ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 26 - juli/augustus 2016

Inhoud


03 Zo zien wij het

Word een meer


06 TamTam

  • Resveratrol breekt plaque in de hersenen af
  • Voetreflexologie voor diabetes
  • Autisme & een gebrek aan L-carnitine
  • Suppletie met omega-3 voorkomt psychose bij jongeren

10 Medisch

Astma


16 Medisch

Chronische obstructieve longziekte (COPD)


22 Metabolisme

Allergie

Het belang van de darmwand & de darmflora


26 Therapie onder de loep

Ademhalingsoefeningen

Pranayama, de Buteyko methode & biofeedback hypoventilatie training bij astma


28 Nutriënten

Quercetine


32 Fyto

Groot hoefblad

Natuurlijk middel tegen migraine & hooikoorts


36 Epigenetica

Uv-straling & huidkanker


40 Leefstijl

Het effect van roken op de lonen


42 Vragen van de lezers

Kan talkpoeder eierstokkanker veroorzaken?

Is rode gist rijst een goede cholesterolverlager?


46 Bewustzijn & Harmonie

Emotionele stress & de longen

De impact van stress op het ontstaan en de ernst van astma


50 Medicijnen

Bronchodilatoren & andere astmamedicijnen


55 Grabbelton

  • Neurologisch syndroom na HPV vaccinatie
  • Acupunctuur effectiever dan gabapentine voor het verminderen van warmteopwellingen tijdens borstkankerbehandeling
  • Antioxidanten verbeteren de vruchtbaarheid


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Astma is de meest voorkomende chronische longaandoening. Het wordt gekenmerkt door overgevoeligheid, zwelling en ontsteking van de bronchiën - de vertakkingen van de luchtpijp - waardoor de luchtwegen vernauwen, zodat men niet goed meer kan ademen. Astma neemt wereldwijd epidemische vormen aan, niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen.

De medische behandeling van astma is erop gericht de luchtwegen te ontspannen en verwijden en de immuun- en ontstekingsreactie te remmen. Hoewel deze medicatie in veel gevallen werkt, kan het chronisch gebruik ervan bijwerkingen hebben, die soms erger zijn dan de aandoening waarvoor ze gebruikt worden. Bovendien kunnen medicijnen astma niet genezen, omdat ze de oorzaken niet wegnemen, alleen - in het beste geval - de symptomen verlichten.

Een belangrijke factor in het ontstaan van astma is allergie en overgevoeligheid voor stoffen in de omgeving of voor bepaalde voedingsmiddelen, waardoor het immuunsysteem te sterk reageert. Het opsporen en behandelen van allergie of overgevoeligheid vormt een belangrijk onderdeel van een succesvolle behandeling.

Astma - pag. 10


Chronische obstructieve longziekte (COPD) is een slopende aandoening van de longen, die gekenmerkt wordt door geblokkeerde luchtwegen als gevolg van longschade. Er zijn tot nog toe geen medicijnen die de schade aan de longen kunnen herstellen. Volgens de gangbare opvatting is COPD daarom onomkeerbaar en is genezing niet mogelijk. Toch zijn er aanwijzingen dat de longschade bij COPD hersteld kan worden. COPD is een inflammatoire aandoening die gepaard gaat met verhoogde oxidatieve stress en een gebrek aan antioxidanten. Ontstekingsremmers en antioxidanten worden volop getest voor de behandeling van COPD en de resultaten zijn veelbelovend.

Chronische obstructieve longziekte - pag. 16


Allergie is een overdreven respons van het immuunsysteem op een onschuldige stof in de voeding of omgeving - een allergeen. De meest bekende allergenen zijn pollen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt, tarwe, koemelk, pinda’s, eieren, schaaldieren en soja, maar in principe kan men allergisch zijn of worden voor alles. De allergenen zelf zijn niet de boosdoeners, wel een verstoord immuunsysteem, vooral als gevolg van een verstoorde darmflora, een beschadigde darmwand (lekke darm) en een gebrek aan ontstekingsremmende stoffen. Het herstellen van de darmwand en de darmflora is één van de belangrijkste aspecten van de behandeling van allergie.

Allergie - pag. 22

De ademhaling hangt nauw samen met de activiteit van het autonoom zenuwstelsel, dat de lichaamsfuncties reguleert die grotendeels buiten onze wil en buiten ons bewustzijn plaatsvinden, zoals de hartslag, de bloeddruk, de spierspanning en de lichaamstemperatuur. Door de ademhaling bewust te sturen, kunnen deze lichaamsfuncties gecontroleerd worden. Ademhalingsoefeningen kunnen stress verminderen en alle gevolgen van chronische stress voorkomen of verbeteren. Ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen om een verkeerde ademhaling te corrigeren en de gevolgen daarvan te behandelen.

Ademhalingsoefeningen zijn doeltreffend om astma onder controle te houden, de symptomen te verminderen, de longfunctie te verbeteren en het gebruik van medicatie te verminderen. Enkele vormen van ademhalingsoefeningen waarvan het effect op astma aangetoond is, zijn pranayama (yoga ademhaling), de Buteyko methode en hypoventilatie training met behulp van biofeedback.

Ademhalingsoefeningen - pag. 26


Quercetine is een flavonoïde die vooral in rode uien, rode sla, asperges, appels, druiven, bessen, groene en zwarte thee en rode wijn zit. Quercetine is een antioxidant, het remt ontsteking, beïnvloedt de activiteit van genen, moduleert de hormoonbalans en heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten, de hersenen en het zenuwstelsel, de darmen, de lever en de longen. Quercetine is één van de meest bestudeerde flavonoïden voor de preventie en de behandeling van hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, neurologische aandoeningen, inflammatoire aandoeningen, allergie, astma, enz.

Quercetine - pag. 28


Groot hoefblad (Petasites hybridus) is een plant die al sinds de middeleeuwen gebruikt wordt voor het behandelen van de pest, koorts, allergische aandoeningen, astma, hoest en kinkhoest, als slijmoplossend middel en tegen buikkrampen. Groot hoefblad heeft een ontstekingsremmende en anti-allergische werking en ontspant de gladde spieren in organen en bloedvaten. Omwille van deze eigenschappen worden extracten van Groot hoefblad ingezet bij migraine en hooikoorts. Het is ook veelbelovend voor de preventie en behandeling van bronchitis, astma en COPD.

Groot hoefblad - pag. 28


Uv-straling wordt als de belangrijkste oorzaak van huidkanker beschouwd, omdat het DNA-schade in de huid veroorzaakt. Dat moet echter sterk genuanceerd worden. Huidkanker wordt niet veroorzaakt door uv-straling op zich, maar door andere factoren die er onder andere voor zorgen dat DNA-schade in de huid niet hersteld wordt en die een negatief effect hebben op genen die het ontstaan en de groei van kanker tegengaan. De mens heeft zonlicht nodig om gezond te blijven. Blootstelling aan zonlicht is onder andere nodig voor de aanmaak van vitamine D, een stof die beschermt tegen kanker, ook tegen huidkanker. Omdat de mens voor zijn overleven afhankelijk is van zonlicht heeft de huid beschermingsmechanismen ontwikkeld tegen de door uv-straling veroorzaakte schade. Wanneer deze beschermingsmechanismen niet goed werken, wordt uv-straling schadelijk en kankerverwekkend.

Uv-straling & kanker - pag. 36


Roken is één van de belangrijkste ‘doodsoorzaken’ en zou elk jaar verantwoordelijk zijn voor meer dan zes miljoen sterfgevallen wereldwijd. Sigarettenrook is een complexe samenstelling van stoffen die schadelijk zijn voor bijna alle organen in het lichaam, vooral voor de longen. Roken wordt beschouwd als de grootste risicofactor voor longziekten, vooral voor chronische obstructieve longziekte (COPD) en longkanker. Wat er precies gebeurt in de longen wanneer ze chronisch blootgesteld worden aan sigarettenrook is nog niet helemaal bekend, maar er worden steeds meer mechanismen ontrafeld. Roken of blootstelling aan sigarettenrook veroorzaakt inflammatie in de longen, activeert of blokkeert genen en enzymen en berooft het lichaam van belangrijke nutriënten, vooral van antioxidanten.

Het effect van roken op de longen - pag. 40


Het aantal mensen - en vooral kinderen - met allergische aandoeningen zoals hooikoorts en astma is wereldwijd heel sterk gestegen. Toenemende luchtvervuiling en slechte voedingsgewoonten spelen daarin een rol, maar het negatieve effect van stress krijgt steeds meer aandacht.

Chronische emotionele en psychische stress verstoort de immuniteit, de darmflora en de barrièrefunctie van de darm, verhoogt inflammatie en vermindert de weerstand tegen virale infecties, allemaal factoren die bijdragen aan allergie, astma en gevoelige luchtwegen.

Stress heeft een niet te onderschatten impact op het ontstaan van astma en op het verloop en de ernst ervan. Het behandelen van psychische en emotionele problemen vormt daarom een belangrijk onderdeel van de behandeling van astma en andere allergische of inflammatoire longziekten. In dit artikel wordt de nadruk gelegd op de link tussen stress en astma.

Emotionele stress & de longen - pag. 46


In de klassieke geneeskunde gebruikt men twee categorieën van astmamedicatie: snelwerkende noodmedicatie om onmiddellijk de symptomen van een astma-aanval te onderdrukken en medicatie voor lange termijn controle die vooral gericht is op het verminderen van ontsteking om astma-aanvallen te voorkomen.

Bronchodilatoren zijn medicijnen die de luchtwegen ontspannen en ademen gemakkelijker maken. Ze hebben echter veel schadelijke bijwerkingen, vooral bij regelmatig of langdurig gebruik. Daarom concentreert men zich meestal op corticosteroïden om astma op lange termijn onder controle te houden, zodat het gebruik van bronchodilatoren beperkt kan worden.

Bronchodilatoren & andere astmamedicatie - pag. 50


Terug Bestellen