ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 37 (mei/juni 2018)

Depressie & Angststoornissen

03 Zo zien wij het

Boter op je hoofd

 

06 TamTam

v  B-vitaminen voor de preventie van beroerte

v  Flavonoïden voor de behandeling van inflammatoire darmziekten

v  Saffraan voor het behandelen van angst & depressie

v  Omega-3 suppletie tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op allergie bij de baby

 

10 Medisch

Depressie

Biochemische & metabole oorzaken

 

20 Medisch

Angststoornissen


26 Neurologie

GABA & glutamaat

De dirigenten van de hersenfuncties

 

30 Epigenetica

De darmflora & mentale gezondheid

Psychobiotica, de nieuwe antidepressiva & angstremmers

 

36 Leefstijl

Beweging & het gemoed


40 Fytotherapie

Ashwagandha

beschermt het zenuwstelsel tegen de gevolgen van stress


44 Vragen van de Lezers

Zijn glucosamine & chondroïtine doeltreffend?

Is er een natuurlijk alternatief voor maagzuurremmers?


48 Medicijnen

Antidepressiva

Waarom 'knoeien' met neurotransmitters niet werkt

 

55 Grabbelton

v  Probiotica voor de behandeling van chronische nierziekten

v  Curcumine verbetert psoriasis & andere huidaandoeningen

v  Sint-janskruid is een natuurlijk antidepressivum & kalmeermiddel

 

58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

 

59 Fastforward/colofon

 


Een greep uit de inhoud

 

Depressie is een stemmingsstoornis die gekenmerkt wordt door een aanhoudende neerslachtigheid en negatieve gevoelens, gaande van milde ongelukkigheid tot overweldigende wanhoop. Soms hebben mensen het moeilijk door bepaalde omstandigheden of omdat er iets ingrijpends gebeurt in hun leven. Dat is geen ziekte, dat is normaal. Het vraagt tijd en ruimte om iets te verwerken. Depressie kan echter ook verschillende lichamelijke oorzaken hebben, zoals een gebrek aan voedingsstoffen, een verstoorde darmflora, chronische ontsteking, hormonale stoornissen, een trage schildklier en het gebruik van bepaalde medicijnen. Er is een wisselwerking tussen de psyche en het lichaam die het vaak moeilijk maakt om de eigenlijke ‘oorzaak’ te achterhalen. Psychische factoren kunnen lichamelijke stoornissen veroorzaken en lichamelijke stoornissen kunnen psychische klachten veroorzaken, waardoor men in een neerwaartse spiraal kan terechtkomen. Biochemische of metabole stoornissen kunnen het moeilijk maken om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken of uit een depressie te geraken. Deze stoornissen herstellen kan de neerwaartse spiraal omkeren.

Depressie – pag. 10


Angst en bang zijn dat er iets ergs gaat gebeuren, zijn natuurlijke reacties op situaties die onze veiligheid bedreigen. Angst is een normale stressrespons die ervoor zorgt dat we gevaarlijke situaties uit de weg gaan. In normale omstandigheden is angst een heel waardevolle raadgever. Wanneer men echter angst ervaart zonder dat daar een reden voor is, spreekt men van een angststoornis. Angststoornissen worden meestal behandeld met psychoactieve medicijnen die inwerken op het zenuwstelsel en de activiteit van neurotransmitters. Angststoornissen worden meestal veroorzaakt door metabole en hormonale stoornissen die ontstaan door chronische stress of een verstoorde stressrespons. Die stoornissen worden niet hersteld door het gebruik van psychofarmaca. Een angststoornis is een multifactoriële aandoening, waarbij verschillende factoren een rol spelen. Al deze factoren moeten aangepakt worden voor een succesvolle behandeling. 

Angststoornissen – pag. 20


Glutamaat is een stimulerende neurotransmitter die de overdracht van signalen tussen zenuwcellen stimuleert. Het is nodig voor een gezonde hersenfunctie, voor het geheugen, het leervermogen en de verstandelijke functies. De stimulerende werking van glutamaat wordt in evenwicht gehouden door de kalmerende neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA), die ervoor zorgt dat de overdracht van zenuwprikkels afgeremd wordt. Het evenwicht tussen glutamaat en GABA is essentieel voor een goede hersenfunctie.

Vroeger dacht men dat neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline de belangrijkste rol speelden in het regelen van de stemming, maar uit recenter onderzoek blijkt dat glutamaat en GABA de hoofdrol spelen in het functioneren van de hersenen, het leervermogen, de stemming en emoties. Glutamaat en GABA regelen namelijk de activiteit van de andere neurotransmitters. Een verstoorde activiteit van glutamaat en GABA - te veel actief glutamaat en te weinig actief GABA - is gelinkt aan psychische aandoeningen zoals depressie en angststoornissen.

GABA & Glutamaat – pag. 26


De darmbacteriën communiceren met de hersenen en hebben een sterke invloed op alle hersenfuncties, ook op de stemming en emoties. Een verstoord bacterieel evenwicht in de darmen is een belangrijke factor in het ontstaan van psychische en mentale ziektebeelden. De darmbacteriën zijn leveranciers van neuro-actieve stoffen die de werking van de hersenen en het zenuwstelsel beïnvloeden. De zogenaamde goede darmbacteriën (probiotica) temperen de stressrespons, voorkomen de aanmaak van te veel cortisol, remmen inflammatie in de hersenen, verbeteren het geheugen en verminderen depressie, angst en andere psychische klachten. Men gebruikt sinds kort de term psychobiotica voor bepaalde darmbacteriën die een gunstig effect hebben op psychische processen. Ze worden beschouwd als een nieuwe manier om psychiatrische aandoeningen te behandelen. Suppletie met probiotica kan inderdaad angst en depressie verminderen, maar een verstoorde darmflora kan alleen blijvend hersteld worden met voeding en leefstijl. Bovendien kunnen darmbacteriën alleen gunstige neuro-actieve stoffen aanmaken als ze zelf de juiste voedingsstoffen krijgen. 

De darmflora & mentale gezondheid – pag. 30


Bewegen is goed voor het gemoed. Het is zelfs een van de beste antidepressiva. Regelmatig matig-intensief bewegen verlaagt de stressrespons, voorkomt de schadelijke effecten van stress op het zenuwstelsel, moduleert de activiteit van neurotransmitters en remt inflammatie in de hersenen. Te veel sporten of overtraining heeft het omgekeerde effect en kan depressie of angst in de hand werken.

Sporten of voldoende bewegen verlaagt de kans op depressie of angststoornissen en kan de symptomen van depressie aanzienlijk verminderen, terwijl een gebrek aan beweging psychische aandoeningen nog kan verergeren. Als je depressief bent of een angststoornis hebt, is het echter niet altijd zo evident om meer te bewegen of te sporten en zeker niet om ermee te beginnen. Het goede nieuws is dat alle vormen van beweging doeltreffend zijn en dat drie keer per week twintig minuten bewegen al een gunstig effect heeft.

Beweging & het gemoed – pag. 36


Ashwagandha, de wortel van de Withania somnifera, wordt in de traditionele Indische geneeskunde, de Ayurveda, gebruikt voor het behandelen van algemene zwakte, vermoeidheid, zenuwuitputting, burn-out, geheugenverlies, neurologische aandoeningen en om de weerstand te verhogen. Ashwagandha behoort net als ginseng tot de adaptogenen, planten die het lichaam en de geest helpen om zich aan te passen aan stressvolle situaties. Het wordt ook wel Indische ginseng genoemd. Hoewel ashwagandha in India al eeuwen gebruikt wordt als een breedspectrum geneesmiddel, is de wetenschappelijke belangstelling voor de eigenschappen van Withania somnifera in het Westen nog heel recent. Zoals dat meestal het geval is, ‘ontdekt’ de wetenschap nu ook wat de traditionele wijsheid al eeuwen weet.

Ashwagandha – pag. 40


Na de toevallige ontdekking van het eerste antidepressivum imipramine ontstond de hypothese dat een gebrek aan bepaalde neurotransmitters depressieve symptomen kon veroorzaken. Dat was het startsein voor de ontwikkeling van medicijnen die de concentratie of de activiteit van die neurotransmitters verhoogden. De eerste antidepressiva waren de tricyclische antidepressiva en de MAO-remmers. Later kwamen de selectieve serotonine heropname remmers, die de standaardbehandeling van klinische depressie werden.

Antidepressiva komen steeds meer in opspraak. Ze blijken niet beter te werken dan een placebo en ze hebben ernstige en zelfs gevaarlijke bijwerkingen. Het gebruik van antidepressiva wordt gelinkt aan agressie, moord en zelfmoord, vooral bij jongeren, adolescenten en jonge volwassenen.

Antidepressiva – pag. 48Terug Bestellen