ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 31 - mei/juni 2017

Oogaandoeningen - Cataract, glaucoom & maculadegeneratie
Inhoud


03 Zo zien wij het

De lijdensboom


06 TamTam

  • Dieet verbetert inflammatoire darmziekten bij kinderen
  • Knoflook werkt even goed als bloeddrukverlagende medicijnen
  • Vitamine D-suppletie verbetert autisme
  • Een derde van de astmapatiënten heeft geen astma

10 Medisch

Cataract

Lensvertroebeling door oxidatieve stress & glycatie


16 Medisch

Glaucoom

Hersendiabetes, een neurodegeneratieve aandoening


22 Medisch

Maculadegeneratie

Een vorm van atherosclerose


28 Nutriënten

Luteïne & zeaxanthine

Pigmenten voor een goed zicht & gezonde hersenen


32 Fytotherapie

Druivenpitextract

De veelzijdige werking van OPC's


36 Therapie

Ayurveda vanuit het hart

De kunst van het leven


40 Voeding & metabolisme

De balans tussen omega-6 & omega-3

Belangrijker dan calorieën voor het voorkomen & behandelen van overgewicht


42 Vragen van de lezers

Welke middelen kan je inzetten bij leververvetting?

Veroorzaakt straling nieuwe kanker & kan je dat voorkomen?


46 Biochemie

Angiogenese

Een natuurlijk groei- en herstelmechanisme


50 Medicijnen

Medicijnen tegen verhoogde oogdruk


55 Grabbelton

  • Borstkankergenen verlagen met vetzuren & fytonutriënten
  • Valeriaan als natuurlijk kalmeer- en slaapmiddel
  • Een gebrek aan ijzer is gelinkt aan gehoorverlies


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Cataract (staar) is een oogaandoening waarbij de ooglens vertroebelt, zodat het zicht langzaam achteruitgaat. Het is de meest voorkomende oorzaak van blindheid. Er zijn geen medicijnen voor het behandelen van cataract. Wanneer het zicht te sterk achteruitgaat, wordt de ooglens verwijderd en vervangen door een kunstlens. Omdat deze ingreep het probleem van de lensvertroebeling oplost, wordt er weinig aandacht besteed aan het voorkomen van cataract of het vertragen van de progressie. Een operatie heeft slechts een tijdelijk effect en het risico op secundaire oogaandoeningen is vrij hoog. Bovendien blijkt de lens een belangrijke rol te spelen in het beschermen van het oog tegen oxidatieve stress, een eigenschap die een kunstlens niet heeft.

De belangrijkste oorzaken van cataract zijn een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel en een gebrek aan antioxidanten. Dat zijn twee leefstijlfactoren die gemakkelijk aangepakt kunnen worden om cataract te voorkomen of de progressie af te remmen.

Cataract – pag. 10


Glaucoom is een aandoening van het oog die gekenmerkt wordt door schade aan het netvlies en de optische zenuw, waardoor het zicht achteruitgaat. Het is na cataract de belangrijkste oorzaak van blindheid. Glaucoom wordt soms ‘de stille dief’ genoemd, omdat het perifeer zicht (aan de randen van het gezichtsveld) langzaam en onopgemerkt verdwijnt. Het gezichtsverlies wordt pas duidelijk als de optische zenuw al ernstig beschadigd is.

Glaucoom wordt beschouwd als een neurodegeneratieve ziekte, omdat het overeenkomsten vertoont met alzheimer, parkinson en ALS. Het gezichtsverlies door glaucoom is – volgens de huidige opvatting – niet omkeerbaar, maar de progressie kan vertraagd of gestopt worden. Er is zelfs hoop dat glaucoom gedeeltelijk omkeerbaar is.

Glaucoom – pag. 16


Maculadegeneratie is een oogaandoening die veroorzaakt wordt door beschadiging van de macula of de gele vlek, waardoor het scherp, centraal zicht sterk achteruitgaat. Maculadegeneratie is samen met cataract en glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van blindheid. Het wordt beschouwd als een leeftijdsgebonden ziekte die vooral voorkomt bij zestigplussers, maar het komt steeds vaker voor bij jongere mensen. Belangrijke factoren die bijdragen aan het beschadigen van de macula zijn oxidatieve stress, inflammatie, een hoge bloedsuikerspiegel en beschadigde bloedvaten. Maculadegeneratie is eigenlijk een vaatziekte, een vorm van atherosclerose. Voeding en leefstijl spelen een sleutelrol in de preventie en de behandeling van maculadegeneratie. Natuurlijke stoffen die beschermen tegen oxidatieve stress en inflammatie en die de doorbloeding verbeteren, kunnen maculadegeneratie voorkomen of afremmen.

Maculadegeneratie – pag. 22


Luteïne en zeaxanthine zijn pigmenten die planten aanmaken om zich te beschermen tegen uv-licht. Ze zitten vooral in donkergroene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool, broccoli en spruiten, en in pompoen en eierdooiers. Luteïne en zeaxanthine zijn rijkelijk aanwezig in de ooglens en het netvlies, vooral in de gele vlek of de macula. Ze absorberen blauw licht en beschermen de ooglens en het netvlies tegen door uv-licht veroorzaakte schade. Luteïne en zeaxanthine zijn niet alleen belangrijk voor de ogen, maar ook voor de hersenen. Ze beschermen de hersencellen tegen oxidatieve stress en verbeteren de overdracht van informatie tussen de ogen en de hersenen. Een hoge concentratie luteïne en zeaxanthine in de ogen en in de hersenen is gelinkt aan een beter zicht en betere hersenfuncties.

De concentratie van deze pigmenten in de ogen en de hersenen kan alleen verhoogd worden door het eten van voeding die rijk is aan luteïne en zeaxanthine – of door suppletie. Een lage inname van luteïne en zeaxanthine met de voeding verhoogt het risico op maculadegeneratie en andere oogaandoeningen die gepaard gaan met schade aan het netvlies, maar ook op achteruitgang van het geheugen en de verstandelijke functies.

Luteïne & zeaxanthine – pag. 28


Druivenpitten of wijnpitten zijn de zaden van druiven (Vitis vinifera). Ze zijn rijk aan flavonoïden, vooral oligomere proanthocyanidinen (OPC’s). OPC’s zijn bekend als antioxidanten - krachtiger dan vitamine C, vitamine E en bètacaroteen - maar ze hebben ook een ontstekingsremmende, antibacteriële, antivirale, vaatverwijdende, antiallergische en antikankerwerking. Ze beschermen tegen alle ziektebeelden die veroorzaakt worden door of gepaard gaan met oxidatieve stress en inflammatie. Druivenpitextract beschermt de bloedvaten tegen beschadiging en voorkomt broze en lekkende haarvaatjes. Het wordt daarom veel gebruikt voor doorbloedingsstoornissen en aandoeningen van de bloedvaten, maar het kan ingezet worden tegen alle degeneratieziekten.

Druivenpitextract – pag. 32


Ayurveda, de oeroude holistische geneeswijze vindt zijn oorsprong in de Vedische cultuur die zich in de loop van de afgelopen eeuwen over grote delen van de wereld heeft verspreid. In de Veda’s, de heilige geschriften die meer dan vijfduizend jaar geleden werden geschreven, werd de universele kennis vastgelegd en de Ayurveda werd daar een onderdeel van.

Anders dan bij de westerse geneeswijzen, gaat men er bij de Ayurveda van uit dat lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn en dat gezondheid meer betekent dan alleen maar fysiek in orde zijn. Bij de Ayurveda gaat het om een innerlijke staat van zijn waarbij je in overeenstemming bent met je ware aard. Wanneer we leven op een manier die overeenkomt met onze ware natuur, dan zijn we gelukkig en gezond. 

Het uitgangspunt bij de Ayurveda daarbij is dat je de geest en de ziel in balans kunt brengen door voor het lichaam te zorgen en andersom. Wanneer het lichaam in goede conditie is, zullen ook de geest en de ziel goed functioneren en wanneer de geest en de ziel optimaal werken, zal ook het lichaam in orde zijn.

Ayurveda – pag. 36


In de strijd tegen overgewicht ligt de nadruk al meer dan dertig jaar op de balans tussen de inname en het verbruik van calorieën, maar deze strategie werkt gewoon niet. Om de inname van calorieën te beperken worden vooral vetten vermeden, maar vetten vormen juist de sleutel tot een gezond metabolisme. Voldoende vetten eten – maar dan wel de juiste vetten – is belangrijk om overgewicht en de gevolgen ervan te voorkomen en te behandelen. De balans tussen de omega-6 en omega-3 vetzuren in de voeding is volgens sommige onderzoekers belangrijker dan het aantal calorieën dat je eet.

De balans tussen omega-6 & omega-3 – pag. 40


Angiogenese is de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande bloedvaten. Het is noodzakelijk voor de voortplanting, voor groei, voor weefselherstel en wondgenezing. Maar angiogenese kan ook pathologisch worden. Dat is vooral het geval bij kanker, wanneer nieuwe bloedvaten gevormd worden om de tumor van bloed, voedingsstoffen en zuurstof te voorzien. Angiogenese zorgt ervoor dat de tumor kan blijven groeien. Angiogenese is ook een belangrijke oorzaak van maculadegeneratie. Wanneer te veel nieuwe bloedvaten gevormd worden in het vaatvlies in de ogen, kunnen de bloedvaten in het netvlies beginnen te woekeren, zodat het zicht achteruitgaat.

In de conventionele geneeskunde worden angiogenese remmers gebruikt om de vorming van nieuwe bloedvaten te verhinderen. Het nadeel daarvan is dat ze angiogenese overal in het lichaam remmen, waardoor onder andere weefselherstel en wondgenezing verstoord worden. Er zijn ook natuurlijke stoffen die ervoor zorgen dat er geen nieuwe bloedvaten gevormd hoeven te worden en die angiogenese niet remmen tijdens groeiprocessen en weefselherstel.

Angiogenese – pag. 46


Een verhoogde oogdruk wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak - of het belangrijkste kenmerk - van glaucoom. De conventionele behandeling van glaucoom is daarom vooral gericht op het verlagen van de oogdruk. Medicijnen voor glaucoom verminderen de aanmaak van oogvocht of verhogen de afvoer ervan. De meeste glaucoommedicijnen worden lokaal toegepast, in de vorm van oogdruppels. Deze medicijnen doen niets aan de oorzaken van de verminderde afvoer van oogvocht en aan andere oorzaken van schade aan het netvlies of de oogzenuw.

Medicijnen tegen verhoogde oogdruk – pag. 50


 
Terug Bestellen