ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 30 - maart/april 2017

Reumatoïde artritis, osteoartritis & jicht
Inhoud


03 Zo zien wij het

Het goede leven


06 TamTam

  • Salie beschermt tegen de gevolgen van een hoge bloedsuikerspiegel
  • Omega-3 voorkomt diabetische retinopathie
  • Het belang van vitamine E tijdens de zwangerschap 
  • Overdiagnose & overbehandeling van schildklierkanker

10 Medisch

Osteoartritis

Slijtage of metabole aandoening


18 Medisch

Reumatoïde artritis

Auto-immuniteit & inflammatie


26 Nutriënten

De bouwstenen van kraakbeen

Glucosamine, chondroïtine & collageen type II


28 Medisch

Jicht

Urinezuur verlagen met voeding & leefstijl


34 Beweging

Beweging & de gewrichten

De neerwaartse spiraal van pijn, stijfheid & vermoeidheid omkeren


38 Fytotherapie

Bromelaïne

Ontstekingsremmer & pijnstiller uit ananas


42 Vragen van de lezers

Is foliumzuur kankerverwekkend?

Hoe voorkom ik gaatjes zonder fluortandpasta?


46 Bewustzijn & Harmonie

Reïncarnatie

Religieuze & wetenschappelijke standpunten


50 Medicijnen

Antireumamedicijnen

Disease modifying antirheumatic drugs


55 Grabbelton

  • Natuurlijke stoffen voor de behandeling van polycystisch ovariumsyndroom
  • Duimzuigen & nagelbijten beschermen tegen allergie
  • Kunstmatige zoetstoffen verstoren de darmflora & de glucosetolerantie


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Osteoartritis of artrose is een gewrichtsaandoening die gekenmerkt wordt door het afslijten van de dunne laag kraakbeen tussen de gewrichten, zodat het gewricht en de botten beschadigd worden en beweging pijnlijk wordt. De belangrijkste oorzaak van kraakbeenafbraak is inflammatie (ontsteking). Dat kan het gevolg zijn van kwetsuren, operaties, overbelasting van een gewricht, een gebrek aan beweging, diabetes, overgewicht, hormonale stoornissen en een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen.

Osteoartritis komt heel veel voor, vooral bij ouderen. Knie- en heupartrose komen het vaakst voor en zijn een belangrijke oorzaak van immobiliteit en afhankelijkheid bij oudere mensen. Toch is artrose geen normaal of onvermijdelijk onderdeel van het verouderingsproces. Het is in veel gevallen een gevolg van een verstoord metabolisme, vooral van overgewicht, een hoge bloedsuikerspiegel en chronische inflammatie. In de medische literatuur spreekt men steeds vaker van metabole osteoartritis. Er zijn tot nog toe geen medische behandelingen of medicijnen die osteoartritis kunnen voorkomen of afremmen. Alleen voeding en leefstijlfactoren kunnen de artrose-epidemie stoppen.

Osteoartritis – pag .10


Reumatoïde artritis is een auto-immune aandoening waarbij de gewrichten beschadigd worden door een overdreven immuun- en ontstekingsreactie. Het gaat om systemische inflammatie of een ontstekingsreactie in heel het lichaam, die ook andere weefsels en organen kan beschadigen en uiteenlopende klachten en ziektebeelden kan veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, huidaandoeningen, zenuwschade en longziekten. Reumatoïde artritis is geen ziekte van de gewrichten, maar van heel het lichaam. Het is niet voldoende om de pijn in de gewrichten te bestrijden met pijnstillers en ontstekingsremmers. Het is belangrijk om het immuunsysteem te ‘herprogrammeren’ zodat het de gewrichten en organen niet meer aanvalt.

Reumatoïde artritis – pag. 18


Glucosamine, chondroïtine en collageen type II zijn belangrijke bouwstoffen voor de aanmaak van kraakbeen. Het lichaam kan deze stoffen normaal zelf aanmaken uit aminozuren en suikers, maar deze aanmaak kan verstoord worden door verschillende factoren. Ze kunnen ook als supplement genomen worden. Hoewel glucosamine, chondroïtine en collageen type II belangrijk zijn voor de aanmaak van kraakbeen, is een gebrek aan deze bouwstoffen niet altijd de (enige) oorzaak van kraakbeenafbraak. Ze werken daarom het beste als ook de andere onderliggende oorzaken van kraakbeenafbraak aangepakt worden.

Glucosamine, chondroïtine & collageen type II – pag. 26

 

Jicht is een vorm van artritis die gekenmerkt wordt door urinezuurkristallen in de gewrichten. Een van de belangrijkste risicofactoren is een verhoogde concentratie urinezuur in het bloed door een verhoogde aanmaak of een verlaagde uitscheiding van urinezuur. Wanneer urinezuurkristallen zich afzetten in een gewricht, lokt dat een immuun- en ontstekingsreactie uit, beter bekend als een acute jichtaanval. Maar ook tijdens de symptoomvrije perioden tussen aanvallen is het metabolisme van urinezuur verstoord en het risico op andere ziektebeelden verhoogd.

De conventionele behandeling van jicht bestaat voornamelijk uit het gebruik van ontstekingsremmers en/of medicijnen die urinezuur verlagen. Ze doen niets aan de eigenlijke oorzaken van jicht. Voeding en voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het verstoorde metabolisme van urinezuur en het ontstaan van jicht. Bepaalde nutriënten verlagen urinezuur en verminderen het aantal aanvallen van jicht.

Jicht – pag. 28

 

Beweging heeft een veelzijdig effect op de gewrichten. Beweging is nodig voor de aanvoer van voedingsstoffen naar het kraakbeen en de afvoer van afvalstoffen uit het kraakbeen. Maar het heeft vooral een onrechtstreeks effect op de gezondheid van de gewrichten, omdat het heel het metabolisme beïnvloedt. Het vermindert de vetmassa en overgewicht, verhoogt de spiermassa, verlaagt de bloedsuikerspiegel en vermindert inflammatie, allemaal factoren die betrokken zijn bij de afbraak van kraakbeen en/of ontsteking van de gewrichten. Een gebrek aan beweging is een belangrijke risicofactor voor gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis en osteoartritis. Mensen met gewrichtsklachten bewegen vaak te weinig, vooral omwille van pijn, stijfheid of vermoeidheid. Toch kan beweging juist pijn, stijfheid en vermoeidheid verminderen. Niet alle vormen van beweging zijn geschikt voor mensen met gewrichtsaandoeningen. Overbelasting en blessures kunnen gewrichtsklachten – vooral artrose – verergeren.

Beweging & de gewrichten – pag. 34

 

Bromelaïne is een complexe mengeling van eiwitafbrekende enzymen uit de ananas. Hoewel de werkingsmechanismen van bromelaïne nog niet volledig opgehelderd zijn, kent het als fytotherapeutische nutriënt een brede toepassing. Bromelaïne heeft ontstekingsremmende, immunomodulerende, antitrombotische en antikankereigenschappen. Het bevordert de wondgenezing en verbetert de doorbloeding. Het is bovendien een heel veilig middel dat geen bijwerkingen heeft. Het wordt in de volksgeneeskunde al eeuwen gebruikt voor uiteenlopende gezondheidsklachten. Door de ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen is het veelbelovend bij gewrichtsklachten zoals reumatoïde artritis en osteoartritis.

Bromelaïne – pag. 38

 

Reïncarnatie – wedergeboorte of zielsverhuizing – is een religieus-filosofisch concept dat stelt dat de ziel of de geest na de dood van het lichaam niet sterft of verdwijnt, maar verhuist naar een ander lichaam. In de oosterse religies, die een meer filosofische en een minder analytische inslag hebben, is reïncarnatie algemeen geaccepteerd, hoewel de visies onderling verschillen. In het Westen gelooft men over het algemeen niet in reïncarnatie. Zowel de Islam als het Christendom verwerpen het idee van zielsverhuizing, hoewel bepaalde stromingen het wel erkennen. Ook verschillende nieuwe religieuze bewegingen en mystieke, esoterische bewegingen geloven in een vorm van wedergeboorte.

In de westerse wetenschappelijke wereld wordt reïncarnatie afgewezen, omdat het niet bewezen is. Toch krijgen steeds meer wetenschappers interesse in het fenomeen van zielsverhuizing en wordt er onderzoek naar gedaan. Er zijn veel opmerkelijke gevallen van kinderen die herinneringen hebben die niet van hen zijn en die frappante overeenkomsten vertonen met het leven van mensen die gestorven zijn. Hoewel dat voor de wetenschappen geen ‘bewijs’ is van reïncarnatie, is er ook geen andere wetenschappelijke verklaring voor. Er zijn geen wetenschappelijke methoden om reïncarnatie te bewijzen, maar ook niet om het te weerleggen. Het is tot nog toe een kwestie van geloof.

Reïncarnatie – pag. 46 


Voor de behandeling van auto-immune reumatoïde artritis worden vaak zogenaamde Disease modifying antirheumatic drugs (DMARD’s) voorgeschreven. Het zijn medicijnen die de immuniteit onderdrukken en het verloop van het ziektebeeld gunstig beïnvloeden. De meest bekende en meest voorgeschreven DMARD’s bij reumatoïde artritis zijn methotrexaat, etanercept (Enbrel) en infliximab (Remicade). Ze verminderen de ontsteking van de gewrichten en remmen de progressie van gewrichtsschade af. Ze onderdrukken ook het immuunsysteem en de weerstand tegen micro-organismen. De belangrijkste bijwerking is een verhoogd risico op ernstige, mogelijk dodelijke infecties en een verhoogd risico op kanker. Bovendien doen ze niets aan de onderliggende oorzaken van auto-immuniteit en inflammatie.

Antireumamedicijnen – pag. 50

 
Terug Bestellen