ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 38 (juli/augustus 2018)

Leverschade & chronische leverziekte

03 Zo zien wij het

Hemel & hel

 

06 TamTam

v  Paracetamol verstoort de geslachtshormonen

v  De link tussen zonlicht & multiple sclerose

v  Natuurlijke bescherming tegen uv-straling & huidkanker

v  Plantaardig dieet verbetert het suikermetabolisme

 

10 Medisch

Leverschade

Oorzaak van chronische aandoeningen

 

20 Medisch

Leververvetting

Niet-alcoholische vette leverziekte


28 Medisch

Hepatitis B

Virale ontsteking van de lever


34 Leefstijl

Koffie

Goed voor de lever

 

38 Voeding

Het detoxificatiesysteem

Het effect van voeding & voedingsstoffen


44 Biochemie

Alcohol & de lever

Schadelijke effecten van alcohol beperken


50 Fytotherapie

Kruiden voor de lever

Mariadistel & sikkelgoudscherm


55 Grabbelton

v  Vitamine B3 & leverschade

v  Calanusolie, een nieuwe bron van omega-3 vetzuren

v  Hartaanval zonder atherosclerose of trombose

 

58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

 

59 Fastforward/colofon

 


Een greep uit de inhoud

 

De lever is een van de belangrijkste organen voor heel het metabolisme, maar ook een van de meest verwaarloosde. Er wordt veel minder aandacht besteed aan de gezondheid van de lever dan aan die van andere organen. Leverschade kan jarenlang onopgemerkt blijven omdat er geen specifieke symptomen en geen pijn zijn. Wanneer typische symptomen of pijn verschijnen, is er vaak al aanzienlijke schade. Leverschade wordt ook niet snel vastgesteld in een bloedonderzoek, omdat in de beginfase de diagnostische parameters, zoals leverenzymen, vaak normaal zijn.

Een overbelaste, ondervoede of beschadigde lever kan de oorzaak zijn van veel chronische aandoeningen. Gelukkig heeft de lever een sterk vermogen om zich te regenereren. Voeding en leefstijlfactoren kunnen het vermogen van de lever om zich te herstellen stimuleren of juist verhinderen.

Leverschade – pag. 10

 

Een van de belangrijkste oorzaken van leverschade is leververvetting, de opstapeling van vetten in de lever. Leververvetting werd vroeger vooral gelinkt aan te veel alcohol, maar steeds meer mensen die geen of weinig alcohol drinken, hebben een vette lever. Men maakt daarom nu een onderscheid tussen alcoholische en niet-alcoholische leververvetting. Leververvetting kan jarenlang onopgemerkt blijven en evolueren tot leverontsteking, leverfibrose, cirrose en in sommige gevallen leverfalen en leverkanker. 

Niet-alcoholische leververvetting is een metabole aandoening die gelinkt wordt aan overgewicht, insulineresistentie en diabetes. Het wordt beschouwd als een manifestatie van metabool syndroom. Net als deze metabole ziektebeelden is leververvetting omkeerbaar door de juiste voeding en leefstijlfactoren. De lever kan zich zelfs herstellen van fibrose en cirrose, waarvan men vroeger dacht dat ze onomkeerbaar waren. Leververvetting kan niet omgekeerd worden met medicijnen. De enige doeltreffende behandeling is een combinatie van de juiste voeding, beweging en eventueel voedingssupplementen.

Leververvetting – pag. 20


Virale hepatitis is ontsteking van de lever als gevolg van een virale infectie. Er zijn enkele specifieke levervirussen, hepatitis A, B, C, D en E, die – ondanks hun naam – niet aan elkaar verwant zijn. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat ze allemaal gelinkt zijn aan leverontsteking. Ook andere virussen zoals herpesvirussen kunnen leverontsteking veroorzaken. Hepatitis virussen kunnen zowel acute als chronische infectie veroorzaken. Hepatitis B en C kunnen in ernstige gevallen de lever beschadigen en zijn gelinkt aan chronische leverziekte, leverfalen en leverkanker. Toch zijn hepatitis virussen op zich niet schadelijk. Of ze al dan niet infectie veroorzaken en de lever beschadigen hangt af van de immuniteit van de gastheer en de aanwezigheid van factoren die de replicatie van virussen remmen of stimuleren.

Hepatitis B – pag. 28


Koffie wordt nog vaak als een ongezonde drank beschouwd, maar die slechte reputatie is onterecht. Uit onderzoek blijkt dat elke dag een paar koppen koffie drinken beschermt tegen verschillende ziektebeelden, onder andere metabool syndroom, diabetes, depressie, alzheimer, parkinson, beroerte en verschillende vormen van kanker. Men denkt ook vaak dat cafeïne schadelijk is voor de lever. In bijna alle ontgiftingskuren wordt het drinken van koffie verboden of afgeraden. Toch blijkt koffie de lever juist te beschermen tegen beschadiging, leververvetting, chronische leverziekte en leverkanker.

Koffie – pag. 34


Detoxificatie is het metabolisme dat schadelijke of toxische stoffen afbreekt en uit het lichaam verwijdert. Wanneer dit systeem niet goed werkt, kunnen giftige stoffen zich opstapelen in het lichaam. Een slecht detoxificatiesysteem ligt aan de basis van alle mogelijke ziektebeelden, zoals kanker, alzheimer, parkinson, gewrichtsklachten, fibromyalgie, immuunziekten, chronische vermoeidheid en hart- en vaatziekten. De manier waarop we als individu giftige stoffen afbreken is deels genetisch bepaald, maar wordt heel sterk beïnvloed door voeding en leefstijl. Er zijn geen medicijnen die de detoxificatie ondersteunen, maar alle medicijnen beïnvloeden wel het detoxificatiesysteem, omdat ze er zelf door afgebroken moeten worden. De enige manier om voor een vlotte afbraak en verwijdering van toxische stoffen te zorgen, is door middel van de juiste voeding en voedingsstoffen.

Het detoxificatiesysteem & voeding – pag. 38


Te veel alcohol drinken is een van de belangrijkste factoren van leverschade en chronische leverziekte. Te veel alcohol veroorzaakt in eerste instantie leververvetting en kan verder evolueren tot leverontsteking, fibrose, cirrose en leverkanker. De schade die alcohol aan de lever veroorzaakt kan verergerd of beperkt worden door andere factoren. Niet iedereen die veel drinkt ontwikkelt leverziekte. Leverschade door alcohol is omkeerbaar, deels of volledig, afhankelijk van hoe zwaar de schade al is, maar vooral van voeding en leefstijlfactoren.

Alcohol & de lever – pag. 44


Mariadistel (Silybum marianum) en sikkelgoudscherm (Bupleurum falcatum) zijn twee planten met een uitgesproken gunstige werking op de lever. Ze worden ook wel levertonicums genoemd. Ze beschermen de lever (en andere organen) via verschillende mechanismen tegen beschadiging door toxische stoffen, medicijnen, zware metalen, chemotherapie, straling, alcohol, micro-organismen, enz.

Kruiden & de lever – pag. 50

Terug Bestellen