch niet?

Knutselen aan smaak - pag. 34 

 

In de media verschijnen steeds vaker berichten over burn-out. Misschien wel de meest verrassende vaststelling is dat burn-out vaker voorkomt bij jongeren dan bij oudere werknemers. Junkfood en een zittend leven verhogen de kans op endorfine-resistentie, ofwel een verminderde gevoeligheid voor endorfine. Endorfine reguleert de draagkracht van wat iemand aankan. Bij mensen met een endorfine-resistentie neemt de stressgevoeligheid toe. Dit vertaalt zich in een verhoogde gevoeligheid voor stress en prikkels.

De nutritionele oorzaken van burn-out - pag. 36 

 

Gedachten geven je leven vorm. Het zijn krachtige instrumenten die je kan gebruiken om dingen te bereiken, om jezelf te genezen, om gelukkig te worden. Maar gedachten kunnen je ook beperken in je groei en ontwikkeling. Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten is niet altijd eenvoudig. Bovendien is een positieve gedachte alleen niet voldoende. Je moet erin geloven. De kracht zit meer in het geloof dan in de gedachte zelf. Hoe verander je je gedachten, zodat ze je helpen in het verwezenlijken van je doelen?

Versterk je denken - pag. 46 

 

NADH is de actieve vorm van vitamine B3. Het is een stof die een centrale rol speelt in de energieproductie van alle levende cellen. NADH is nodig voor de aanmaak van energie, voor de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten. Het is betrokken bij de aanmaak van stoffen die belangrijk zijn voor gezond DNA, bij de overdracht van boodschappen tussen cellen, bij de stressrespons en bij vernietiging van beschadigde cellen.

Bij een heel aantal ziektebeelden worden lage NADH-waarden gemeten. NADH staat vooral bekend als energieverhogend supplement voor sporters en bij vermoeidheid, maar het wordt eigenlijk al sinds de jaren ’80 met succes toegepast bij hersenaandoeningen, zoals parkinson, alzheimer, depressie, adhd en autisme.

Meer energie met NADH - pag. 50  

 

Imodium is een medicijn tegen diarree dat veel mensen altijd in huis of op zak hebben, voor het geval dat... Het is een middel dat werkt, maar de oorzaak van diarree niet aanpakt en (ernstige) bijwerkingen kan hebben.

Acute diarree moet eigenlijk niet behandeld worden. Het is een teken dat er iets mis is of dat bepaalde schadelijke stoffen (vb. bacteriën) zo snel mogelijk verwijderd moeten worden uit je lichaam. Bij chronische diarree moet de oorzaak opgespoord en behandeld worden. Imodium zou gereserveerd moeten worden voor ‘noodgevallen’, niet voor instant oplossingen van een probleem dat op een andere manier aangepakt kan worden.

Imodium - pag. 52

 

  Terug Bestellen