ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 20 - Juli/augustus 2015

Inhoud


03 Zo zien wij het

Het juiste pad


06 TamTam

  • N-acetylcysteïne voor de behandeling van endometriose
  • Honing & thee beschermen tegen Helicobacter pylori infectie
  • Tomatensap tegen metabool syndroom
  • Vitamine K de missing link voor een gezonde prostaat?

10 Medisch

Alzheimer


14 Voeding

Eten volgens je metabolisme

Er bestaat geen standaard gezond dieet


18 MondjesMaat

Peterselie


22 Therapie onder de loep

Gemmotherapie


26 Nutriënten

Choline & acetylcholine

Gezonde lever, genen, hersenen, zenuwen & spieren


30 Fyto

Curcumine

Ontsteking, pijn, reuma, alzheimer & kanker


34 Inspirerende verhalen

De Steenhouwer

Een boeddhistisch verhaal


36 Biochemie

Vrije radicalen & antioxidanten


41 Boekenplank

Ted Gerretzen - Gemmotherapie


42 Zo zien jullie het

Natuurlijke geneesmiddelen


46 Bewustzijn & Harmonie

Chi kung

Beweging, ademhaling & energie


50 Research

Homeopathie bij kanker


52 Medicijnen

Alzheimer medicatie

Huperzine A, veelbelovend natuurlijk alternatief


55 Grabbelton

  • De gezonde eigenschappen van aardbeien
  • Yoga verbetert de levenskwaliteit van patiënten met artritis
  • Het MIND dieet voorkomt alzheimer


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


De ziekte van Alzheimer is een hersenaandoening die gekenmerkt wordt door achteruitgang van de verstandelijke functies en het geheugen, voornamelijk als gevolg van plaquevorming in de hersenen door opstapeling van eiwitten in en rond de hersencellen. Mensen met alzheimer zijn vergeetachtig, verward en gedesoriënteerd. Hun gedrag en persoonlijkheid kunnen volledig veranderen. Ze worden vaak wantrouwig, vijandig en agressief. Voor familie, vrienden en geliefden zijn alzheimerpatiënten een zware last, niet alleen omdat ze uiteindelijk niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, maar omdat de man of vrouw die ze ooit waren, verdwenen lijkt.

Er is geen medicijn dat alzheimer geneest. De behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen, maar doet niets aan de onderliggende oorzaken. Medicijnen kunnen de bestaande opstapeling van eiwitten niet verminderen. Er zijn echter natuurlijke stoffen die dat wel kunnen.

Alzheimer - pag. 10


Iedereen die zich bezighoudt met voeding - en de uitwerking ervan op lichaam en geest - weet dat de voedingswetenschappen heel complex zijn en dat studies naar het effect van voeding op de gezondheid heel vaak tegenstrijdige resultaten rapporteren. En iedereen die al eens een dieet uitgeprobeerd heeft dat bij een vriend of kennis spectaculaire resultaten gaf, weet dat één bepaald dieet niet bij iedereen werkt. Dat komt omdat we allemaal anders zijn en onze eigen unieke behoeften hebben. Niet iedereen reageert hetzelfde op bepaalde voeding. Er zijn verschillende ‘typen’ van mensen en daar moet in de praktijk rekening mee gehouden worden.

Er bestaat geen standaard gezond dieet - pag. 14


Peterselie (Petroselinum crispum) is een kruid dat overal ter wereld gebruikt wordt als toekruid in de keuken. Sinds de opmars van de exotische kruiden en specerijen is peterselie een beetje gedegradeerd tot bordversiersel. Onze gerechten worden steeds vaker op smaak gebracht met koriander, komijn, kurkuma en gember. Toch verdient de klassieke peterselie nog altijd een ereplaats in de keuken. In de volksgeneeskunde wordt peterselie al eeuwen gebruikt als vochtafdrijvend middel, tegen maagdarmklachten, urineweginfecties, nierstenen, hoge bloeddruk, diabetes, menstruatieklachten, bloedarmoede en een slechte adem. Ook in de medische wetenschappen zijn de geneeskrachtige eigenschappen van peterselie goed gekend.

Peterselie - pag. 18


Gemmotherapie is een bijzondere vorm van fytotherapie die gebruikmaakt van embryonale weefsels van bomen en struiken in de actieve, sneldelende fase: nieuwe knoppen, jonge scheuten, haarwortels, kiemen en toppen. Hierin zitten jonge, ongedifferentieerde cellen die samen het deelweefsel vormen. Ze bevatten in vergelijking met volgroeide plantenweefsels een hoog gehalte aan specifieke verbindingen: nucleïnezuren, aminozuren, mineralen, vitamines, oligo-elementen, enzymen en groeihormonen zoals auxines en giberillines. Deze plantendelen worden geoogst in het vroege voorjaar wanneer de sapstroom opnieuw op gang komt. Het verse plantenmateriaal wordt gemacereerd in een mengsel van glycerine en alcohol.

Gemmotherapie - pag. 22


In de jaren 1930 ontdekten wetenschappers in de pancreas een stof die de opstapeling van vetten in de lever kon voorkomen. De stof werd choline genoemd, naar het Griekse ‘chole’, wat ‘gal’ betekent. Sindsdien is aangetoond dat choline niet alleen in de pancreas en de lever voorkomt, maar een onderdeel is van elke menselijke cel. Het grootste deel van het in ons lichaam aanwezige choline is ingebouwd in fosfolipiden in de celmembranen.

Choline is vooral belangrijk voor de hersen- en zenuwfunctie en de overdracht van boodschappen tussen zenuwcellen. Het is een onderdeel van de neurotransmitter acetylcholine, een signaalstof die nodig is voor het geheugen en de verstandelijke functies, maar ook voor de werking van de spieren.

Choline & acetylcholine - pag. 26


Kurkuma is een specerij die gemaakt wordt uit de geelwortel (Curcuma longa). Het is een lid van de gemberfamilie (Zingiberaceae). De heldergele kleur van kurkuma is afkomstig van de curcuminoïden, vetoplosbare plantenstoffen met een brede bioactieve werking. De bekendste curcuminoïde is curcumine, die als het meest actieve bestanddeel van kurkuma beschouwd wordt. In India is kurkuma niet alleen een belangrijke specerij in de traditionele Indiase keuken (als onderdeel van curry of kerrie), het wordt er ook al eeuwen gebruikt als natuurlijk medicijn. In de medische wetenschappen krijgt curcumine steeds meer belangstelling als natuurlijke ontstekingsremmer en pijnstiller en als veelbelovend middel ter preventie en behandeling van reuma, alzheimer en kanker. 

Curcumine - pag. 30


In de medische literatuur wordt vaak gesproken over vrije radicalen en antioxidanten, oxidatieve stress, zuurstofradicalen en inflammatie. Daarbij worden de radicalen, oxidatieve stress en inflammatie meestal als schadelijk en ongunstig afgespiegeld. Maar in feite zijn het heel noodzakelijke onderdelen van de stofwisseling of het metabolisme. Zonder vrije radicalen kan het lichaam zich niet verdedigen tegen virussen en bacteriën, kan beschadigd weefsel niet afgebroken worden en kunnen kankercellen niet vernietigd worden. Vrije radicalen worden pas schadelijk voor het lichaam als er niet voldoende antioxidanten aanwezig zijn om ze te neutraliseren wanneer ze niet (meer) nodig zijn. In dat geval worden ze een belangrijke factor in het ontstaan van degeneratieziekten.

Maar wat zijn vrije radicalen en zuurstofradicalen eigenlijk? Wat betekent oxidatieve stress? Welke stoffen zijn antioxidanten en wat doen ze precies? En de belangrijkste vraag: hoe kunnen we zorgen voor de juiste balans tussen vrije radicalen en antioxidanten?

Vrije radicalen & antioxidanten - pag. 36


Heb jij ook al eens mensen gezien in een park die een slow motion ballet lijken uit te voeren, tegelijk soepel en heel geconcentreerd? Of ken je het beeld uit het verre China? Als je gevoelig bent voor energie, heb je misschien wel gemerkt dat die mensen iets heel krachtigs uitvoeren, voor zichzelf zowel als voor hun directe omgeving. Krachtig, rustgevend, intens. Veelal zijn het mensen die één of andere vorm van Chi Kung of Tai Chi uitvoeren, disciplines die uit het Verre Oosten naar onze westerse landen zijn overgewaaid.

Ben je benieuwd of het ook iets voor jou kan zijn? Of het jou deugd zou doen? Of het jou zou lukken om net zo traag en geconcentreerd te bewegen? Hoe het nu precies in elkaar zit? Wat je ervan kan verwachten? De beste raad die ik je dan kan geven: probeer het eens! Je kan het alleen maar echt weten als je het ervaart… Tegelijk wil ons westerse intellect graag dingen vatten, begrijpen, mee zijn met de keuzes die we maken. Daarom alvast een korte introductie in het wondere universum van de Chi Kung. 

Chi kung - pag. 46


Homeopathie is nog steeds omstreden en de meningen over de werking ervan zijn verdeeld. Veel conventionele artsen en wetenschappers zijn van mening dat het niet beter werkt dan placebo. De gunstige resultaten van klinische studies zijn volgens hen niet meer dan een placebo-effect. Maar cellen in een proefbuisje hebben geen verwachtingen en zijn niet onderhevig aan het placebo-effect. En toch reageren ze op homeopathische verdunningen.

Het gebruik van homeopathie voor het behandelen van kanker is nog controversiëler dan voor andere aandoeningen. Er zijn nochtans verschillende wetenschappelijke studies die aantonen dat homeopathie hetzelfde effect heeft op kankercellen als chemotherapie. Met één klein verschil: homeopathie doodt alleen kankercellen, geen gezonde cellen. 

Homeopathie bij kanker - pag. 50


Er is geen medicijn dat alzheimer geneest. De behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen, maar doet niets aan de onderliggende oorzaken. Bovendien kunnen alzheimermedicijnen, net als alle medicijnen, ongewenste bijwerkingen hebben. We bespreken hier de meest voorgeschreven medicijnen bij alzheimer: donepezil (Aricept), rivastigmine (Exelon), memantine (Namenda, Exiba) en etanercept (Enbrel).

Alzheimer medicijnen - pag. 52
Terug Bestellen