ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 39 (september/oktober 2018)

Borstkanker

03 Zo zien wij het

Het gaat over...

 

06 TamTam

v  Genen 'geen excuus' voor overgewicht

v  Nerveuze mensen & bijtende honden

v  Antibiotica verhogen het risico op nierstenen

v  Elke dag yoghurt etten geneest prikkelbare darm

 

10 Medisch

Verstoorde hormoonbalans bij vrouwen

Belangrijke oorzaak van borstkanker

 

18 Medisch

Borstkanker


32 Voeding

Fyto-oestrogenen 

Oestrogeen moduleren met voeding


38 Leefstijl

Beweging & borstkanker

 

42 Fytotherapie

Cannabis sativa

De plant van de duizend-en-een moleculen


48 Medicijnen

Borstkankerbehandeling

Therapieresistentie voorkomen of verminderen

 

58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

 

59 Fastforward/colofon

 


Een greep uit de inhoud


Oestrogeen – het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon – wordt vooral gelinkt aan seksualiteit en voortplanting, maar het heeft nog veel meer functies in het lichaam. Een gebrek aan oestrogeen kan uiteenlopende klachten veroorzaken, maar meestal is er sprake van te veel actief oestrogeen of een verstoorde verhouding tussen bepaalde vormen van oestrogeen of tussen oestrogeen en andere hormonen. Een verstoorde hormoonbalans ligt aan de basis van hormonale aandoeningen en hormoongevoelige kankers. 

De hormonale balans wordt vooral verstoord door metabole stoornissen en leefstijlfactoren, zoals overgewicht, insulineresistentie, diabetes, een verstoorde darmflora, een gebrek aan voedingsstoffen, hormonale anticonceptiva, hormoonsubstitutie, een verstoord dag-nachtritme en een gebrek aan beweging. Een verstoorde hormoonbalans kan alleen hersteld worden door de juiste voeding en leefstijl.

Verstoorde hormoonbalans bij vrouwen – pag. 10


Borstkanker is een van de meest voorkomende kankers bij vrouwen. Een van de belangrijkste oorzaken van borstkanker is te veel actief oestrogeen, maar oestrogeen is niet de enige factor in het ontstaan en de groei van borstkanker. Borstkanker is het gevolg van een combinatie van verschillende metabole en biochemische stoornissen die er samen voor zorgen dat DNA beschadigd en niet goed hersteld wordt, dat beschadigde of gemuteerde cellen niet meer in staat zijn om zichzelf te vernietigen, dat de groei van cellen gestimuleerd wordt, dat kankergenen overactief worden en de activiteit van antikankergenen daalt en dat het eigen immuunsysteem niet goed meer in staat is om beschadigd weefsel te herstellen en kankercellen te vernietigen.

Borstkanker – pag. 18


Fyto-oestrogenen zijn stoffen in plantaardige voeding met een gelijkaardige structuur als het hormoon oestrogeen (17-bèta-oestradiol). Ze kunnen net als oestrogeen op de oestrogeenreceptoren binden. Ze hebben zowel een oestrogene als een anti-oestrogene activiteit. Aan de ene kant beschermen ze tegen hormonale aandoeningen en kankers en aan de andere kant voorkomen ze de gevolgen van te weinig oestrogeen, zoals menopauzeklachten, botafbraak en depressie. Fyto-oestrogenen moduleren de activiteit van genen en hormonen ook zonder tussenkomst van oestrogeenreceptoren. Ze hebben dus een heel andere werking dan oestrogeen.

De bekendste fyto-oestrogenen in de voeding zijn de isoflavonen genisteïne en daidzeïne uit soja, de lignanen uit vlaszaad en de coumestanen uit rode klaver, maar er zijn nog veel meer stoffen met een hormoonmodulerende werking en er worden nog steeds nieuwe ontdekt. Deze stoffen beschermen tegen borstkanker. In de meeste studies onderzoekt men het effect van de geïsoleerde fyto-oestrogenen, maar de beste – en veiligste – manier om fyto-oestrogenen in te zetten als borstkankerpreventie is via de voeding.

Fyto-oestrogenen – pag. 32


Regelmatig matig tot intensief bewegen heeft een gunstig effect op verschillende biochemische en metabole factoren die betrokken zijn bij het ontstaan en de progressie van borstkanker. Regelmatig bewegen verlaagt het risico op borstkanker, maar beweging kan ook een groot verschil maken wanneer je al borstkanker hebt.

Beweging verbetert de levenskwaliteit en de stemming van vrouwen met borstkanker, het remt de groei van borsttumoren, het vermindert de bijwerkingen van hormoontherapie, chemo en straling, het verbetert de prognose van borstkanker, het verlaagt de kans op terugkeer van de kanker en het verhoogt de overlevingskans.

Beweging & borstkanker – pag. 38


Cannabis sativa en bereidingen van de plant (marihuana, hasj) zijn vooral bekend als recreatieve drug, omwille van de euforie opwekkende werking, maar de plant heeft ook verschillende medicinale eigenschappen die losstaan van de psychoactieve effecten. In China en India werden extracten van cannabis twee à drieduizend jaar geleden al gebruikt als geneesmiddel tegen onder andere pijn, krampen en angst. In de twintigste eeuw kreeg cannabis in het Westen een slechte reputatie als drug en werd het gebruik ervan verboden. Cannabis is echter veel meer dan een drug, het werkt niet alleen in op het zenuwstelsel, maar ook op het immuunsysteem en het cardiovasculair systeem. Het wordt ondertussen beschouwd als een veelbelovend geneesmiddel voor neurologische aandoeningen, zoals parkinson en multiple sclerose, hart- en vaatziekten, metabool syndroom, glaucoom en kanker.

Cannabis sativa – pag. 42


De conventionele behandeling van borstkanker bestaat uit het verwijderen van de tumor, al dan niet gevolgd door chemotherapie of straling. Vrouwen (en mannen) met hormoongevoelige borstkanker krijgen na hun behandeling vijf jaar hormonale therapie, vooral anti-oestrogeen therapie. Soms wordt hormoontherapie ook vóór een operatie of bestraling gegeven om de tumor te verkleinen, zodat hij gemakkelijker verwijderd kan worden.

Het probleem met hormoontherapie is dat borstkankercellen in de meeste gevallen heel snel resistent worden tegen de behandeling. Dat geldt ook voor chemo en straling. Natuurlijke stoffen en voedingsstoffen kunnen resistentie tegen borstkankermedicijnen voorkomen of verminderen en de werking van hormonale en chemotherapie versterken.

Borstkankerbehandeling – pag. 48


Terug Bestellen