ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
Een derde van de ontdekte borstkankers is… geen borstkanker

 

Dit is een nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine.

Langs deze weg houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten.

Indien u deze nieuwsbrief liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.  

 

In deze nieuwsbrief:

 

Een derde van de ontdekte borstkankers is… geen borstkanker

Zo zien jullie het - Nieuwe vraag

Word lid van de Belgische Beroepsvereniging voor Orthomoleculaire Geneeskunde (BBOG)

PlaceboNocebo nr. 5 is verschenen

 

 

 

 

“Als we elkaar allemaal onze zonden zouden opbiechten,

zouden we elkaar allemaal uitlachen om ons gebrek aan originaliteit”

(Kahlil Gibran)

 

Een derde van de ontdekte borstkankers is… geen borstkanker

 

Twee Amerikaanse artsen, Dr. Archie Bleyer en Dr. H. Gilbert Welch,  waarschuwen ervoor dat mammografieën tot een overdiagnose van borstkanker leiden.

In de afgelopen 30 jaar hebben in Amerika naar schatting 1.3 miljoen vrouwen onterecht de diagnose borstkanker gekregen. Dat wil zeggen dat de tumoren die bij deze vrouwen tijdens een screening ontdekt werden, nooit tot klinische symptomen geleid zouden hebben. In 2008 alleen al waren dat meer dan 70.000 vrouwen, bijna een derde (31%) van alle borstkankerdiagnoses van dat jaar.

 

Volgens Dr. Daniël B. Kopans, een expert in mammografieën, is het geen kwestie van overdiagnose, maar van inschattingsfouten. “Mammografie leidt niet tot overdiagnose”, zegt hij, ‘maar helaas kunnen artsen het onderscheid niet maken tussen kankers die dodelijk zijn wanneer ze niet behandeld worden, en kankers die niet behandeld moeten worden.”

Met andere woorden: een derde van het aantal borstkankers moet niet behandeld worden omdat het eigenlijk goedaardige tumoren zijn, maar wordt toch behandeld.

 

In het Nederlandse St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg stelden onderzoekers in 2011 vast dat 60% van alle afwijkende mammografieën vals-positief was. Deze onterecht met borstkanker gediagnosticeerde vrouwen leven na het horen van het slechte nieuws in angst. De bijkomende onderzoeken en biopsies en het bespreken van de behandelingsmogelijkheden hebben een verwoestend effect op hun levenskwaliteit. 71,7% van deze vrouwen moest minstens één kernbiopsie ondergaan (verwijderen van een stukje weefsel met een holle naald) en 7,7% van de vrouwen moest een excisiebiopsie ondergaan (verwijderen van het volledige afwijkende deel door operatie) voor ze uiteindelijk te horen kregen dat het ‘goedaardig’ was. Zelfs na een ‘correctie’ van de resultaten en de geruststelling dat alles in orde was, bleef deze angst bij vele vrouwen tot een jaar lang aanwezig.

 

Bleyer A, Welch HG. Effect of three decades of screening mammography on breast-cancer incidence. N Engl J Med. 2012 Nov 22;367(21):1998-2005.

Van der Steeg AFW, Keyzer-Dekker CMG, De Vries J, Roukema JA. Effect of abnormal screening mammogram on quality of life. British Journal of Surgery 98 (4); April 2011: 537–542

 

 

 

Zo zien jullie het

Wat is volgens jou de mooiste leeftijd?

Op welke leeftijd was je het gelukkigste?

Is ouder worden een zegen of een vloek?

Is leeftijd belangrijk?

 

Stuur je antwoord naar info@placebonocebo.be voor 31 januari 2013

 

Antwoorden worden gepubliceerd in PlaceboNocebo nr. 6

(al dan niet anoniem)

 

 

Word lid van de Belgische Beroepsvereniging voor Orthomoleculaire Geneeskunde (BBOG)

De BBOG werd onlangs opgericht als 1ste beroepsvereniging voor de Orthomoleculaire Geneeskunde in België

 

Het doel van de BBOG

  • Het verenigen van de beoefenaars van de orthomoleculaire geneeskunde in een erkende beroepsvereniging
  • Het organiseren van wetenschappelijke congressen en permanente bijscholing
  • Juridische begeleiding en advies van de beoefenaars van de orthomoleculaire geneeskunde
  • Lobbywerk naar de overheidsinstanties toe

Uw voordelen als lid

  • Uw rechten energiek verdedigen.
  • U ontvangt 4 x per jaar de gratis nieuwsbrief.
  • Vermelding van uw praktijk op de website.
  • Een gratis jaarabonnement op het tijdschrift PlaceboNocebo.
  • Gratis deelname aan ons jaarlijks congres.
  • Gratis deelname aan 4 door BBOG georganiseerde nascholingen.

Lidmaatschapsvoorwaarden vindt u op de website www.bbog.be

 

 

PlaceboNocebo nr. 5 is verschenen

 

Een greep uit de inhoud

 

PMS hoeft geen onvermijdelijk bijverschijnsel te zijn van de vrouwelijke menstruatiecyclus. Uit de praktijk van voedingsdeskundigen en holistische artsen en therapeuten blijkt dat vrouwen volledig en blijvend van hun PMS-klachten verlost kunnen worden. Vaak is het aanpassen van voeding en leefgewoontes al voldoende.

Premenstrueel Syndroom - pag. 10

 

Crucifere groenten onderscheiden zich van andere groenten omdat ze rijk zijn aan zwavelhoudende stoffen, de zogenaamde glucosinolaten. Wanneer deze afgebroken worden - tijdens het kauwen of in de spijsvertering - komen verschillende bioactieve stoffen vrij, zoals isothiocyanaten en indolen, die vooral bekend zijn voor hun rol in de natuurlijke kankerpreventie en -behandeling. Een voeding rijk aan crucifere groenten wordt gelinkt aan een verlaagd risico op verschillende soorten kanker.

Crucifere groenten - pag. 14

 

De calciumconcentratie in het bloed moet binnen een heel beperkte marge gehouden worden voor het normaal functioneren van alle fysiologische processen. Calcium is zo belangrijk voor het overleven van het lichaam, dat het uit de botten gehaald wordt wanneer het gehalte in het bloed te laag is. Toch is het niet aangewezen om zomaar calciumsupplementen te nemen ter preventie van osteoporose. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Calcium moet namelijk in de botten geraken en mag zich niet afzetten in de bloedvaten.

Calcium - pag. 26

 

Er wordt in de media vaak gewezen op het gevaar van voedingssupplementen, vooral van hoge doseringen. Dat is onterecht, want de toxiciteit van voedingssupplementen is uiterst laag, zelfs in ‘megadoses’. In vergelijking met medicijnen zijn vitaminen en mineralen extreem veilig. Toch zijn er enkele waarschuwingen die je in acht moet nemen bij het gebruik ervan.

Zijn vitaminen en mineralen gevaarlijk? - pag. 34

 

Kanker wordt volgens de gangbare opvatting beschouwd als iets wat je overkomt omdat je pech hebt, omdat cellen in je lichaam zonder reden beginnen te muteren en te woekeren en alles op hun pad vernietigen. Kankertherapie is gericht op het vernietigen van deze ‘op hol geslagen’ cellen, door operatie, straling en chemotherapie. Steeds meer onderzoekers komen tot de vaststelling dat kanker eerder een extreme poging van het lichaam is om schade te herstellen. Men begint meer en meer in te zien dat kankercellen niet vernietigd hoeven te worden, maar dat ze gewoon onnodig gemaakt moeten worden door de oorzaak van de schade die ze willen repareren weg te nemen.

Kanker heeft een herstelfunctie - pag. 37

 

Feldenkrais begint met het leren gewaar worden van je lichaam en de subtiele bewegingen ervan. Via de aandacht voor je lichaam en hoe dat lichaam aanvoelt, spreek je rechtstreeks het zenuwstelsel en de hersenen aan. Je opent mogelijkheden om anders met je lichaam om te gaan en ook in je dagelijks leven uit vastgeroeste patronen te stappen.

Feldenkrais, bewustzijn in beweging - pag. 44

 

De bloesems van dr. Edward Bach zijn ontwikkeld om eenheid in de mens te herstellen, met name de eenheid tussen ziel, geest en lichaam. Dr. Bach heeft de emoties als ingangspunt genomen omdat hij ervan overtuigd was dat een mens in zijn toestand van heelheid geen negatieve emoties kent. Die emoties manifesteren zich pas als iemand de weg kwijt is geraakt, afgedwaald is van zijn wezenlijke bestemming. Voor hem is elke ziekte, net zoals elke negatieve emotie een alarmbel, een poging van het lichaam om je opmerkzaam te houden en te behoeden voor verder afdwalen.

Bachbloesems - pag. 22

 

Een jaarabonnement op PlaceboNocebo (6 nummers) kost € 40 en wordt niet stilzwijgend verlengd. Alle nummers kunnen ook los gekocht worden aan € 6,90 (+ € 3 verzending).

 

PlaceboNocebo is niet verkrijgbaar in de boekhandels. Je kan je abonneren of losse nummers bestellen via onze webshop of via info@placebonocebo.be Op die manier wordt een afvalberg van papier vermeden en dragen we een steentje bij aan het beperken van de wegwerpconsumptie.


Al onze publicaties worden gedrukt op gerecycleerd papier.


 


www.placebonocebo.be

Naar archief