ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 15 (september/oktober 2014)


Zo zien wij het

Een Sioux verhaal

 

TamTam

  • Vitamine D werkt even goed als antidepressiva
  • Noten & bessen, een ideale gezondheidscocktail
  • Een hond als therapeut voor mensen met alzheimer
  • Knoflook doodt kankercellen
  • Twee grote maaltijden per dag is beter voor diabetici dan zes kleintjes

 

Medisch

Vruchtbaarheid & zwangerschap

Geef je kind een goede start in het leven

 

Voeding

Eiwitten

Bouwstenen, enzymen, hormonen & neurotransmitters

 

MondjesMaat

Linzen

 

Therapie onder de loep

Hypnotherapie

Een poort naar het onderbewustzijn

 

Nutriënten

IJzer

Zuurstof, energie, immuniteit & detoxificatie

 

Fyto

Tea Tree olie

Eerste hulpmiddel bij infecties


Diagnostiek

C-reactief proteïne

Ontsteking in het lichaam meten en behandelen


Boekenplank

Zeewier, de toekomst

Een nieuw boek van Nancy Popieul

 

Zo zien jullie het

Wat is je favoriete vorm van bewegen?

 

Bewustzijn & Harmonie

Mantra

 

Leefstijl

Winterdepressie

voorkomen met voeding, leefstijl & supplementen


Research

Vetzuren voor de behandeling van ADHD

Combinatie van omega-3 en omega-6 even effectief als medicatie

 

Medicijnen

Laxeermiddelen

Natuurlijke alternatieven bij constipatie

 

Grabbelton

  • Vitamine D suppletie verbetert psoriasis en vitiligo
  • Vitamine B5 als alternatief voor statines?
  • Meer vezels eten na een hartaanval verlaagt het risico om te sterven
  • De kikkers en de hoge toren

  

Het begin van een nieuw leven is en blijft een wonder dat zich voltrekt zonder dat we er veel voor moeten doen. Een baby groeit gewoon vanzelf, zelfs in moeilijke omstandigheden. Het lichaam van de vrouw past zich op allerlei manieren aan om de baby van voedingsstoffen te voorzien en wendt noodmaatregelen aan als het nodig is. Toch zijn er grenzen aan dit aanpassingsvermogen. Een baby die in ongunstige omstandigheden verwekt wordt en groeit, zal fysiek en mentaal minder gezond zijn dan een baby die in ideale omstandigheden verwekt wordt en groeit. Als toekomstige ouders kan je zelf heel veel doen om je kind een gezonde start te geven in het leven.

Vruchtbaarheid & zwangerschap - pag. 10


Eiwitten of proteïnen zijn niet alleen de bouwstenen van onze spieren, pezen, ligamenten, huid, bindweefsel, botten, tanden, haren en nagels, maar ook van enzymen, hormonen en andere peptiden met een regulerende rol in het metabolisme. Geen enkel proces in ons lichaam kan gebeuren zonder eiwitten. Koolhydraten kunnen in het lichaam aangemaakt worden uit eiwitten of vetten, maar eiwitten kunnen alleen aangemaakt worden uit aminozuren. In het lichaam bevinden zich twintig aminozuren, waarvan we er elf zelf kunnen aanmaken uit andere aminozuren. De andere negen kunnen we niet zelf aanmaken, deze zijn ‘essentieel’, ze moeten uit de voeding gehaald worden. Bij een gebrek aan aminozuren in de voeding, vooral aan de negen essentiële aminozuren, kunnen verschillende lichaamsfuncties achteruitgaan omdat de noodzakelijke eiwitten niet meer aangemaakt kunnen worden.

Eiwitten - pag. 16

 

Linzen (Lens culinaris) behoren tot de peulvruchten  . Het zijn de eetbare zaden van de peulen van de linzenplant. Ze worden al duizenden jaren door de mens gegeten en gecultiveerd.

Linzen worden bij ons niet zo vaak gegeten, maar winnen de laatste jaren aan populariteit, vooral bij gezondheidsbewuste mensen. Linzen hebben heel wat gezonde eigenschappen. Ze verlagen onder andere de bloedsuikerspiegel en de cholesterol en geven een langdurig verzadigingsgevoel. Ze zijn een ideaal voedingsmiddel voor mensen die willen afvallen, diabetici en mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker. 

Linzen - pag. 20  


De meesten van ons willen wel iets veranderen in hun leven: bepaalde gewoonten, bepaald gedrag, stoppen met roken, afvallen, gezonder eten, meer sporten … of verlost worden van emotionele of psychische problemen, angsten en stress. En meestal lukt het wel, tenminste voor een tijdje. En dan hervallen we opnieuw in onze oude patronen, onze oude gewoonten. Wat gaat er mis? We voeren veranderingen door met onze bewuste geest en daarvoor hebben we heel veel wilskracht nodig. Maar vroeg of laat verslapt de wilskracht en herval je weer in je oude patroon. Door het probleem in je onderbewustzijn aan te pakken, verander je het patroon en heb je geen wilskracht meer nodig. Eén van de beste manieren om toegang te krijgen tot je onderbewuste is hypnose.

Hypnotherapie - pag. 24


IJzer (Fe) is nodig om de cellen van zuurstof te voorzien, voor de aanmaak van energie, voor de aanmaak en afbraak van verschillende stoffen, voor de detoxificatie van toxische stoffen en voor de werking van het antioxidantsysteem en het immuunsysteem. De meest bekende aandoening als gevolg van ijzertekort is bloedarmoede, waar vooral vrouwen last van hebben. IJzertekort komt veel voor, maar een teveel aan ijzer komt even vaak voor en is eigenlijk veel schadelijker voor het lichaam. Te veel ijzer geeft aanleiding tot vrije radicalenvorming en wordt gelinkt aan o.a. hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, hersenaandoeningen, leverziekte, nierziekte en kanker. Het is dus niet aangeraden om zomaar lukraak ijzersupplementen te nemen. Een ijzertekort kan in de meeste gevallen ook gecorrigeerd worden met voedingsmaatregelen en suppletie met andere stoffen.

IJzer - pag. 28

 

Tea Tree olie is de essentiële olie uit de bladeren van de Theeboom of Melaleuca alternifolia, een boom die oorspronkelijk alleen aan de oostkust van Australië groeide. Daar wordt tea tree olie al honderd jaar als medicinale olie gebruikt, maar ondertussen is ze wereldwijd verkrijgbaar.

Tea Tree olie is een olie met een antibacteriële, antivirale, antischimmel en antiparisitaire werking. Ze wordt vooral uitwendig gebruikt voor huidaandoeningen, schimmelinfecties, herpes, tandvleesontsteking, oorontsteking, verkoudheid, luizen, insectenbeten, enz.

De afgelopen twintig jaar is de belangstelling voor deze veelzijdige olie in de medische wereld sterk gegroeid en zijn er talrijke studies gedaan die bevestigen wat men in Australië al lang weet: dat tea tree olie een olie is die je in huis moet hebben als eerste hulpmiddel bij allerhande infecties en parasieten. 

Tea Tree olie - pag. 32

 

C-reactief proteïne (CRP) is een proteïne die in het bloed gemeten kan worden om na te gaan of er geen overmatige ontsteking (inflammatie) in je lichaam plaatsvindt. Een verhoogde waarde van CRP wordt gezien bij alle aandoeningen die gepaard gaan met ontsteking, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, artritis, osteoporose, kanker, alzheimer, enz. Wanneer je nog geen symptomen van deze ziekten hebt, kan een hoge CRP-waarde betekenen dat je een verhoogd risico hebt om ze te krijgen.

Het goede nieuws is dat je daar iets kan aan doen. Je kan namelijk CRP - en dus de ontstekingsgraad in je lichaam - verlagen door het eten van de juiste voeding, het aanpassen van je leefstijl en indien nodig door het nemen van voedingssupplementen.

Ontsteking in het lichaam meten en behandelen - pag. 36


Veel mensen voelen zich triest of somber tijdens de donkere wintermaanden, wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt. Voor sommigen gaat deze toestand veel verder dan de ‘winterblues’. Zij ontwikkelen een vorm van klinische depressie die duurt van de late herfst tot het einde van de winter. Deze aandoening is bekend als ‘seasonal affective disorder’ of winterdepressie. De conventionele behandeling bestaat uit lichttherapie, gecombineerd met medicijnen. Hoewel deze in veel gevallen effectief is, zijn er heel wat patiënten die er niet op reageren en vormen de ongemakken van de lichttherapie en de bijwerkingen van de medicijnen voor velen een bezwaar. Voedingssupplementen kunnen in dit geval uitkomst bieden. Bepaalde voedingssupplementen blijken immers bijzonder effectief en hebben geen schadelijke bijwerkingen.

Winterdepressie - pag. 48


Constipatie is één van de meest voorkomende spijsverteringsklachten. Er is geen ‘normaal’ stoelgangspatroon dat voor iedereen geldt. Volgens de huidige medische opvatting ligt een gezonde stoelgang tussen drie keer per week en één of meerdere keren per dag. Als je minder dan drie keer per week naar het toilet moet en je stoelgang is hard en droog, dan heb je last van constipatie. Laxeermiddelen bieden een snelle verlossing bij constipatie, maar kunnen op de lange duur de gezondheid schaden en de darmen lui maken of zelfs verlammen.

Constipatie kan een gevolg zijn van bepaalde ziektebeelden, het kan een bijwerking zijn van verschillende medicijnen, maar meestal is het een gevolg van een verkeerd voedingspatroon. 

Laxeermiddelen - pag. 52

Terug Bestellen