ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
Nieuwe TherapieWijzers van VorthexAequo

  

Dit is een nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine. 

Langs deze weg houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten. 

Indien u deze nieuwsbrief liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.

 

In deze nieuwsbrief

Walnoten vertragen de groei van prostaatkanker

Nieuwe TherapieWijzers

PlaceboNocebo nr. 1 is verschenen

Zo zien jullie het

 

 

Walnoten vertragen de groei van prostaatkanker

 

Walnoten worden omwille van hun karakteristieke vorm beschouwd als voeding voor de hersenen. Terecht, zo blijkt. Walnoten zijn rijk aan het omega-3 vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur), een essentieel vetzuur dat inderdaad een gunstig effect heeft op de hersenwerking, maar ook op het hart en de bloedvaten. Walnoten bevatten ook heel wat polyfenolen, stofjes die alleen in planten voorkomen en die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben en vrije radicalen neutraliseren.

 

Prostaatkanker wordt gelinkt aan een hoge inname van vetten. Mannen met prostaatkanker of mannen die prostaatkanker willen voorkomen krijgen daarom te horen dat ze minder vet moeten eten. Helaas worden noten daardoor ook vaak van het menu geschrapt, omdat noten een hoog vetgehalte hebben.

 

Wetenschappers onderzochten onlangs het effect van walnoten op de groei van prostaatkanker bij muizen die speciaal gekweekt worden om prostaatkanker te krijgen. Een deel van de muizen kreeg een vetrijk dieet met veel walnoten, een ander deel kreeg een vetrijk dieet met veel sojaolie en een derde deel kreeg een vetarm dieet. De muizen die walnoten kregen, hadden kleinere, minder snel groeiende prostaattumoren. Een vetrijk dieet met sojaolie en een vetarm dieet deden de tumoren even snel groeien, dus vet op zich is blijkbaar toch niet de boosdoener. Wellicht is een gebrek aan omega-3 in beide diëten de gemeenschappelijke factor. Maar ook de rol van de andere stoffen in walnoten mag niet zomaar van tafel geveegd worden.

 

Referentie: Davis PA, Vasu VT, Gohil K, et al. A high-fat diet containing whole walnuts (Juglans regia) reduces tumour size and growth along with plasma insulin-like growth factor 1 in the transgenic adenocarcinoma of the mouse prostate model. Br J Nutr. 2012 Jan 16:1-9.

  

 

  

“De ware ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe vergezichten,

maar uit het krijgen van nieuwe ogen”

(M. Proust)

 

 

Nieuwe TherapieWijzers

Onze TherapieWijzers zijn uitgebreide gidsen, zowel voor therapeuten als voor patiënten.

Ze belichten alle aspecten van een bepaald ziektebeeld of gezondheidsprobleem - mogelijke oorzaken, symptomen, diagnose en een totaal behandelplan: voeding, leefwijze, suppletie, fytotherapie, psychologie, kinesiologie, beweging, energetische geneeskunde, enz.

 

Gluten & Koemelk - De link met gezondheidsklachten

Hilde Maris

 

 

Gluten, een eiwit dat in de meeste granen voorkomt, kan bij heel wat mensen klachten veroorzaken omdat ze er intolerant voor zijn. De meest extreme vorm van glutenintolerantie is coeliakie, de enige vorm die erkend wordt als ‘ziekte’.

 

Glutenintolerantie in al haar vormen - van milde gevoeligheid tot ernstige coeliakie - heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheid: maagdarmklachten, darmziekten, terugkerende infecties, psychische ziektebeelden, neurologische aandoeningen, auto-immuunziekten, onvruchtbaarheid, miskramen, genetische aandoeningen, osteoporose, schildklierproblemen, groeiachterstand, spier- en gewrichtsaandoeningen, huidziekten, enz. De link met gluten wordt meestal niet gelegd. De diagnose wordt vaak gemist, omdat de testen niet accuraat zijn.

 

Koemelk heeft gelijkaardige effecten op onze gezondheid. Intolerantie of allergie voor koemelk komt veel meer voor dan men denkt en wordt net als glutenintolerantie vaak gemist met de standaard diagnostische testen. Gluten- en koemelkintolerantie gaan meestal hand in hand.

 

Voor de meeste mensen is een gluten- en koemelkvrij dieet een openbaring. Niet alleen vage klachten en kwaaltjes verdwijnen, maar ook ernstige ziektebeelden verbeteren sterk of worden zelfs helemaal genezen. Gluten en koemelk schrappen uit je voeding is één van de beste dingen die je kan doen voor je gezondheid.

 

Bekijk de inhoudstafel 

Bestellen

 

ADHD & leer- en gedragsstoornissen

Hilde Maris & Brigitte De Smet

 

 

ADHD of ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ is letterlijk vertaald en strikt gezien een aandoening waarbij sprake is van een gebrek aan aandacht of concentratie, gecombineerd met hyperactief en soms ook agressief gedrag. Vaak zijn gedrags- en leerproblemen en moeilijkheden op school het gevolg. Het lijkt een nieuwe, ‘moderne’ aandoening, want enkele tientallen jaren geleden had haast niemand er ooit van gehoord. Is dat omdat ze toen niet bestond of omdat er nog geen naam voor was? En hoe komt het dat er tegenwoordig zo veel kinderen met leer- en gedragsproblemen zijn?

 

In deze TherapieWijzer proberen we een antwoord te geven op deze en andere vragen, maar het uiteindelijke doel is een bruikbare gids aan te bieden in de zoektocht naar de meest geschikte behandeling, zowel voor therapeuten als voor patiënten, ouders, leerkrachten en opvoeders.

 

We belichten alle aspecten van ADHD & leer- en gedragsproblemen: de mogelijke oorzaken, de symptomen, de diagnose en een totaal behandelplan. De nadruk ligt op een natuurlijke, holistische aanpak van ADHD, met voeding, leefwijze, suppletie, fytotherapie, psychotherapie, kinesiologie, beweging, energetische geneeskunde, enz.

 

Alle bevindingen in deze gids zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek én de ervaring van artsen en therapeuten. Hoewel de inhoud soms onvermijdelijk wetenschappelijk is, is het geschreven in een taal die het ook voor de patiënt begrijpelijk maakt. De wetenschappelijke achtergrond is voornamelijk bedoeld voor therapeuten, maar kan ook patiënten een beter inzicht geven in de problematiek.

 

Bekijk de inhoudstafel 

 

Bestellen

 

 

PlaceboNocebo nr. 1 (mei/juni) is verschenen

 

Een greep uit de inhoud

 

Kinderen met ADHD of andere ‘gedrags- en leerproblemen’ zijn vaak heel gevoelige kinderen die de werkelijkheid op een andere manier ervaren dan ‘normale’ kinderen. Het zijn vaak jongeren met  bijzondere gaven die onopgemerkt blijven, omdat ze in onze maatschappij niet gewaardeerd worden. 

ADHD en gedragsproblemen. Een ziekte of een teken aan de wand? p. 10

 

Als je ‘zondigt’, geniet er dan met volle teugen van. Frustratie en schuldgevoel zijn veel schadelijker voor je gezondheid dan af en toe toegeven aan je verlangen naar ongezond voedsel. De gouden regel blijft nog altijd: wees matig in alles wat je doet. Dat geldt zowel voor zondigen, als voor gezond eten. Overdrijf het niet. Zorg dat je je er goed bij kan blijven voelen. 

Granen toch niet zo gezond - Maakt ons dagelijks brood ons ziek? p. 14

 

Hoe en waarom kanker ontstaat, is voor iedere persoon anders. Het genezingsproces, dat in eerste instantie gericht moet zijn op het wegnemen van de oorzaken, zal dan ook voor iedereen anders verlopen. Voor sommigen zal het een lange zoektocht inhouden, waarin oude overtuigingen overboord gegooid moeten worden, zodat nieuwe inzichten en gewoonten tot persoonlijke groei en genezing kunnen leiden.

Het ‘spontaan’ genezen van kanker - Een mirakel of binnen ieders handbereik? p. 34

 

We zien veel oude mensen letterlijk aftakelen. Nog veel te veel wordt dit als vanzelfsprekend beschouwd, een normaal gevolg van ouder worden. Maar het hoeft niet zo te gaan. Dat we bij het ouder worden een beetje aan kracht en flexibiliteit moeten inboeten, is misschien onvermijdelijk, maar er zijn voorbeelden genoeg van hoogbejaarden die fitter zijn dan hun kleinkinderen.

Kan sporten je leven verlengen? p. 37

 

De meeste mensen worden kwaad als ze beledigd worden, en voelen zich gevleid als je hen een complimentje geeft. Dat lijkt een logische reactie, maar dat is het niet. Het is een keuze die je maakt, en op dat moment kies je ervoor je waarde door het oordeel of het gedrag van iemand anders te laten bepalen. Als iemand je beledigt, kan je er ook voor kiezen je niet te laten kwetsen en dus ook om niet boos te worden. 

Bewuste keuzes maken p. 43

 

Toen wij jong waren, zouden onze ouders in alle staten geweest zijn als ze wisten dat we speed of cocaïne namen. Tegenwoordig kan je bij de dokter terecht voor een voorschrift van gelijkaardige drugs. Gek toch dat veel ouders bang zijn voor drugsdealers bij de schoolpoort, terwijl ze er nauwgezet op toezien dat hun kind elke dag zijn Rilatine neemt.

Rilatine - Zijn de voordelen de bijwerkingen waard? p. 50


PlaceboNocebo zal voorlopig nog niet in alle boekhandels liggen. Abonneren of losse nummers bestellen kan via onze webshop.

 

 

Zo zien jullie het 

Wat ontspant jou het meest?

Wat doe je wanneer je gestresseerd bent, wanneer het allemaal even te veel wordt?

Wat zorgt ervoor dat je je meteen ontspannen voelt?

 

Stuur je antwoord naar info@placebonocebo.be voor 31 mei 2012

Antwoorden worden gepubliceerd in PlaceboNocebo nr. 2

 

  

www.placebonocebo.be

 


Naar archief