ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 19 - Mei/juni 2015

Inhoud


03 Zo zien wij het

De puzzelmaker


06 TamTam

  • Afwisselend vasten om gezond te blijven
  • Peulvruchten & winderigheid
  • Uien eten tegen diabetes
  • Ben jij mentaal gestoord?

10 Medisch

Autisme

Herstelbare metabole stoornis


14 Voeding

Spijsverteringsklachten

Effecten op lichaam & geest


18 MondjesMaat

Blauwe bessen

Geneesmiddelen uit de natuur


22 Therapie onder de loep

Voetreflexologie

Niet zomaar een voetmassage…


26 Nutriënten

Foliumzuur

Preventie van geboorteafwijkingen & ontwikkelingsstoornissen


30 Fyto

Pepermunt

Meer dan een frisse adem


34 Biochemie

Mitochondriale disfunctie

Een gebrek aan energie in de cellen


38 Epigenetica

Nutritionele therapie bij autisme

Genen wijzigen met voeding


42 Zo zien jullie het

Investeren in een goede zaak


46 Bewustzijn & Harmonie

Wu wei

De weg van aanvaarding


50 Research

Vitamine K2 versoepelt de bloedvaten


52 Medicijnen

Maagzuurremmers

Verhoogd risico op infecties, osteoporose & dementie


55 Grabbelton

  • Cholesterol, een stof om te koesteren
  • De link tussen vitamine B12 & psychiatrische aandoeningen
  • Muffins met blauwe bessen


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Autisme werd lang beschouwd als een mysterieuze ziekte van de hersenen die genetisch bepaald was en waar men niets aan kon doen. Onderzoek heeft ondertussen aan het licht gebracht dat autisme geen ‘hersenziekte’ is, maar een metabole stoornis in heel het lichaam als gevolg van onder andere spijsverteringsstoornissen, een verstoorde darmflora, allergie, auto-immuniteit, infecties, ontsteking, gebrek aan energie in de cellen, te veel giftige stoffen, een slechte ontgifting en een gebrek aan bepaalde nutriënten. Sommige kinderen zijn genetisch vatbaarder voor deze metabole problemen, maar dat betekent niet dat autisme genetisch ‘vastligt’. Al deze metabole stoornissen - die samen de hersenfuncties beschadigen - kunnen namelijk hersteld worden: met voeding, leefstijl en voedingssupplementen.

Autisme - pag. 10


Iedereen heeft al wel eens een opgeblazen gevoel, buikkrampen, winderigheid, diarree, constipatie. Eigenlijk zijn spijsverteringsklachten meer regel dan uitzondering. Bijna alle patiënten die in de praktijk van een arts of therapeut komen, hebben problemen met de spijsvertering, vaak zonder dat ze zich daar zelf bewust van zijn. Dat onaangename gevoel na de maaltijd is zo ‘normaal’ geworden dat bijna iedereen het als vanzelfsprekend beschouwt. Er wordt meestal ook geen verband gelegd tussen spijsverteringsklachten en andere klachten of ziektebeelden, hoewel het al eeuwen bekend is dat ziekte of gezondheid in de darm begint.

Spijsverteringsstoornissen - pag. 14


Blauwe bessen zijn een rijke bron van antioxidanten, ontstekingsremmende en antimicrobiële stoffen, die beschermen tegen een brede waaier van ziektebeelden. In de medische wetenschappen zijn deze eigenschappen van blauwe bessen goed gekend. Regelmatig blauwe bessen eten beschermt tegen degeneratieziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, dementie en kanker. Extracten van blauwe bessen of eruit geïsoleerde stoffen worden onderzocht als mogelijke natuurlijke geneesmiddelen bij verschillende degeneratieziekten.

Blauwe bessen - pag. 18


Reflexologie is een natuurlijke therapie die gebaseerd is op het principe dat zich in de voeten (en de handen) reflexzones bevinden die een afspiegeling zijn van heel het lichaam. Wanneer met de vingers druk uitgeoefend wordt op bepaalde punten in de voeten, heeft dat zijn weerslag op de organen of weefsels die daarmee corresponderen. Dit beïnvloedt - via zenuwbanen en energiekanalen - de werking van het betreffende orgaan en herstelt het natuurlijke evenwicht, niet alleen in het orgaan, maar in heel het lichaam. Reflexologie is een holistische benadering, die rekening houdt met het principe dat alles met alles verbonden is. Er wordt niet puur symptomatisch gewerkt, maar er wordt getracht om via de wisselwerking tussen lichaam, geest en ziel tot de genezing van de totale persoon te komen.

Voetreflexologie - pag. 22


Foliumzuur of vitamine B9 behoort tot de B-vitaminen. Ze is vooral bekend als de vitamine die geboorteafwijkingen voorkomt. Foliumzuur is - samen met B6 en B12 - heel belangrijk voor de hersenen en het zenuwstelsel, voor gezonde genen, voor celdeling en groei, voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor gezonde bloedvaten.

Een gebrek aan foliumzuur wordt gelinkt aan neurologische en psychiatrische ziekten, hersenaandoeningen, hart- en vaatziekten, bloedarmoede, geboorteafwijkingen en ontwikkelingsstoornissen.

Foliumzuur - pag. 26


Pepermunt is de plant die gebruikt wordt om kauwgom, muntjes, tandpasta en mondwater hun frisse smaak te geven en voor het maken van muntthee, die na een maaltijd de mond verfrist en de spijsvertering bevordert. Pepermunt is bijzonder effectief bij maagdarmklachten, gal- en leveraandoeningen, spijsverteringsklachten, winderigheid, misselijk en overgeven. Menthol, de belangrijkste actieve component in pepermunt is een veelgebruikt ingrediënt in zalven en crèmes omwille van zijn antivirale, antibacteriële en antischimmelwerking. Het werkt verkoelend, ontzwellend en pijnstillend en kan ingezet worden bij spier- en gewrichtsklachten. Extracten van pepermunt zijn veelbelovend als antikankermiddel en om de bijwerkingen van chemotherapie tegen te gaan. Pepermuntolie blijkt zelfs een uitstekend haargroeimiddel. Kortom, pepermunt heeft meer te bieden dan een frisse adem.

Pepermunt - pag. 30


De mitochondriën zijn de onderdelen van de cellen die energie aanmaken. Ze worden daarom ook wel de energiecentrales van de cel genoemd. In de mitochondriën wordt ATP (adenosine trifosfaat) aangemaakt uit de afbraakproducten van koolhydraten, vetten en eiwitten. ATP is de energiemolecule die noodzakelijk is voor elk proces in ons lichaam. Zonder ATP is leven onmogelijk.

Mitochondriën zijn heel gevoelig voor beschadiging door vrije radicalen. Wanneer de mitochondriën beschadigd zijn, werken ze niet meer optimaal of kunnen ze zelfs afsterven. Dit wordt mitochondriale disfunctie genoemd, een metabole stoornis die een gebrek aan energie in de cel veroorzaakt. Het is één van de voornaamste oorzaken van vermoeidheid, degeneratieziekten en vroegtijdige veroudering.

Het goede nieuws is dat herstel van mitochondriën mogelijk is. Bepaalde nutriënten kunnen de mitochondriën beschermen tegen vrije radicalen, de mitochondriale functie verbeteren en zelfs de aanmaak van nieuwe mitochondriën stimuleren.

Mitochondriale disfunctie - pag. 34


Autisme (autisme spectrum stoornissen) wordt gekenmerkt door een waaier van klinische, gedragsmatige en biochemische abnormaliteiten. Tot voor kort werd autisme beschouwd als een mysterieuze ziekte waar geen remedie voor bestond. Autistische kinderen werden voornamelijk behandeld met gedragstherapie en een streng gestructureerde opvoeding. Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van autisme heeft een aantal metabole stoornissen aan het licht gebracht die veel voorkomen bij autistische patiënten. Allergie en voedingsintolerantie, spijsverteringsstoornissen, auto-immuniteit, schimmelinfecties, zware metalen vergiftiging, een verstoorde DNA-methylatie en een slechte ontgifting zijn er een paar van. Deze metabole stoornissen kunnen niet opgeheven worden met medicijnen. De sleutel voor een succesvolle behandeling van autisme ligt in de voeding.

Nutritionele therapie bij autisme - pag. 38


Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die vooral bekend is van haar rol in de bloedstolling. Lange tijd dacht men dat de bloedstolling haar enige functie was. Ondertussen weet men dat vitamine K een hormoon is dat verschillende belangrijke lichaamsfuncties reguleert. Ze is nodig voor sterke botten, remt ontsteking, voorkomt en vermindert atherosclerose en heeft een antikankerwerking. Deskundigen voorspellen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.

Een nieuwe studie van de Universiteit van Maastricht toont aan dat vitamine K2 de bloedvaten versoepelt.

Vitamine K2 versoepelt de bloedvaten - pag. 50


Maagzuurremmers behoren tot de meest voorschreven medicijnen, met bovenaan het lijstje omeprazol, dat behoort tot de klasse van de zogenaamde protonpomp remmers. Maagzuurremmers remmen de aanmaak van maagzuur, wat als gunstig beschouwd wordt bij aandoeningen zoals gastro-oesofageale reflux en maagzweren, maar er is een keerzijde aan de medaille. Maagzuur is namelijk belangrijk voor het vernietigen van virussen, bacteriën en schimmels, voor de vertering van eiwitten en voor de opname van mineralen en vitamine B12. Het gebruik van maagzuurremmers verhoogt daarom het risico op infecties, osteoporose, dementie en een brede waaier van aandoeningen die veroorzaakt worden door een gebrek aan B12 en mineralen en een slechte eiwitvertering, waaronder… brandend maagzuur.

Maagzuurremmers - pag. 52



Terug Bestellen