TherapieWijzer ADHD & leer- en gedragsstoornissen
TherapieWijzer Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
TherapieWijzer Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
TherapieWijzer Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
Geraffineerde koolhydraten veroorzaken voedselverslaving


Dit is een nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine.

Langs deze weg houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten. Indien u deze nieuwsbrief liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.


In deze nieuwsbrief

Geraffineerde koolhydraten veroorzaken voedselverslaving

PlaceboNocebo nr. 13 is verkrijgbaar

Zo zien jullie het - Nieuwe vragen

Infoavond - Gezondheidstest met ESP

OERsterk in een notendop - Nieuw boekje van Richard De Leth



“Wanneer een deur naar geluk dichtgaat,

gaat er een andere open,

maar meestal kijken we zo lang naar de gesloten deur,

dat we de geopende niet zien.”

(Hellen Keller)


Geraffineerde koolhydraten veroorzaken voedselverslaving

 

Veel mensen denken dat ze verslaafd zijn aan bepaalde voedingsmiddelen omdat ze zo lekker zijn, maar dat is niet echt het geval. Het is vooral de glycemische belasting van een maaltijd - de mate waarin die maaltijd de bloedsuikerspiegel verhoogt - die verslaving aan eten veroorzaakt.

 

Het eten van een maaltijd met een hoge glycemische belasting verhoogt niet alleen de bloedsuikerspiegel te veel, maar stimuleert ook bepaalde gebieden in de hersenen die het hongergevoel en de drang om te eten verhogen, los van het aantal calorieën of de smaak van die maaltijd.

 

In een recent onderzoek kregen 12 mannen met overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) twee verschillende milkshakes op verschillende dagen (met twee tot acht weken ertussen).

De milkshakes bevatten evenveel calorieën (500 kcal), zagen er hetzelfde uit en hadden dezelfde smaak en geur. Het enige verschil zat in de koolhydraten. De ene milkshake bevatte zogenaamde snelle koolhydraten (geraffineerde koolhydraten en suikers) en had een hoge GI (84%) en de andere bevatte trage koolhydraten (ongeraffineerde koolhydraten) en had een lage GI (37%).

De deelnemers wisten niet welke milkshake een hoge of lage GI had en ze hadden geen voorkeur voor één van de twee.

 

Na het drinken van de milkshake met een hoge GI steeg de bloedsuikerspiegel heel sterk (2,4 keer meer dan bij die met de lage GI), gevolgd door een te sterke daling vier uur later. Deze daling veroorzaakte een sterk hongergevoel en de drang om te eten.

Bij de deelnemers die de shake met een lage GI dronken, bleef de bloedsuikerspiegel veel stabieler (geen sterke piek gevolgd door een sterke daling). Zij hadden na vier uur niet meer honger dan voor ze de shake dronken.

 

De activiteit van de hersenen van de deelnemers werd gemeten met MRI. Daaruit bleek dat de maaltijd met een hoge GI de hersengebieden die gelinkt zijn aan honger, beloning, drang naar voedsel en verslaving veel sterker stimuleerde dan de maaltijd met de lage GI.

 

Het zijn dus de geraffineerde koolhydraten en suikers (wit brood, witte rijst, witte pasta, suiker, gebak, snoep, frisdrank, …) - en niet de smaak of het aantal calorieën van een maaltijd - die de drang naar voedsel vergroten en aanleiding geven tot verslaving. Iedereen die ’s morgens wit brood, ontbijtgranen of ontbijtkoeken eet, zal kunnen bevestigen dat ze het amper volhouden tot de middag. De te sterke daling van de bloedsuikerspiegel na de aanvankelijke piek veroorzaakt de bekende hongerdip. Vandaar ook de gewoonte om een ‘vieruurtje’ te houden.

 

Mensen met overgewicht kunnen hun drang naar voedsel aanzienlijk verminderen met voeding met een lage glycemische belasting: groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, vis en gevogelte. Vezels, vetten en eiwitten verlagen de glycemische belasting van een maaltijd. Door bijvoorbeeld noten of zaden (vlaszaad, vlaszaadolie) aan je maaltijd toe te voegen, stijgt je bloedsuikerspiegel minder sterk en heb je vier uur later veel minder honger.


Verschil tussen glycemische index en glycemische belasting

De glycemische index is de mate waarin 50 gram koolhydraten van een bepaald voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel doet stijgen.

De glycemische belasting is de mate waarin de volledige maaltijd de bloedsuikerspiegel doet stijgen. Er wordt rekening gehouden met hoeveel je ervan eet en welke andere voedingsstoffen aanwezig zijn (vb. vezels, eiwitten of vetten).  


 

Lennerz BS, Alsop DC, Holsen LM et al. Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in men. Am J Clin Nutr. 2013 Sep;98(3):641-7

 


PlaceboNocebo nr. 13 is verkrijgbaar


Onderwerpen

Schildklieraandoeningen

Essentiële vetzuren - Het belang van de juiste vetten voor een optimale gezondheid

Papaja - Tropische medicinale plant

Homeopathie

Jodium - Van een gezonde schildklier tot een hoger IQ

Rhodiola rosea - Natuurlijke balans en stressbestendigheid

Palmitoylethanolamide (PEA) - Een natuurlijke pijnstiller… en veel meer

Snel ontbijt - Appel-amandel porridge

Emotional Freedom Technique - Verlos jezelf van angsten, fobieën, verslaving en negatieve emoties

Hoofdhuidschilfers - Een natuurlijke oplossing voor roos

Lactotripeptiden - Bioactieve melkpeptiden verlagen de bloeddruk

Schildkliermedicatie - Schildklierhormonen, anti-thyroid medicijnen en radioactief jodium

Vitamine C & complex regionaal pijnsyndroom

Combinatie van voedingsstoffen als antikanker cocktail

Curcumine als alternatief voor het HPV-vaccin?

Vlaszaad verlaagt de bloeddruk

Vitamine C - veelbelovende kankertherapie

Broccolikiemen voor diabetici

Probiotica ter preventie van buikkrampen, reflux & constipatie bij baby’s

 

Abonneren op PlaceboNocebo

  Een jaarabonnement op PlaceboNocebo (6 nummers) kost € 40 en kan op elk moment ingezet worden, los van de jaargang. Het wordt niet stilzwijgend verlengd. Wanneer je het laatste nummer ontvangen hebt, krijg je een vrijblijvende uitnodiging om het abonnement met een jaar te verlengen.  


Alle nummers kunnen ook los gekocht worden aan € 6,90 (+ verzendingskosten), zolang de voorraad strekt.  


PlaceboNocebo is niet verkrijgbaar in de boekhandels. Je kan je abonneren of losse nummers bestellen via onze webshop of via info@placebonocebo.be

Op die manier wordt een afvalberg van papier vermeden en dragen we een steentje bij aan het beperken van de wegwerpconsumptie.  



Zo zien jullie het

Nieuwe vragen
 

1. Wat is het allermooiste of origineelste geschenk dat je ooit gekregen of zelf gegeven hebt?

2. Welke vorm van beweging vind jij het leukst of het meest geschikt voor jou? Waarom?

 

Stuur je antwoord op één of beide vragen naar info@placebonocebo.be voor 31 mei 2014

 

Antwoorden worden gepubliceerd in PlaceboNocebo nr. 14 (juli/augustus 2014) en/of nr. 15 (september/oktober 2014)

(al dan niet anoniem)



 

Infoavond - Gezondheidstest met ESP

Epigenetic Scan Profiler - Instrument voor professionele gezondheidswerkers


Maandag 26 mei 19:00 u

Plaats: Nutrifarma nv, Cederstraat 18A, 2220 Heist-op-den-Berg

 

Aanmelden: info@espscan.com of 0032(0)473 72 41 45

Meer info over ESP 


 

OERsterk in een notendop

Nieuw boekje van Richard De Leth


De prikkelende inzichten uit het boek OERsterk zijn gebundeld in een nieuw boekje met de titel: OERsterk in een notendop (76 pagina’s). Het kost slechts € 1,95.

 

Het boekje is in pocketformaat en past prima in je handtas of kontzak.

Voor iedereen die de visie van OERsterk met familie, vrienden, collega’s of klasgenoten wilt delen.

Voor een ieder die zoekt naar handvatten om de (biologische) boodschap te verspreiden is dit boekje een ideale bundeling om aan docenten basisonderwijs, huisartsen of diëtisten te geven.

Voor therapeuten is het een prikkelend instrument om aan patiënten mee te geven.

 

Inkijkexemplaar

 

De eerste 20 nieuwe abonnees op PlaceboNocebo, krijgen het boekje gratis toegestuurd.


www.placebonocebo.be

Naar archief