ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 17 (Januari/februari 2015)

PDF-versie


Zo zien wij het

De spiegel

 

TamTam

  • Granaatappel, groene thee, broccoli & kurkuma remmen prostaatkanker
  • Hepatitis B virus is actiever bij een gebrek aan vitamine D
  • Kaneel kan parkinson afremmen
  • Een nieuwe wetenschappelijke kijk op bewustzijn en bovennatuurlijke verschijnselen
  • Balans tussen gezond & ongezond

 

Medisch

Osteoporose

Meer dan een vrouwenaandoening of een calciumprobleem

 

Voeding

Koemelk

Niet goed voor elk

 

MondjesMaat

Boerenkool

 

Therapie onder de loep

Energetische Geneeskunde

De subtiele anatomie van het menselijk lichaam

 

Nutriënten

Fluor

Te veel is schadelijker dan te weinig

 

Fyto

Vitex agnus castus

Monnikspeper voor vrouwenklachten


Oermoeders Keuken

Boerenkoolstamppot


Diagnostiek

Holistische diagnose

Meer dan een bloedanalyse


Ecologie & microbiologie

Micro-organismen in schoonmaakmiddelen

Ziekenhuisinfecties bestrijden met microbiële reiniging

 

Boekenplank

OERsterk leven - Richard De Leth

Een energetische kijk op gezondheid en ziekte - George Vithoulkas


Zo zien jullie het

Verplichte leerstof op school?

 

Bewustzijn & Harmonie

Innerlijke vrede ervaren

door het uitschakelen van de linkerhersenhelft


Biochemie

Homocysteïne 

Belangrijk of toxisch?


Medicijnen

Bisfosfonaten

Osteoporose medicijnen verhogen de kans op... botbreuken


Grabbelton

  • Carnitine slecht voor het hart en de bloedvaten?
  • Probiotica bij baby's voorkomt auto-immune diabetes type 1
  • Meditatie vermindert angst al na één sessie

 

Osteoporose is het verlies van botmassa: zwakke, broze botten en meer kans op botbreuken.

Het werd lange tijd beschouwd als een aandoening die alleen bij ouder wordende vrouwen voorkwam, omwille van een daling van het oestrogeengehalte tijdens en na de menopauze, waardoor het calciummetabolisme wijzigt. Het werd dan ook voornamelijk behandeld met oestrogeensubstitutie en/of calciumsuppletie. Toch is het geen ‘vrouwenprobleem’. Eén derde van alle osteoporosepatiënten wereldwijd zijn mannen. Eén op vier mannen loopt tijdens zijn leven een botbreuk op als gevolg van osteoporose. Het is ook geen ‘calciumprobleem’. Osteoporose wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende metabole factoren.

Osteoporose - pag. 10


Steeds meer artsen en voedingsdeskundigen waarschuwen voor de nadelige effecten van koemelk. Toch blijven reclameslogans als Melk, de witte motor, Melk is goed voor elk, Melk en je kan tegen een stootje en Drink nu melk voor later aanzetten tot het consumeren ervan. Natuurartsen en holistische therapeuten raden al langer het gebruik van koemelk af, maar ook in de medische literatuur en de populaire pers verschijnen steeds vaker artikels over de nadelige effecten van melk. De twee bekendste daarvan zijn koemelkallergie en lactose-intolerantie. Maar melk is ook los van deze twee erkende ziektebeelden niet echt een geschikt voedingsmiddel voor de mens.

Koemelk, niet goed voor elk - pag. 14

 

Boerenkool behoort tot de kruisbloemigen (cruciferen), dezelfde familie als broccoli, bloemkool, spruiten en andere koolsoorten. Hoewel iedereen schijnt te weten dat broccoli gezond is, is dat van boerenkool veel minder bekend. Nochtans is het één van de gezondste groenten. Boerenkool is net als broccoli een ‘antikankergroente’, ze helpt bij het ontgiften van toxische stoffen, ze helpt de cholesterol normaliseren en levert talrijke antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen.

Boerenkool - pag. 18  


Energetische geneeskunde is gebaseerd op het bestaan van een ‘mysterieuze onzichtbare kracht’ die vrij moet kunnen stromen, zodat het lichaam voorzien wordt van vitaliteit. Deze mysterieuze kracht wordt in de westerse klassieke geneeskunde nog als onzichtbaar en onbestaand beschouwd, maar wordt door medische en wijsheidstradities wereldwijd al duizenden jaren erkend, gerespecteerd en toegepast.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt deze kracht chi genoemd, in Japan Qi en in de Indische yoga prana, maar ze heeft doorheen de geschiedenis nog veel andere namen gekregen. Tegenwoordig wordt ze wereldwijd subtiele energie genoemd en wordt ze ‘gemanipuleerd’ in verschillende therapieën die onder de noemer Energetische Geneeskunde vallen. Deze vorm van geneeskunde is minder mysterieus dan de meeste mensen vermoeden. De moderne wetenschappen beginnen de subtiele anatomie van het lichaam stilaan in kaart te brengen.

Energetische Geneeskunde - pag. 22


Fluor is een mineraal dat voornamelijk in de botten en de tanden zit. Het wordt een spoorelement genoemd omdat er maar heel kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam aanwezig zijn en omdat we er maar heel weinig van nodig hebben.

Fluor wordt niet als een essentieel mineraal beschouwd omdat het niet nodig is voor de groei of om in leven te blijven. Als je de preventie van cariës (tandbederf, gaatjes) als criterium neemt, dan kan fluor wel als een essentieel mineraal gezien worden. Te veel fluor is echter schadelijker voor het lichaam dan te weinig fluor, vooral op lange termijn.

Fluor - pag. 26

 

De bessen van de kuisboom (Vitex agnus castus) of monnikspeper worden al meer dan 2000 jaar gebruikt voor hun geneeskrachtige werking, vooral bij klachten van hormonale aard. In de hedendaagse complementaire geneeskunde zijn ze een populaire remedie voor vrouwelijke hormonale ‘gynaecologische’ klachten, zoals premenstrueel syndroom, menstruatieklachten, pijnlijke borsten, vruchtbaarheidsproblemen, terugkerende miskramen, problemen met borstvoeding, acne en menopauzeklachten. Wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen twintig jaar bevestigt de werking van monnikspeper bij deze typische vrouwenklachten, hoewel de exacte werking nog niet helemaal opgehelderd is.

Vitex agnus castus - pag. 30

 

Als we ziek zijn of klachten hebben, willen we weten wat er met ons aan de hand is. Als we geen klachten hebben, willen we weten of er toch geen verborgen ziekte aanwezig is, of we niet zonder dat we het weten aan hart- en vaatziekten lijden of misschien wel kanker hebben.

Diagnostiek is een belangrijk onderdeel geworden van de geneeskunde, zowel om ziekte in een vroeg stadium op te sporen als om een gepaste behandeling te bepalen. Eén van de meest toegepaste diagnostische onderzoeken is een bloedonderzoek. Een bloedonderzoek heeft zeker zijn waarde en kan veel zaken aan het licht brengen, maar vaak vallen de gemeten waarden binnen de normale waarden, terwijl er toch duidelijk klachten zijn. Ervaren artsen en therapeuten kunnen vaak meer afleiden uit symptomen en lichaamstekens dan uit bloedonderzoek. Er zijn ook verschillende andere methoden om erachter te komen wat de oorzaak van je klachten is.

Holistische diagnose - pag. 34


De strijd tegen bacteriële infecties is één van de grootste uitdagingen van de hedendaagse geneeskunde. Antibiotica waren lange tijd levensreddende medicijnen, maar steeds meer bacteriën worden resistent tegen verschillende soorten antibiotica (multiresistentie). Bacteriën zoals Escherichia coli, Clostridium difficile, Stafyloccocus aureus en schimmels zoals Candida albicans worden resistent tegen antibiotica en antischimmelmiddelen, maar ook tegen chemische reiniging en desinfecterende middelen. Vooral in ziekenhuizen is dit een groot probleem. Besmet ziekenhuismateriaal en -apparatuur, vloeren, meubilair en andere oppervlakken zijn een belangrijke bron voor het overbrengen van deze ziekteverwekkende micro-organismen.

Microbiële reiniging, het gebruik van bepaalde probiotische bacteriestammen in schoonmaakmiddelen, is een efficiënt en veilig alternatief voor het bestrijden van ziekenhuisinfecties.

Microbiële reiniging - pag. 38


Jill Bolte Taylor is een neuroanatomist die de werking van de hersenen onderzoekt. Op een ochtend in 1996 kreeg ze een beroerte, toen een bloedvat in de linkerhelft van haar hersenen scheurde. In de uren die daarop volgden kon ze - door de ogen van een wetenschapper - bewust waarnemen hoe haar verstandelijke vermogens volledig wegvielen. Tegen de middag kon ze niet meer lopen, spreken, lezen, schrijven of zich iets herinneren. Haar linkerhersenhelft was volledig uitgeschakeld. Op dat moment werd ze zich bewust dat ze één was met het universum en dacht ze dat ze doodging. Tegen alle verwachtingen in herstelde ze volledig van haar beroerte. Tijdens haar moeizame herstel ervoer ze twee verschillende realiteiten: de euforische gelukzaligheid van de intuïtieve rechterhersenhelft en het logische bewustzijn van de linkerhersenhelft. Daardoor kwam ze tot een diepgaand inzicht: dat het uitschakelen van de linkerhersenhelft een diepe innerlijke vrede brengt en dat je die innerlijke vrede ook kan bereiken zonder een beroerte.

Innerlijke vrede ervaren - pag. 46


Homocysteïne is een afbraakproduct van het aminozuur L-methionine. Hoge bloedwaarden van homocysteïne zijn een risicofactor voor ziektebeelden zoals hart- en vaatziekten, hartaanval, beroerte, dementie, alzheimer, neurologische aandoeningen, oogziekten, zwangerschapscomplicaties, migraine en kanker. Homocysteïne wordt daarom beschouwd als een toxische stof. De ‘veilige’ bloedwaarden zijn de afgelopen twintig jaar al verschillende keren verlaagd (net als bij cholesterol). Homocysteïne is een stof die aangemaakt wordt in de zogenaamde homocysteïnecyclus of methylatiecyclus, één van de belangrijkste metabole routes in ons lichaam, met een enorme impact op heel het metabolisme. Homocysteïne is een opslag- en transportmolecule van zwavel en methyl, stoffen die nodig zijn voor de ontgifting van toxische stoffen, het antioxidantsysteem, het aan- en uitschakelen van genen en een goede zenuwgeleiding. Een hoog homocysteïnegehalte is een aanwijzing dat er iets fout gaat in de homocysteïnecyclus. Maar is homocysteïne op zich toxisch? Of zijn de factoren die homocysteïne verhogen schadelijk voor de gezondheid?

Homocysteïne - pag. 50


Bisfosfonaten zijn medicijnen die gebruikt worden om botafbraak te remmen bij ziektebeelden die gekenmerkt worden door verminderde of abnormale botgroei, zoals osteoporose, broze botten, botkanker, beenmergkanker en botmetastasen. Bisfosfonaten remmen de activiteit van de botafbrekende cellen (osteoclasten) en vertragen op die manier de botafbraak. Bisfosfonaten blijken echter ook de botopbouw te verstoren en niet te beschermen tegen alle soorten botbreuken. Ze worden ondertussen gelinkt aan een verhoogd risico op bepaalde botbreuken, kaakbeennecrose (afsterven van bot in het kaakbeen), een verhoogd risico op hartritmestoornissen en andere ongewenste bijwerkingen.

Bisfosfonaten - pag. 52
Terug Bestellen