ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 33 - september/oktober 2017

Chronische nierziekte - Urineweginfecties - Nierstenen

03 Zo zien wij het

Belangrijke mensen

06 TamTam

§ B-vitaminen & omega-3 beschermen het hart tegen luchtvervuiling

§ Avocado’s beschermen tegen metabool syndroom, diabetes & hart- en vaatziekten

§ Omega-3 vetzuren herstellen de hersencellen na een beroerte

§ Rijstzemelen & bonen verlagen het risico op darmkanker

10 Medisch

Chronische nierziekte

Het belang van gezonde nieren

18 Therapie

Preventie & behandeling van nierschade met voeding & voedingsstoffen

26 Medisch

Nierstenen

32 Medisch

Urineweginfecties

Blaas- en nierbekkenontsteking

36 Medisch

Blaaspijnsyndroom Interstitiële cystitis


38 Voeding

Veenbessen

42 Vragen van de Lezers

Kan naC de groei van kankercellen stimuleren?

46 Fytotherapie

Javaanse nierthee

50 Medicijnen

Antibioticaresistentie

Probiotica als alternatief

55 Grabbelton

§ Zwarte  chocolade  houdt de rode bloedcellen soepel

§ Hoge bloeddruk verlagen met kaliumrijke voeding

§ Alcoholisten hebben hoge doses vitamine B1 nodig

58   Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

59   Fastforward/colofon


Een greep uit de inhoud


Chronische nierziekte is de geleidelijke achteruitgang van de nierfunctie over een periode van maanden of jaren als gevolg van nierschade. De nieren hebben een belangrijke functie in het lichaam, zoals het regelen van de vochtbalans, het zuur-base evenwicht en de bloeddruk, het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed en de aanmaak van bepaalde hormonen. Mensen met chronische nierziekte hebben een verhoogd risico op onder andere hart- en vaatziekten, osteoporose, bloedarmoede en kanker. Wanneer de nierschade niet gestopt wordt, kunnen de nieren uiteindelijk het bloed niet meer filteren (nierfalen) en stapelen toxische stoffen en afvalstoffen zich op in het bloed. De filterende werking van de nieren moet dan vervangen worden door middel van nierdialyse of niertransplantatie.

De belangrijkste oorzaken van schade aan de nieren zijn een hoge bloedsuikerspiegel, een hoge bloeddruk en vaatziekten. Het behandelen van deze oorzaken vormt de basis voor de preventie en de behandeling van nierziekte.

Chronische nierziekte – pag. 10


Chronische nierziekte komt steeds meer voor en is een groeiend probleem in de gezondheidszorg, vooral omwille van de complicaties en ziektebeelden die het gevolg zijn van een verminderde nierfunctie die allemaal voorkomen of behandeld moeten worden. Wanneer de oorzaken van de nierschade niet behandeld worden en de nierschade niet afgeremd wordt, worden de complicaties steeds ernstiger en gaat de levenskwaliteit steeds verder achteruit. Wanneer de nieren uiteindelijk niet meer in staat zijn om het bloed te filteren, is dialyse of niertransplantatie noodzakelijk. Dat zijn ingrijpende behandelingen die de levenskwaliteit van de patiënt nog meer aantasten. Het is dus belangrijk om nierschade te voorkomen en bij al bestaande nierziekte de progressie af te remmen. Omdat medicijnen de nieren nog meer kunnen beschadigen, zijn voeding, leefstijl en natuurlijke stoffen een betere optie voor het voorkomen en behandelen van nierschade.

Preventie & behandeling van nierschade – pag. 18


Nierstenen zijn stenen die gevormd worden in de nieren wanneer bepaalde stoffen in de urine kristalliseren. Er zijn verschillende soorten nierstenen, afhankelijk van hun samenstelling. Calciumoxalaat stenen zijn de meest voorkomende. Kleine nierstenen geven vaak geen symptomen omdat ze de urinewegen kunnen passeren zonder problemen te veroorzaken. Pijn ontstaat vooral wanneer de stenen te groot zijn en de urinewegen blokkeren. Kleine nierstenen worden meestal gewoon vanzelf verwijderd via de urine, maar grote nierstenen moeten eerst kleiner gemaakt worden om de urinewegen te kunnen passeren. Soms moeten stenen chirurgisch verwijderd worden. Wanneer men na het behandelen van nierstenen niets verandert aan voedingsgewoonten, is de kans vrij groot dat er nieuwe nierstenen gevormd worden. Mensen met nierstenen of mensen die gemakkelijk nierstenen vormen, hebben bovendien een verhoogd risico op chronische nierziekte of een verminderde nierfunctie. Nierstenen kunnen voorkomen worden door het aanpassen van de voeding en indien nodig door het nemen van bepaalde supplementen.

Nierstenen – pag. 26


Een urineweginfectie is een infectie van een of meerdere organen of weefsels van de urinewegen – de nieren, de urineleiders, de blaas en de urinebuis. Een infectie van de onderste urinewegen – blaasontsteking – komt heel veel voor, vooral bij vrouwen. Een infectie van de bovenste urinewegen – nierbekkenontsteking – komt minder vaak voor, maar is vaak veel ernstiger en pijnlijker.

Urineweginfecties worden in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën, vooral door Escherichia coli (E. coli). Daarom wordt bij urineweginfecties standaard antibiotica voorgeschreven. Vaak komen urineweginfecties op regelmatige basis terug, waarvoor nog meer en langduriger antibiotica ingezet wordt, zodat bacteriën resistent worden. Antibioticaresistente bacteriën kunnen urineweginfecties veroorzaken die heel moeilijk te behandelen zijn. Antibiotica vernietigen bovendien de darmbacteriën die E. coli onder controle houden. Ze zijn dus eigenlijk een belangrijke oorzaak van terugkerende urineweginfecties.

Urineweginfecties – pag. 32


Blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis) is een chronische pijnaandoening die gekenmerkt wordt door pijn in het bekkengebied en een constant gevoel een volle blaas te hebben. De aandoening treft vooral vrouwen en tast de levenskwaliteit aanzienlijk aan. Ondanks jarenlang onderzoek is er nog veel onduidelijkheid over blaaspijnsyndroom en de oorzaken ervan. Blaaspijnsyndroom is een chronische ontsteking van de blaas, zonder dat er bacteriën aanwezig zijn. Het gaat vaak gepaard met andere ontstekingsziekten, zoals allergie, auto-immuniteit, fibromyalgie, prikkelbare darmsyndroom en inflammatoire darmziekten. De conventionele behandeling is vaak gericht op de blaas zelf en is weinig succesvol. Een systemische behandeling die gericht is op het verminderen van chronische inflammatie en het aanpakken van de onderliggende oorzaken geeft de meeste kans op genezing.

Blaaspijnsyndroom – pag. 36


Veenbessen worden in de natuurgeneeskunde ingezet voor de behandeling of de preventie van urineweginfecties. Bepaalde stoffen in veenbessen, vooral oligomere proanthocyanidinen en D-mannose, verhinderen dat uropathogene bacteriën zoals E. coli zich vasthechten aan de blaaswand. Veenbessenextract veroorzaakt geen resistentie en is daarom een goed alternatief voor antibiotica. Het heeft bovendien een veel bredere werking dan antibiotica, omdat het ook de immuniteit verhoogt en een antioxidatieve en ontstekingsremmende werking heeft. Veenbessen hebben een gunstig effect op heel het metabolisme en doen meer dan alleen terugkerende blaasinfecties voorkomen.

Veenbessen – pag. 38


Javaanse nierthee of Orthosiphon is een plant die in de volksgeneeskunde al eeuwen gebruikt wordt voor het maken van thee tegen nier- en blaasaandoeningen. De thee heeft een vochtafdrijvend effect, ze verhoogt de uitscheiding van urinezuur en heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Bovendien remt ze de vorming van nierstenen en ontspant ze de urineleiders, zodat bestaande nierstenen gemakkelijker verwijderd kunnen worden. In de negentiende eeuw ontdekte men in het Westen de diuretische of vochtafdrijvende werking van de plant, waardoor de belangstelling gewekt was voor het gebruik van Orthosiphon als kruidengeneesmiddel. Toch is pas de laatste twintig jaar echt onderzoek gedaan naar de medicinale eigenschappen van Javaanse nierthee.

Javaanse nierthee – pag. 46


Antibiotica zijn stoffen die bacteriën doden of hun groei remmen. Ze worden ingezet bij bacteriële infecties. De komst van antibiotica was een grote doorbraak in de geneeskunde en heeft veel levens gered. Hoewel antibiotica nog steeds levensreddend kunnen zijn, worden ze veel te vaak voorgeschreven voor infecties die niet levensbedreigend zijn en die ook op een andere manier behandeld kunnen worden. Door het overmatig gebruik van antibiotica zijn veel bacteriesoorten resistent geworden tegen bepaalde soorten antibiotica. Dat wil zeggen dat ze niet meer met die antibiotica vernietigd kunnen worden. Sommige bacteriën zijn zelfs resistent tegen verschillende of bijna alle antibiotica, waardoor ze zogenaamde superbacteriën of killerbacteriën worden. Infecties die vroeger eenvoudig te behandelen waren, dreigen opnieuw dodelijk te worden, vooral bij oudere of verzwakte mensen. Er zijn ook natuurlijke ‘antibiotica’, die niet alleen een antibacteriële werking hebben, maar ook tegen andere ziekteverwekkende micro-organismen werken en die een gunstig effect hebben op verschillende biochemische en metabole processen. Eén van de belangrijkste natuurlijke antibiotica zijn probiotica, de goede bacteriën in onze darmen. De darmflora gezond houden is de beste verdediging tegen alle ziekteverwekkende micro-organismen.

Antibioticaresistentie – pag. 50Terug Bestellen