ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 27 - september/oktober 2016

Hart- en vaatziekten (deel 1): atherosclerose - hoge bloeddruk - hartritmestoornissen


Inhoud


03 Zo zien wij het

De toetssteen


06 TamTam

  • Probiotica voor de preventie & behandeling van hart- en vaatziekten
  • Uien verbeteren de metabole gezondheid
  • Vitamine B6 & parkinson
  • Kan sporten de weerstand tegen pestgedrag verhogen?

10 Medisch

Atherosclerose

Oxidatieve stress & inflammatie in de hoofdrol


18 Medisch

Hoge bloeddruk


24 Medisch

Hartritmestoornissen


30 Voeding

Nutriënten voor het hart

Antioxidanten & ontstekingsremmers


38 Nutriënten

Kalium

Bloeddruk, hartritme, vochtbalans & zuur-base evenwicht


42 Vragen van de lezers

Is gember een veilig middel tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Bestaan er supplementen tegen een kater?


46 Bewustzijn & Harmonie

Stress, emoties, liefde & het hart

Een hart voor anderen is een gezonder hart


50 Medicijnen

Bloeddrukverlagers & anti-aritmica

Levensreddend of levensgevaarlijk?


55 Grabbelton

  • Havermout voor gezonde bloedvaten
  • Meidoorn versterkt het hart
  • Dotteren & stents veroorzaken atherosclerose en vernauwde bloedvaten...


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoudHart- en vaatziekten of cardiovasculaire aandoeningen is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen van het hart en de bloedvaten, zoals atherosclerose, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, trombose, angina pectoris, doorbloedingsstoornissen, hartaanval en beroerte. Hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak in de westerse wereld, en toch wordt het onderliggende mechanisme ervan nog slecht begrepen. Hoewel een hoge cholesterol nog altijd het meest genoemd wordt als oorzaak of risicofactor, zijn de twee belangrijkste factoren in het ontstaan van hart- en vaatziekten oxidatieve stress en inflammatie (ontsteking). Atherosclerose - ook bekend als aderverkalking - ligt aan de basis van andere cardiovasculaire aandoeningen. Preventie van atherosclerose is daarom een van de belangrijkste factoren in het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Atherosclerose - pag. 10


Een chronische hoge bloeddruk (hypertensie) is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, hartaanval, beroerte en nierziekten. Het ontstaan en de ontwikkeling van een hoge bloeddruk is een complex samenspel van verschillende factoren en kan daarom heel moeilijk behandeld worden met medicijnen, die slechts één aspect van het ontstaansmechanisme beïnvloeden. Het aanpassen van voeding en leefstijl en - indien nodig - het gebruik van voedingssupplementen is een veel betere manier, met blijvende resultaten en bovendien nog veel andere gezondheidsvoordelen.

Hoge bloeddruk- pag. 18


Een hartritmestoornis of aritmie is een ontregeling van de hartslag of het hartritme als gevolg van een verstoorde prikkelgeleiding in het hartweefsel. Het komt meestal voor bij mensen die al een onderliggende hartaandoening hebben, maar ook een ‘gezond’ hart kan een abnormale hartslag of een verstoord hartritme vertonen. Er zijn drie soorten hartritmestoornissen: een te snelle hartslag (tachycardie), een te trage hartslag (bradycardie) en een onregelmatige hartslag (fibrillatie). Sommige vormen zijn vrij onschuldig en geven weinig gezondheidsrisico’s, terwijl andere vormen levensbedreigend kunnen zijn en een plotse hartdood of een beroerte kunnen veroorzaken.

Hartritmestoornissen - pag. 24

Bepaalde stoffen uit de voeding beschermen tegen hart- en vaatziekten door de risicofactoren van cardiovasculaire aandoeningen te verlagen via verschillende biochemische routes. De twee belangrijkste factoren in het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn oxidatieve stress en inflammatie (ontsteking). Natuurlijke ontstekingsremmers en antioxidanten spelen daarom een sleutelrol in de preventie en de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen. De meest bekende nutriënten voor het hart zijn omega-3 vetzuren, coënzym Q10, L-carnitine, alfa-liponzuur, de B-vitaminen, vitamine C, D, E en K, magnesium, kalium, L-arginine en taurine, maar de laatste jaren krijgen de flavonoïden en polyfenolen zoals quercetine en resveratrol steeds meer aandacht als natuurlijke hartbeschermers, vooral omwille van hun heel brede werking.

Nutriënten voor het hart - pag. 30


Kalium is een belangrijk mineraal voor de zenuwgeleiding en de werking van de spieren, ook van de hartspier. Het regelt ook mee de vochtbalans en het zuur-base evenwicht. Een gebrek aan kalium is onder andere gelinkt aan hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, vochtophoping, nierstenen, osteoporose en verzuring. Kalium is rijkelijk aanwezig in groenten, fruit en ander plantaardig onbewerkt voedsel, maar toch hebben veel mensen een gebrek aan kalium, vooral omdat er in verhouding veel meer zout (natrium) gegeten wordt. Kalium en natrium zijn allebei heel belangrijk voor de celfunctie, maar ze moeten in evenwicht zijn. Ook een gebrek aan magnesium veroorzaakt een kaliumtekort in de cel, wat een van de belangrijkste oorzaken van hartritmestoornissen en hoge bloeddruk is.

Kalium - pag. 38


Dat chronische psychische stress lichamelijke klachten en ziekten veroorzaakt is ondertussen goed gedocumenteerd. Het langdurig activeren van de stressrespons - zowel door fysieke als mentale en emotionele prikkels - activeert een neurohormonaal mechanisme met uiteenlopende effecten op alle lichaamsfuncties. Het verband tussen geest en lichaam - de mind-body verbinding - is nergens zo goed onderzocht als bij hartziekten. Psychologische factoren zoals stress, angst en depressie worden ondertussen beschouwd als belangrijke onafhankelijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten, dat wil zeggen dat ze het risico op hartaandoeningen verhogen, los van andere risicofactoren zoals hoge bloedruk, diabetes of roken. Mentale en emotionele problemen en stress kunnen niet behandeld worden met medicijnen. Ze kunnen wel ondersteund worden door gezonde voeding en beweging, die de schadelijke effecten van stress op het lichaam kunnen beperken. Ook mind-body technieken en stress verminderende activiteiten of therapieën kunnen bijdragen aan de preventie en behandeling van hart- en vaatzieken. Maar de mooiste manier om je eigen hart te verzorgen zou weleens liefde en genegenheid voor anderen kunnen zijn…

Stress, emoties, liefde & het hart - pag. 46


Er bestaan heel veel verschillende medicijnen die voorgeschreven worden ter preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, waarvan de bloeddrukverlagers een belangrijke groep vormen. Uit onderzoek blijkt dat het verlagen van de bloeddruk door het aanpassen van de voeding en leefstijl het risico op hart- en vaatziekten, hartaanval en beroerte verlaagt. Maar is dat ook het geval wanneer men bloeddrukverlagers neemt? Ook anti-aritmica, medicijnen om hartritmestoornissen te voorkomen of behandelen, worden steeds vaker voorgeschreven, hoewel nooit is aangetoond dat ze het risico op overlijden verlagen. Ze verhogen eerder het risico om te sterven aan hartritmestoornissen, een hartstilstand of een hartaanval.

Bloeddrukverlagers & anti-aritmica - pag. 50

Terug Bestellen