ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 36 (maart/april 2018)

Overgewicht03 Zo zien wij het

De arme koning & de zilveren munt

 

06 TamTam

v  Hartritmevariabiliteit biofeedback vermindert pijn

v  Antibioticakuur 'uitnemen' is achterhaald

v  Aged garlic extract verbetert de immuniteit

v  Meer intensief bewegen, langer leven

 

10 Medisch

Overgewicht

Een zichzelf in stand houdend verstoord metabolisme

 

22 Metabolisme

Vetverbranding & thermogenese

De activiteit van bruin vet verhogen

 

26 Voeding

Het metabool effect van voeding

Niet de calorieën, maar de nutriënten tellen

 

34 Leefstijl

Slaapstoornissen & overgewicht

Diepgaand effect op het metabolisme

 

38 Beweging

Beweging & overgewicht

Diepgaand effect op het metabolisme


42 Vragen van de Lezers

Op welke manier wordt het medicijn paroxetine ontgift?

Wat is de oorzaak van te veel prolactine?


46 Fytotherapie

Fucoxanthine

Een carotenoïde met antiobesitas eigenschappen


50 Medicijnen

Orlistat

Vetblokkers remmen ook de opname van de goede vetten

 

55 Grabbelton

v  Complex regionaal pijnsyndroom voorkomen met vitamine C

v  Paddenstoelen, een rijke bron van unieke antioxidanten

v  Quercetine vermindert insulineresistentie bij PCOS

 

58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

 

59 Fastforward/colofon

 

 

Een greep uit de inhoud

 

Overgewicht is wereldwijd een van de grootste gezondheidsproblemen geworden. Mensen met overgewicht hebben over het algemeen een lagere levenskwaliteit dan slanke mensen en ze hebben ook meer kans om vroeger te sterven. Overgewicht verhoogt het risico op ernstige ziektebeelden, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, gewrichtsklachten en astma. Minder eten en meer sporten is het standaard advies voor mensen die gewicht willen verliezen. Hoewel dat twee eenvoudige en doeltreffende maatregelen zijn, slaagt niet iedereen erin ze toe te passen of vol te houden. Diëten en sporten geven ook geen blijvend resultaat. Zodra je weer normaal eet of een tijdje niet kan sporten komt het verloren gewicht er weer bij. Overgewicht wordt vaak in stand gehouden door een verstoord metabolisme, dat er onder andere voor zorgt dat vet opgeslagen wordt in plaats van verbrand, dat men geen energie heeft om te sporten en dat men constant honger heeft. Voor de meeste mensen is het gevecht tegen hun gewicht een frustrerende vicieuze cirkel, of zelfs een neerwaartse spiraal. Een blijvend gezond gewicht kan alleen bereikt worden door de onderliggende metabole stoornissen aan te pakken. Voeding en beweging spelen daarin een sleutelrol, maar je hoeft je niet uit te hongeren of te sporten tot je erbij neervalt.

Overgewicht – Pag. 10


Bruin vet is vetweefsel dat energie uit vetten en suikers kan omzetten in warmte, een proces dat thermogenese heet. Bruin vet verhoogt het energieverbruik en de vetverbranding. Slanke mensen hebben meer actief bruin vet dan mensen met overgewicht. Het activeren van bruin vet wordt beschouwd als een belangrijke factor voor het voorkomen en behandelen van overgewicht. Men is daarom bezig met het ontwikkelen van medicijnen die wit vet omzetten in bruin vet of die bruin vet activeren. Verschillende thermogenese stimulerende middelen werken in op het zenuwstelsel en hebben daarom gevaarlijke bijwerkingen, vooral voor het hart. Er zijn ook stoffen die thermogenese verhogen zonder het zenuwstelsel te activeren en die geen bijwerkingen hebben.

Vetverbranding & thermogenese – Pag. 22


Hoewel te veel eten gelinkt wordt aan overgewicht, zijn calorieën op zich niet de belangrijkste factor. Calorieën zijn een goede indicatie van de hoeveelheid energie die een voedingsmiddel kan leveren, maar ze zeggen niets over het metabool effect van voeding – het effect op de bloedsuikerspiegel, op het verzadigingsgevoel, op de drang naar voedsel, op de vetopslag of de vetverbranding. Koolhydraten en vetten worden beschouwd als de grootste ‘dikmakers’, maar er zijn verschillende soorten koolhydraten en vetten, die niet allemaal hetzelfde effect hebben op het metabolisme. Eiwitten worden dan weer beschouwd als ideale voedingsstoffen voor gewichtsverlies, maar ook eiwitbronnen hebben niet allemaal hetzelfde effect. In het debat over de beste verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten worden de belangrijkste voedingsstoffen vaak over het hoofd gezien – de vitaminen, mineralen, polyfenolen en flavonoïden, die een grote rol spelen bij het metabool effect van voedingsmiddelen.

Het metabool effect van voeding – Pag. 26


Een gebrek aan slaap wordt gelinkt aan overgewicht. Mensen die te weinig slapen zijn vaak zwaarder en komen gemakkelijker aan dan mensen die voldoende slapen. Ze hebben vaak ook meer moeite om gewicht te verliezen. Slaapgebrek verstoort de activiteit van de honger- en verzadigingshormonen, waardoor mensen met een slaapgebrek de neiging hebben om meer te eten dan ze verbranden, ook al verbranden ze meer door langer wakker te zijn. Overgewicht verstoort op zijn beurt het slaappatroon en vooral de slaapkwaliteit, waardoor men in een vicieuze cirkel terechtkomt. 

Caloriebeperking en voldoende bewegen zijn het standaardadvies om overgewicht te voorkomen of te behandelen, maar slaap kan de ontbrekende schakel zijn die vaak over het hoofd gezien wordt. Een gebrek aan slaap ondermijnt de inspanningen om gewicht te verliezen. Mensen die te weinig slapen, verliezen minder gewicht en vet dan mensen die voldoende slapen, ook al volgen ze hetzelfde programma om gewicht te verliezen. Het aanpakken van slaaptekort of slaapstoornissen verhoogt de kans op blijvend gewichtsverlies.

Slaapstoornissen & overgewicht – Pag. 34


Een gebrek aan beweging is een van de hoofdfactoren in het ontstaan van overgewicht en obesitas. Meer bewegen is een van de belangrijkste pijlers voor een gezond gewicht. Beweging verbrandt extra calorieën, maar dat is slechts een tijdelijk effect en niet het belangrijkste voordeel. Regelmatig bewegen heeft een diepgaand effect op heel het metabolisme, ook op de struikelblokken bij overgewicht, zoals insulineresistentie, dopamineresistentie, een gebrek aan serotonine, een traag metabolisme, een sterke drang naar voedsel of verslaving aan bepaalde voedingsmiddelen. Beweging kan een groot verschil maken bij mensen met een verstoord metabolisme die moeite hebben om gewicht te verliezen door caloriebeperking.

Beweging & overgewicht – Pag. 38


Fucoxanthine is een unieke carotenoïde uit bruine algen, zoals wakame en kombu. Het staat vooral bekend als een natuurlijke vetverbrander, omdat het de thermogenese stimuleert. Fucoxanthine is echter veel meer dan dat. Het heeft een gunstig effect op het glucose- en vetmetabolisme en heeft een antioxidant en ontstekingsremmende werking, waardoor het niet alleen beschermt tegen overgewicht, maar ook tegen alle metabole stoornissen die daaraan gelinkt zijn, zoals insulineresistentie, diabetes, metabool syndroom, leververvetting en zelfs kanker. 

De meeste eigenschappen van fucoxanthine zijn aangetoond in laboratoriumexperimenten en bij dieren. Bij mensen is voorlopig heel weinig onderzoek gedaan. Omwille van de potentiële gunstige effecten op het metabolisme is fucoxanthine in ieder geval veelbelovend als ondersteunende voedingsstof bij overgewicht. Het is echter – net als andere voedingstoffen – geen wondermiddel dat alle ongunstige gevolgen van ongezonde eet- en leefgewoonten, zoals te veel suikers en vetten en te weinig beweging, ongedaan maakt.

Fucoxanthine – Pag. 46


Orlistat is een medicijn dat de opname van vetten in de darm vermindert. Het is op voorschrift verkrijgbaar in capsules van 120 mg en vrij verkrijgbaar in capsules van 60 mg. Hoewel het gebruik van orlistat in combinatie met een dieet tot extra gewichtsverlies kan leiden, heeft het ook een groot nadeel. Orlistat vermindert de opname van alle vetten, ook van de gezonde vetten en de essentiële vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Bovendien remt het de opname van de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, die heel belangrijk zijn voor de gezondheid.

Orlistat – Pag. 50


 


 

 Terug Bestellen