ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 35 (januari/februari 2018)

Vaccinatie & immuniteit03 Zo zien wij het

Wetenschappen & waarheid

 

06 TamTam

v  Antioxidanten voor de behandeling van maculadegeneratie

v  Meditatie helpt hart- en vaatziekten voorkomen

v  Antibioticaresistentie & allergie door het gebruik van antibacteriële huishoudproducten

v  Omega-3 verhoogt het metabolisme & de vetverbranding

 

10 Medisch

Vaccinatie

Natuurlijke versus kunstmatige immuniteit

 

32 Metabolisme

Virussen, bacteriën & kanker

Beschermen infecties tegen kanker?

 

36 Medisch

Humaan papillomavirus & baarmoederhalskanker

Wat is het verband?

 

40 Immuniteit

Natuurlijke immuniteit versterken

 

46 Therapie

Bijwerkingen van vaccinatie voorkomen of behandelen

 

50 Medicijnen

Probiotica

Een alternatief voor vaccinatie?

 

55 Grabbelton

v  Astmamedicijn gelinkt aan depressie, nachtmerries & zelfmoordgedachten

v  Dansen houdt de hersenen jong

v  Ontsteking remmen werkt beter dan cholesterol verlagen bij hart- en vaatziekten

 

58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

 

59 Fastforward/colofon

 

 

Een greep uit de inhoud

 

Vaccinatie is een controversieel en beladen onderwerp. De voorstanders menen dat het vaccinatiebeleid berust op harde bewijzen dat vaccins levens redden en dat ze veilig zijn, de tegenstanders zeggen dat er geen bewijs is voor de effectiviteit van vaccins en maken zich vooral zorgen over de bijwerkingen. Vaccinatie is in België en Nederland niet verplicht (behalve het poliovaccin in België), maar de meeste ouders denken dat het verplicht is, omdat het niet expliciet gezegd wordt dat ze een keuze hebben. Ze krijgen ook heel weinig – en heel eenzijdige – informatie om hun keuze op te baseren. Ouders die hun kinderen niet laten vaccineren, worden als onverantwoordelijk bestempeld en bang gemaakt voor levensbedreigende ziekten. Om een bewuste, verantwoorde keuze te maken moet men in de eerste plaats weten of vaccins werken en of ze veilig zijn. Maar er zijn nog een paar andere belangrijke vragen die men zich moet stellen. Zijn vaccins verantwoordelijk voor de afname van infectieziekten? Zijn virussen en bacteriën de oorzaak van die ziekten? Zijn de virussen en bacteriën waar men tegen vaccineert werkelijk zo gevaarlijk? Zijn de ziekten die men met vaccinatie wil uitroeien dodelijk? Is vaccinatie even doeltreffend als het eigen immuunsysteem? Zijn gevaccineerde kinderen gezonder dan niet-gevaccineerde kinderen? En wat zijn de gevolgen van vaccinatie op lange termijn?

Vaccinatie – pag. 10

 

Er is nog veel onduidelijkheid over de rol van virussen, bacteriën en schimmels bij het ontstaan van kanker. Er wordt een verband gevonden tussen infectie met bepaalde virussen of bacteriën en kanker, maar het is niet duidelijk of de micro-organismen de oorzaak zijn van kanker of eerder een gevolg van onderliggende problemen, zoals een verzwakt immuunsysteem. Sommige virussen lijken het ontstaan en de groei van kanker te stimuleren, maar andere beschermen juist tegen kanker door het immuunsysteem te stimuleren. Oncolytische virussen – virussen die tumoren afbreken – worden in de kankertherapie ingezet voor het vernietigen van tumoren. Ook het doormaken van een virale of bacteriële infectie kan de natuurlijke immuniteit versterken en de immuunrespons tegen kankercellen verhogen.

Virussen, bacteriën & kanker – pag. 32

 

Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich uit abnormale cellen in de baarmoederhals - cervicale dysplasie of cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN). Hoewel CIN heel veel voorkomt, krijgen de meeste vrouwen met deze goedaardige woekeringen geen baarmoederhalskanker.

Cervicale dysplasie wordt gelinkt aan infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Sinds enkele jaren worden daarom campagnes gevoerd om meisjes rond de leeftijd van twaalf jaar (voor ze seksueel actief zijn) te vaccineren met het HPV-vaccin. In verschillende landen raadt men aan om ook jongens te vaccineren. Het HPV-vaccin zou op basis van hypothetische modellen 70% van de baarmoederhalskankers voorkomen. Dat is echter nooit aangetoond. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel traag. Het duurt twintig tot dertig jaar voor milde cervicale dysplasie zich ontwikkelt tot kanker. Slechts een fractie van HPV-infecties leidt tot baarmoederhalskanker. Er zijn veel andere, belangrijkere factoren dan HPV die bijdragen aan baarmoederhalskanker en die niet door het vaccin beïnvloed worden. Bovendien is het HPV-vaccin gelinkt aan ernstige neurologische complicaties die moeilijker te behandelen zijn dan een HPV-infectie.

HPV & baarmoederhalskanker – pag. 36

 

Het immuunsysteem is een complex samenspel van verschillende organen, bloed, bloedcellen, slijmvliezen, immuuncellen, signaalstoffen, hormonen, bacteriën, virussen en schimmels. Vaccinatie activeert het immuunsysteem, maar op een andere manier dan natuurlijke infectie. Hoewel op dit moment nog grotendeels onbekend is wat (meervoudige en herhaalde) vaccinatie met het complexe immuunsysteem doet, zijn er voldoende aanwijzingen dat vaccinatie de natuurlijke immuniteit vooral verstoort. Vaccinatie maakt niet immuun en beschermt niet tegen alle potentiële infecties. Vaccinatie van de ene generatie maakt de volgende generatie kwetsbaarder voor infectieziekten.

Het vaccineren van grote groepen van de bevolking kan ervoor zorgen dat de natuurlijke virussen en bacteriën die in omloop zijn virulentere vormen aannemen. Het volledig uitroeien van bepaalde virussen en bacteriën creëert nieuwe niches voor andere virussen en bacteriën. Er kunnen nieuwe virussen en bacteriën opduiken en verdwenen infectieziekten kunnen terugkomen. De enige doeltreffende bescherming tegen alle infectieziekten is een goed werkend immuunsysteem.

Natuurlijke immuniteit versterken – pag. 40

 

Vaccinatie prikkelt het immuunsysteem en gaat daarom meestal gepaard met symptomen zoals koorts, roodheid, zwelling en een algemeen ziek gevoel. Dat zijn normale, vrij onschuldige immuunreacties. Soms kunnen de reacties heftiger zijn en kunnen zich koortsstuipen, epilepsieachtige aanvallen en ernstige allergische reacties (anafylaxie) voordoen, vooral bij baby’s en kinderen. De aanvankelijke immuunreactie kan dus mild of ernstig zijn, afhankelijk van de dosis van de vaccinatie en de gezondheidstoestand van degene die het vaccin krijgt. Deze bijwerkingen worden meestal in de informatiebrochure en op de bijsluiter van het vaccin vermeld.

Wanneer het immuunsysteem niet goed functioneert, wanneer het metabolisme verstoord is en wanneer het lichaam niet goed in staat is om giftige stoffen te verwijderen, dan kunnen het immuunsysteem en het zenuwstelsel beschadigd worden. Dat kan uiteenlopende gevolgen hebben, zowel op korte als op lange termijn. Als je kiest voor vaccinatie kan je maatregelen nemen om neurologische of immunologische complicaties te voorkomen. Het is moeilijker om de schade achteraf te herstellen, maar ook dat is nog altijd mogelijk.

Bijwerkingen van vaccinatie voorkomen of behandelen – pag. 46

 

Een van de belangrijkste oorzaken van een verzwakte weerstand tegen virussen en bacteriën is een verstoorde darmflora. Een verstoorde darmflora verlaagt bovendien de respons op vaccinatie. Probiotica worden daarom soms gebruikt als adjuvant voor vaccins. Het herstellen van de darmflora is een sleutelfactor voor een goede weerstand, voor de werking van vaccins en voor het voorkomen van neurologische en immunologische complicaties. Suppletie met probiotica is mogelijk een alternatief voor vaccinatie. Het heeft in ieder geval een veel bredere werking dan vaccinatie en het is veel veiliger.

Probiotica, een alternatief voor vaccinatie? – pag. 50

 

 

 Terug Bestellen