ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 29 - januari/februari 2017

Chronisch vermoeidheidssyndroom & burn-out


Inhoud


03 Zo zien wij het

De gebarsten pot


06 TamTam

  • Regelmatig enkele dagen vasten regenereert het lichaam
  • Groene thee extract tegen leukemie
  • Voeding & pijn
  • Beweging & gezonde voeding voorkomen alzheimer

10 Medisch

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Een symptoom van een verstoord metabolisme


16 Medisch

Burn-out


20 Endocrinologie

Gebrek aan cortisol

De link tussen chronische stress & vermoeidheid


26 Nutriënten

Carnitine

Vetverbranding, energieaanmaak & gezonde zenuwen


30 Voeding

Pinda's

Gezonde bloedsuikerspiegel & meer vetverbranding


38 Medisch

Lage bloeddruk


42 Vragen van de lezers

Is gember gevaarlijk bij mensen met hartziekten?

Is ontgeurde kokosolie even gezond als niet-ontgeurde?


46 Bewustzijn & Harmonie

Perfectionisme

Gezond streven of ongezonde prestatiedrang


50 Medicijnen

Herpesvirussen

Antivirale middelen


55 Grabbelton

  • Probiotica voor gezonde longen
  • Omega-3 & omega-6 vetzuren voor aandachts- en leesproblemen bij kinderen
  • Pepermunt beschermt tegen kanker


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een benaming die men geeft aan een aanhoudende onverklaarbare vermoeidheid die vaak gepaard gaat met spier- en gewrichtsklachten, slaapproblemen, depressie, mentale klachten en andere vage symptomen. Omdat de oorzaak van dit ziektebeeld voor de medische wereld nog grotendeels een raadsel is, blijft CVS een vage, mysterieuze aandoening die niet altijd serieus genomen wordt en die meestal verkeerd behandeld wordt.

CVS is eigenlijk geen op zichzelf staande ziekte, het is een diagnose die geplakt wordt op onverklaarbare klachten die veroorzaakt worden door een verstoord immuunsysteem, hormonale stoornissen, een lekke darm, een verstoorde darmflora, een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen en chronische stress. Soms is er sprake van een volledig verstoord metabolisme. Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaken te achterhalen, maar wanneer de onderliggende problemen gevonden en behandeld worden, verdwijnen of verminderen de klachten.

Chronisch vermoeidheidssyndroom – pag. 10


Chronisch vermoeidheidssyndroom en burn-out worden vaak in één adem genoemd, omdat ze veel overeenkomsten hebben. Burn-out heeft ook veel raakvlakken met depressie. Er is in de medische wereld discussie over de vraag of burn-out een op zichzelf staand ziektebeeld, een vermoeidheidssyndroom of een vorm van depressie is. Er is tot nog toe geen eenduidige definitie van burn-out, maar de drie belangrijkste aspecten zijn emotionele uitputting, cynisme en verminderde werkprestaties. Stress op het werk en in persoonlijke situaties wordt beschouwd als de oorzaak van burn-out, maar mensen met een gevoelige persoonlijkheid, veel verantwoordelijkheidszin en een neiging tot perfectionisme hebben meer kans om een burn-out te krijgen. Terwijl medische instanties discussiëren over de criteria voor de juiste diagnose van burn-out, voelen miljoenen mensen wereldwijd zich gewoon ‘opgebrand’. Dat is op zich al een teken aan de wand dat er iets helemaal fout gaat en dat er iets veranderd moet worden. Als individu kan je weinig veranderen aan sociaaleconomische toestanden, maar je kan wel beslissen om anders om te gaan met werk en verantwoordelijkheid of om je leefstijl aan te passen. Burn-out is daarom voor veel mensen een keerpunt in hun leven, het begin van een nieuwe carrière of een andere manier van leven.

Burn-out – pag. 16


Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt door de bijnieren en bekendstaat als het stresshormoon of het anti-stresshormoon, omdat het de stressrespons regelt. Een gebrek aan cortisol wordt in de medische wereld alleen erkend en behandeld in het geval van bijnierinsufficiëntie, een ernstige en mogelijk levensbedreigende aandoening. In de complementaire geneeskunde spreekt men vaak van bijnieruitputting of bijniervermoeidheid (adrenal fatigue), vermoeidheid die veroorzaakt wordt door een slechte bijnierwerking en een verminderde aanmaak van cortisol als gevolg van chronische fysieke, mentale of emotionele stress. Het wordt officieel niet erkend als medische aandoening of als oorzaak van ziektebeelden zoals chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie of burn-out. Toch wordt de link tussen een gebrek aan cortisol (hypocortisolisme) en deze aandoeningen steeds meer bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. De term bijnieruitputting is echter ontoereikend, omdat een gebrek aan cortisol niet altijd het gevolg is van een slechte bijnierwerking. De stressrespons is enorm complex en wordt niet alleen gereguleerd door de bijnieren. Bovendien is er niet altijd een gebrek aan cortisol, maar kan het lichaam ook ongevoelig worden voor cortisol.

Gebrek aan cortisol – pag. 20


Carnitine is een afgeleide van het aminozuur lysine. Het is nodig voor de verbranding van de vetzuren met een lange keten - omega-3 en omega-6 - die carnitine nodig hebben als transporteur om in de mitochondriën, de energiecentrales in de cel, te geraken. Carnitine is ook nodig voor een goede werking van de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren en het speelt een rol in de immuniteit. Tot voor kort werd carnitine vooral gepromoot voor een betere vetverbranding en meer energie voor sporters, maar de laatste jaren wordt het met succes ingezet bij spier- en zenuwaandoeningen, ontwikkelingsstoornissen, overgewicht, metabool syndroom, leververvetting, hart- en vaatziekten en vermoeidheid.

Carnitine – pag. 27


Pinda’s - aardnoten, apennootjes – hebben een slechte reputatie omdat ze bij sommige mensen ernstige allergische reacties kunnen uitlokken, maar ze hebben ook heel veel gezonde eigenschappen. Pinda’s bevatten veel belangrijke nutriënten, zoals vetzuren, vezels, proteïnen, vitaminen, mineralen, resveratrol, flavonoïden, isoflavonen en fytosterolen. Regelmatig pinda’s eten wordt gelinkt aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, metabool syndroom, diabetes, parkinson en kanker.

Pinda’s – pag. 30


Ginseng is een algemene benaming voor bereidingen uit de wortels van planten van het geslacht Panax die in China, Korea en Japan al duizenden jaren gebruikt worden als een traditioneel geneesmiddel. Het bevat verschillende bioactieve componenten, vooral ginsenosiden, met een heel brede werking en een regulerend effect op heel het metabolisme. Panax ginseng staat vooral bekend voor het verhogen van de weerstand en als tonicum tegen vermoeidheid en zwakte, maar het heeft nog veel meer gunstige effecten. Ginseng heeft antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen, vermindert de negatieve gevolgen van stress, verlaagt de bloedsuikerspiegel, ondersteunt de lever, werkt pijnstillend, verhoogt of verlaagt de bloeddruk, moduleert hormonen, beschermt de zenuwcellen tegen beschadiging en verbetert de hersenfuncties. Het heeft zo’n brede farmacologische werking dat het bijna als een panacee of wondermiddel beschouwd kan worden. Het wordt dan ook van oudsher onder andere levenswortel, wonderplant, goddelijk kruid en onsterfelijkheidsbelofte genoemd.

Panax Ginseng – pag. 34


Hypotensie of een te lage bloeddruk is een medisch verschijnsel waar veel minder aandacht aan besteed wordt dan aan een hoge bloeddruk, omdat het in de meeste gevallen vrij onschuldig is, maar ook omdat er eigenlijk geen specifieke medicijnen zijn tegen een lage bloeddruk. Een lage bloeddruk kan duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd veroorzaken en bij een plotse sterke daling kan je zelfs flauwvallen. Dat komt omdat bij een lage bloeddruk niet voldoende bloed naar je hersenen gepompt wordt. Je kan je ook zwak en vermoeid voelen omdat je hart en je spieren te weinig zuurstof krijgen. Bij een extreem lage bloeddruk kan het zuurstofgebrek zo ernstig worden dat het hart en de hersenen (en andere organen) beschadigd worden.

Een lage bloeddruk kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Meestal gaat het om eenvoudig te corrigeren leefstijlfactoren, maar soms is er sprake van onderliggende ziektebeelden of aandoeningen die behandeld moeten worden.

Lage bloeddruk – pag. 38


Perfectionisme – de neiging of de behoefte om alles zo goed mogelijk te doen – is op zich een lovenswaardige eigenschap. Er is niks mis met hoge eisen stellen aan jezelf om je werk goed te doen, om kwaliteitsvolle producten te maken, om betere sportprestaties te leveren, om het perfecte evenement te organiseren, enz. Maar perfectionisme kan ook een keerzijde hebben, vooral wanneer de drang om dingen beter te doen alleen maar meer tijd en energie kost, zonder meerwaarde voor het resultaat. Perfectionisme wordt bovendien problematisch als men zijn eigenwaarde laat afhangen van zijn prestaties – of het nu gaat om werk, hobby’s, sport, studies of sociale situaties. In dat geval kan perfectionisme onder andere angst, depressie, stress en burn-out veroorzaken.

Perfectionisme – pag. 46


Virussen van de herpesfamilie zijn betrokken bij een brede waaier van ziekten en aandoeningen, waaronder waterpokken, labiale herpes (koortsblaasjes), genitale herpes, gordelroos (zona), mononucleose (klierkoorts) en blindheid door aantasting van het hoornvlies. Herpesinfecties worden ook in verband gebracht met chronische vermoeidheid. Bij sommige CVS-patiënten verbeteren de symptomen door behandeling met antivirale medicijnen.

De meeste mensen worden tijdens hun leven blootgesteld aan een herpesvirus. Herpesvirussen kunnen na een eerste blootstelling een hele tijd onopgemerkt sluimeren in het lichaam (latentie) om dan opeens weer geactiveerd te worden. Het mechanisme achter deze activatie is nog niet goed gekend, maar uit onderzoek blijkt dat herpes vaker de kop opsteekt wanneer de weerstand daalt. Een sterk immuunsysteem is daarom het enige bekende wapen tegen het uitbreken van herpesinfecties.

Herpesvirussen – pag. 50

Terug Bestellen