ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 24 - Maart/april 2016

Inhoud


03 Zo zien wij het

Het pad naar je eigen bestemming


06 TamTam

  • Chemo werkt alleen als kankercellen klaar zijn om af te sterven
  • Vitamine D & multiple sclerose
  • Is ADHD het gevolg van een gebrek aan vitamine B6?
  • Tea tree olie voor de behandeling van acne

10 Medisch

Parkinson voorkomen, afremmen of omkeren met nutraceuticals


16 Biochemie

Dopamine

Vreugde, genot, beloning, motivatie, aandacht, beweging & coördinatie


20 Mondjesmaat

Witloof

Groente & geneesmiddel


24 Therapie onder de loep

Beweging & parkinson

De neurobiologische effecten van lichamelijke activiteit


28 Nutriënten

Vitamine B1

Preventie en behandeling van neurologische aandoeningen, diabetes & hartfalen


32 Fyto

De fluweelboon

Mucuna pruriens - Het perfecte parkinsonmedicijn?


36 Voeding

Ketogeen dieet

Bescherming tegen neurodegeneratie


40 Mind-body

Neurologische muziektherapie

Synchronisatie van ritme & motoriek


42 Zo zien jullie het

Ziektebeelden & gezondheidsklachten


46 Bewustzijn & Harmonie

Geweldloze communicatie

Zonder oordeel met kinderen communiceren


50 Research

Coënzym Q10 & parkinson


52 Medicijnen

Dopamine verhogende medicijnen


55 Grabbelton

  • Ginkgo biloba voor gezonde hersenen
  • St.-Janskruid beïnvloedt de concentratie van neurotransmitters
  • Waarom elke dag hetzelfde eten niet gezond is


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


De ziekte van Parkinson is een aandoening van het centraal zenuwstelsel die gekenmerkt wordt door het afsterven van de dopamine aanmakende neuronen in de hersenen. Daardoor wordt er minder van de neurotransmitter dopamine aangemaakt. Een gebrek aan dopamine veroorzaakt vooral motorische stoornissen - problemen met beweging en coördinatie - maar dopamine is ook nodig voor het ervaren van genot en vreugde, beloning en motivatie, voor aandacht en concentratie, voor het leervermogen en het geheugen. Ook de aanmaak van andere neurotransmitters, zoals serotonine en adrenaline, gaat achteruit bij parkinson.

Ondanks uitvoerig wetenschappelijk onderzoek is er nog steeds geen remedie voor parkinson gevonden. Parkinson kan niet genezen worden met medicijnen. De conventionele behandeling is vooral gericht op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit. Toch zijn er een aantal natuurlijke stoffen die het ontstaan van parkinson kunnen voorkomen of vertragen en mogelijk het verloop van de ziekte kunnen afremmen of omkeren.

Parkinson - pag. 10


Dopamine is een neurotransmitter die een rol speelt bij het ervaren van genot en vreugde, beloning en motivatie, aandacht en concentratie, het leervermogen, het geheugen, beweging en coördinatie. Er zouden maar weinig neurologische functies zijn waar dopamine niet bij betrokken is. Te veel of te weinig dopamine - of een verhoogde of verlaagde activiteit van dopamine - kan de werking van de hersenen verstoren en wordt gelinkt aan ziektebeelden zoals parkinson, schizofrenie, adhd en verslaving. Het dopaminesysteem is een complex systeem en er is nog heel veel onduidelijkheid over de werking van dopamine en de wisselwerking met andere neurotransmitters en hormonen.

Dopamine - pag. 16


Witloof (Cichorium intybus) is een plant die al door de oude Egyptenaren als voedingsmiddel en als ‘medicijn’ gebruikt werd. De bladeren worden gegeten als groente en van de wortel wordt een koffievervanger (cichorei) gemaakt. Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen. Witloof is een rijke bron van inuline, een prebioticum dat de goedaardige darmbacteriën voedt. Inuline heeft een gunstig effect op de darmfunctie, de immuniteit, de spijsvertering en heel het metabolisme. Witloof is ook een rijke bron van polyfenolen, flavonoïden en andere bioactieve stoffen met een antioxidatieve, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking.

Witloofextracten zijn veelbelovend voor het beschermen van de lever, het verlagen van de bloedsuikerspiegel en de bloedvetten en het voorkomen of behandelen van metabole aandoeningen zoals diabetes, overgewicht en kanker

Witloof - pag. 20


Beweging heeft verschillende neurobiologische effecten op de hersenen, die het risico op parkinson verlagen en de symptomen van parkinson verbeteren. Mensen met parkinson bewegen door hun ziekte doorgaans veel minder dan gezonde mensen. Dat versnelt het ziekteproces en de achteruitgang van de motorische functies, waardoor eenvoudige dagelijkse activiteiten steeds moeilijker worden. Bewegingstherapie is - naast het aanpassen van de voeding en het aanvullen van voedingstekorten - wellicht de beste remedie tegen parkinson, niet alleen om parkinson te voorkomen, maar ook om het ziekteproces af te remmen en de symptomen te verbeteren.

Beweging & parkinson - pag. 24


Vitamine B1 of thiamine is essentieel voor een groot aantal biochemische routes en men blijft nog altijd nieuwe functies ontdekken. De belangrijkste lichaamsfuncties die afhankelijk zijn van vitamine B1 zijn de aanmaak van energie uit voedingsstoffen en de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Een gebrek aan thiamine uit zich vooral in vermoeidheid, hersen- en zenuwaandoeningen, hartproblemen en zwakte. Vitamine B1-tekort wordt gelinkt aan hartfalen, zenuwschade en neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer, parkinson en alcoholische hersenziekte.

Vitamine B1 - pag. 28


De fluweelboon of Mucuna pruriens is een natuurlijke bron van L-dopa, maar heeft een veel bredere werking dan L-dopa, door de aanwezigheid van andere stoffen die allemaal samen beschermen tegen parkinson. Mucuna pruriens extract vermindert de symptomen van parkinson sterker dan een combinatie van L-dopa en carbidopa - de standaardbehandeling van parkinson. Het beschermt de neuronen bovendien tegen neurotoxische stoffen, dus het heeft veel meer te bieden dan tijdelijke symptoomverlichting. Het wordt beschouwd als een goedkoop, veilig en effectief natuurlijk middel voor de behandeling van parkinson.

Mucuna pruriens - pag. 32


Een ketogeen dieet is een voedingspatroon met veel vetten, voldoende eiwitten en heel weinig koolhydraten. Het bootst de effecten van vasten na - het stimuleert de aanmaak van ketonlichamen, afbraakproducten van de vetverbranding. Het wordt vooral toegepast voor de behandeling van epilepsie, maar het heeft ook gunstige effecten bij metabole aandoeningen, zoals overgewicht, metabool syndroom, diabetes, polycystisch ovarium syndroom en kanker. Recent onderzoek toont aan dat het ketogeen dieet ook ingezet kan worden bij neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer, parkinson en amyotrofe laterale sclerose. Het vermindert oxidatieve stress, verbetert de mitochondriale functie en verhoogt de energieaanmaak in de hersenen.

Ketogeen dieet - pag. 36


Muziek kan hersenfuncties bereiken die niet toegankelijk zijn voor andere stimuli. Processen in de hersenen die geactiveerd worden door muziek, kunnen overgedragen worden naar niet-muzikale functies, zoals motoriek, communicatie, gevoel, emoties, geheugen, mentale en verstandelijke functies. Biologische ritmes worden gesynchroniseerd door muzikale ritmes via akoestische resonantie (meetrillen). Muziek kan beschadigde hersengebieden herstellen en de hersenplasticiteit verbeteren door het aanmaken van nieuwe verbindingen tussen neuronen. Bij parkinson verbetert muziektherapie zowel motorische symptomen als mentale en emotionele problemen.

Neurologische muziektherapie - pag. 40


Coënzym Q10 (CoQ10) of ubiquinon is een vitamineachtige vetoplosbare stof die in het lichaam aangemaakt wordt, maar ook in de voeding zit. CoQ10 speelt een sleutelrol in de aanmaak van energie en is een krachtige antioxidant. Als supplement wordt het zowel preventief als therapeutisch ingezet bij aandoeningen die gepaard gaan met een gebrek aan energie - vermoeidheid, CVS, burn-out - en verhoogde oxidatieve stress of vrije radicalen schade - vooral hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Coënzym Q10 is één van de natuurlijke stoffen die ingezet kunnen worden voor de behandeling van parkinson.

Coënzym Q10 & parkinson- pag. 50


Medicatie voor parkinson is erop gericht om de concentratie van de neurotransmitter dopamine te verhogen of om de activiteit van dopamine te verhogen of na te bootsen. Hoewel deze medicijnen de levenskwaliteit van parkinsonpatiënten tijdelijk verbeteren, beschermen ze de zenuwcellen niet tegen verdere schade en doen ze niets aan bestaande schade en de onderliggende oorzaken - oxidatieve stress, mitochondriale disfunctie, inflammatie en nutriëntentekorten. Parkinsonmedicijnen, zoals L-dopa en carbidopa, veroorzaken juist nog meer schade aan de dopamine aanmakende neuronen. Bovendien kunnen ze op lange termijn dopamineresistentie veroorzaken, zodat de symptomen terugkeren of verergeren. L-dopa en carbidopa zouden zelfs verantwoordelijk zijn voor het feit dat parkinson een progressieve ziekte is, die niet te genezen is, maar steeds erger wordt.

Dopamine verhogende medicijnen - pag. 52


Terug Bestellen