ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 14 (juli/augustus 2014)

PDF-versie


Zo zien wij het

Aardappelen, eieren & koffiebonen

 

TamTam

  • Geraffineerde koolhydraten veroorzaken voedselverslaving
  • Officiële waarschuwingen voor het gebruik van domperidon (Motilium)
  • Vitamine C voor een goede hersenfunctie
  • Neurofeedback geeft langdurige resultaten bij ADHD

 

Medisch

Allergie

Eczeem, hooikoorts, astma & voedselallergie

 

Voeding

Groene thee

De bijzondere eigenschappen van EGCG & L-theanine

 

MondjesMaat

Granaatappel

 

Therapie onder de loep

Bowen Therapie

Een nieuwe holistische behandeling via het fasciale netwerk, het bindweefsel

 

Nutriënten

Vitamine E

 

Fyto

Pycnogenol


Epigenetica

Burn-out & bijnieruitputting

De invloed van gewoonteverslaving, geneesmiddelen en drugs

 


Boekenplank

OERsterk in een notendop

 

Zo zien jullie het

Wat is het mooiste cadeau dat je ooit gekregen of gegeven hebt?

 

Bewustzijn & Harmonie

Aan de rand van een sterfbed

Omgaan met een stervende

 

Cosmetica

Wat moet er in een goede tandpasta zitten?

 

Research

Spier- en gewrichtspijn lokaal behandelen

Pepermuntolie, rozemarijn, gember en arnica

 

Medicijnen

Antihistaminica

 

Grabbelton

  • Vitamine D suppletie verbetert psoriasis en vitiligo
  • Vitamine B5 als alternatief voor statines?
  • Meer vezels eten na een hartaanval verlaagt het risico om te sterven
  • De kikkers en de hoge toren

  

Allergie is een overmatige respons van het immuunsysteem op een onschuldige stof in de voeding of de omgeving. Stoffen die een allergische reactie opwekken noemt men allergenen. De meest bekende allergenen zijn pollen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en bepaalde voedingsmiddelen, zoals tarwe, aardbeien of schaaldieren. Maar in feite kan je allergisch zijn of worden voor alles. Dat heeft eigenlijk niets te maken met die stoffen of voedingsmiddelen zelf, maar met een verstoorde immuniteit, onder andere als gevolg van een slechte darmfunctie en een gebrek (of een teveel) aan bepaalde voedingsstoffen. Door het herstellen van de darmfunctie en het aanvullen van nutriëntentekorten kunnen de meeste vormen van allergie genezen worden of tot een minimum beperkt worden, zodat je niet voor de rest van je leven op een strikt dieet hoeft, contact met katten of honden moet vermijden of de zomer met tegenzin tegemoet moet zien.

Allergie - pag. 10


Groene thee, een drank die oorspronkelijk alleen in het Oosten gedronken werd, is de laatste decennia heel populair geworden in het Westen. Aan groene thee worden bijzondere, geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Twee stoffen die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de gezonde effecten van groene thee zijn het polyfenol epigallocatechinegallaat (EGCG) en het aminozuur L-theanine.

Groene thee - pag. 16

 

Granaatappel (Punica granatum) is een vrucht die al eeuwen gebruikt wordt voor de behandeling van verschillende klachten, zoals bacteriële infecties, parasieten, diarree, zweren, aften, bloedingen en luchtwegaandoeningen. De laatste jaren wint de granaatappel steeds meer aan populariteit als nutraceutical, een voedingsmiddel met geneeskrachtige eigenschappen. Hij wordt onder andere ingezet als natuurlijke hormoonsubstitutie, als middel tegen tandbederf, als ontstekingsremmer en bij hart- en vaatziekten. Men onderzoekt ook volop andere mogelijke toepassingen ervan, o.a. bij virale en bacteriële infecties, overgewicht en kanker. 

Granaatappel - pag. 20

  

De Bowen Techniek (BT) is een holistische therapie die het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer activeert. De therapeut maakt hierbij gebruik van duimen en vingers, waarbij op specifieke plaatsen van het lichaam rolbewegingen (Bowen moves) over spieren, pezen en ligamenten worden gemaakt en de impulsen uitkomen bij het bindweefsel (fascia).

Na elke serie van ‘moves’ wordt een korte pauze ingelast om het lichaam de gelegenheid te geven de opgewekte signalen te verwerken. Spieren, pezen, gewrichten en organen krijgen een prikkel tot ontspanning, waardoor onderliggende blokkades verdwijnen en er letterlijk en figuurlijk ruimte ontstaat om opgehoopte afvalstoffen af te voeren en lichamelijke en emotionele stress te verwerken.Thomas Bowen was overtuigd van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en verklaarde: “Als het lichaam de juiste informatie en omgeving krijgt, is er weinig waar het zichzelf niet van kan helen”. Hippocrates zei het 2.000 jaar eerder al: “Het lichaam geneest zichzelf, de arts is alleen de assistent van de natuur”.

Bowen Therapie - pag. 24


Vitamine E werd ontdekt in 1920 doordat ratten die een vitamine E-arm dieet kregen niet in staat waren zich voort te planten. Ze werd daarom de anti-steriliteit vitamine of vruchtbaarheidsvitamine genoemd. De wetenschappelijke term voor vitamine E, tocoferol, is samengesteld uit twee Griekse woorden: tokos (geboorte) en pherein (dragen) en betekent vrij vertaald ‘nakomelingen dragen’. Al gauw werden ook andere belangrijke functies van vitamine E bekend. Een gebrek aan vitamine E werd o.a. gelinkt aan spierafbraak, neurologische aandoeningen, bloedarmoede door afbraak van rode bloedcellen en hart- en vaatziekten.

Vitamine E - pag. 28

 

Pycnogenol is een gepatenteerd extract van de schors van de Pinus pinaster of de Zeeden, een boom die vooral in het Middellandse Zeegebied groeit. Pycnogenol bevat een aantal actieve bestanddelen, vooral oligomere proanthocyanidinen, flavonoïden die de bloedvaten verwijden, het immuunsysteem moduleren en beschermen tegen vrije radicalen. Het wordt vooral gebruikt voor doorbloedingsstoornissen, erectiestoornissen, hoge bloeddruk, astma en allergie, maar de laatste jaren komen steeds meer nieuwe toepassingen aan het licht. Pycnogenol blijkt een brede werking te hebben en te beschermen tegen de meeste degeneratieziekten en versnelde veroudering. 

Pycnogenol - pag. 32

 

Gewoonteverslaving, bepaalde geneesmiddelen, chemische stoffen en drugs veroorzaken endorfineresistentie. De basis van deze problematiek is overstimulatie. Zodra endorfine langdurig wordt over-gestimuleerd, neemt de werking van endorfine af. Hierdoor vermindert ook de stressbestendigheid, de motivatie en het gevoel gelukkig te zijn, ook al heeft men alles waardoor men gelukkig zou kunnen zijn.

Burn-out & bijnieruitputting - pag. 36


Het is niet omdat het lichaam stervende is, dat er op zielsniveau geen sprake meer zou kunnen zijn van genezen in de zin van terug meer heel worden, terug beter verbonden zijn met het geheel. Het stervensproces kan daarbij een katalysator zijn. Een stervende keert zich immers steeds meer naar binnen, loslatend wat niet meer dienstig is, op zoek naar zijn pure, innerlijke kracht, naar wie hij in wezen is. Het lichaam opent zich als het ware zodat de stervende tot de essentie van zijn wezen kan komen en zich kan overgeven aan een nieuwe bewustzijnstoestand.

Aan de rand van een sterfbed - pag. 44

 

Een goede mondhygiëne en gezonde tanden bieden meer dan een stralende glimlach. Tand(vlees)aandoeningen worden gelinkt aan o.a. osteoporose, overgewicht, diabetes, luchtweginfecties, longontstekingen, zwangerschapscomplicaties en hartziekten. Volgens sommige onderzoekers is tandvleesziekte zelfs een risicofactor voor een hartaanval of beroerte.

Een gezonde voeding is de beste manier om je tanden gezond te houden, maar een goede tandpasta kan een extra ondersteuning bieden. Maar wat is een goede tandpasta, wat moet erin zitten en wat mag er niet inzitten?

Wat moet er in een goede tandpasta zitten? - pag. 48

 

Spier- en gewrichtspijn behoren tot de meest voorkomende vormen van acute en chronische pijn. Ze vormen voor veel mensen een ernstige belemmering in hun beweeglijkheid en dagelijkse activiteiten. Voor een behandeling van chronische spier- en gewrichtspijn moeten de oorzaken van die pijn aangepakt worden. Helaas is dat niet altijd mogelijk, vooral bij ernstige gewrichtsschade en letsels die moeilijk of niet meer te genezen zijn.

Om het gebruik van pijnstillers te beperken, kan een lokale, uitwendige behandeling met zalf toegepast worden. Een zalf op basis van pepermuntolie, rozemarijn, gember en arnica blijkt zowel acute als chronische spier- en gewrichtspijn doeltreffend te verminderen.

Spier- en gewrichtspijn lokaal behandelen - pag. 50


Een antihistaminicum is een medicijn dat allergische reacties onderdrukt. Het blokkeert de werking van histamine. Histamine zorgt voor de typische ontstekingsreactie: rood worden, zwellen, jeuk. Het kan plaatselijk vrijkomen, bijvoorbeeld na een insectensteek, waarbij het een typisch rood, jeukend bultje veroorzaakt. Histamine kan ook in de bloedbaan komen en uiteenlopende reacties veroorzaken, waarvan sommige heel ernstig, zoals de zogenaamde anafylaxie (zwellen van gezicht, mond, keel, ademhalingsmoeilijkheden, bloeddrukdaling) en anafylactische shock (levensbedreigende toestand met kans op overlijden).

Histamine is een noodzakelijke stof in het afweersysteem tegen vreemde indringers, maar wanneer er te veel histamine aangemaakt wordt, loopt het ontstekingsproces (de immuunreactie) uit de hand. Histamine moet dus in bedwang gehouden worden. In de reguliere geneeskunde doet men dat met behulp van antihistaminica.

Antihistaminica - pag. 52


Terug Bestellen