ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
Overgewicht als gevolg van een verstoorde darmflora

 

Dit is een nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine.

Langs deze weg houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten.

Indien u deze nieuwsbrief liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.

In deze nieuwsbrief

Overgewicht als gevolg van een verstoorde darmflora

Opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde start op 15 september 2012

Zo zien jullie het - Nieuwe vraag

PlaceboNocebo nr. 2

 

 

 

“Wijzen zijn zij die omwegen maken

want wie lijnrecht naar z’n doel wil,

doet wereld en mensen geweld aan.

De goede weg is gehoorzaam aan de aarde,

voegt zich naar haar hoogten en laagten

en volgt de kronkellijnen van de rivieren.

Wie de wijsheid van de weg heeft geleerd,

weet dat wij worden geleid langs vreemde paden.

Want niet wij maken de weg,

de weg maakt ons.”

(onbekend)

 

 

Overgewicht als gevolg van een verstoorde darmflora

 

De mens heeft meer bacteriën in zijn lichaam dan cellen. Onze darmen huisvesten gemiddeld 1013 tot 1014 micro-organismen. Het gezamenlijke genoom van deze beestjes - het zogenaamde microbioom - telt 100 keer meer genen dan het menselijke genoom. Het gemiddelde gewicht van de darmbacteriën bij een volwassene is 1,5 à 2 kg. Bij de geboorte is de darm steriel. De darmflora ontwikkelt zich onder invloed van de omgeving, de darmflora en de vaginale flora van de moeder, de voeding, enz. Overdreven hygiëne, keizersnede, antibioticagebruik en vervanging van borstvoeding door koemelk hebben een belangrijke impact op de darmflora van kinderen.

 

Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben een andere darmflora dan kinderen die flessenvoeding krijgen. Borstvoeding zorgt voor een meer gevarieerde bacteriële samenstelling, die meer resistentie biedt tegen antibiotica en toxische stoffen. Ook de voeding op latere leeftijd bepaalt mee de samenstelling van de darmflora.

 

Een verstoorde darmflora wordt niet alleen gelinkt aan allergie en auto-immuniteit, maar ook aan overgewicht, ontsteking, insulineresistentie, glucose-intolerantie en diabetes.

Studies tonen aan dat mensen met overgewicht een andere samenstelling van de darmbacteriën hebben dan slanke mensen. Dikke mensen hebben een hoger aantal Firmicuten, dat zijn bacteriën die in staat zijn onoplosbare vezels af te breken en daar energie uit te halen. Deze mensen halen dus meer calorieën uit hun voeding. Aan de andere kant hebben mensen met overgewicht minder Bifidobacteriën dan slanke mensen.

 

Kinderen die met een keizersnede geboren worden hebben twee keer zoveel kans om op de leeftijd van drie jaar al met ernstig overgewicht te kampen. Dat komt omdat ze een andere darmflora hebben dan kinderen die langs vaginale weg geboren worden. De vagina en de darmen van de moeder hebben een specifieke bacteriële flora die aan het kind wordt meegegeven tijdens de bevalling en die de samenstelling van de darmflora van de baby mee bepaalt. Bij een natuurlijke geboorte passeert het kind het vaginale en anale gebied van de moeder. Pas daarna begint bij de baby de natuurlijke kolonisatie van de darm met bacteriën. Kinderen die via een keizersnede geboren worden, missen die natuurlijke start. Bovendien worden ze geboren in de steriele omgeving van een operatiekamer. Men vindt in de darmen van keizersnede-baby’s een hoger aantal Firmicuten, net als bij volwassenen met overgewicht.

 

Eigenlijk zouden keizersnede-baby’s na de geboorte met de uitwerpselen van de moeder ingewreven moeten worden. Dat klinkt voor ons heel vies en druist in tegen ons idee van hygiëne, maar in het dierenrijk is dat niet ongewoon. Een pasgeboren olifant rolt meteen na de geboorte door de poep die zijn soortgenoten speciaal voor de bevalling op een hoop hebben gelegd. Misschien kunnen we daar nog wel iets van leren. Het is in ieder geval geen slecht idee om de baby na de geboorte in contact te brengen met de vaginale en darmbacteriën van de moeder.

 

Een andere manier is het nemen van prebiotica, probiotica en synbiotica (combinatie van pre- en probiotica). Uit onderzoek blijkt dat suppletie met deze stoffen overgewicht en insulineresistentie kan voorkomen. Bij zwangere vrouwen kan suppletie met een mengsel van bifidobacteriën overgewicht bij hun kinderen tijdens de eerste vier jaren voorkomen. Ze kunnen echter in elke fase van het leven ingezet worden om het metabolisme gunstig te beïnvloeden. Volwassenen die probiotica nemen, zien hun taille slinken. Het is nooit te laat om je darmflora opnieuw gezond te maken. Kies voor een krachtig preparaat, met voldoende levende bacteriën, dat bestand is tegen maagzuur. Of neem probiotica vlak na de maaltijd, dan is de maag het minst zuur.

 

Oorzaken van een verstoorde darmflora

 • Proteïnedieet

 • Te veel dierlijke eiwitten en vetten (vlees, vis, zuivel)

 • Te veel geraffineerde suikers en koolhydraten

 • Te weinig vezels

 • Koemelk in plaats van borstvoeding

 • Keizersnede

 • Stress, angst, emotionele problemen

 • Fysieke stress

 • Te weinig beweging

 • Medicijnen: antibiotica, ontstekingsremmers, aspirine, steroïden, maagzuurremmers, anticonceptiepil

 • Gebrek aan maagzuur

 • Trage darmperistaltiek

 • Straling

 • Milieutoxines, zware metalen

 • Sulfaten en sulfieten

 

Marik PE. Colonic flora, Probiotics, Obesity and Diabetes. Front Endocrinol (Lausanne). 2012;3:87.

Luoto R et al. (2010). The impact of perinatal probiotic intervention on the development of overweight and obesity: follow-up study from birth to 10 years. Int. J. Obes. (Lond.) 34, 1531–1537.

Kadooka Y et al. (2010). Regulation of abdominal adiposity by probiotics (Lactobacillus gasseri SBT2055) in adults with obese tendencies in a randomized controlled trial. Eur. J. Clin. Nutr. 64, 636–643.

 

 

Opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde start op 15 september 2012

Permanente Vorming Hoger Onderwijs 

Een opleiding van ICZO vzw

 

 

Opleiding van 2 jaar - 10 lesdagen per jaar - 1 lesdag per maand (zaterdag)

Locatie: Katholieke Hogeschool Kempen in Lier (Antwerpen, België) - op wandelafstand van het treinstation

 

De orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van geneeskunde die de oorzaken van ziekte aanpakt door het gebruik van lichaamseigen, niet-toxische stoffen (vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, vetzuren, water, zuurstof) die een verstoord evenwicht in het lichaam herstellen. Op die manier kan ziekte voorkomen én genezen worden. De orthomoleculaire geneeskunde brengt de juiste molecule op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheid, volgens de unieke behoefte van elk individu op dat moment. Ze doet dat via voeding, leefstijl en suppletie.

 

Meer info

Download de folder

Zo zien jullie het

Nieuwe vraag

 

Als je terug in de tijd kon gaan, wat zou je dan anders doen?

Zou je beslissingen en keuzes die je gemaakt hebt in je leven ongedaan maken als je daartoe de kans had?

 

Stuur je antwoord naar info@placebonocebo.be voor 31 juli 2012

Antwoorden worden gepubliceerd in PlaceboNocebo nr. 3 (al dan niet anoniem)

 

 

PlaceboNocebo nr. 2 (juli/augustus)

PlaceboNocebo zal voorlopig nog niet in alle boekhandels liggen.

Je kan je abonneren of losse nummers bestellen via onze webshop of via info@placebonocebo.be

 

Iedereen reageert anders op voeding, dus een ‘diabetesdieet’ bestaat niet. Het is ook belangrijk dat een voedingsdeskundige aangeeft dat het allemaal niet zo strikt hoeft. Je kan af en toe ‘verboden’ voedsel eten, zolang het maar met mate is. Veel diabetici geven hun dieet op, omdat ze nooit mogen smokkelen. Het is gemakkelijker om je leven lang op je voeding te letten als je verboden lekkernijen niet helemaal hoeft op te geven, maar af en toe of bij speciale gelegenheden kan genieten van een kleine ‘zonde’.

Diabetes en metabool syndroom - Een te voorkomen epidemie - pag. 10

 

Zonlicht en uv-stralen worden vaak afgeschilderd als gevaarlijk, maar dat klopt eigenlijk niet. Net als planten kunnen mensen niet zonder zonlicht. Het probleem is dat de meeste mensen - in tegenstelling tot planten - onvoldoende antioxidanten en beschermende stoffen in hun huid hebben. In dat geval kan zonnestraling wel schade aanrichten. Een extract van aardbeien beschermt de huidcellen tegen deze straling. Men kan dus beter bakjes aardbeien verkopen op het strand in plaats van ijsjes.

Aardbeien houden je jong - pag. 18

 

Het slikken van supplementen - vooral in hoge doses - wordt door velen als onnatuurlijk beschouwd. Dat is volkomen terecht, want het is inderdaad niet natuurlijk om supplementen te nemen. Maar we zijn zo ver van onze oorspronkelijke omstandigheden afgedwaald, dat niets in ons leven nog natuurlijk is. De trieste waarheid is dat voor de meesten onder ons voedingssuppletie geen overbodige luxe is om gezond te blijven.

Orthomoleculaire Geneeskunde - Preventie en behandeling van ziekte met voedingsstoffen - pag. 22

 

De artsen stonden versteld dat ik zo spectaculair goed reageerde op de chemo. Dus ik zei wat ik er allemaal nog bij deed. Dat was geen probleem vonden ze, maar het resultaat werd wel toegeschreven aan de chemo. Spijtig dat ze daar niet op inpikken. Gaandeweg heb ik ingezien dat het voor artsen veel te complex is om daar allemaal rekening mee te houden, want iedereen is anders. Ze zien het geheel niet. Vanuit hun opleiding kunnen ze dat niet allemaal in ogenschouw nemen, maar het zou wel goed zijn als ze er aandacht aan zouden besteden, het tenminste zouden vermelden.

Kanker kan je leven veranderen… soms ten goede - Hoe doodziek vol van leven kan zijn - pag. 34

 

De mens heeft altijd intuïtief de kracht van de aarde en haar effect op de gezondheid aangevoeld, maar in onze moderne tijden zijn we het contact met één van onze belangrijkste energieleveranciers verloren. Wie loopt er nog dagelijks op blote voeten? Wie zit of slaapt nog op de grond? Wie heeft in zijn huis nog een aarden vloer? Het gebrek aan contact met de aarde zou wel eens één van de belangrijkste factoren kunnen zijn bij het ontstaan van de moderne gezondheidsklachten.

Aarding - De grond onder onze voeten, een vergeten bron van energie - pag. 44

 

www.placebonocebo.be

Naar archief