ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 28 - november/december 2016

Hart- en vaatziekten (deel 2): trombose - hartaanval - beroerte


Inhoud


03 Zo zien wij het

Het perfecte hart


06 TamTam

  • Antioxidanten voor mensen met Down Syndroom
  • Imodium kan ernstige  hartproblemen veroorzaken
  • Vitamine B1 vermindert premenstrueel syndroom
  • Vitaminen & mineralen helpen om natuurrampen beter aan te kunnen

10 Medisch

Trombose

Oorzaken, preventie & behandeling van een verhoogde bloedstolling


16 Medisch

Hartaanval

Schade aan het hart beperken & een nieuwe hartaanval voorkomen


22 Medisch

Beroerte

Herstel bevorderen & een nieuwe beroerte voorkomen


28 Nutriënten

Nutriënten tegen trombose

Natuurlijke bloedplaatjesremmers & anticoagulantia


34 Fyto

Knoflook

Een veelzijdige geneeskrachtige bol


38 Leefstijl

Sporten & het hart

Waar ligt de grens tussen gezond en schadelijk?


42 Vragen van de lezers

Is Remicade veilig tijdens de zwangerschap?


46 Bewustzijn & Harmonie

De wijsheid & intelligentie van het hart

Is het hart het echte brein van het lichaam?


50 Medicijnen

Antistollingsmedicijnen

Bloedplaatjesremmers  & anticoagulantia


55 Grabbelton

  • Koolhydraatarm dieet voor duursporters
  • Knoflook & uien lossen galstenen op
  • Tattoos bootsen kankeruitzaaiingen in de lymfeklieren na


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoudBloedstolling (coagulatie) is een normaal onderdeel van het herstel van beschadigde weefsels. Het is een proces dat bloedverlies beperkt tijdens verwonding en ervoor zorgt dat de wond snel gedicht wordt. Wanneer de bloedstolling overactief of chronisch verhoogd is, kunnen zich ongewenste bloedklonters of bloedproppen vormen in de bloedvaten, een verschijnsel dat trombose genoemd wordt. Bloedproppen kunnen overal in het lichaam ontstaan en de bloedtoevoer naar weefsels en organen verminderen of blokkeren, waardoor de weefsels geen of niet voldoende zuurstof krijgen en beschadigd worden. Wanneer zo’n bloedprop een kransslagader en de bloedtoevoer naar het hart blokkeert, kan dat een hartaanval veroorzaken. Een bloedprop in de hersenen kan tot een beroerte leiden. Mensen met een verhoogde bloedstolling en een verhoogd risico op trombose krijgen daarom ‘bloedverdunners’ of antistollingsmedicijnen voorgeschreven om een hartaanval of een beroerte te voorkomen. Trombose kan ook op een natuurlijke manier voorkomen worden, in de eerste plaats door het voorkomen of herstellen van drie belangrijke factoren - chronische schade aan de bloedvaten en weefsels, een vertraagde bloedstroom en hypercoagulatie (te veel stollingsfactoren en te weinig antistollingsfactoren).

Trombose - pag. 10


Een hartaanval ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar het hart geblokkeerd wordt, zodat het hart geen zuurstof meer krijgt en de hartspier beschadigd wordt. Dat is meestal het gevolg van atherosclerose of vernauwing van de kransslagaders of vertakkingen ervan, van een bloedklonter (trombose) of plaque die uit een bloedvat is losgekomen. Een minder vaak voorkomende en minder bekende oorzaak van een hartaanval is verkramping van een kransslagader of de vertakkingen ervan. Dit komt ook voor bij mensen die geen atherosclerose of trombose hebben. Wanneer de bloedtoevoer niet snel hersteld wordt, wordt de hartspier beschadigd en sterven de hartcellen af. Gezond hartweefsel wordt vervangen door littekenweefsel, wat het risico op permanente hartproblemen vergroot, maar ook de kans om te overlijden. Het is dus belangrijk om snel in te grijpen en de schade tijdens en na een hartaanval zo veel mogelijk te beperken. Bepaalde nutriënten beschermen tegen een hartaanval, beperken de schade van een hartaanval en kunnen een nieuwe hartaanval helpen voorkomen.

Hartaanval - pag. 16


Een beroerte of een ‘hersenaanval’ is vergelijkbaar met een hartaanval, maar dan in de hersenen - en dus met andere gevolgen. Een beroerte wordt meestal veroorzaakt door een blokkering of vermindering van de bloedtoevoer naar of in de hersenen door een bloedklonter, met als gevolg zuurstoftekort in een bepaald deel van de hersenen. Een bloedvat in de hersenen kan ook scheuren, zodat er een hersenbloeding ontstaat. Het is belangrijk dat men bij een beroerte onmiddellijk medische hulp krijgt, maar vaak worden de symptomen niet herkend. Soms geeft een beroerte ook geen symptomen, zodat men niet weet dat men een beroerte (gehad) heeft. Snel ingrijpen kan levensreddend zijn en veel schade voorkomen. Na een beroerte kan de schade beperkt worden en het herstel bevorderd worden door de juiste voeding, aanpassing van de leefstijl en het nemen van supplementen. Deze maatregelen kunnen ook een nieuwe beroerte voorkomen. Het beste is natuurlijk om aan echte preventie te doen en te voorkomen dat je ooit een beroerte krijgt.

Beroerte - pag. 22

Antistollingsmedicijnen zoals warfarine, clopidogrel en aspirine remmen de bloedstolling en verminderen het risico op trombose. Deze medicijnen verhogen dan weer het risico op bloedingen, zoals hersenbloedingen, en hebben nog andere ongewenste bijwerkingen. Ze kunnen levens redden in acute omstandigheden, maar bij langdurig gebruik kunnen ze meer nadelen hebben dan voordelen. Er zijn een aantal nutriënten die de bloedstolling op een natuurlijke manier remmen, op een minder drastische manier. De meest bekende zijn de omega-3 vetzuren, vitamine E en knoflook. De laatste tijd wordt steeds meer onderzoek gedaan naar antioxidanten als natuurlijke ‘bloedverdunners’. Vooral de polyfenolen en flavonoïden uit groenten, fruit, kruiden en specerijen zijn veelbelovend. Antioxidanten hebben een andere, bredere werking dan farmaceutische bloedverdunners. Ze werken niet zozeer rechtstreeks in op bepaalde stappen in de bloedstolling, maar vooral op de onderliggende oorzaken zoals oxidatieve stress en inflammatie, zodat schade aan de bloedvaten voorkomen wordt en het stollingsproces niet geactiveerd hoeft te worden. Ze geven daarom ook geen verhoogd risico op bloedingen.

Nutriënten tegen trombose - pag. 28


Knoflook (Allium sativum L.) is al eeuwen geliefd om zijn culinaire en medicinale veelzijdigheid. Knoflook is een rijke bron van zwavelhoudende stoffen, die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de typische smaak en het (geliefde of gehate) aroma, maar ook voor de gunstige effecten op de gezondheid. Knoflook is dan ook een van de meest gebruikte voedingssupplementen. Er worden steeds nieuwe eigenschappen ontdekt van knoflook en zijn componenten. De zwavelhoudende stoffen worden volop bestudeerd voor het voorkomen en behandelen van chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Knoflook - pag. 34


Beweging of sport is de oudste en meest doeltreffende therapie voor alle degeneratieziekten, vooral hart- en vaatziekten. Maar sporten heeft ook een keerzijde. Overbelasting kan bepaalde chronische klachten veroorzaken zoals peesontstekingen en gewrichtsklachten, stressfracturen bij lopers en mogelijk hartproblemen bij duursporters. Omdat de samenleving vooral getroffen wordt door een pandemie van inactiviteit en de gevolgen daarvan, ligt de focus vooral op onderzoek naar de effecten van te weinig beweging. Aan de andere kant ontstaat er groeiende belangstelling voor de gevolgen van te veel sporten. Intensief sporten kan het hart vergroten en ‘vervormen’, een fenomeen dat we kennen als een sportershart. Een sportershart is het gevolg van een aantal structurele, functionele en elektrische wijzigingen als aanpassing aan de verhoogde belasting. Deze aanpassingen werden lange tijd als onschadelijk beschouwd, maar steeds meer sportwetenschappers en -artsen vragen zich af of een sportershart wel altijd zo onschuldig is. En waar de grens ligt tussen de gezonde en de schadelijke effecten van sporten…

Sporten & het hart - pag. 38


Het hart wordt in de medische literatuur gedefinieerd als een pomp die ervoor zorgt dat het bloed blijft stromen en cellen, weefsels en organen van voedingsstoffen en zuurstof worden voorzien. Het idee dat het hart slechts een pomp is die ons in leven houdt, is vrij recent in de menselijke geschiedenis en is te danken aan het westers wetenschappelijk denken van de afgelopen drie eeuwen. Voordien werd het hart in vrijwel elke cultuur ter wereld - en nog steeds in traditionele culturen - een veel grotere rol toebedacht en werd het beschouwd als een bron van wijsheid, spiritueel inzicht, intuïtie, herinnering, gedachten en emoties. Wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen decennia sluit weer aan bij dat oorspronkelijke inzicht en toont aan dat het niet louter als een metafoor moet opgevat worden. Het hart heeft namelijk zijn eigen brein, zijn eigen wijsheid en intelligentie. Misschien is het hart wel het echte ‘brein’ van het lichaam…

De wijsheid & de intelligentie van het hart - pag. 46

Bij een verhoogd risico op trombose worden antistollingsmedicijnen voorgeschreven. In de volksmond worden ze bloedverdunners genoemd, hoewel ze het bloed niet echt verdunnen, maar het stollingsproces afremmen. Deze medicijnen werken in op specifieke mechanismen in de bloedstolling, ze remmen bepaalde stappen in het bloedstollingsproces, maar ze doen niets aan de oorzaken en risicofactoren van een abnormale bloedstolling en ze beschermen de bloedvaten en de weefsels niet tegen beschadiging door oxidatieve stress en inflammatie. Antistollingsmedicijnen remmen de bloedstolling ook wanneer het niet nodig of zelfs ongewenst is. Ze verhogen het risico op bloedingen en overlijden door te veel bloedverlies bij een verwonding, een ongeluk of een operatie. Bovendien hebben ze nog andere ernstige bijwerkingen, vooral omdat ze vaak levenslang genomen worden. Sommige bloedverdunners kunnen zelfs atherosclerose veroorzaken, een van de risicofactoren voor trombose.

Antistollingsmedicijnen - pag. 50Terug Bestellen