ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 16 (november/december 2014)


Zo zien wij het

Gezond verstand, ervaring & intuïtief weten

 

TamTam

  • Darmbacteriën manipuleren ons eetgedrag
  • Liponzuur herstelt de biologische klok
  • Vitamine E voorkomt spierafbraak
  • Vitamine B12 & omega-3 bij gezichtsverlamming

 

Medisch

Fibromyalgie

 

Voeding

Eetstoornissen

Anorexia & boulimie

 

MondjesMaat

Zaden & Pitten

Gezond knabbelen

 

Therapie onder de loep

De Buteyko Methode

Opnieuw leren ademen

 

Nutriënten

Vitamine D

Een goedkope 'levensverzekering'

 

Fyto

St.-Janskruid

Natuurlijk antidepressivum en kalmeermiddel


Dierengeneeskunde

Gezonde voeding voor honden

Vlees of granen?


Energetische geneeskunde

Resonantie & Bewust-zijn

 

Zo zien jullie het

De beste opleiding

 

Bewustzijn & Harmonie

Verander je frequentie

Over yoga, EFT, hersenplasticiteit en het shiften van je bewustzijn


Research

Fosfatidylserine 

Beter bestand tegen de gevolgen van stress


Medicijnen

Botox

Giftige spierverlammer 


Grabbelton

  • Zwarte chocolade tegen etalagebenen
  • De natuur biedt de beste geneesmiddelen
  • Virale flora even belangrijk als bacteriële flora?
  • Griepvaccin of niet?
  • Laat het alledaagse tot leven komen

 

Fibromyalgie of Fibromyalgie Syndroom (FMS) is een chronisch pijnsyndroom. Er zijn veel onduidelijkheden, zowel over de oorzaken als over de symptomen en de diagnose. FMS is een complex syndroom met een brede waaier van symptomen, van hoofdpijn en vermoeidheid tot algemene spierpijn en spastische darmen. Het is geen gemakkelijk te behandelen ziekte, omdat het toewijding vraagt van zowel de arts/therapeut als de patiënt om alle oorzaken te vinden die bijdragen aan de symptomen en alle puzzelstukjes op hun plaats te leggen. Bovendien moet de patiënt bereid zijn om zijn/haar leefwijze en voeding aan te passen, want er bestaan geen medicijnen die alle symptomen gelijk en blijvend aanpakken. 

Fibromyalgie - pag. 10


Eetstoornissen zijn een veel voorkomend probleem en een zware therapeutische uitdaging. Anorexia nervosa is de diagnose die gesteld wordt wanneer patiënten weigeren te eten. Boulimia nervosa of boulimie werd in 1980 als een afzonderlijke ziekte geregistreerd en wordt gekenmerkt door periodes van vreetbuien afgewisseld met laxeermiddelen, overgeven, excessief trainen of vasten ter compensatie. Psychotherapie heeft niet altijd het gewenste succes in de behandeling van anorexia en boulimie, omdat deze ziektebeelden vaak een biochemische oorzaak hebben of omdat in een latere fase de biochemie zodanig verstoord is dat gezond verstand er niet meer tegenop kan. Een extra moeilijkheid is dat gezonde voeding - die de basis vormt voor de menselijke biochemie - juist het probleem is bij eetstoornissen. 

Eetstoornissen - pag. 14

 

Zaden en pitten worden al sinds mensenheugenis gegeten omwille van hun voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen. Hoewel zaden en pitten de laatste decennia aan populariteit winnen bij gezondheidsbewuste mensen, blijken toch maar weinig mensen regelmatig zaden en pitten te eten. Nochtans kunnen ze heel gemakkelijk aan alle gerechten toegevoegd worden. Misschien kan een overzicht van de gezonde eigenschappen van vlaszaad, hennepzaad, chiazaad, sesamzaad en pompoenpitten de twijfelaars overtuigen om toch regelmatig een handvol zaadjes te kauwen.

Zaden & pitten - pag. 18  


Ademen… we doen het gewoon, we denken er niet bij na. Omdat het zo ‘automatisch’ gebeurt, staan we er niet eens bij stil dat we ook verkeerd kunnen ademen. Uit onderzoek blijkt echter dat steeds meer mensen verkeerd ademen. Ze lijden aan chronische hyperventilatie, ze ademen te vaak en te diep. We hebben immers geleerd dat diep ademhalen gezond is…

Volgens de Oekraïense arts Dr. Konstantin Buteyko (1923 - 2003) ligt chronische hyperventilatie aan de basis van heel wat ziektebeelden. Hij ontwikkelde een methode om opnieuw te leren ademen: de Buteyko methode. Deze methode wordt ondertussen wereldwijd met succes toegepast bij allerlei klachten, in de eerste plaats bij ademhalingsstoornissen zoals astma, slaapapneu en hyperventilatie, maar ook bij andere klachten die men meestal niet in verband brengt met verkeerd ademen.

De Buteyko Methode - pag. 22


Vitamine D is een bijzondere vitamine. Het is eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon dat een groot aantal lichaamsfuncties regelt. Het is ook de enige vitamine die we niet uit de voeding moeten halen, maar die we zelf voldoende kunnen aanmaken onder invloed van zonlicht. Vroeger dacht men dat vitamine D alleen belangrijk was voor de botten, omdat ze de opname van calcium verbetert. De enige ziekte die toen gekoppeld werd aan een gebrek aan vitamine D was rachitis, een botziekte die vooral bij kinderen voorkwam. Ondertussen worden steeds meer ziektebeelden gelinkt aan onvoldoende vitamine D, zelfs als er volgens de officiële referentiewaarden geen echt tekort is.

Zorgen voor voldoende vitamine D in je bloed en je lichaam - door veel in de zon te lopen of door het nemen van een supplement - is volgens deskundigen een eenvoudige en goedkope vorm van ‘levensverzekering’.

Vitamine D - pag. 26

 

St.-Janskruid (Hypericum perforatum) is een kruid dat al door de oude Grieken en Romeinen en andere oude volkeren gebruikt werd voor het behandelen van allerlei aandoeningen, zoals brand- en snijwonden, kneuzingen, huidproblemen, blaasproblemen, menstruatieklachten, sciatica, giftige beten, bij zwaarmoedigheid en om kwade geesten of demonen te verdrijven.

Tegenwoordig staat St.-Janskruid vooral bekend als een natuurlijk antidepressivum en kalmeermiddel.

St.-Janskruid - pag. 30

 

De meeste mensen geloven dat ze hun hond het allerbeste geven door hem brokken te serveren. De dierenvoedingsindustrie beweert immers dat in zo’n brok alles zit wat een hond nodig heeft. Maar in feite zitten er vaak dingen in die honden niet nodig hebben, met name granen. Honden zijn vleeseters en hebben geen granen nodig, en al helemaal niet in de grote hoeveelheden die in de meeste brokken zitten. Te veel granen maken honden dik en ziek.

Gezonde voeding voor honden - pag. 34


Ons leven omvat een oneindig scala aan ritmen. Snelle vibraties op het niveau van atomen en moleculen die passen bij de snelheid waarmee biochemische reacties plaatsvinden. Trage vibraties die passen bij de fysiologie van organen met de ritmen in ademhaling, hartslag en hersenen. Substantieel onderzoek heeft het bestaan blootgelegd van een diepe verbondenheid van deze ritmen met onze emoties, gedachten en psychosociaal gedrag. De draad die al die studies verbindt, is het besef dat ritmen bio-informatie overdragen en daarmee een breed scala aan functies kunnen beheersen, inclusief degene die essentieel zijn voor gezondheid en welbevinden. 

Resonantie & Bewust-zijn - pag. 38


De hele yogafilosofie is eigenlijk gebaseerd op hetzelfde uitgangspunt als dat van de kwantumfysica: de wereld bestaat uit trillingen, alles is energie. Vaak zien we enkel klank als trilling, met verschillende frequenties. Maar ook materie is trilling. Volgens de yogi’s is materie energie in manifestatie. Inderdaad, als je het wetenschappelijk bekijkt, vormen trillende en bewegende atomen meer of minder dichte materie. Maar ook gedachten en emoties zijn trilling. ‘E-motion’ wordt vaak verklaard als ‘energy in motion’. Het is een energie die ontstaat en vrijkomt en zich een weg zoekt doorheen de materie. Emotie kan zich al dan niet ‘vastzetten’ in een deel van de materie (je lichaam), als die niet vrij kan stromen of een weg naar buiten kan vinden. Als een emotie of een bepaald mentaal patroon zich vastzet in de materie, en als het ware geen ruimte heeft om vrij te komen, krijg je onevenwicht op fysiek niveau, eventueel ziekte of bepaalde patronen die zich ook fysiek gaan uiten. Zo is ons materiële lichaam een blauwdruk van onze karmische, mentale en emotionele patronen, en onze levensgeschiedenis.

Verander je frequentie - pag. 46


Stress is een aanpassingsreactie van het lichaam op stressoren (omstandigheden of stoffen die het lichaam als stressvol ervaart), zoals verwonding, koude, infectie, zuurstofgebrek, intensieve inspanningen, dreigend gevaar, medicijnen, drugs, roken, enz.

Acute stress is een gezonde reactie. De lichamelijke reacties die door stress worden veroorzaakt, zijn nuttig omdat ze het lichaam in staat stellen zich aan te passen aan de stressvolle situatie (snel reageren, alert zijn, hard kunnen lopen, …). Als deze aanpassingen niet zouden plaatsvinden, zouden we in levensbedreigende situaties niet in staat zijn om adequaat te reageren. Zodra het stressmoment voorbij is, herstelt het lichaam zich. Wanneer stress blijft aanhouden en chronisch wordt, heeft dat echter ongunstige effecten op de gezondheid. Een stof die kan helpen om beter bestand te zijn tegen de gevolgen van stress is fosfatidylserine.

Fosfatidylserine - pag. 50


Botox is een merknaam, het is een samentrekking van botulinetoxine, een toxine die door de bacterie Clostridium botulinum aangemaakt wordt. Het is - zoals de naam aangeeft - een gif, met name een neurotoxisch gif, dat wil zeggen dat het de zenuwcellen beschadigt en de overdracht van prikkels van de zenuwcellen naar de spieren blokkeert, waardoor het een verlammend effect heeft. Het wordt medisch toegepast om spierspasmen tegen te gaan en cosmetisch om de spieren in het gezicht tijdelijk te verlammen, zodat de huid ontspant en rimpels gladgestreken worden. Botulinetoxine is het krachtigste gif dat bekend is. Het kan ernstige bijwerkingen hebben, die in sommige gevallen dodelijk kunnen zijn.

Botox, giftige spierverlammer - pag. 55
Terug Bestellen