ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 23 - Januari/februari 2016

Inhoud


03 Zo zien wij het

Uitmuntendheid


06 TamTam

  • Veenbessen voor een gezond hart
  • Vitamine D voor het behoud van spieren tijdens en na de menopauze
  • Gebrek aan nutriënten veroorzaakt metabole stoornissen
  • Rhodiola rosea als alternatief voor antidepressiva

10 Medisch

Endometriose

Natuurlijke stoffen voor preventie & behandeling


16 Biochemie

Het oestrogeenmetabolisme

Het hormonaal evenwicht herstellen


22 Voeding

Fyto-oestrogenen

Natuurlijke hormoonmodulators


26 Nutriënten

Resveratrol

Hormonaal evenwicht, gezond metabolisme en anti-aging


30 Mondjesmaat

Selder

Gezonde bloeddruk, gewrichten, hersenfunctie, potentie & vruchtbaarheid


34 Fyto

Kattenklauw

Verhoogde immuniteit, bescherming tegen infectie, ontsteking & kanker


37 Boekenplank

Het Doorzichtige Lichaam

Over ziekte, pijn, levenskracht & spiritualiteit


38 Therapie onder de loep

Eye movement desensitization & reprocessing (EMDR)

Traumatische ervaringen verwerken


42 Zo zien jullie het

Chemo, natuurlijke behandeling of beide?


46 Bewustzijn & Harmonie

Bewustwording na kanker

De positieve kanten van ingrijpende gebeurtenissen


50 Research

Collageen in de huid van binnenuit verhogen

Isoflavonen, vitamine C, E, lycopeen & omega-3


52 Medicijnen

Oestrogeen verlagende medicijnen


55 Grabbelton

  • Massagetherapie voor autistische kinderen
  • Honden waarschuwen diabetespatiënten voor hypoglycemie
  • Salie verlicht menopauzeklachten


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Endometriose is een aandoening waarbij het endometrium of baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Wanneer het endometriumweefsel zich in het bekkengebied vastzet en begint te woekeren, kan dat klachten geven. Meestal treft het de eierstokken, het buikvlies of het gebied tussen de vagina en de endeldarm, maar het kan in principe alle organen in het bekken aantasten, dus ook de blaas of de darmen. Naar schatting 5 tot 20% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft endometriose.

De conventionele behandeling is vooral gericht op het verlichten van pijn, het remmen van ontsteking en het verlagen van oestrogeen. Er zijn ook natuurlijke stoffen met een ontstekingsremmende, pijnverlichtende en oestrogeen modulerende werking. Een aantal van deze stoffen worden als veelbelovend beschouwd voor de preventie en de behandeling van endometriose.

Endometriose - pag. 10


Oestrogeen - het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon - is een gunstige stof, maar wanneer de verhouding tussen oestrogeen en andere hormonen of tussen verschillende vormen van oestrogeen verstoord is, of wanneer te veel actief oestrogeen aanwezig is, kunnen hormonale aandoeningen, zoals endometriose, baarmoederfibromen, eierstokcysten en borstcysten ontstaan. Te veel oestrogeen stimuleert ook de groei van oestrogeengevoelige kankers, zoals borstkanker, baarmoederhalskanker, ovariumkanker, endometriumkanker - en prostaatkanker bij mannen. Te veel oestrogeen is ook betrokken bij het ontstaan van longkanker en darmkanker.

Het oestrogeenmetabolisme - pag. 16


Fyto-oestrogenen zijn plantenstoffen met een gelijkaardige structuur als het hormoon oestrogeen (17-bèta-oestradiol). Ze kunnen net als oestrogeen op de oestrogeenreceptoren van cellen binden. Ze hebben daardoor een licht oestrogene werking, maar ook een anti-oestrogene werking. Fyto-oestrogenen moduleren de activiteit van oestrogeen en beschermen tegen hormonale aandoeningen en kankers. Hoewel fyto-oestrogenen niet meteen geassocieerd worden met mannen, beïnvloeden ze ook de werking van de mannelijke hormonen (androgenen) en beschermen ze tegen de typische mannelijke aandoeningen, zoals prostaatvergroting en prostaatkanker.

De bekendste fyto-oestrogenen in de voeding zijn de isoflavonen uit soja, de lignanen uit vlaszaad en de coumestanen uit rode klaver, maar er zijn nog veel meer stoffen met een hormoonmodulerende werking en er worden nog steeds nieuwe ontdekt.

Fyto-oestrogenen - pag. 22


Resveratrol is een polyfenol die vooral in druiven, rode wijn, bessen, pinda’s en cacao zit. Ook de Japanse duizendknoop (polygonum cuspidatum) is een rijke bron van resveratrol. Resveratrol heeft een antioxidatieve, ontstekingsremmende en hormoonregulerende werking. Het is een veelbelovende stof voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, metabole en hormonale aandoeningen, kanker en neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer en parkinson.

Resveratrol - pag. 26


Selder of selderij (Apium graveolens) behoort tot de schermbloemigen (Apiaceae of Umbelliferae), dezelfde plantenfamilie als venkel, anijs, peterselie, pastinaak en wortel. Er zijn verschillende soorten selder die als groente gegeten worden: snijselder (Apium graveolens var. secalinum), bleekselder (var. dulce) en knolselder (var. rapaceum). Van snijselder worden de bladeren en bladstelen gegeten, van bleekselder de bladstelen en van knolselder de knol die net boven de grond gevormd wordt. Oorspronkelijk was selder een medicinaal kruid, het smaakte te sterk en te bitter om te eten. Het wordt al eeuwen gebruikt voor het verlagen van de bloeddruk, als vochtafdrijvend middel, bij reumatische klachten, tegen krampen en als ontstekingsremmer. Ook de zaden, die rijk zijn aan etherische olie, werden oorspronkelijk alleen als medicijn gebruikt en pas later als smaakmaker in de voeding.

Selder - pag. 30


Kattenklauw of katsklauw (Uncaria tomentosa) is een plant die groeit in het tropische klimaat van het Amazonenwoud, vooral in het Peruviaanse Andesgebergte en in Chili. Uncaria tomentosa is al eeuwen bekend voor haar weerstandsverhogende, antimicrobiële en ontstekingsremmende werking. De binnenbast en de wortel van kattenklauw worden bij de Indianen van Peru al meer dan tweeduizend jaar door de medicijnmannen verwerkt tot kruidenremedie tegen infecties en ontstekingen en om de weerstand te verhogen. Voor hen was het - en is het nog steeds - een heilige plant. De wetenschappelijke belangstelling voor kattenklauw werd gewekt in de jaren 1970. Naar aanleiding van een geval van genezing van terminale kanker door het dagelijks drinken van kattenklauwthee, begon men onderzoek te doen naar de actieve stoffen in Uncaria tomentosa. De belangstelling voor kattenklauw werd sindsdien zo groot dat de plant met uitsterven bedreigd werd. De wortel van de plant wordt nu door de Peruviaanse overheid beschermd en het oogsten en de export ervan worden streng gecontroleerd.

Kattenklauw - pag. 34


Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) is een vorm van psychotherapie die toegepast wordt voor het behandelen van de psychische en lichamelijke gevolgen van trauma’s en andere negatieve levenservaringen. Het is een manier om vrij snel onverwerkte herinneringen aan negatieve gebeurtenissen te verwerken. EMDR werd in 1987 ontwikkeld door Francine Shapiro. Het is een standaard protocol dat gebruikmaakt van verschillende technieken uit bestaande therapieën. EMDR werd aanvankelijk vooral ingezet bij posttraumatische stress stoornis (PTSS). Ondertussen is er steeds meer bewijs dat EMDR effectief is voor het behandelen van andere aandoeningen, zoals angststoornissen, depressie, eetstoornissen, verslavingen en zelfs chronische pijn.

Eye movement desensitization & reprocessing - pag. 37


Sommige ingrijpende gebeurtenissen in het leven, zoals levensbedreigende ziekten, zijn traumatische en stresserende ervaringen die een brede waaier van negatieve psychologische reacties kunnen veroorzaken. Voor sommige mensen is de confrontatie met deze ingrijpende situaties echter de aanleiding voor groei en positieve veranderingen. Deze positieve veranderingen noemt men posttraumatische groei of stressgerelateerde groei. Het houdt in dat mensen na de ziekte of de gebeurtenis op veel gebieden beter geworden zijn en zich veel beter voelen dan voordien. Dit staat in schril contrast met de opvatting dat traumatische gebeurtenissen altijd negatieve gevolgen hebben. De laatste decennia werd veel onderzoek gedaan naar deze positieve gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen.

Bewustwording na kanker - pag. 46


De huid ondergaat een aantal veranderingen tijdens het verouderingsproces, die voornamelijk gekenmerkt worden door verlies aan elasticiteit, oneffenheden, huidverkleuringen en rimpels. De huid wordt droger, de barrièrefunctie gaat achteruit en de doorbloeding vermindert. Eén van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering is een gebrek aan collageen. Veel schoonheidsproducten en antirimpelcrèmes bevatten daarom collageen. Het probleem is dat ze niet doordringen tot de diepere lagen van de huid. De meeste producten bevatten ook niet genoeg collageen, want dat maakt ze onbetaalbaar. De aanmaak van collageen kan ook van binnenuit verhoogd worden door voedingsstoffen.

Collageen in de huid van binnenuit verhogen - pag. 50


Oestrogeen verlagende of anti-oestrogene medicijnen zijn medicijnen die de aanmaak of de activiteit van oestrogeen remmen. Ze worden ingezet bij aandoeningen die gepaard gaan met te veel oestrogeen of een verhoogde activiteit van oestrogeen, zoals endometriose, borstcysten, borstkanker, prostaatvergroting en preventie van prostaatkanker. Er zijn verschillende oestrogeen verlagende medicijnen, maar ze werken niet allemaal op dezelfde manier. Sommige verhogen zelfs het risico op oestrogeengevoelige aandoeningen zoals fibromen, cysten en endometriose.

Oestrogeen heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, dus het verlagen of blokkeren van oestrogeen heeft ongewenste effecten.

Oestrogeen verlagende medicijnen - pag. 52


Terug Bestellen