ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 22 - November/december 2015

PDF-versie

Inhoud


03 Zo zien wij het

Vrijheden


06 TamTam

  • Elektromagnetische trilling vernietigt kankercellen
  • Antioxidanten & chemotherapie
  • Complementaire therapieën verhogen de overlevingskans bij kanker
  • Walnoten wijzigen de activiteit van borstkankergenen

10 Biochemie

Hoe ontstaat kanker?


14 Medisch

Waarom ontstaat kanker?

Systemische onbalans - verstoord metabolisme


18 Voeding

De rol van voeding bij kanker

Kanker voeden of uithongeren


22 Mondjesmaat

Tomaten

Bron van natuurlijke chemopreventieve stoffen


26 Nutriënten

Vitamine C & kanker


30 Fyto

Kruiden met een antikankerwerking

Maretak, astragalus, pau d'arco & adaptogenen


34 Therapie onder de loep

Bioactieve stoffen in de kankertherapie

Curcumine, groene thee extract, broccoli extract & resveratrol


38 Diagnostiek

De diagnose van kanker

Vals-positieven & vals-negatieven


42 Zo zien jullie het

Chemo, natuurlijke behandeling of beide?


46 Bewustzijn & Harmonie

De kracht van de geest

Geloof, overtuigingen, gedachten & emoties bij kanker


50 Medicijnen

Operatie, straling & chemotherapie


54 Research

Spontane regressie

Kan kanker vanzelf genezen?


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Om beter te kunnen begrijpen waarom kanker ontstaat, welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van kanker en welke factoren beschermen tegen het ontstaan van kanker of het lichaam in staat stellen kankercellen te vernietigen, moet je in de eerste plaats weten hoe kanker ontstaat. Oncogenese is het ontstaan van kanker. Het is een proces waarin normale, gezonde cellen veranderen in kankercellen. Het begint met wijzigingen in het DNA van de cel, zodat de cel mutaties (wijzigingen in de genen) ondergaat en niet meer haar normale celcyclus doorloopt, maar ongecontroleerd kan blijven groeien.

Hoe ontstaat kanker? - pag. 10


Kanker wordt volgens de gangbare opvatting beschouwd als iets wat je overkomt wanneer cellen in je lichaam beginnen te muteren en te woekeren en alles op hun pad verwoesten. Kankertherapie is daarom grotendeels gericht op het vernietigen van deze ‘op hol geslagen’ cellen, door operatie, straling en chemotherapie. Maar waarom ontstaat kanker? Waarom wordt DNA beschadigd en niet hersteld? Waarom ondergaan genen mutaties? Waarom worden genen aan- of uitgeschakeld? Welke factoren stimuleren celdeling en proliferatie? Er is niet één enkele factor die kan aangewezen worden als dé oorzaak van kanker. Kanker ontstaat door een samenspel van verschillende factoren die samen het metabolisme van het lichaam verstoren.

Waarom ontstaat kanker? - pag. 14


Voedingstherapie is de enige kankertherapie met langdurig effect - naast het aanpassen van leefstijlfactoren, zoals meer beweging en het verminderen van stress, emotionele en mentale problemen. Elke kankerbehandeling staat of valt met het voedingspatroon, of het nu gaat om de conventionele of een natuurlijke behandeling. Het is onmogelijk om met enkele wondermiddelen of supplementen alleen een blijvend resultaat te behalen. Voeding speelt een belangrijke rol in het ontstaan van kanker. Alle biochemische en metabole processen die verantwoordelijk zijn voor of bijdragen aan het ontstaan van kanker - zuurstofgebrek, verzuring, DNA-schade, verzwakte immuniteit, inflammatie, slechte detoxificatie - vinden hun oorsprong grotendeels in slechte voedingsgewoonten of worden erdoor in stand gehouden.

De rol van voeding bij kanker - pag. 18


Veel tomaten en tomatenproducten eten wordt gelinkt aan een verlaagd risico op metabole stoornissen, zoals overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, hoge cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Lycopeen, de meest voorkomende carotenoïde in tomaten, is de meest bestudeerde stof met betrekking tot kanker. Het is vooral bekend van zijn rol in de preventie van prostaatkanker en andere kankers. Maar tomaten bevatten nog veel andere bioactieve stoffen met een antikankerwerking. Bovendien heeft de combinatie van carotenoïden en andere fytonutriënten in de volledige tomaat een veel veelzijdiger effect op het metabolisme dan lycopeen alleen.

Tomaten- pag. 22


Het gebruik van vitamine C voor de behandeling van kanker is nog steeds controversieel. Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling probeerde de wereld veertig jaar geleden te overtuigen dat vitamine C een natuurlijke, veilige en goedkope remedie tegen kanker was. Pauling en Abram Hoffer gaven hun kankerpatiënten grote hoeveelheden vitamine C, met goede resultaten. Hun bevindingen werden in de medische wereld afgedaan als onzin en Pauling en Hoffer kwamen in diskrediet. De paar onderzoeken die gedaan werden om de resultaten van Pauling en Hoffer te verifiëren, concludeerden dat vitamine C geen effect had bij kanker. Ondertussen is er - dankzij nieuwe ontdekkingen - hernieuwde belangstelling voor vitamine C als kankertherapie.

Vitamine C & kanker - pag. 26


Bijna alle kruiden en specerijen hebben - rechtstreeks of onrechtstreeks - een zekere antikankerwerking. Er worden steeds meer bioactieve stoffen ontdekt in kruiden en specerijen die een gunstig effect hebben op biochemische en metabole processen. We bespreken hier een aantal die goed bestudeerd zijn bij kanker: maretak (viscum album), astragalus, pau d’arco& adaptogenen.

Kruiden met een antikankerwerking - pag. 30


Metabole stoornissen noodzaken de cellen in het lichaam om te muteren, zodat ze in een toxische, verzuurde, zuurstofarme omgeving kunnen leven. Cellen muteren niet zonder reden, ze zijn er niet op uit om het lichaam (en zichzelf) te verwoesten. Ze willen alleen maar overleven. Een tumor operatief verwijderen of vernietigen met chemo en bestraling neemt de oorzaak van kanker niet weg en zal onvermijdelijk tot terugkeer van de kanker leiden, tenzij er ook wordt ingegrepen in de voeding en de leefwijze. Natuurlijke kankertherapie kan dus niet op vier bladzijden beschreven worden. Daarom beperken we ons hier tot vier stoffen met een bijzondere en goed onderbouwde preventieve en therapeutische werking: curcumine, groene thee extract, broccoli extract en resveratrol.

Bioactieve stoffen in de kankertherapie - pag. 34


Ondanks de opkomst van steeds geavanceerdere diagnosetechnieken, is de diagnose van kanker niet zo eenvoudig als men vaak vermoedt. Mammografieën en andere scantechnieken - zelfs biopsies - geven een verrassend aantal vals-positieven én vals-negatieven. Niet alleen is een scan een momentopname, het interpreteren ervan is niet gemakkelijk en afhankelijk van de deskundigheid van de arts.

De diagnose van kanker - pag. 38


De impact van de geest op het lichaam en op het ontstaan van kanker is niet langer een onderwerp dat thuishoort in spirituele kringen, maar krijgt steeds meer aandacht in de wetenschappelijke wereld. Talrijke studies vinden een verband tussen de psyche en het ontstaan van kanker. Positieve emoties zijn de drijvende kracht achter het genezingsproces, negatieve emoties onderdrukken de immuniteit. Emoties worden opgewekt door overtuigingen en gedachten, waarvan we ons vaak niet eens bewust zijn. Men kan leren om daar bewuster mee om te gaan. De mentale instelling kan niet alleen bijdragen aan het ontstaan van kanker, maar bepaalt ook het verloop van de ziekte en de kans op genezing.

De kracht van de geest - pag. 46


De conventionele behandeling van kanker bestaat uit de zogenaamde Grote Drie - operatie, bestraling en chemotherapie. Deze drie pijlers van de kankertherapie zijn erop gericht kankercellen te vernietigen. Ze vernietigen echter ook gezonde cellen en onderdrukken het immuunsysteem. Het goede nieuws is dan weer dat er manieren zijn om gezonde cellen te beschermen en de immuniteit te moduleren tijdens en na de reguliere kankerbehandeling.

Operatie, straling & chemotherapie - pag. 50


In de medische literatuur van de afgelopen eeuwen worden talrijke gevallen van spontane tumorregressie gerapporteerd. Het gaat in bijna al deze gevallen om spontane genezing na een infectie zoals difterie, gonorroe, hepatitis, influenza, malaria, mazelen, pokken, syfilis, tuberculose, enz. Er worden ook heel veel gevallen gerapporteerd van spontane regressie van kanker, zelfs van vergevorderde uitgezaaide kanker, zonder dat er iets veranderd is aan het dieet of de leefstijl, of zonder andere aanwijsbare redenen. Men gaat ervan uit dat de regressie in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door een verhoogde immuunrespons. Sommige onderzoekers beweren ook dat foutieve diagnoses een rol spelen. Hoe dan ook, spontane regressie is niet zo zeldzaam als men denkt.

Kan kanker spontaan genezen? - pag. 54
Terug Bestellen