ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
Koolhydraten schrappen om dementie te voorkomen

 

Dit is een nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine.

Langs deze weg houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten.

Indien u deze nieuwsbrief liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.

 

 

In deze nieuwsbrief:

 

Koolhydraten schrappen om dementie te voorkomen

PlaceboNocebo nr. 4 is verschenen

 

“Je zorgen maken

is je verbeelding gebruiken

om dingen te creëren die je niet wilt”

(Abraham Hicks)

 

 

 

Koolhydraten schrappen om dementie te voorkomen

 

Mensen die veel koolhydraten (granen, brood, pasta, rijst) en suikers (snoep, gebak, frisdrank) eten, hebben meer kans om dement te worden of geheugenverlies te ontwikkelen. Vetten en eiwitten lijken juist te beschermen tegen achteruitgang van de hersenfunctie. De verklaring daarvoor ligt in het hormoon insuline (dat glucose in de cel brengt voor de aanmaak van energie) en vooral in insulineresistentie, het ongevoelig worden van de cellen voor insuline. Insulineresistentie is het voorstadium van diabetes en wordt onder meer veroorzaakt door te veel koolhydraten en suikers, een gebrek aan antioxidanten, een gebrek aan beweging, slaaptekort, ontsteking, enz.  

 

Glucose is zo belangrijk voor de hersenen dat hersencellen glucose kunnen opnemen zonder tussenkomst van insuline. Tot voor kort ging men er daarom van uit dat hersencellen ongevoelig waren voor insuline. In recente onderzoeken is echter aangetoond dat de hersencellen wel degelijk insulinereceptoren hebben en dat ze insuline nodig hebben voor het uitvoeren van verschillende hersenfuncties, zoals het geheugen. Insuline helpt de hersencellen met elkaar communiceren.

 

Ook hersencellen kunnen resistent worden voor insuline, doordat hun insulinereceptoren geblokkeerd worden. Bij ziektebeelden zoals de ziekte van Alzheimer vindt men geblokkeerde insulinereceptoren in de hersenen. In vergevorderde stadia van alzheimer is nog slechts 20% van de insulinereceptoren actief. Alzheimer wordt daarom vaak diabetes type 3 genoemd.

 

In tegenstelling tot wat je zou denken is snoep en gebak niet veel ongezonder dan brood en pasta. Wie veel koolhydraten eet heeft 89% meer kans op dementie en wie veel suiker eet 51% (in dit onderzoek). Men gaat er nog altijd ten onrechte van uit dat ongeraffineerde graanproducten gezond zijn, maar dat is helemaal niet zo. Ze verhogen de bloedsuikerspiegel even veel als suikers. Vooral de glutenbevattende granen blijken een ongunstig effect te hebben op lichaam en geest. De mens is niet gemaakt om granen te eten, maar granen vormen wel het hoofdbestanddeel van ons huidige voedingspatroon.

 

De belangrijkste leveranciers van koolhydraten en suikers - granen en graanproducten - schrappen uit je voedingspatroon is één van de beste dingen die je kan doen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Andere maatregelen die je kan nemen om je hersenfunctie tot op hoge leeftijd te behouden: weinig eten, niet te veel vlees en dierlijke producten, veel groenten, fruit en noten, veel omega-3 vetzuren (vis, noten en zaden), veel flavonoïden en antioxidanten (plantaardig voedsel, groene thee, kruiden en specerijen), voldoende vitaminen en mineralen en veel bewegen.

 

 

Roberts RO, Roberts LA, Geda YE et al. Relative intake of macronutrients impacts risk of mild cognitive impairment or dementia. J Alzheimers Dis. 2012 Jan 1;32(2):329-39.

Brain insulin resistance may exacerbate Alzheimer's progression. Researchers call it "Type III" diabetes. Duke Med Health News. 2012 Sep;18(9):4-5.

 

 

PlaceboNocebo nr. 4 is verschenen

 

 

Een greep uit de inhoud

 

Het is opvallend hoe acupunctuur niet alleen effect heeft op de bedoelde aandoening, maar bovendien een duidelijke verbetering meebrengt van de algemene toestand en de weerstand van de patiënt. Dit komt omdat de traditionele Chinese Acupunctuur niet symptomatisch kán werken, vermits zij gebruik maakt van een medium dat alle functies in het organisme verbindt. Zij stimuleert namelijk de regulatiefunctie van het mesenchym, het ongedifferentieerde primaire bindweefsel, het embryoweefsel waar de fascia en alle organen en lichaamsdelen uit ontstaan en waar alle delen van het organisme door verbonden worden, in een ononderbroken netwerk van vliezen en vloeistoffen.

Acupunctuur - pag. 22

 

De meeste dierenartsen raden je aan om je hond te laten vaccineren tegen kennelhoest, maar holistische dierenartsen zijn daar geen voorstander van. Kennels en hondenpensions eisen bovendien dat je hond gevaccineerd is tegen kennelhoest, zo niet is hij niet welkom. Dat is niet ter bescherming van jouw hond, maar van hun eigen aansprakelijkheid. Een vaccin tegen kennelhoest is echter niet effectief en belet niet dat je hond toch besmet wordt. De infectie kan veroorzaakt worden door een brede waaier van bacteriën en virussen en dat kan niet voorkomen worden door één enkel vaccin. Een vaccin kan ook een actieve infectie niet genezen. Kennelhoest kan op een volledig natuurlijke manier aangepakt worden door het immuunsysteem van je hond te ondersteunen.

Kennelhoest - pag. 34

 

Voor de ene betekent geluk rust, voor een ander is het misschien feesten, praktisch comfort, vrij zijn van verplichtingen, een rimpelloos familieleven hebben, succes hebben, kinderen zien slagen in het leven, nuttig zijn in de maatschappij, een mooie tuin hebben, graag gezien worden, nodig zijn, … Het opvallende is dat de meeste geluksverlangens afgesteld zijn op de buitenwereld. Als uiterlijke omstandigheden jouw geluk gaan bepalen, dan moet je moeite doen om de omstandigheden te manipuleren zodat ze het juiste kader vormen om aan jouw idee van geluk te kunnen beantwoorden.

Het najagen van geluk maakt… ongelukkig - pag. 44

 

Het verschil tussen frequent seksueel contact en een seksverslaving komt neer op controle. Natuurlijk kan regelmatig seks beleven een gevolg zijn van dezelfde psychische en lichamelijke noden en verlangens die we in een seksverslaving terugvinden. Toch gaat het om iets heel anders. Seksualiteit kan een aangename en goede uitlaatklep zijn om stress te filteren of om bepaalde noden te bevredigen. In gewone omstandigheden is het echter een behoefte die onder controle blijft. Wanneer men naar seks gaat hunkeren, zijn eigen grenzen steeds weer overschrijdt of wanneer het verlangen ernaar het gezond verstand gaat domineren, kan er sprake zijn van een verslaving.

Verslaafd aan seks - pag. 48

 

Darmbacteriën verschillen sterk van persoon tot persoon en bepalen hoe ieder individu voedingsstoffen verteert, chemische stoffen uit de omgeving afbreekt en ziekteverwekkende micro-organismen bestrijdt. Dit begint al van bij de geboorte. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben een andere darmflora dan kinderen die flessenvoeding krijgen. Borstvoeding zorgt voor een meer gevarieerde bacteriële samenstelling, die meer resistentie biedt tegen antibiotica en toxische stoffen. Ook de voeding en leefstijl op latere leeftijd bepaalt mee de samenstelling van de darmflora.

Probiotica - pag. 52

 

Een jaarabonnement op PlaceboNocebo kost € 40 en wordt niet automatisch verlengd.
Alle nummers kunnen ook los gekocht worden aan € 6,90 (+ € 3 verzending).

 

PlaceboNocebo is niet verkrijgbaar in de boekhandels. Je kan je abonneren of losse nummers bestellen via onze webshop of via info@placebonocebo.be Op die manier wordt een afvalberg van papier vermeden en dragen we een steentje bij aan het beperken van de wegwerpconsumptie.

 

Al onze publicaties worden gedrukt op gerecycleerd papier.

 

 

www.placebonocebo.be

Naar archief