ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 25 - Mei/juni 2016

Inhoud


03 Zo zien wij het

Op zoek naar het geluk


06 TamTam

  • Magnesium vermindert de ernst van fibromyalgie
  • Flavonoïden verbeteren het zicht bij mensen met glaucoom
  • Knoflook als alternatief voor medicijnen bij schimmelinfecties
  • Alle B-vitaminen zijn onmisbaar voor de hersenen

10 Medisch

Psoriasis


16 Metabolisme

Auto-immuniteit

Waarom het lichaam zichzelf aanvalt


20 Voeding

Gluten & psoriasis


24 Therapie onder de loep

Lichttherapie & psoriasis

Kunnen lampen het effect van zonlicht nabootsen?


28 Nutriënten

Vitamine A


32 Fyto

Boswellia serrata

Waar wierook is, is geen vuur


36 Voeding

Medicinale paddenstoelen

Een oorspronkelijke geneeswijze met veel perspectief


40 Mind-body

Stress & psoriasis

Kunnen relaxatietechnieken psoriasis verbeteren?


42 Vragen van de lezers

Kan weiproteïne kanker veroorzaken?

Supplementen voor reuma


46 Bewustzijn & Harmonie

Het lichaam als wegwijzer naar levenskracht


50 Medicijnen

Immunosuppressiva

Medicijnen die de immuniteit onderdrukken


55 Grabbelton

  • Vitamine B2 verlicht migraine even goed als medicatie
  • Voeding met een lage glycemische belasting voorkomt jicht(aanvallen)
  • Beter eten is beter slapen, en omgekeerd...
  • Beweging & meditatie verminderen depressie


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die steeds vaker voorkomt. Hoewel psoriasis als een huidziekte beschouwd wordt, is het een metabole aandoening die vaak gepaard gaat met andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, depressie en slaapstoornissen. Psoriasis heeft een enorme impact op de levenskwaliteit en op psychisch en sociaal vlak. Er zijn een aantal behandelingen die tijdelijk goede resultaten geven, maar er zijn geen medicijnen die psoriasis genezen. De meeste behandelingen zijn lastig, onpraktisch en tijdrovend en/of geven ongewenste bijwerkingen. Veel patiënten zijn niet tevreden over hun behandeling. Er is een sterk verband tussen psoriasis en inflammatie, een gebrek aan vitamine D, emotionele stress, een verstoorde darmflora en glutenintolerantie. Deze factoren vormen de sleutel voor een succesvolle behandeling. Psoriasis kan op een natuurlijke manier onder controle gehouden worden of zelfs ‘genezen’ worden, op voorwaarde dat de patiënt gemotiveerd genoeg is om zijn voeding en leefstijl aan te passen.

Psoriasis - pag. 10


Auto-immuniteit is een toestand waarin het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam richt. Bij auto-immuunziekten worden bepaalde organen of weefsels aangevallen door immuuncellen. Dat gaat gepaard met chronische inflammatie die uiteindelijk het weefsel of het orgaan beschadigt. Enkele bekende auto-immuunziekten zijn reumatoïde artritis, diabetes type 1, de ziekte van Crohn, coeliakie en Hashimoto thyreoïditis, maar er zijn nog veel meer ziekten die het gevolg zijn van een overdreven immuunrespons. Mensen met een auto-immuunziekte krijgen vaak ook andere auto-immune aandoeningen. Hoewel deze als afzonderlijke ziekten beschouwd worden en allemaal anders behandeld worden, hebben ze dezelfde onderliggende oorzaken en kunnen ze grotendeels op dezelfde manier aangepakt worden.

Auto-immuniteit - pag. 16


Gluten, een eiwit in tarwe, rogge, gerst en spelt, kan bij veel mensen klachten veroorzaken omdat ze het niet verdragen of er intolerant voor zijn. De meest extreme vorm van glutenintolerantie is coeliakie, een chronische darmziekte. Het is wereldwijd één van de meest voorkomende zogenaamde ‘levenslange’ ziektebeelden. Coeliakie is het eindstadium van een abnormale immuunreactie tegen gluten. De klinische manifestaties of symptomen zijn heel uiteenlopend, met typische intestinale klachten (darmklachten) en atypische extra-intestinale klachten (niet-typische klachten die zich voordoen buiten het darmgebied) en zelfs ‘stille’ vormen. Eén van de manifestaties van glutenintolerantie is psoriasis.

Gluten & psoriasis - pag. 20


Lichttherapie is het gebruik van licht - vooral ultraviolet licht - voor het behandelen van bepaalde aandoeningen, zoals huidziekten. Twee vormen van lichttherapie - UVB en PUVA - worden veel gebruikt voor de behandeling van psoriasis bij patiënten bij wie lokale behandeling geen of niet genoeg verbetering geeft of bij wie de aandoening zo uitgebreid is dat het gebruik van zalf niet praktisch is. UVB en PUVA worden ook gebruikt voor het behandelen van vitiligo, eczeem en zonneallergie. Meestal wordt lichttherapie in een medische praktijk of een ziekenhuis - dus onder medisch toezicht - toegepast, maar tegenwoordig zijn er ook toestellen voor thuisgebruik.

Lichttherapie & psoriasis - pag. 24


Vitamine A is een vetoplosbare vitamine met een hormonale werking. Ze is betrokken bij de activiteit van genen, ze reguleert onder andere celgroei, celrijping en de immuniteit. Ze is nodig voor de groei en ontwikkeling van het embryo, voor de groei van botten en tanden, voor wondgenezing, voor gezonde slijmvliezen, voor de afweer tegen infecties, voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor het zicht. Een gebrek aan vitamine A is de belangrijkste oorzaak van blindheid. Een vitamine A-tekort verhoogt ook de vatbaarheid voor infecties, schildklieraandoeningen en huidziekten.

Vitamine A - pag. 28


De hars van de Wierookboom of Boswellia serrata wordt al sinds de Oudheid gebruikt voor magische, religieuze en culturele ceremonies. Wierookhars werd traditioneel verbrand om de geest vrij te maken voor gebed of meditatie en om ‘kwade geesten’ te verdrijven. De vrijkomende aroma’s hebben een kalmerend, rustgevend en antidepressief effect. De hars van boswellia wordt ook al eeuwen gebruikt voor medicinale doeleinden, vooral voor ontstekingsklachten zoals reumatische pijnen, artrose, jicht, maagdarmontstekingen, luchtweginfecties, psoriasis en astma - en uitwendig voor het genezen van wonden, kneuzingen en zweren.

Boswellia serrata is vooral bekend voor zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking en extracten ervan worden ook in de moderne geneeskunde ingezet voor het behandelen van aandoeningen die gepaard gaan met te veel ontsteking.

Boswellia serrata - pag. 32


Het Westen begint eindelijk in te zien wat het Oosten al eeuwenlang weet: medicinale paddenstoelen zijn krachtige ziektebestrijders. Niet alleen de oosterse varianten, maar ook het elfenbankje, dat u hier in de bossen vindt, kan worden toegepast bij de behandeling van veel aandoeningen zoals auto-immuunziekten, allergieën, kanker, etc. Maar hoe werken die medicinale paddenstoelen eigenlijk? De therapeutische toepassing van medicinale paddenstoelen vereist maatwerk en vooral inzicht.

Medicinale paddenstoelen - pag. 36


Mensen met psoriasis ervaren door hun ziekte aanzienlijke psychosociale stress. Maar psychosociale stress kan ook psoriasis verergeren en wordt zelfs gelinkt aan het ontstaan van psoriasis. Psoriasispatiënten komen daardoor vaak in een vicieuze cirkel terecht.

De exacte mechanismen die ervoor zorgen dat stress psoriasis veroorzaakt of verergert zijn nog niet helemaal opgehelderd, maar men weet wel dat het zenuwstelsel hier een belangrijke rol in speelt. De manier waarop het lichaam reageert op stressvolle omstandigheden is anders bij mensen met psoriasis dan bij gezonde mensen.

Als stress psoriasis kan veroorzaken of verergeren, kan het behandelen van stress - door relaxatietechnieken - dan de ernst van psoriasis verminderen?

Stress & psoriasis - pag. 40


In onze samenleving wordt het lichaam gezien als iets dat maakbaar, stuurbaar en controleerbaar is. Zolang er in en aan dat lichaam niets te voelen is, is het goed. Zolang dat lichaam doet wat ervan verwacht wordt eveneens. En loopt het toch ‘fout’ dan wordt het ingeleverd bij dokter, kinesist, specialist, enz. zodat het opnieuw zijn werk kan doen. Het lichaam wordt daarbij benaderd als een anatomische puzzel waar voor ieder onderdeel een ander specialisme werd ontwikkeld. Het wordt gefragmenteerd in stukjes die nog weinig of niets met elkaar te maken hebben.

Het lichaam als wegwijzer naar levenskracht - pag. 46


Immunosuppressiva zijn medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken en/of inflammatie (ontsteking) remmen. Ze worden vooral gebruikt om afstoting te voorkomen bij orgaantransplantaties en bij auto-immuunziekten en inflammatoire aandoeningen. Deze medicijnen onderdrukken de immuniteit altijd, ook wanneer dat niet nodig is. De belangrijkste bijwerking is daarom een verzwakte weerstand of een verminderde immuniteit, met als gevolg een verhoogde vatbaarheid voor infecties en een verhoogd risico op kanker.

Er zijn verschillende soorten immunosuppressiva die allemaal een andere werking hebben. In dit artikel worden enkele medicijnen besproken die vaak ingezet worden bij psoriasis - methotrexaat, cyclosporine, etanercept en ustekinumab.

Immunosuppressiva - pag. 50

Terug Bestellen