ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
Kan curcumine je leven verlengen?

 

Dit is een nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine.

Langs deze weg houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten.

Indien u deze nieuwsbrief liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.

 

In deze nieuwsbrief:
 

Kan curcumine je leven verlengen?

PlaceboNocebo nr. 6 verschijnt op 4 maart 2013

Word lid van de Belgische Beroepsvereniging voor Orthomoleculaire Geneeskunde (BBOG)

 

 

“Ga niet waar de weg je leidt,

maar ga waar geen pad is en laat je eigen spoor achter”

(Ralph Waldo Emerson)

 

 

Kan curcumine je leven verlengen?

 

Curcumine, een stof uit de specerij kurkuma (geelwortel), verlengt volgens wetenschappers het leven van verschillende diersoorten. Curcumine staat bekend om zijn antioxidatieve, ontgiftende en ontstekingsremmende werking. Het beschermt gezonde cellen tegen beschadiging, terwijl het kankercellen vernietigt. Omwille van deze eigenschappen wordt er veel onderzoek gedaan naar de effecten van curcumine op chronische aandoeningen en verouderingsprocessen.

 

Onderzoekers van de Tufts Universiteit (VS) en de Zhejiang Universiteit (China) die de rol van voeding op het verouderingsproces bestuderen, bespreken in het tijdschrift BioFactors een aantal studies, die duidelijk aantonen dat curcumine de levensduur van proefdieren verlengt.

 

Bij fruitvliegen, die gemiddeld 64 dagen overleven, wordt de levensduur verlengd tot gemiddeld 80 dagen wanneer ze gevoed worden met curcumine.

Rondwormen (C. elegans) die curcumine krijgen, leven gemiddeld 39% langer dan hun soortgenoten die geen curcumine krijgen. Hun maximum levensduur stijgt met 21,4%. De maximum levensduur is het maximum aantal dagen of jaren dat een bepaalde (dier)soort verondersteld wordt te kunnen overleven. De mens kan volgens sommige bronnen maximum 122 jaar worden.

 

Dat zijn spectaculaire resultaten als je ze doorrekent naar de mens. Als we uitgaan van een gemiddelde levensduur van 80 jaar, dan zou je met curcumine 110 kunnen worden. We zouden dan in theorie in staat zijn om 150 jaar te worden.

Uiteraard kan je deze experimenten niet vergelijken met het echte leven. Bovendien zijn mensen geen fruitvliegen, rondwormen of muizen. Je zou trouwens vanaf je geboorte dagelijks kurkuma moeten eten of curcuminesupplementen moeten nemen.

 

Toch kan je ook op latere leeftijd nog je voordeel halen uit curcumine. Muizen die vanaf de leeftijd van 13 maanden tetrahydrocurcumine (een afgeleide stof van curcumine) krijgen, leven gemiddeld bijna 3 maanden langer. Een mens die vanaf zijn vijfenveertigste een curcuminesupplement neemt zou dan 90 kunnen worden in plaats van 80.

Of dat werkelijk zo is, zullen we niet meteen te weten komen. Dit soort onderzoek is haast onmogelijk bij mensen. Toch kunnen we niet om de gunstige effecten van curcumine heen. Het is in ieder geval een stof die de moeite waard is om te nemen als je gezond ouder wil worden.

 

Shen LR, Parnell LD, Ordovas JM, Lai CQ. Curcumin and aging. Biofactors. 2013 Jan 17. doi: 10.1002/biof.1086.

 

PlaceboNocebo nr. 6 verschijnt op 4 maart 2013

Wil je dit nummer los bestellen?

Bestel en betaal vóór 21 februari 2013 en betaal geen verzendingskosten.

Vanaf 21 februari 2013 wordt € 3 verzending gerekend.

Een greep uit de inhoud

 

Goedaardige prostaatvergroting is een aandoening die vooral problemen geeft met plassen, omdat de urinebuis afgekneld wordt. Volgens schattingen hebben 25% van de veertigers en 80% van de zeventigers een vergrote prostaat. En dan is er natuurlijk ook prostaatkanker, de aandoening waar mannen het meest bang voor zijn. Prostaatklachten zijn niet onvermijdelijk, ze hoeven niet te horen bij het ouder worden. Om prostaataandoeningen te voorkomen en/of te genezen, is het belangrijk om te begrijpen waarom ze ontstaan en welke factoren ertegen beschermen.

Prostaataandoeningen - pag. 10

 

Olijven zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, waarvan een groot deel zich in de olie bevindt. Er is weinig onderzoek gedaan naar de effecten van olijven zelf, maar de olie krijgt in de medische wetenschappen veel aandacht. Van olijfolie is al langer bekend dat ze bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten, maar de laatste tijd worden er ook steeds meer bewijzen geleverd voor haar antikankerwerking.

Olijven - Natuurlijke cholesterolverlagers en ontstekingsremmers - pag. 18

 

Chelatie is een proces dat overal in de natuur plaatsvindt. Planten halen hun mineralen uit de bodem door middel van chelatie en de mens kan zonder chelatie geen mineralen uit de voeding in de darm opnemen. Het ontkalken van je koffiezetapparaat met azijn is een ander bekend voorbeeld van chelatie. Chelatie wordt als therapie voornamelijk toegepast om schadelijke zware metalen, zoals lood, kwik en cadmium, uit het lichaam te halen. Het wordt al sinds de jaren ’50 met succes ingezet bij hart- en vaatziekten, reumatische aandoeningen en ouderdomsklachten.

Chelatietherapie - pag. 22

 

Zaagpalmetto (Serenoa repens) is een plant met een lange medicinale geschiedenis. Hij werd door de Noord-Amerikaanse indianen traditioneel gebruikt tegen onvruchtbaarheid en impotentie. Ze aten de bessen om hun spieren te versterken, hun libido te verhogen en erectieproblemen te verhelpen. De bessen hadden vooral een gunstig effect bij problemen die het gevolg waren van een vergrote prostaat. Tegenwoordig is zaagpalmextract hét middel bij uitstek bij prostaatvergroting. Het werkt even goed als of zelfs beter dan de klassieke medicijnen, maar dan zonder de bijwerkingen. Het wordt daarom steeds vaker voorgeschreven bij prostaatklachten, ook door klassieke artsen.

Zaagpalmetto - Natuurlijk geneesmiddel voor de prostaat - pag. 30

 

Er zijn zo veel multivitaminen- en mineralensupplementen op de markt, dat het voor de consument moeilijk wordt om te kiezen. Veel mensen nemen gewoon de goedkoopste, omdat ze ervan uitgaan dat een multi een multi is, dat er overal hetzelfde inzit. Dat is helemaal niet zo. Er is heel veel verschil in kwaliteit tussen verschillende producten. Je kan je keuze laten bepalen door een merk, door de prijs, door de mening van de verkoper of door publiciteit op tv of in tijdschriften, maar je kan ook zelf leren hoe je een kwaliteitsvol product onderscheidt van een minderwaardig product. Daarvoor is het handig om te weten wat er allemaal in een multi moet zitten en in welke vorm, maar minstens even belangrijk is dat je weet wat er niet moet inzitten en zeker wat er niet mág inzitten.

Wat moet er in een goede multi zitten? - pag. 34

 

Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis, die gekenmerkt wordt door sociaal afstandelijk gedrag, een beperkte communicatie en repetitief gedrag. Enkele jaren geleden ontdekte men dat kinderen met autisme niet genoeg energie aanmaken in hun cellen. Dit wordt door steeds meer studies bevestigd. Het verhogen van de cellulaire energieaanmaak met supplementen biedt een veelbelovend perspectief bij autisme. Eén van de stoffen die daarvoor gebruikt kunnen worden is NADH, de actieve vorm van vitamine B3.

NADH bij autisme spectrum stoornissen - pag. 50

 

Acetylsalicylzuur, beter bekend als aspirine, is één van de meest gebruikte medicijnen ter wereld. Het wordt voorgeschreven bij pijn, koorts en ontstekingen, ter preventie van hart- en vaatziekten en na een acuut hartinfarct of een beroerte. Toch is het niet zo’n onschuldig middeltje, vooral niet bij langdurig gebruik en bij kinderen. Wie aspirine wil nemen, moet de voor- en nadelen goed afwegen. Nog beter is het om je toevlucht te nemen tot veiliger alternatieven.

Aspirine - Wegen de voordelen op tegen de nadelen? - pag. 52

 

Een jaarabonnement op PlaceboNocebo (6 nummers) kost € 40 en wordt niet stilzwijgend verlengd. Alle nummers kunnen ook los gekocht worden aan € 6,90 (+ € 3 verzending).

 

PlaceboNocebo is niet verkrijgbaar in de boekhandels. Je kan je abonneren of losse nummers bestellen via onze webshop of via info@placebonocebo.be Op die manier wordt een afvalberg van papier vermeden en dragen we een steentje bij aan het beperken van de wegwerpconsumptie.  

 

Al onze publicaties worden gedrukt op gerecycleerd papier.

 

 

Word lid van de Belgische Beroepsvereniging voor Orthomoleculaire Geneeskunde (BBOG)

De BBOG werd onlangs opgericht als 1ste beroepsvereniging voor de Orthomoleculaire Geneeskunde in België

 

Het doel van de BBOG

  • Het verenigen van de beoefenaars van de orthomoleculaire geneeskunde in een erkende beroepsvereniging
  • Het organiseren van wetenschappelijke congressen en permanente bijscholing
  • Juridische begeleiding en advies van de beoefenaars van de orthomoleculaire geneeskunde
  • Lobbywerk naar de overheidsinstanties toe

Uw voordelen als lid

  • Uw rechten energiek verdedigen
  • U ontvangt 4 x per jaar de gratis nieuwsbrief
  • Vermelding van uw praktijk op de website
  • Een gratis jaarabonnement op het tijdschrift PlaceboNocebo
  • Gratis deelname aan ons jaarlijks congres
  • Gratis deelname aan 4 door BBOG georganiseerde nascholingen

Lidmaatschapsvoorwaarden vindt u op de website www.bbog.be


www.placebonocebo.be

Naar archief