ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
B-vitaminen & longkanker – Hoe zit dat?


Dit is een bericht van het tijdschrift PlaceboNocebo (Uitgeverij VorthexAequo).

Langs deze weg reiken wij u kleine stukjes informatie en wijsheid aan voor een rijker leven, 

en houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten.

Indien u dit bericht liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.

 

In deze nieuwsbrief

B-vitaminen & longkanker – Hoe zit dat?

PlaceboNocebo 34 - Bloedarmoede & doorbloedingsstoornissen - bestellen zonder verzendingskosten

PlaceboNocebo 33 - Chronische nierziekte, nierstenen, urineweginfecties & antibioticaresistentie

PlaceboNocebo abonnement & losse nummers

Onze boeken

School van Ayurveda - Lies Ameeuw – Agenda september/oktober 2017

PlaceboNocebo op de Gezondheidsbeurs 2017 in Gent

ICZO Opleiding Orthomoleculaire Gezondheidzorg start in oktober

 


“Als je de kranten niet leest, ben je niet geïnformeerd.

Als je de kranten wel leest, ben je verkeerd geïnformeerd.”

(Mark Twain)


B-vitaminen & longkanker – Hoe zit dat?

In een recent onderzoek werd geconcludeerd dat langdurige suppletie met hoge doses vitamine B6 en B12 bij mannen het risico op longkanker met 30 tot 40% verhoogt. Meer dan 20 mg vitamine B6 per dag zou het risico op longkanker met 82% verhogen en meer dan 55 µg vitamine B12 per dag deed het risico stijgen met 98%. Bij rokers was het risico het hoogst. De onderzoekers concluderen daaruit dat suppletie met B6 en B12 schadelijk kan zijn (Brasky TM, 2017).

De conclusies van dit onderzoek en de krantenkoppen die daaruit voortkwamen – dat hoge doses vitamine B6 en B12 longkanker kunnen veroorzaken – zijn compleet uit hun context getrokken. Als je het volledige onderzoek leest – en andere onderzoeken bekijkt – kom je tot andere conclusies.

In het onderzoek werden meer dan 77.000 mensen tussen 50 en 76 jaar gevraagd of ze de afgelopen 10 jaar B-vitaminen genomen hadden en in welke doseringen. De inname van B-vitaminen was dus gebaseerd op wat deze mensen zelf opgaven. Er werden geen bloedwaarden van de B-vitaminen gemeten.


Vrouwen namen over het algemeen meer B-vitaminen dan mannen. Hoge doses vitamine B6 en B12 waren niet gelinkt aan een verhoogd risico op longkanker bij vrouwen.

Bij mannen die rookten of gerookt hadden was er een verhoogd risico op longkanker, maar alleen van de vormen van kanker die gelinkt worden aan roken. Hoge doses vitamine B6 of B12 gaven geen hoger risico op adenocarcinoom (een vorm van longkanker die niet gelinkt is aan roken), ook niet bij mannen die rookten of gerookt hadden.

Hoge doses vitamine B6 of B12 waren niet gelinkt aan longkanker bij niet-rokers. Bij niet-rokers kwam longkanker te weinig voor om het verband te onderzoeken.


Een interessant gegeven is dat rokers of ex-rokers die ooit B6 en B12 genomen hadden, maar daar mee gestopt waren, een veel hoger risico op longkanker hadden dan rokers of niet-rokers die op het moment van het onderzoek B6 of B12 namen.


Er werd niet bepaald welke vorm van de B-vitaminen de deelnemers namen (er werd in ieder geval geen onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen). In veel supplementen zit pyridoxine hydrochloride (B6) en cyanocobalamine of hydroxycobalamine (B12). Het zijn inactieve vormen die in het lichaam nog omgezet moeten worden in hun actieve vormen. Deze omzetting is afhankelijk van verschillende factoren, onder andere van voldoende vitamine B2 en foliumzuur. Er werd niet gekeken naar de inname van vitamine B2.


De actieve vormen van B6, foliumzuur en B12 zijn nodig voor de werking van de zogenaamde homocysteïnecyclus en de foliumzuurcyclus, twee aan elkaar gekoppelde biochemische routes die instaan voor de recyclage van homocysteïne en voor DNA-methylatie (het aan- en uitschakelen van genen en het herstel van beschadigd DNA) - twee belangrijke factoren in de bescherming tegen kanker, ook tegen longkanker. Bij een gebrek aan B6, foliumzuur en B12 stapelt homocysteïne zich op. Mensen met longkanker hebben meer homocysteïne in hun bloed dan mensen zonder longkanker (Tastekin D, 2015; Ozkan Y, 2007).


Alle factoren in de homocysteïnecyclus en de foliumzuurcyclus zijn belangrijk voor het voorkomen van longkanker (Baltar VT, 2013). Roken wijzigt de vorm van verschillende enzymen in de homocysteïne- en foliumzuurcyclus, waardoor het risico op longkanker stijgt. Dit effect is anders bij mannen dan bij vrouwen (Flores KG, 2012; Shi Q, 2005). De interactie tussen al deze factoren - de inname van nutriënten (vitamine B6, B12, foliumzuur, B2, betaïne, choline, …), gewijzigde vormen van genen en enzymen, roken of niet roken - en de impact daarvan op het risico om longkanker te krijgen is enorm complex (Swartz MD, 2013).

Er werd in het onderzoek niet gekeken naar genetische varianten van genen en enzymen in de homocysteïnecyclus en de foliumzuurcyclus.


Roken verlaagt de bloedwaarden van foliumzuur, vitamine B2 en pyridoxalfosfaat (B6) en verhoogt homocysteïne (Ulvik A, 2010). Rokers hebben lagere concentraties pyridoxalfosfaat in hun bloed dan niet-rokers (Giraud DW, 1995). Mannen met hoge bloedwaarden van pyridoxalfosfaat hebben de helft minder kans om longkanker te krijgen dan mannen met lage bloedwaarden (Hartman TJ, 2001). Een hoge bloedwaarde van vitamine B6 verlaagt het risico op longkanker met de helft, ook bij rokers (Johansson M, 2010).

Een hoge inname van B2 verlaagt het risico op longkanker bij rokers met 47% (Bassett JK, 2012).


Vitamine B6 is ook nodig voor de aanmaak van glutathion, een belangrijke antioxidant en ontgiftende stof. Mensen met longkanker hebben minder glutathion in hun bloed dan gezonde mensen (Ozkan Y, 2007). Roken verlaagt de concentratie van glutathion. Stoppen met roken verhoogt glutathion opnieuw (Mons U, 2016).


Vitamine B6 heeft een veelzijdige antikankerwerking, maar bij kanker wordt een verstoord vitamine B6 metabolisme gezien. Tumoren kunnen beter groeien wanneer de aanmaak van pyridoxalfosfaat geremd wordt, als gevolg van een verlaagde activiteit van pyridoxal kinase en/of een verhoogde activiteit van pyridoxal fosfatase (Galluzzi L, 2013).

Roken verhoogt de activiteit van het enzym pyridoxal fosfatase. Het stimuleert de afbraak van pyridoxalfosfaat. Deze afbraak kan in het bloed gemeten worden. Een verhoogde afbraak van pyridoxalfosfaat verhoogt het risico op longkanker (Zuo H, 2015).


De auteurs stellen dat de B-vitaminen – die nodig zijn voor de aanmaak van DNA en nieuwe cellen en voor het herstel van DNA – de groei van al bestaande kankercellen zouden kunnen stimuleren. Maar er wordt in dit onderzoek geen verband gevonden tussen suppletie met foliumzuur en longkanker, terwijl de inname van foliumzuur in de VS al verhoogd is door verrijkte voeding.

Als B6 en B12 de groei van kankercellen zouden stimuleren, zouden ze ook het risico op andere vormen van kanker moeten verhogen, en dat is niet het geval (Sujol G, 2011, Komatsu S, 2003; Sun NH, 2016).

Bovendien versterkt suppletie met vitamine B6 de werking van cisplatine bij longkanker (Aranda F, 2014; Galluzzi L, 2013).

Vitamine B12 en foliumzuur worden standaard gegeven aan longkankerpatiënten die behandeld worden met pemetrexed, om de bijwerkingen te voorkomen. Ze versterken zelfs de werking van pemetrexed en verhogen de overlevingskans (Yang TY, 2013).


De enige conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat roken het risico op longkanker verhoogt en bovendien het metabolisme van de B-vitaminen verstoort.

Als je B-vitaminen neemt, is het beter om een volledig B-complex te nemen, niet alleen foliumzuur, B6 of B12. Alle B-vitaminen werken samen. Het is ook beter om de B-vitaminen in hun actieve vorm te nemen, zodat het probleem van gewijzigde of minder actieve enzymen omzeild wordt.


Tot slot nog een bedenking. In het artikel van Brasky et al. staat een opmerkelijke fout. Op een bepaald moment wordt een dosering van vitamine B12 uit een ander onderzoek (0,4 mg per dag) vergeleken met de ondergrens voor de hoogste dosering vitamine B12 uit het onderzoek van Brasky (55 µg per dag). De auteurs zeggen dat 0,4 mg veel lager is dan de 55 mg (milligram) in hun studie. Maar het gaat om 55 µg (microgram), duizend keer minder. Als het een schrijffout was, zouden ze moeten zeggen dat 0,4 mg hoger is dan hun dosis (0,4 mg is 400 µg). Dat lijkt een stom detail, maar het is een vreemde fout, als je bedenkt dat het onderzoek draait om het analyseren van doseringen.


© Hilde Maris, 2017


1. Aranda F, Bloy N, Galluzzi L, et al. Vitamin B6 improves the immunogenicity of cisplatin-induced cell death. Oncoimmunology. 2014 Dec 13;3(9):e955685. eCollection 2014.

2. Baltar VT, Xun WW, Johansson M, et al. A structural equation modelling approach to explore the role of B vitamins and immune markers in lung cancer risk. Eur J Epidemiol. 2013 Aug;28(8):677-88.

3. Bassett JK, Hodge AM, English DR, et al. Dietary intake of B vitamins and methionine and risk of lung cancer. Eur J Clin Nutr. 2012 Feb;66(2):182-7.

4. Brasky TM, White E, Chen CL. Long-Term, Supplemental, One-Carbon Metabolism-Related Vitamin B Use in Relation to Lung Cancer Risk in the Vitamins and Lifestyle (VITAL) Cohort. J Clin Oncol. 2017 Aug 22:JCO2017727735.

5. Flores KG, Stidley CA, Mackey AJ, et al. Sex-specific association of sequence variants in CBS and MTRR with risk for promoter hypermethylation in the lung epithelium of smokers. Carcinogenesis. 2012 Aug;33(8):1542-7.

6. Galluzzi L, Vacchelli E, Michels J, et al. Effects of vitamin B6 metabolism on oncogenesis, tumor progression and therapeutic responses. Oncogene. 2013 Oct 17;32(42):4995-5004.

7. Giraud DW, Martin HD, Driskell JA. Erythrocyte and plasma B-6 vitamer concentrations of long-term tobacco smokers, chewers, and nonusers. Am J Clin Nutr. 1995 Jul;62(1):104-9.

8. Hartman TJ, Woodson K, Stolzenberg-Solomon R, et al. Association of the B-vitamins pyridoxal 5'-phosphate (B(6)), B(12), and folate with lung cancer risk in older men. Am J Epidemiol. 2001 Apr 1;153(7):688-94.

9. Johansson M, Relton C, Ueland PM, et al. Serum B vitamin levels and risk of lung cancer. JAMA. 2010 Jun 16;303(23):2377-85.

10. Komatsu S, Yanaka N, Matsubara K, et al. Antitumor effect of vitamin B6 and its mechanisms. Biochim Biophys Acta. 2003 Apr 11;1647(1-2):127-30.

11. Mons U, Muscat JE, Modesto J, et al. Effect of smoking reduction and cessation on the plasma levels of the oxidative stress biomarker glutathione - Post-hoc analysis of data from a smoking cessation trial. Free Radic Biol Med. 2016 Feb;91:172-7.

12. Ozkan Y, Yardim-Akaydin S, Firat H, et al. Usefulness of homocysteine as a cancer marker: total thiol compounds and folate levels in untreated lung cancer patients. Anticancer Res. 2007 Mar-Apr;27(2):1185-9.

13. Shi Q, Zhang Z, Li G, et al. Sex differences in risk of lung cancer associated with methylene-tetrahydrofolate reductase polymorphisms. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Jun;14(6):1477-84.

14. Sujol G, Docquier A, Boulahtouf A, et al. [Vitamin B6 and cancer: from clinical data to molecularly mechanisms]. [Article in French] Bull Cancer. 2011 Oct;98(10):1201-8.

15. Sun NH, Huang XZ, Wang SB, et al. A dose-response meta-analysis reveals an association between vitamin B12 and colorectal cancer risk. Public Health Nutr. 2016 Jun;19(8):1446-56.

16. Swartz MD, Peterson CB, Lupo PJ, et. Investigating multiple candidate genes and nutrients in the folate metabolism pathway to detect genetic and nutritional risk factors for lung cancer. PLoS One. 2013;8(1):e53475.

17. Tastekin D, Erturk K, Bozbey HU, et al. Plasma homocysteine, folate and vitamin B12 levels in patients with lung cancer. Exp Oncol. 2015 Sep;37(3):218-22.

18. Ulvik A, Ebbing M, Hustad S, et al. Long- and short-term effects of tobacco smoking on circulating concentrations of B vitamins. Clin Chem. 2010 May;56(5):755-63.

19. Yang TY, Chang GC, Hsu SL, et al. Effect of folic acid and vitamin B12 on pemetrexed antifolate chemotherapy in nutrient lung cancer cells. Biomed Res Int. 2013;2013:389046.

20. Zuo H, Ueland PM, Eussen SJ, et al. Markers of vitamin B6 status and metabolism as predictors of incident cancer: the Hordaland Health Study. Int J Cancer. 2015 Jun 15;136(12):2932-9.

 

 

Meer info

Kanker begrijpen – De wijsheid van het lichaam. Vorthex Aequo, 2016. ISBN 9789081906135

Het effect van roken op de longen. PlaceboNocebo 26 (juli/aug 2016)

Homocysteïnecyclus & foliumzuurcyclus. PlaceboNocebo 17 (jan/feb 2015) (pdf)

Vitamine B6. PlaceboNocebo 4 (nov/dec 2012) (pdf)

Vitamine B12. PlaceboNocebo 10 (nov/dec 2013) (pdf)

Foliumzuur. PlaceboNocebo 19 (mei/juni 2015)

Vitamine B2. PlaceboNocebo 18 (maart/april 2015)

 PlaceboNocebo 34 bestellen zonder verzendingskosten

Bloedarmoede, bloedstoornissen & doorbloedingsstoornissen

   Onderwerpen

Klik op de cover voor de inhoudsopgave en fragmenten uit de artikels

Bloedarmoede (anemie) – Gebrek aan rode bloedcellen

Leukopenie – Gebrek aan witte bloedcellen

Trombocytopenie – Gebrek aan bloedplaatjes

De ziekte van Raynaud

Winterhanden en -voeten

Koper

Alfalfa – Complete voedingsbron

De kracht van rituelen

Erytropoëtine – Medicijnen die de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren

 

Wil je dit nummer los bestellen zonder verzendingskosten?

PlaceboNocebo 34 verschijnt begin november 2017

Bestel en betaal t/m 21 oktober 2017 en betaal geen verzendingskosten

Vanaf 22 oktober 2017:

€ 3 verzendingskosten voor België / € 5 voor Nederland (en andere buurlanden)

 

Bestellen kan

via onze webshop

via info@placebonocebo.be

  


 

PlaceboNocebo 33

Chronische nierziekte, nierstenen, urineweginfecties & antibioticaresistentie

    Onderwerpen

Klik op de cover voor de inhoudsopgave en fragmenten uit de artikels

Chronische nierziekte

Preventie & behandeling van nierschade

Nierstenen

Urineweginfecties

Blaaspijnsyndroom

Veenbessen

Javaanse nierthee

Antibioticaresistentie – Probiotica als alternatief

 

Bestellen kan

via onze webshop

via info@placebonocebo.be

 PlaceboNocebo abonnement & losse nummers

  

Jaarabonnement op PlaceboNocebo

zes nummers

prijs: € 47

kan op elk moment ingezet worden, los van de jaargang

wordt niet stilzwijgend verlengd

start met het nummer dat verschijnt na betaling:

t/m 21 oktober 2017 is dat PlaceboNocebo nr. 34 (november/december 2017)

ben je verhuisd of ga je verhuizen? laat het ons op tijd weten

 

Losse nummers

alle nummers kunnen ook los besteld worden

zolang de voorraad strekt

verschenen nummers: met verzendingskosten

nog niet verschenen nummers: zonder verzendingskosten, indien betaald vóór de aangegeven deadline

uitverkochte nummers zijn als pdf verkrijgbaar aan € 5 per stuk (zonder verzendingskosten)

 

Een lijst van alle artikels die al verschenen zijn in PlaceboNocebo kan je hier downloaden als pdf


PlaceboNocebo is niet verkrijgbaar in de boekhandels.

Je kan je abonneren of losse nummers bestellen

via onze webshop

of via e-mail info@placebonocebo.be
Onze boeken

    

               

Onze boeken – TherapieWijzers – belichten alle aspecten van een bepaald ziektebeeld of gezondheidsprobleem - de mogelijke oorzaken, symptomen, diagnose en een totaal behandelplan: voeding, leefwijze, suppletie, fytotherapie, psychologie, beweging, enz.


Klik op de afbeeldingen voor de volledige inhoudsopgave

 

Te bestellen

via onze webshop

of via e-mail info@placebonocebo.be

of in de boekhandel


in Nederland:

Merlijn boekhandel


  

 

School van Ayurveda - Lies Ameeuw

Agenda september/oktober 2017

    Zondag 24 september

International Ayurveda Meeting | Thema: Huidaandoeningen

 

Zaterdag 30 september

Start opleiding Ayurvedisch therapeut

 

Zondag 1 oktober

Start opleiding Ayurvedisch voedings- en leefstijlconsulent

 

Zaterdag 7 oktober

Start bijscholing dr. Shubhangee

 

Zondag 8 oktober

Lezing | Bipolaire stoornis

 

Meer info?

www.lies-ameeuw.com

Inschrijven?

felia@lies-ameeuw.com

 


 

Gezondheidsbeurs 2017 in Gent

PlaceboNocebo is aanwezig met een stand

   


Zaterdag 14 & Zondag 15 oktober 2017


Gent ICC - international convention center

Van Rysselberghedreef 2 bus 1 - Citadelpark

9000 Gent

 

Download hier uw gratis jubileumticket!

 

Meer info

www.gezondheidsbeurs.eu 

Opleiding Orthomoleculaire Gezondheidszorg 2017/2018 start in oktober

Instituut voor Complementaire Zorgopleidingen (ICZO)

  Opleiding van 2 jaar

10 lesdagen per jaar

(telkens op zaterdag van 9:00 tot 16:30)

 

De orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van geneeskunde die de oorzaken van ziekte aanpakt door het gebruik van lichaamseigen, niet-toxische stoffen (vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, vetzuren, fytonutriënten, water, zuurstof) die een verstoord evenwicht in het lichaam herstellen. Op die manier kan ziekte voorkomen én genezen worden. De orthomoleculaire geneeskunde brengt de juiste molecule op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheid, volgens de unieke behoefte van elk individu op dat moment. Ze doet dat via voeding, leefstijl en suppletie.

 

Auteur syllabus:

Hilde Maris


Docenten:

Dr. Ann Coppejans, Wouter De Jong, Gabriël Devriendt & Dirk Van Overstraeten

 

Deze opleiding wordt in samenwerking met de Hogeschool West-Vlaanderen Howest ook aangeboden als postgraduaat in Antwerpen en Brugge.


Campus Antwerpen

Potvlietlaan 2 A 

2600 Antwerpen

 

Campus Brugge

Rijselstraat 5

8200 Brugge

 

Meer info & inschrijven

ICZO vzw

+32 (0) 55 456120

www.iczo.be

iczo@skynet.be

 www.placebonocebo.be

 

 

Naar archief