ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 21 - September/oktober 2015

Inhoud


03 Zo zien wij het

Een schilderij van vrede


06 TamTam

  • Mariadistel veelbelovend voor de behandeling van diabetes
  • Coënzym Q10 vermindert vermoeidheid en depressie bij multiple sclerose
  • Vitamine D & prostaatkanker
  • Omega-3 voorkomt de bijwerkingen van ontstekingsremmers

10 Medisch

Slapeloosheid

Waar lig je wakker van?


14 Voeding

Eten volgens je metabolisme

Metbool type bepalen


18 MondjesMaat

Uien

Pittige leveranciers van bioactieve fytonutriënten


22 Therapie onder de loep

Eutonie

Een bedding voor de stroom van Leven


26 Nutriënten

Tryptofaan, serotonine & melatonine

Welzijn, ontspanning & een gezonde slaap


30 Fyto

Natuurlijke slaap- en kalmeermiddelen

Valeriaan, citroenmelisse & passiflora


34 Biochemie

Glycatie of versuikering

Waarom een hoge bloedsuikerspiegel het verouderingsproces versnelt


39 Boekenplank

OERsterk Eten

Richard De Leth & Jolanda Dorenbos


40 Diagnostiek

Standaardbehandeling

Eén pil voor iedereen?


42 Zo zien jullie het

Inspirerende activiteiten


46 Bewustzijn & Harmonie

De echte oorzaak van verslaving

Eenzaamheid, leegte & een gebrek aan verbinding


50 Research

Vitamine C

Opneembaarheid & biobeschikbaarheid van verschillende vormen


52 Medicijnen

Benzodiazepines

Een bijdrage aan agressie & zinloos geweld


55 Grabbelton

  • Vitamine B6 voor de behandeling van carpaletunnelsyndroom
  • Jodiumtekort veroorzaakt mentale en verstandelijke beperkingen
  • Calendula versnelt de genezing van een gescheurde achillespees


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Slapeloosheid is één van de meest voorkomende moderne kwalen en één van de redenen waarom veel mensen moe en prikkelbaar zijn, slecht presteren en andere gezondheidsklachten krijgen. Slaapmiddelen lijken een handige oplossing, maar ze genezen slapeloosheid niet en ze verbeteren ook de slaapkwaliteit niet. Bovendien werken ze verslaving of afhankelijkheid in de hand en kunnen ze ernstige bijwerkingen hebben. Slapeloosheid kan het gevolg zijn van verschillende factoren en kan alleen blijvend behandeld worden door de oorzaken aan te pakken. In veel gevallen is de oplossing heel simpel en kunnen een paar eenvoudige veranderingen van de leefstijl een enorm verschil maken. In andere gevallen vraagt het een beetje speurwerk om te achterhalen waarom iemand slecht slaapt.

Slapeloosheid - pag. 10


Iedereen die zich bezighoudt met voeding - en de uitwerking ervan op lichaam en geest - weet dat de voedingswetenschappen heel complex zijn en dat studies naar het effect van voeding op de gezondheid heel vaak tegenstrijdige resultaten rapporteren. En iedereen die al eens een dieet uitgeprobeerd heeft dat bij een vriend of kennis spectaculaire resultaten gaf, weet dat één bepaald dieet niet bij iedereen werkt. Dat komt omdat we allemaal anders zijn en onze eigen unieke behoeften hebben. Niet iedereen reageert hetzelfde op bepaalde voeding. Er zijn verschillende ‘typen’ van mensen en daar moet in de praktijk rekening mee gehouden worden.

Metabool type bepalen - pag. 14


Uien behoren tot de gezondste groenten. In tegenstelling tot veel andere groenten leveren ze niet veel vitaminen en mineralen, maar wel heel veel bioactieve fytonutriënten (stoffen die alleen in planten zitten). Uien zijn vooral rijk aan flavonoïden en zwavelhoudende stoffen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de fytonutriënten uit uien een belangrijke rol spelen in de preventie van kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, maagdarmproblemen, spijsverteringsstoornissen, virale en bacteriële infecties.

Regelmatig uien eten verhoogt de antioxidantcapaciteit van het lichaam en heeft een natuurlijke ontstekingsremmende werking. Uien helpen de weerstand tegen virussen en bacteriën verhogen, maar beschermen tegen overdreven immuunreacties (allergie, astma en reuma). 

Uien - pag. 18


Tryptofaan is een aminozuur dat nodig is voor de aanmaak van de neurotransmitters serotonine en melatonine. Serotonine wordt uit tryptofaan aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het is betrokken bij het dag-nachtritme, de stemming, zelfvertrouwen, slaap, seksuele activiteit en de eetlust. Het wordt beschouwd als een goed-gevoel-neurotransmitter, het zorgt voor een gevoel van welzijn en ontspanning.

Uit serotonine wordt melatonine aangemaakt wanneer het donker wordt. Melatonine is bekend als het slaaphormoon. Het zorgt ervoor dat je in slaap valt en het is nodig voor een diepe, verkwikkende slaap. Het is ook een antioxidant en een natuurlijke ontstekingsremmer en het reguleert verschillende lichaamsfuncties, waaronder de immuniteit.

Een gebrek aan tryptofaan, serotonine en/of melatonine kan het bioritme verstoren, depressie en slaapproblemen veroorzaken en de immuniteit verlagen.

Tryptofaan, serotonine & melatonine - pag. 26


Planten zoals valeriaan, citroenmelisse en passiflora zijn een uitstekend natuurlijk hulpmiddel voor slaapproblemen die veroorzaakt worden door spanning, angsten, psychische stress, piekeren, malende gedachten, alcoholmisbruik, menopauze, rusteloze benen, enz. Deze planten zijn een uitstekend alternatief voor farmaceutische slaap- en kalmeermiddelen. Ze werken minder sterk, maar ze hebben geen bijwerkingen. Het belangrijkste voordeel is dat ze je overdag niet suf maken. Ze moeten echter wel als tijdelijke hulpmiddelen beschouwd worden. Om blijvend van slaapproblemen verlost te worden, moeten de oorzaken volledig aangepakt worden. 

Valeriaan, citroenmelisse & passiflora - pag. 30


Mensen met een chronische hoge bloedsuikerspiegel hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, nierziekten, zenuwschade, oogaandoeningen, alzheimer en kanker. De belangrijkste reden daarvoor is een verschijnsel dat glycatie of versuikering heet. Wanneer de bloedsuikerspiegel constant te hoog is, kan glucose (suiker) een reactie aangaan met de eiwitten in het bloed: enzymen, hormonen, hemoglobine, enz. De moleculen die op die manier beschadigd worden, vormen advanced glycation end products (AGE’s - eindproducten van vergevorderde versuikering). AGE’s kunnen veel schade aanrichten in het lichaam, vooral aan de bloedvaten, de zenuwen, de hersencellen, de nieren en de ogen, maar ook aan andere organen en aan de huid. AGE’s versnellen het verouderingsproces. De vorming van AGE’s kan voorkomen worden door de bloedsuikerspiegel laag te houden - door voeding met een lage glycemische belasting, door beweging en indien nodig met supplementen.

Waarom een hoge bloedsuikerspiegel het verouderingsproces versnelt - pag. 34


Een Britse psychiater, Dr. David Healy, schreef onlangs in het medische tijdschrift BMJ (British Medical Journal) een redactioneel waarin hij het voorschrijven van antidepressiva (serotonine heropname remmers, SSRI’s) bestempelde als een voorbeeld van slimme marketing die gebaseerd is op een mythe. Volgens Dr. Healy - en veel andere deskundigen - is de link tussen depressie en een gebrek aan serotonine niet alleen nooit bewezen, maar zelfs gewoon gecreëerd door de makers van de medicijnen. Toch krijgt iedereen die bij een arts komt met depressie op basis van deze mythe een voorschrift voor serotonine verhogende antidepressiva, die dus niet alleen niet werken, maar ook nog eens ongewenste en zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben.

Steeds meer onderzoekers zijn het erover eens dat de hedendaagse geneeskunde te veel gebaseerd is op het principe van de standaardbehandeling, één pil voor iedereen met dezelfde aandoening. Maar ook in de natuurgeneeskunde worden vaak standaardbehandelingen toegepast.

Standaardbehandeling - Eén pil voor iedereen? - pag. 40


De strijd tegen drugs (verslavende middelen) of the War on Drugs, zoals die in de VS genoemd wordt, begon ongeveer honderd jaar geleden en gaat onverminderd verder, maar boekt weinig succes. Meer en meer mensen geraken verslaafd aan verdovende of stimulerende middelen en de drugshandel is één van de meest florerende ‘ondernemingen’ geworden.

Johann Hari, auteur van het boek ‘Chasing the Scream: the First and Last Days of the War on Drugs’ ging op zoek naar het hoe en waarom van verslaving en ontdekte dat het verhaal over verslaving - dat we al zo lang voorgeschoteld krijgen en dat we allemaal geloven - niet klopt. Verslaving wordt niet veroorzaakt door chemische stoffen die onze wilskracht ondermijnen, maar door eenzaamheid, leegte en een gebrek aan verbinding.

De échte oorzaak van verslaving - pag. 46


Vitamine C of ascorbinezuur is één van de belangrijkste vitaminen voor de gezondheid. Vitamine C is vooral bekend van haar rol als antioxidant en ontstekingsremmer. Ze is ook nodig voor de aanmaak van collageen, carnitine en adrenaline en voor de omzetting van cholesterol naar galzouten. In tegenstelling tot de meeste zoogdieren en andere dieren kan de mens zelf geen vitamine C aanmaken. We moeten dus voldoende via de voeding binnenkrijgen. Vitamine C zit vooral in groenten en fruit, maar de meeste mensen halen niet voldoende uit de voeding en zijn gebaat bij een supplement. Het is belangrijk dat vitamine C goed opgenomen wordt en voldoende beschikbaar is in het lichaam. Er wordt daarom constant gezocht naar manieren om de opneembaarheid en de biobeschikbaarheid van vitamine C te verbeteren. Een nieuwe formule combineert vitamine C met plantaardige lipiden (vetten) en flavonoïden uit citrusvruchten. Volgens sommige studies zou deze formule op dit moment de meest krachtige vorm zijn, met de beste opneembaarheid en de hoogste beschikbaarheid voor het lichaam.

Biobeschikbaarheid & opneembaarheid van vitamine C - pag. 50


Benzodiazepines zijn een klasse van medicijnen die inwerken op het centraal zenuwstelsel. Het zijn kalmeermiddelen, ze hebben een kalmerende, hypnotische, angst remmende werking. Er zijn heel veel verschillende benzodiazepines, maar de bekendste is waarschijnlijk diazepam (Valium). Ze worden wel eens de ‘pammetjes ‘genoemd omdat de namen bijna allemaal op -pam eindigen.

De effectiviteit van benzodiazepines wordt betwist. Steeds meer onafhankelijke onderzoekers stellen vast dat ze op lange termijn niet beter werken dan een placebo. Bij sommige mensen kunnen ze angst of slapeloosheid een tijdje verbeteren, maar op lange termijn hebben ze meer nadelen dan voordelen. Ze werken verslavend, zodat je op den duur niet meer zonder kan (of wil). Bovendien ontwikkel je na een tijdje tolerantie en moet je moet steeds hogere doses nemen. Maar het grootste minpunt zijn de (gevaarlijke) bijwerkingen, vooral wanneer ze gecombineerd worden met andere kalmeermiddelen en alcohol. Benzodiazepines dragen zelfs bij aan de toename van agressie en zinloos geweld in de maatschappij.

Benzodiazepines - pag. 52
Terug Bestellen