ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PlaceboNocebo 41 (januari/februari 2019)

Prikkelbare darm syndroom


03 Zo zien wij het

Hard werken

 

06 TamTam

v  Kinderen hebben meer vitamine D nodig om diabetes type 1 te voorkomen

v  Vitamine K2 beschermt de hersencellen tegen amyloid-bèta

v  Vier uur per week wandelen vermindert de ernst van een beroerte

v  Corticosteroïde puffers verhogen het risico op longontsteking

 

10 Medisch

Prikkelbare darm syndroom

De sleutelrol van de darmflora & psychische stress

 

22 Voeding

Vezels & de darm

Het belang van prebiotica


26 Voeding

Het FODMAP dieet

Zinvol of niet?


36 Neurologie

Prikkelbaar brein
De rol van de nervus vagus bij prikkelbare darmen

 

42 Fytotherapie

Kombucha

Gefermenteerde thee


46 Supplementen

Calanusolie

Omega-3 uit Calanus finmarchicus


50 Medicijnen

Smasmolytica

Krampstillende medicijnen


55 Grabbelton

v  Javaanse nierthee is een bijzonder voedingsmedicijn

v  Acetyl-L-carnitine is een veilig alternatief voor antidepressiva

v  Afwisselend vasten kan diabetes omkeren


 

58 Waar naartoe?

Agenda/evenementen/voordrachten

 

59 Fastforward/colofon

 


Een greep uit de inhoud


Prikkelbare darm syndroom is een van de meest voorkomende darmaandoeningen. Het wordt vooral gekenmerkt door chronische buikpijn, buikkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree en/of constipatie. Prikkelbare darm syndroom is geen op zichzelf staande ziekte, maar een symptoom. Prikkelbare darmen zijn het gevolg van onderling met elkaar verweven neurologische, hormonale en immunologische stoornissen. Psychische stress speelt daarin een belangrijke rol. Stress is gelinkt aan een verstoorde darmflora, voedselintoleranties en immunologische, neurologische en hormonale stoornissen, via de microbioom-darm-hersenen as, de connectie tussen de darmen, de darmflora en de hersenen. Een verstoring van de microbioom-darm-hersenen as kan zowel in de darmen zelf als in de hersenen beginnen en vormt een zichzelf in stand houdende vicieuze cirkel.

De conventionele behandeling van prikkelbare darm is vooral gericht op het verminderen van darmkrampen, constipatie en diarree. In de meeste gevallen geeft dat alleen tijdelijke verlichting van de symptomen en bij veel mensen werkt het helemaal niet. Om prikkelbare darm volledig en blijvend te genezen, moeten de immunologische, neurologische en hormonale stoornissen behandeld worden. De darmflora herstellen en het behandelen van psychische stress spelen daarin een sleutelrol.

Prikkelbare darm syndroom – pag. 10


Een gebrek aan vezels in de voeding wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van prikkelbare darm syndroom. Meer vezels eten is het standaard advies voor mensen met PDS. Hoewel alle soorten vezels gunstige effecten hebben op de darmen, kan het verhogen van de vezelinname juist de typische klachten van prikkelbare darm veroorzaken of erger maken. Daardoor gaan mensen met PDS vaak nog minder vezels eten. Bepaalde factoren – vooral een verstoorde darmflora en een slechte spijsvertering – kunnen ervoor zorgen dat het plots verhogen van de vezelinname darmklachten geeft. Geen vezels eten om deze klachten te voorkomen, verstoort de darmflora nog meer en creëert een zichzelf in stand houdende vicieuze cirkel. De enige manier om die cirkel te doorbreken, is het geleidelijk verhogen van de vezelinname en tegelijkertijd de darmflora en spijsvertering herstellen.

Vezels & de darm – pag. 22FODMAP’s zijn fermenteerbare koolhydraten of suikers met een korte keten – oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Wanneer ze niet goed afgebroken en opgenomen worden, kunnen darmklachten ontstaan, zoals opgeblazen gevoel, buikpijn, buikkrampen, winderigheid en diarree. Een dieet dat weinig of geen van deze suikers bevat, het FODMAP dieet, wordt onder andere geadviseerd aan mensen met prikkelbare darm en mensen met fructose-intolerantie. Uit onderzoek blijkt dat het bij vijftig tot tachtig procent van de patiënten met prikkelbare darm de symptomen sterk vermindert. Het nadeel van het dieet is dat het de oorzaak van prikkelbare darm of fructose-intolerantie niet aanpakt en dat de symptomen terugkeren wanneer men weer gewoon gaat eten.

Het FODMAP dieet verstoort het bacterieel evenwicht in de darmen. Het verlaagt het aantal bifidobacteriën, die bekendstaan als goede darmbacteriën of probiotica. De fermenteerbare koolhydraten zijn namelijk prebiotica, ze voeden de probiotica. Een gebrek aan bifidobacteriën is juist een van de belangrijkste oorzaken van prikkelbare darm en van voedselintoleranties. FODMAP’s – die in heel veel gezonde voedingsmiddelen zitten – geven alleen klachten als ze niet goed verteerd en opgenomen worden en wanneer de gevormde gassen niet goed verwijderd worden. Door het herstellen van de oorzaken van een slechte spijsvertering kan men zonder problemen weer FODMAP’s eten en verdwijnen de symptomen van prikkelbare darm, voedselintoleranties of andere klachten die gelinkt zijn aan een slechte opname van koolhydraten.

Het FODMAP dieet – pag. 26


De nervus vagus of de tiende hersenzenuw is een zenuw die vanuit de hersenen tot in de darmen loopt. Ze is de belangrijkste component van het parasympathisch zenuwstelsel, het deel van het autonoom zenuwstelsel dat zorgt voor rust en herstel. De nervus vagus is een onderdeel van de microbioom-darm-hersenen as, de communicatie tussen de darmen en de hersenen. Ze wordt ook wel eens ‘het zesde zintuig’ genoemd, omdat ze prikkels in het lichaam ‘voelt’ en erop reageert. Ze detecteert wat er in de darmen gebeurt en geeft die informatie door aan de hersenen, waar het centraal zenuwstelsel een aangepaste respons opwekt en signalen terugstuurt naar de darmen. De nervus vagus moduleert de stressrespons en heeft een ontstekingsremmende werking. 

Stress remt de activiteit van de nervus vagus, wat een ongunstig effect heeft op de darmen, de darmflora en de spijsvertering. Bij mensen met prikkelbare darm syndroom en inflammatoire darmaandoeningen is de activiteit van de nervus vagus vaak verlaagd, wat de communicatie tussen de hersenen en de darmen verstoort. De activiteit van de nervus vagus stimuleren kan de microbioom-darm-hersenen as herstellen. Stimulatie van de nervus vagus heeft een ontstekingsremmende werking en wordt al toegepast bij depressie en epilepsie. Het is ook veelbelovend voor de behandeling van prikkelbare darm en andere aan stress gerelateerde aandoeningen. Medisch wordt de nervus vagus gestimuleerd met elektrische impulsen of medicijnen, maar er zijn ook andere, veiligere manieren om dat te doen. De nervus vagus wordt sterk beïnvloed door de ademhaling en reageert heel goed op meditatie, yoga en relaxatietechnieken.

De nervus vagus – pag. 36


Kombucha is gefermenteerde thee die al eeuwen wereldwijd gedronken wordt voor zijn verfrissende en gezondheidsbevorderende effecten. De thee heeft een antioxidatieve, ontstekingsremmende, antimicrobiële en ontgiftende werking. De gunstige effecten van kombucha zijn vooral bevestigd in dierenonderzoek en laboratoriumexperimenten. Er zijn voorlopig geen klinische studies bij mensen gedaan. Kombucha wordt enerzijds geprezen als de ultieme gezondheidsdrank en anderzijds bestempeld als een onveilige medicinale drank. Er wordt in de medische literatuur melding gemaakt van enkele gevallen van ernstige complicaties na het drinken van kombucha. Het zijn zeldzame, uitzonderlijke gevallen die vooral gelinkt zijn aan loodvergiftiging en bacteriële besmetting, door een foute of onhygiënische bereiding of bewaring.

Kombucha – pag. 42


De beschikbaarheid van omega 3-vetzuren met eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) staat onder druk. De visquota’s zijn aangescherpt en het visbeheer is verbeterd. Een andere reden is de toenemende vraag naar pelagische vis of visolie. De aanmaak van visolie kan de eisen van de groeiende markt niet langer bijhouden. Dit heeft geleid tot onderzoek naar alternatieve en duurzame bronnen van lipiden die meervoudig onverzadigde omega 3-vetzuren bevatten. Een nieuwe en ecologisch verantwoorde en duurzame bron van omega 3-vetzuren voor mensen is Calanusolie.

Calanusolie – pag. 46


Spasmolytica zijn medicijnen die krampen of spasmen verminderen door de spieren te ontspannen. In de wanden van de maag en de darmen bevinden zich gladde spieren. Het regelmatig samentrekken van deze spieren zorgt ervoor dat de inhoud van de maag of de darmen verder geduwd wordt. Wanneer ze te sterk of te veel samentrekken, ontstaan maag- of darmkrampen. Spasmolytica ontspannen de gladde spieren, zodat ze minder vaak of minder sterk samentrekken. Ze worden vaak voorgeschreven bij prikkelbare darm syndroom, om pijnlijke buikkrampen te verlichten. Dat kan bij sommige mensen tijdelijk verlichting geven, maar het pakt de oorzaken van de krampen en de andere symptomen niet aan. Bovendien zitten in alle andere organen en in de bloedvaten ook gladde spieren, die door het gebruik van spasmolytica kunnen ‘verslappen’. 

Sommige spasmolytica remmen de werking van het parasympathisch zenuwstelsel en van de neurotransmitter acetylcholine. Acetylcholine heeft in heel het lichaam uiteenlopende functies. Het blokkeren van die functies kan ernstige bijwerkingen hebben. Andere spasmolytica werken rechtstreeks in op de spieren, door de natrium- en calcium instroom te verhinderen, zodat spieren niet kunnen samentrekken. Ook dat kan in andere organen, zoals het hart, de longen, de blaas en de bloedvaten ongewenste effecten hebben.

Spasmolytica – pag. 50

Terug Bestellen