ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 13 (mei/juni 2014)


Zo zien wij het

Denkbeeldige ketens

 

TamTam

  • Vitamine C & complex regionaal pijnsyndroom
  • Combinatie van voedingsstoffen als antikanker cocktail
  • Curcumine als alternatief voor het HPV-vaccin?
  • Vlaszaad verlaagt de bloeddruk

 

Medisch

Schildklieraandoeningen

 

Voeding

Essentiële vetzuren

Het belang van de juiste vetten voor een optimale gezondheid

 

MondjesMaat

Papaja

Tropische medicinale plant

 

Therapie onder de loep

Homeopathie

 

Nutriënten

Jodium

Van een gezonde schildklier tot een hoger IQ

 

Fyto

Rhodiola rosea

Natuurlijke balans en stressbestendigheid


Supplementen

Palmitoylethanolamide (PEA)

Een natuurlijke pijnstiller... en veel meer

 


Oermoeders Keuken

Snel ontbijt

Appel-amandel porridge

 

Zo zien jullie het

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan nog willen doen?

 

Bewustzijn & Harmonie

Emotional Freedom Technique

Verlos jezelf van angsten, fobieën, verslavingen en negatieve emoties

 

Cosmetica

Hoofdhuidschilfers

Een natuurlijke oplossing voor roos

 

Research

Lactotripeptiden

Bioactieve melkpeptiden verlagen de bloeddruk

 

Medicijnen

Schildkliermedicatie

Schildklierhormonen, anti-thyroid medicijnen en radioactief jodium

 

Grabbelton

  • Vitamine C - veelbelovende kankertherapie
  • Broccolikiemen voor diabetici
  • Probiotica ter preventie van buikkrampen, constipatie en reflux bij baby's

  

De schildklier speelt een belangrijke rol in het reguleren van het metabolisme en een heel aantal lichaamsfuncties. Zowel een te traag werkende schildklier (hypothyroïdie) als een te snel werkende schildklier (hyperthyroïdie) kunnen voor een heel scala aan gezondheidsproblemen zorgen. Een snelle schildklier is gemakkelijker te herkennen dan een trage schildklier. Hypothyroïdie kan een hele reeks vage klachten veroorzaken die niet altijd in verband gebracht worden met de schildklier. Bovendien is het meten van schildklierhormonen in het bloed niet altijd betrouwbaar. Veel mensen blijven daarom jarenlang met hun klachten rondlopen. Hypothyroïdie en hyperthyroïdie worden vaak als twee verschillende ziektebeelden behandeld. Toch hebben ze meestal dezelfde oorzaken: beschadiging van de schildklier door toxische stoffen of auto-antistoffen, inflammatie en een gebrek aan bepaalde nutriënten, zoals jodium en selenium. 

Schildklieraandoeningen - pag. 10

 

Het woord ‘vet’ heeft nog altijd een negatieve bijklank en wordt automatisch geassocieerd met overgewicht en hartziekten. Toch hebben we vetten en vetzuren nodig. Zelfs de versmade verzadigde vetzuren zijn niet zo slecht als men vroeger dacht. Behalve transvetzuren zijn er eigenlijk geen ‘slechte’ vetten. Het is alleen belangrijk dat we bepaalde vetten niet te veel of te weinig hebben en dat er een balans is tussen de vetzuren onderling. Een aantal vetzuren is zelfs essentieel, dat wil zeggen dat we ze voldoende via de voeding moeten binnenkrijgen om gezond te blijven. Essentiële vetzuren en de stoffen die eruit gemaakt worden regelen een heel aantal belangrijke lichaamsfuncties. Het zijn een soort hormonen of signaalstoffen. Een gebrek aan deze vetzuren ligt aan de basis van zowat alle ziektebeelden.

Essentiële vetzuren - pag. 14

 

De papaja is een tropische vrucht van de Carica papaya of de Meloenboom. Niet alleen de vrucht, maar ook alle andere delen van de plant (de schil, de zaden, de wortels en de schors van de boom) hebben medicinale eigenschappen. De gezonde eigenschappen van papaja zijn vooral te danken aan de enzymen papaïne en chymopapaïne. Carica papaya wordt beschouwd als een ‘nutraceutical’, een voedingsmiddel dat als een preventief of therapeutisch geneesmiddel gebruikt kan worden. Het wordt ingezet bij o.a. huidaandoeningen, spijsverteringsklachten, allergie, parasieten, sportblessures en cellulitis. 

Papaja - pag. 18

  

Bij de apotheek kan je homeopathische middelen krijgen voor griep, hooikoorts, enz. Dat is slechts een fractie van wat homeopathie te bieden heeft: het is dat kleine deeltje dat gericht is op de vraag van veel mensen om van hun symptomen verlost te worden. Wie een klassiek homeopaat bezocht heeft, weet dat het niet gaat om een verstopte neus maar over wie je bent, hoe je met emoties omgaat, hoe je in het leven staat en hoe je het leven ervaart. Dat is het terrein waar in de klassieke homeopathie mee gewerkt wordt. Hierop baseert de homeopaat zich om je terug naar gezondheid te brengen. Homeopathie is erop gericht je te bevrijden van wat je verstoort zodat je het leven kan leiden waarvoor je in de wieg gelegd bent. 

Homeopathie - pag. 22

 

Jodium is een spoorelement dat vooral bekend is voor zijn rol bij de aanmaak van schildklierhormonen. Een gebrek aan jodium is wereldwijd een veelvoorkomend probleem, met ernstige gezondheidsklachten als gevolg. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium is volgens verschillende deskundigen net genoeg om geen krop te krijgen, maar veel te laag om een optimale gezondheid te garanderen. Jodium zit vooral in algen, zeewier, vis, schaal- en schelpdieren, voedingsmiddelen die over het algemeen te weinig gegeten worden. De rijkste bron van jodium in het westers voedingspatroon is gejodeerd zeezout, maar door het advies om zoutarm te eten valt ook deze bron van jodium voor veel mensen weg.

Jodium - pag. 26

 

Rhodiola rosea of rozenwortel is een plant die vooral in de koude noordelijke streken zoals Rusland en Scandinavië groeit. Daar werd hij traditioneel ingezet bij o.a. stress, vermoeidheid, depressie, ouderdomsklachten en om de koude beter te trotseren. De Vikings zouden hem gebruikt hebben tijdens hun veroveringstochten. Rhodiola is in de kruidengeneeskunde vooral bekend als adaptogeen. Dat is een stof of een plant die het lichaam en de geest helpt om zich aan te passen aan stressvolle situaties.

Rhodiola rosea - pag. 30

 

Pijnstillers zijn de meest populaire medicijnen ter wereld. Omdat veel daarvan verkrijgbaar zijn, is men zich niet altijd bewust van de ernstige, soms dodelijke, bijwerkingen.

Bij de natuurlijke pijnbestrijding moet de nadruk liggen op het wegnemen van de oorzaak. Dat kan de nodige tijd in beslag nemen en in sommige gevallen is het te laat om de oorzaken nog helemaal weg te nemen. Chronische pijn heeft een verwoestend effect op de levenskwaliteit en moet tot een minimum beperkt worden, liefst op een niet-schadelijke en niet-verslavende manier. Palmitoylethanolamide (PEA) is een vetzuur met een belangrijke regulerende rol in het lichaam. Het is een veelbelovende breedspectrum pijnstiller, die bijzonder geschikt is voor het verlichten van chronische pijn, neuropathische pijn en ontstekingspijn. Het is een veilige stof, die geen noemenswaardige bijwerkingen geeft. Een extra troef is dat PEA nog veel andere gunstige eigenschappen heeft die uitstijgen boven de pure pijnbestrijding.

Palmitoylethanolamide (PEA) - pag. 34

 

Iedereen kent wel de reclamespots voor anti-roos shampoo: de opvallende witte schilfers op het anderzijds onberispelijke zwarte overhemd van de knappe man, die de mooie vrouw op de vlucht doen slaan. Deze voorstelling van hoofdroos als de nachtmerrie van elke zichzelf respecterende man en vrouw is natuurlijk overdreven, maar toch voelen velen zich erdoor aangesproken. Ongeveer de helft van de volwassen bevolking heeft namelijk in mindere of meerdere mate last van roos. Hoewel roos zelden ernstig is, wordt het door de meeste mensen wel als vervelend en beschamend ervaren. Bovendien keert het na behandeling vaak terug, omdat de onderliggende factoren niet aangepakt zijn. Schilfers zijn namelijk een uitwendige manifestatie van een onevenwicht in en op het lichaam. Er zijn gelukkig ook natuurlijke manieren om je van roos te verlossen.

Hoofdhuidschilfers - pag. 48

 

Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, atherosclerose, hartaanval, beroerte, nierziekte, doorbloedingsstoornissen en oogaandoeningen. Hoge bloeddruk is meestal het gevolg van een slecht voedingspatroon, een gebrek aan bepaalde nutriënten (vooral kalium, magnesium, vitamine D en K), te weinig water drinken, te weinig beweging, stress, roken, overgewicht, nierziekten, diabetes en het gebruik van bepaalde medicijnen. Het aanpassen van de voeding en leefstijl kan in de meeste gevallen de bloeddruk verlagen. Er zijn ook een aantal supplementen die kunnen ingezet worden al extra ondersteuning. Eén daarvan is een combinatie van tripeptiden uit gefermenteerde melkproducten of gehydrolyseerde melkeiwitten.

Lactotripeptiden verlagen de bloeddruk - pag. 50

 

In de klassieke geneeskunde worden schildklieraandoeningen behandeld met medicatie. Bij een trage schildklier worden meestal synthetische schildklierhormonen voorgeschreven, soms ook natuurlijke schildklierextracten. Bij een te snelle schildklier geeft men medicijnen die de aanmaak van actief schildklierhormoon blokkeren. Soms wordt radioactief jodium gebruikt om de overactieve schildklier te vernietigen of wordt de schildklier operatief verwijderd. Vervolgens worden levenslang schildklierhormonen toegediend. Schildklierhormonen worden normaal in het lichaam aangemaakt volgens behoefte, volgens een bepaald dag-nachtritme en naargelang verschillende levensfasen en omstandigheden. Het extern toedienen van schildklierhormonen kan de natuurlijke fluctuaties en het evenwicht met andere hormonen niet nabootsen. Het gaat daarom gepaard met bijwerkingen, waarvan sommige heel ernstig kunnen zijn.

Schildkliermedicatie - pag. 52Terug Bestellen