ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 34 - november/december 2017

Bloedarmoede - Gebrek aan witte bloedcellen - Gebrek aan bloedplaatjes
Doorbloedingsstoornissen

03 Zo zien wij het

De armzalige man

 

06 TamTam

v  Groene bladgroenten zijn goed voor de ogen én de hersenen

v  Venkel als natuurlijke hormoontherapie bij menopauzeklachten

v  Twee keer per week vis eten verbetert de symptomen van reumatoïde artritis

v  Groente- en fruitsapkuur verbetert de darmflora & de gezondheid

 

10 Biochemie

Bloed & bloedcellen

 

14 Medisch

Bloedarmoede

Gebrek aan rode bloedcellen

 

22 Medisch

Leukopenie

Gebrek aan witte bloedcellen

 

26 Medisch

Trombocytopenie

Gebrek aan bloedplaatjes

 

30 Medisch

De ziekte van Raynaud

 

34 Medisch

Winterhanden en -voeten

 

36 Nutriënten

Koper

 

40 Fytotherapie

Alfalfa

Complete voedingsbron

 

44 Vragen van de Lezers

Zijn natuurlijke bloedverdunners gevaarlijk?

Mag ik geen noten eten als ik vaak koortsblaasjes heb?

 

48 Bewustzijn

De kracht van rituelen

 

52 Medicijnen

Erytropoëtine (EPO)

Medicijnen die de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren

 

55 Grabbelton

v  Vitamine D vertraagt de progressie van darmkanker

v  Muziektherapie voor mensen met schizofrenie

v  De darmflora herstellen kan autisme omkeren

 

58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

 

59 Fastforward/colofon

Een greep uit de inhoud

Bloed is de vloeistof die door de bloedvaten stroomt en het lichaam permanent voorziet van stoffen die noodzakelijk zijn voor het metabolisme. Bloed is belangrijk voor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen of afbraakproducten van de stofwisseling, voor het regelen van de vochtbalans, de zuurgraad en de lichaamstemperatuur, voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide, voor de afweer tegen vreemde indringers, voor de wondgenezing en het herstel van beschadigde weefsels.

Bloed bevat naast plasma (dat vooral uit water bestaat) ook bloedcellen – rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Wanneer er te veel of te weinig van bepaalde bloedcellen aanwezig zijn, ontstaan bloedstoornissen. De drie belangrijkste bloedstoornissen door een gebrek aan bloedcellen zijn bloedarmoede of anemie (gebrek aan rode bloedcellen), leukopenie (gebrek aan witte bloedcellen) en trombocytopenie (gebrek aan bloedplaatjes).

Bloed & bloedcellen – pag. 10

 

Een van de meest voorkomende bloedstoornissen is bloedarmoede of anemie, een gebrek aan rode bloedcellen of aan hemoglobine. De belangrijkste functie van de rode bloedcellen is het transport van zuurstof naar de cellen, weefsels en organen. Zuurstof is noodzakelijk voor het overleven van elke cel. Een gebrek aan zuurstof veroorzaakt niet alleen vermoeidheid, maar ook een gebrek aan energie in de cellen, waardoor ze hun functie verliezen. De rode bloedcellen regelen ook de vloeibaarheid van het bloed, de vaatwandtonus en de bloedstroom. Een gebrek aan rode bloedcellen is gelinkt aan cardiovasculaire complicaties zoals hoge bloeddruk, trombose en beroerte.

Bij bloedarmoede denkt men meestal aan een gebrek aan ijzer, maar bloedarmoede kan ook het gevolg zijn van een tekort aan andere stoffen, zoals foliumzuur, vitamine B12 en vitamine E. Het kan ook veroorzaakt worden door verschillende factoren die de rode bloedcellen beschadigen of de aanmaak van rode bloedcellen verstoren, onder andere oxidatieve stress en een gebrek aan antioxidanten. Dat is de reden waarom ijzersuppletie niet altijd het gewenste resultaat heeft bij bloedarmoede.

Bloedarmoede – pag. 14

 

Leukopenie is een verminderd aantal witte bloedcellen (leukocyten). Omdat witte bloedcellen belangrijk zijn voor de immuniteit is men bij leukopenie vatbaar voor infecties en heeft men een verhoogd risico op kanker. Een verlaagd aantal witte bloedcellen kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Een van de meest voorkomende oorzaken is chemotherapie of stralingstherapie voor de behandeling van kanker. Er zijn medicijnen die de aanmaak van witte bloedcellen verhogen, maar hun werking is tijdelijk en ze kunnen heel ernstige bijwerkingen hebben. Er zijn ook natuurlijke stoffen die het beenmerg en de bloedaanmakende cellen beschermen tegen beschadiging en die de aanmaak van witte bloedcellen verhogen door de oorzaken van leukopenie te herstellen.

Leukopenie – pag. 22

 

Trombocytopenie is een verminderd aantal bloedplaatjes of trombocyten, die nodig zijn voor de bloedstolling. Bij een gebrek aan bloedplaatjes stolt het bloed minder goed, met als belangrijkste gevolg bloedingen en blauwe plekken. De bloedplaatjes zijn ook nodig voor wondgenezing en weefselherstel en zijn betrokken bij de immuniteit en inflammatie. Een verlaagd aantal bloedplaatjes kan het gevolg zijn van een verminderde aanmaak in het beenmerg, een verhoogde afbraak van bloedplaatjes en/of opstapeling van bloedplaatjes in de milt. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Trombocytopenie – pag. 26

 

De ziekte van Raynaud – ook het fenomeen of het syndroom van Raynaud – is een aandoening waarbij de bloedvaten in de handen en voeten overreageren op koude, emotionele stress of trilling. De bloedvaten trekken samen, zodat er geen bloed meer naar de vingers of tenen stroomt. De vingers of tenen worden gevoelloos en verkleuren van wit naar blauw naar rood. Het fenomeen van Raynaud kan veroorzaakt of getriggerd worden door verschillende factoren, vooral onderliggende vaataandoeningen en een overactief sympathisch zenuwstelsel. De symptomen van Raynaud zijn ook een veelvoorkomende manifestatie van auto-immune aandoeningen en bindweefselziekten. Hoewel het fenomeen relatief veel voorkomt, is er heel weinig onderzoek gedaan naar het effect van voeding en voedingsstoffen bij Raynaud.

De ziekte van Raynaud – pag. 30

 

Winterhanden of wintervoeten is een pijnlijke, jeukende ontsteking van vingers of tenen die vooral in de winter voorkomt. De medische term voor winterhanden is perniosis. Het is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. Hoewel men meestal van winterhanden of wintertenen spreekt, kunnen de letsels ook voorkomen op de oren, de neus, de dijen, de onderbenen of de hielen.

Winterhanden komen vaak voor, vooral bij kinderen of jonge mensen. Toch is er heel weinig geweten over de precieze oorzaken ervan. Er zijn ook geen effectieve behandelingen. In de jaren 1940 werd perniosis met succes behandeld met vitamine D, vitamine B3 en/of vitamine K, maar die behandelingen zijn in onbruik geraakt en er is bijna geen recent onderzoek gedaan naar het effect van voeding en voedingsstoffen op winterhanden. Perniosis vertoont veel gelijkenissen met de ziekte van Raynaud en wordt er vaak mee verward. Hoewel de symptomen niet helemaal dezelfde zijn, komt de onderliggende pathologie sterk overeen met die van Raynaud.

Winterhanden en -voeten – pag. 34

 

Koper is een essentieel spoorelement dat nodig is voor de werking van een aantal enzymen met uiteenlopende functies in het lichaam. De functies van koper en de gevolgen van een kopertekort zijn nog maar voor een deel gekend. De meest bekende gevolgen van een kopertekort zijn een verminderde aanmaak van bloedcellen en neurologische aandoeningen.

In de voeding zit normaal voldoende koper om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Het lichaam regelt zelf de opname, de opslag en de uitscheiding van koper, afhankelijk van de behoefte en van het aanbod in de voeding. Het kopermetabolisme kan echter verstoord worden door bepaalde omstandigheden, vooral door een slechte opname in de darm en door te veel zink.

Koper – pag. 36

 

Luzerne (Medicago sativa) of alfalfa is een plant die als een van de rijkste voedingsbronnen wordt beschouwd en daarom de ‘vader van alle voedsel’ of de ‘koning van het veevoer’ genoemd wordt. Luzerne werd oorspronkelijk vooral als veevoer gebruikt. Bij mensen werd de plant eerder ingezet als remedie tegen onder andere spijsverteringsklachten en bloedarmoede. De gekiemde zaden van de plant – die meestal alfalfa genoemd worden – zijn een complete, goed opneembare bron van alle belangrijke voedingsstoffen. Luzerne heeft een versterkende, vitaliserende werking en een gunstig effect op het metabolisme.

Alfalfa – pag. 40

 

Rituelen bestaan al zo lang er mensen op de wereld rondlopen.  Ze worden gelinkt aan oeroude stammen, maar ook nu nog smeren ergens op deze planeet mensen zich in met klei, beschilderen ze hun lichamen en gezichten, maken ze zich dagenlang op voor de jacht, een strijd of feest, trommelen, zingen, dansen, vereren en helen. We vieren de geboorte van een baby, verjaardagen, communies en huwelijken en we rouwen in groep om iemand die gestorven is. Maar er zijn zoveel meer momenten die je met een ritueel kunt vastleggen zodat ze nooit verloren gaan.

Rituelen zijn als zaden, er groeit altijd iets uit. Ze verbinden en transformeren niet enkel jezelf maar ook je omgeving. Uitspreken wat je nodig hebt en daar handelingen bij uitvoeren, liefst in het bijzijn van getuigen, versterkt je intenties om iets te veranderen, oude patronen los te laten, een nieuw toekomstbeeld te creëren of om jezelf in het hier en nu te aarden.

De kracht van rituelen – pag. 48

 

Erytropoëtine (EPO) is een hormoon dat aangemaakt wordt in de nieren en dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Bij ernstige vormen van bloedarmoede – onder andere als gevolg van chronische nierziekte, chemotherapie of beenmergaandoeningen – kan EPO in de vorm van injecties toegediend worden om de aanmaak van rode bloedcellen te verhogen. Men gebruikt daarvoor recombinant humaan erytropoëtine (rhEPO) of epoëtine, een vorm van EPO die in het laboratorium aangemaakt wordt. Het gebruik van EPO verhoogt het risico op ernstige cardiovasculaire complicaties zoals trombose, embolie, hartaanval en beroerte en verhoogt het risico op overlijden.

EPO – Medicijnen die de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren – pag. 52
Terug Bestellen