ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 40 (november/december 2018)

Spierziekten

03 Zo zien wij het

Stil zijn...

 

06 TamTam

v  Leververvetting gelinkt aan kleiner wordende hersenen

v  Prebiotica & probiotica voor gezonde botten

v  Verrassend aantal ziektebeelden gelinkt aan coeliakie

v  Een leefstijlplan om kanker te voorkomen

 

10 Biochemie

Spierschade, herstel & regeneratie

Het belang van het juiste spiervoedsel

 

14 Medisch

Sarcopenie

Verlies van spiermassa


26 Medisch

Spierdystrofie

Genetische spierziekten


36 Medisch

Spierontsteking 
Polymyalgia rheumatica

 

42 Voeding

Polyfenolen

Veelbelovend bij spierziekten


46 Nutriënten

Creatine

Meer dan voedsel voor de spieren


50 Medicijnen

Ontstekingsremmers

Corticosteroïden & TNF-alfa remmers


55 Grabbelton

v  Vitamine K & vitamine C als antikankerduo

v  Een flexitarisch dieet voor een slankere taille

v  Leukemie door een gebrek aan infecties


 

58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

 

59 Fastforward/colofon

 


Een greep uit de inhoud

Spieren zijn een dynamisch weefsel dat permanent afgebroken en weer opgebouwd wordt. Spieren worden door het gewone dagelijkse gebruik constant een klein beetje beschadigd en weer gerepareerd. Maar spieren zijn ook heel goed in staat om zich te regenereren na veel grotere schade, bijvoorbeeld door een extreme lichamelijke inspanning, een kwetsuur of een traumatisch letsel. Daarvoor zijn niet alleen eiwitten nodig, die als het belangrijkste spiervoedsel beschouwd worden, maar ook vetzuren, vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Een gebrek aan voedingsstoffen en metabole stoornissen die gepaard gaan met oxidatieve stress en inflammatie – zoals overgewicht en diabetes – kunnen de regeneratiecapaciteit van de spieren verlagen.

Spierschade, herstel & regeneratie – pag. 10Sarcopenie is het verlies van spiermassa, spierkracht en spierfunctie dat men vaak bij oudere mensen ziet. Soms gaat het gepaard met cachexie, extreme vermagering als gevolg van chronische ziekten, zoals kanker, aids, hartziekten, longziekten en darmziekten. Sarcopenie en cachexie zijn vormen van verzwakking door weefselafbraak en zijn een belangrijke oorzaak van zwakte en kwetsbaarheid bij oude mensen. Ze verhogen het risico op valpartijen, botbreuken, infecties en vroegtijdig overlijden. Spierverlies komt ook voor op jongere leeftijd, vooral bij mensen met een zittend leven en metabole stoornissen zoals overgewicht, te veel buikvet en diabetes. Spierverlies leidt tot meer vetopslag en meer vet draagt bij aan spierafbraak. Spierverlies en te veel buikvet werken elkaar in de hand en creëren een zichzelf in stand houdende vicieuze cirkel. Dat kan zo extreem worden, dat men zowel sarcopenie als obesitas ontwikkelt, een aandoening die sarcopene obesitas genoemd wordt en die steeds vaker voorkomt.

Spierverlies & spierafbraak – pag. 14


Spierdystrofie is een term die verwijst naar een groep genetische aandoeningen die gepaard gaan met beschadiging van de spierstructuur en de spierfunctie. Bij spierdystrofie is meestal sprake van spierzwakte in de armen en de benen, maar ook de hartspier kan beschadigd worden. In het eindstadium kan de ademhaling uitvallen, wat de belangrijkste doodsoorzaak is bij mensen met spierdystrofie. Er zijn verschillende vormen van spierdystrofie die allemaal het gevolg zijn van een mutatie van specifieke genen. Deze mutaties verstoren de werking van een of meerdere eiwitten die nodig zijn voor een gezonde spierfunctie. Bij sommige vormen van spierdystrofie is de spierzwakte al aanwezig bij de geboorte of in de kinderjaren, terwijl bij andere vormen de ziekte zich pas manifesteert op volwassen leeftijd. De meest voorkomende en de ernstigste vorm van spierdystrofie is duchenne spierdystrofie.

Er is voorlopig geen behandeling voor spierdystrofie. Corticosteroïden kunnen bij sommige patiënten de spierkracht tijdelijk verbeteren of stabiliseren, maar het is niet duidelijk of ze op lange termijn een verschil maken voor de progressie van de ziekte en de overlevingsduur.

Er wordt weinig aandacht besteed aan voeding en voedingssupplementen, terwijl er toch al wat onderzoek is dat aantoont dat bepaalde voedingsstoffen de progressie van spierdystrofie kunnen vertragen.

Spierdystrofie – pag. 26.


Polymyalgia rheumatica of spierreuma is een aandoening die gepaard gaat met spierpijn en stijfheid in de schouders, de nek en de heupen door ontsteking van de pezen en de slijmbeurzen in de gewrichten. In tegenstelling tot andere reumatische aandoeningen wordt er geen blijvende schade aan de spieren of de gewrichten veroorzaakt. In de meeste gevallen verminderen of verdwijnen de symptomen na een paar jaar, hoewel de pijn en stijfheid daarna vaak nog levenslang latent aanwezig zijn en regelmatig weer opkomen. Polymyalgia rheumatica is een heel pijnlijke aandoening en wordt behandeld met pijnstillers en ontstekingsremmers, meestal met corticosteroïden. Omwille van de bijwerkingen van corticosteroïden probeert men de laagst mogelijke dosis te geven. Twee belangrijke factoren bij spierreuma zijn auto-immuniteit en een verlaagde activiteit van cortisol door een verstoorde stressrespons (de HHB-as). De belangrijkste pijlers voor de behandeling van polymyalgia rheumatica zijn ontstekingsremming, onderdrukking van auto-immuniteit en het ondersteunen van de HHB-as.

Polymyalgia rheumatica – pag. 36


Polyfenolen – die alleen in plantaardig voedsel zitten – komen de laatste jaren steeds meer in de belangstelling omwille van hun gunstig effect op heel het metabolisme. Ze worden beschouwd als veelbelovende geneesmiddelen voor de preventie en de behandeling van verschillende degeneratieziekten, onder andere hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve aandoeningen. Polyfenolen hebben ook een gunstig effect op de spieren. Ze kunnen mogelijk ingezet worden voor de preventie en de behandeling van spierschade en spierafbraak, zelfs bij erfelijke spierziekten.

Polyfenolen & de spieren – pag. 42


Creatine is een eiwit dat in het lichaam aangemaakt wordt, maar ook uit de voeding gehaald kan worden, vooral uit vlees en vis. Het wordt voornamelijk opgeslagen in de spieren, waar het in de vorm van creatinefosfaat een snelle energiebron is voor heel intensieve spieractiviteit. Hoewel de meeste creatine in de spieren opgeslagen is, zit er ook redelijk veel creatine in de hersenen, waar het de zenuwcellen beschermt tegen beschadiging door oxidatieve stress en neurotoxines. Creatine wordt vooral gebruikt door sporters om de spiermassa en spierkracht te vergroten en de sportprestaties te verbeteren. Het is ook veelbelovend als onderdeel van de behandeling van sarcopenie en spierdystrofie.

Creatine – pag. 46


Inflammatie is een van de belangrijkste factoren die betrokken zijn bij spieraandoeningen, niet alleen bij spierontsteking, maar ook bij spierafbraak, spierzwakte en spierdystrofie. Bij polymyalgia rheumatica zijn corticosteroïden de standaard behandeling geworden omwille van hun krachtige ontstekingsremmende werking. Ook bij duchenne spierdystrofie worden ze meer en meer ingezet. Corticosteroïden hebben echter heel ernstige bijwerkingen, vooral wanneer ze langdurig genomen worden. Bij mensen die geen corticosteroïden mogen nemen, zoals mensen met osteoporose of diabetes, worden andere ontstekingsremmers ingezet, zoals tumor necrose factor-alfa remmers. Ze zijn minder doeltreffend dan corticosteroïden en hebben ook ongewenste bijwerkingen.

Ontstekingsremmers – pag. 50


Terug Bestellen