ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 32 - juli/augustus 2017

Darmkanker
Inhoud


03 Zo zien wij het

De regels van het menszijn


06 TamTam

  • Vasten regenereert de pancreas & keert diabetes om
  • Blauwe bessen voor een beter geheugen
  • Vitamine B12 vertraagt hersenveroudering
  • Quercetine verlaagt urinezuur

10 Medisch

Darmkanker


18 Nutriënten

Nutriënten voor een gezonde darm

Preventie & behandeling van darmkanker met voedingsstoffen


24 Voeding

Voeding & darmkanker

Het belang van plantaardige voeding


28 Metabolisme

Het belang van de darmflora

Prebiotica, probiotica & microbiële metabolieten


34 Epigenetica

Boterzuur

Essentieel voor een gezonde darm


38 Fytotherapie

Saffraan


42 Vragen van de lezers

Zijn citroenen en bruiswater verzurend?

Wat kan je doen tegen zonneallergie?


46 Bewustzijn

Loslaten

De weg naar overgave


50 Medicijnen

Chemotherapie

Weinig effect bij darmkanker


55 Grabbelton

  • Granaatappelsap verlaagt de bloedsuikerspiegel van diabetici
  • Een gebrek aan fyto-oestrogenen is gelinkt aan overgewicht
  • Grote brandnetel tegen prostaatvergroting


58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten


59 Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Darmkanker is de tweede grootste oorzaak van sterfte door kanker, hoewel officieel erkend wordt dat minstens zeventig procent van de gevallen van darmkanker voorkomen kan worden door gezonde voeding en leefstijlfactoren. Het moderne westerse dieet – te veel geraffineerde koolhydraten en suikers, te veel rood en bewerkt vlees, te weinig groenten en fruit, te veel alcohol – in combinatie met een gebrek aan beweging is de belangrijkste reden voor het stijgend aantal gevallen van darmkanker - ook bij jonge mensen - en het stijgend aantal sterfgevallen door darmkanker. Ondanks de zogenaamde vooruitgang in de ontwikkeling van kankermedicijnen is de algemene overleving van uitgezaaide darmkanker de laatste decennia nauwelijks gestegen.

Darmkanker – pag. 10


Darmkanker is een ziekte met een slechte prognose, die niet goed reageert op chemotherapie. Chemo heeft weinig effect op de overlevingskans van darmkankerpatiënten, het geneest darmkanker niet. Er zijn een aantal natuurlijke stoffen – onder andere probiotica, vitamine D, omega-3 vetzuren, de B-vitaminen, curcumine en groene thee – die veelbelovend zijn voor de preventie en de behandeling van darmkanker. Ze kunnen bovendien de werking van chemo versterken en de bijwerkingen verminderen. Het zijn echter geen wondermiddelen. Gezonde voeding en beweging blijven de belangrijkste pijlers.

Nutriënten voor een gezonde darm – pag. 18


Hoewel officieel erkend wordt dat de meerderheid van de gevallen van darmkanker voorkomen kan worden door gezonde voeding en leefstijlfactoren, krijgen mensen met darmkanker of met een verhoogd risico op darmkanker weinig advies over gezonde voeding. Voeding is niet alleen belangrijk om darmkanker te voorkomen, maar maakt ook een groot verschil wanneer men al darmkanker heeft. Een typisch westers dieet – vooral te veel geraffineerde koolhydraten en suikers, veel rood vlees en bewerkt vlees en te weinig groenten en fruit – verlaagt de overlevingskansen van darmkankerpatiënten en verhoogt de kans dat de kanker terugkeert na een operatie.

Voeding & darmkanker – pag. 24


Suppletie met probiotica kan het bacteriële evenwicht in de darm herstellen, maar voeding bepaalt het effect van de darmflora. Micro-organismen hebben voeding nodig om zichzelf in stand te houden. Wat je eet, bepaalt welke bacteriën je voedt, welke de overhand krijgen in de darmen en de rest van het lichaam en welke stoffen ze aanmaken. De stoffen die ze aanmaken – metabole afbraakproducten of microbiële metabolieten – bepalen het effect van de darmflora op de gezondheid. Het gebruik van probiotica heeft weinig zin als je de aangeleverde bacteriën niet op de juiste manier voedt. Microbiële metabolieten krijgen steeds meer aandacht omdat ze als lichaamseigen ‘medicijnen’ beschouwd worden. Ze zijn vooral veelbelovend als antikankerstoffen, onder andere bij darmkanker.

Het belang van de darmflora – pag. 28


Een van de belangrijkste microbiële metabolieten is boterzuur (butyraat), een korteketenvetzuur dat door bepaalde darmbacteriën aangemaakt wordt uit onverteerbare voedingsvezels. Boterzuur stimuleert de groei van lactobacillen en bifidobacteriën, is een energiebron voor de darmcellen, zorgt voor een gezonde darmwand, voorkomt ontsteking van de darm en beschermt tegen darmkanker. Wanneer de darmflora verstoord is en wanneer men niet voldoende vezelrijke voeding eet, wordt er geen of onvoldoende boterzuur aangemaakt. Dat heeft ongunstige gevolgen voor de gezondheid, in eerste instantie voor de gezondheid van de darm, maar eigenlijk voor heel het metabolisme.

Boterzuur – pag. 34


Saffraan is een van de duurste specerijen ter wereld, maar het blijkt ook een heel waardevolle stof voor de gezondheid. De bioactieve stoffen in saffraan – onder andere crocine en safranal – hebben antioxidatieve, ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen, waardoor ze verschillende metabole processen gunstig beïnvloeden. Ze zijn veelbelovend voor de preventie en de behandeling van onder andere oogaandoeningen, alzheimer, depressie en kanker. In de farmacie isoleert men de actieve stoffen uit saffraan om er medicijnen van te maken, maar alle stoffen uit saffraan samen hebben een veel sterkere en bredere werking dan bijvoorbeeld crocine of safranal afzonderlijk.

Saffraan – pag. 38


De mens is constant op zoek naar een manier om verlost te worden van negatieve emoties, om beter om te gaan met kritiek, om zijn zelfvertrouwen te versterken, om verslavingen te overwinnen, om gezonder, gelukkiger en sterker in het leven te staan. Die zoektocht gaat langs talrijke disciplines, technieken, methoden, therapieën, diëten, workshops, seminaries, … waaraan vol goede moed en enthousiasme begonnen wordt, en die in het begin vaak werken, maar uiteindelijk toch weer uitdraaien op teleurstelling, omdat het gevoel van onvrede telkens weer de kop opsteekt. De vrijheid die we zoeken, ligt niet buiten onszelf en kan niet bereikt worden met technieken of methoden, hoewel ze allemaal hun waarde hebben en vaak bij de zoektocht horen. Vrijheid ligt binnenin ons te wachten tot we alle belemmeringen ervan loslaten. Alles wat je hoeft te doen is gewoon… loslaten. Dat klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook, zodra je weet hoe. En diep vanbinnen weet je hoe. Het antwoord ligt niet in een therapie, een techniek, een dieet of een leerstelling, maar in jezelf.

Loslaten – pag. 46


Bij darmkanker wordt in eerste instantie de tumor verwijderd. Na een operatie kan chemotherapie als bijkomende behandeling ingezet worden om eventueel achtergebleven kankercellen te doden en het risico op terugkeer te verlagen, maar meestal wordt chemo pas gegeven wanneer de kanker zich verspreid heeft naar de lymfeklieren of naar andere organen. De standaardbehandeling van gevorderde darmkanker bestaat uit een combinatie van 5-fluorouracil, folinezuur en oxaliplatine of irinotecan (FOLFOX of FOLFIRI). Deze behandeling heeft veel bijwerkingen, vooral diarree, ontstoken slijmvliezen, een verlaagde immuniteit, een verhoogde vatbaarheid voor infecties en zenuwschade. Bovendien wordt darmkanker snel resistent tegen chemotherapie en is de kans op terugkeer na de behandeling sterk verhoogd. Ondanks de zogenaamde vooruitgang in de ontwikkeling van chemotherapeutische medicijnen en monoclonale antilichamen is de algemene overleving van uitgezaaide darmkanker niet langer dan dertig maanden. Chemo geneest darmkanker niet en heeft weinig effect op de overlevingsduur.

Chemotherapie bij darmkanker – pag. 50


 


 

Terug Bestellen