ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gluten & koemelk - De link met gezondheidsklachten

Een complete gids voor therapeut & patiënt

oorzaken  symptomen  diagnose  totaal behandelplan

De gunstige effecten van een gluten- en koemelkvrij dieet
Praktische tips en adviezen

Hilde Maris

 

Gluten, een eiwit dat in de meeste granen voorkomt, kan bij heel wat mensen klachten veroorzaken omdat ze er intolerant voor zijn. De meest extreme vorm van glutenintolerantie is coeliakie, de enige vorm die erkend wordt als ‘ziekte’.

Glutenintolerantie in al haar vormen - van milde gevoeligheid tot ernstige coeliakie - heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheid: maagdarmklachten, darmziekten, terugkerende infecties, psychische ziektebeelden, neurologische aandoeningen, auto-immuunziekten, onvruchtbaarheid, miskramen, genetische aandoeningen, osteoporose, schildklierproblemen, groeiachterstand, spier- en gewrichtsaandoeningen, huidziekten, enz. De link met gluten wordt meestal niet gelegd. De diagnose wordt vaak gemist, omdat de testen niet accuraat zijn.

 

Koemelk heeft gelijkaardige effecten op onze gezondheid. Intolerantie of allergie voor koemelk komt veel meer voor dan men denkt en wordt net als glutenintolerantie vaak gemist met de standaard diagnostische testen. Gluten- en koemelkintolerantie gaan meestal hand in hand.

 

Voor de meeste mensen is een gluten- en koemelk vrij dieet een openbaring. Niet alleen vage klachten en kwaaltjes verdwijnen, maar ook ernstige ziektebeelden verbeteren sterk of worden zelfs helemaal genezen. Gluten en koemelk schrappen uit je voeding is één van de beste dingen die je kan doen voor je gezondheid.
 

Prijs: € 20

ISBN 9789081906111
Eerste druk, mei 2012

125 blz. 

 

Inhoud

Een woordje uitleg

 

1. De geschiedenis van granen

                   1.1. Tarwe is genetisch gemanipuleerd voedsel

                   1.2. Verband tussen granen en ziekte

2. Het aantal gevallen van glutenintolerantie stijgt

3. Oorzaken van glutenintolerantie

                   3.1. Genen

                   3.2. Omgeving

                            3.2.1. Vroegtijdige blootstelling aan gluten

                            3.2.2. Verstoorde darmflora

                            3.2.3. Borstvoeding beschermt tegen coeliakie

3.2.4. Gluten en koemelk tijdens de zwangerschap en borstvoeding verhogen het risico op allergie

                            3.2.5. Infecties met darmvirussen in de kindertijd

                   3.3. Genen of omgeving?

                            3.3.1. Genen kunnen gemanipuleerd worden

                            3.3.2. Epigenetisch versus genetisch

                            3.3.3. Coeliakie is een epigenetische aandoening

         4. Effecten van gluten

                   4.1. Gluten veroorzaakt een ontstekingsreactie

                   4.2. Gluten beschadigt de darmwand

                   4.3. Gluten en lekkende darm

                            4.3.1. Zonuline

                            4.3.2. Oorzaken van lekkende darm

                            4.3.3. Gevolgen van lekkende darm

                   4.4. Andere schadelijke stoffen in granen

                            4.4.1. Exorfines

                                      4.4.1.1. Het endorfinesysteem

                                      4.4.1.2. DPP-IV enzym

                            4.4.2. Lectinen

5. Diagnose

                   5.1. Bloedonderzoek

                   5.2. Weefselonderzoek

                   5.3. Onderzoek van de stoelgang

                   5.4. Glutenvrij dieet meest accurate test

                   5.5. Glutenintolerantie schromelijk onderschat

6. Vormen van coeliakie

                   6.1. Typische coeliakie

                   6.2. Atypische coeliakie

                            6.2.1. Bloedarmoede

                            6.2.2. Dermatitis herpetiformis

                            6.2.3. Groeiachterstand

                            6.2.4. Botverlies en osteoporose

                            6.2.5. Neurologische aandoeningen

                            6.2.6. Miskramen, menstruatieklachten en onvruchtbaarheid

                   6.3. Stille coeliakie

                            6.3.1. Auto-immuunziekten en coeliakie

                                      6.3.1.1. Diabetes type 1

                                      6.3.1.2. Thyreoïditis - schildklierontsteking

                                      6.3.1.3. Lever- en galaandoeningen

                                      6.3.1.4. Myasthenia gravis

                                      6.3.1.5. Psoriasis

                                      6.3.1.6. Sjögren Syndroom

                                      6.3.1.7. Reumatoïde artritis

                            6.3.2. Genetische aandoeningen en coeliakie

                                      6.3.2.1. Down Syndroom

                                      6.3.2.2. Turner Syndroom

                                      6.3.2.3. Williams Syndroom

                                      6.3.2.4. IgA deficiëntie

7. Symptomen van glutenintolerantie en coeliakie

8. Complicaties van glutenintolerantie

                   8.1. Lactose-intolerantie

                   8.2. Allergie

                   8.3. Verminderde opname van voedingsstoffen

                   8.4. Systemische inflammatie - herseninflammatie

                   8.5. Verhoogd risico op kanker

                   8.6. Verhoogd risico op andere ziektebeelden

                   8.7. Ziektebeelden of situaties waarbij glutenintolerantie moet nagegaan worden

                            8.7.1. ADHD

                            8.7.2. Ziekte van Ménière

                            8.7.3. Kinderen met gehoorverlies

                            8.7.4. Multiple sclerose

                            8.7.5. Mond- en tandproblemen

                            8.7.6. Kindersterfte door diarree

9. Behandeling van glutenintolerantie & koemelkallergie

                   9.1. Glutenvrij dieet

                            9.1.1. Voedingsadvies bij coeliakie & glutenintolerantie

                   9.2. Koemelkallergie & lactose-intolerantie

                            9.2.1. Lactose-intolerantie

                            9.2.2. Koemelkallergie

                            9.2.3. Advies bij koemelkallergie

                            9.2.4. Melk, de witte motor of de witte moordenaar?

                            9.2.5. Koemelk is voor kalfjes, niet voor baby’s

                            9.2.6. Wat geef ik mijn baby ter vervanging van koemelk?

                            9.2.7. Soja ongezond?

                   9.3. Gluten en koemelk aan de basis van alle andere allergieën?

                   9.4. Ontwenningsverschijnselen

                   9.5. Supplementen die de darm herstellen

                   9.6. Ontsteking temperen

                   9.7. Aanvullen van nutriëntentekorten

                   9.8. Nutraceutische & farmaceutische enzymen

                            9.8.1. Glutenasen

                            9.8.2. AN-PEP enzym

                            9.8.3. Transglutaminaseremmers

                   9.9. Kinderwens, zwangerschap & borstvoeding

10. Granen toch niet zo gezond 

                   10.1. Volle granen ongezond?

                   10.2. Geen volwaardig voedsel

                   10.3. Nefast voor de bloedsuikerspiegel

                   10.4. Tarwe als oorzaak van vele kwalen

                   10.5. Eiwitrijk dieet de oplossing?

                   10.6. Het juiste evenwicht vinden

                   10.7. Nooit meer granen

11. Glutenvrij eten - niet gemakkelijk, maar niet langer een onmogelijke opgave

                   11.1. Glutenvrije ‘granen’

                            11.1.1. Quinoa

                            11.1.3. Boekweit

                            11.1.3. Haver

                            11.1.4. Bruine of volle rijst

                   11.2. Glutenvrij ontbijten

                            11.2.1. Glutenvrije muesli

                            11.2.2. Smoothies

12. (H)erkenning ongewenst?

Referenties

  



Terug Bestellen