ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
PlaceboNocebo nr. 2 verschijnt volgende maand

 

 

Dit is een nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine.

Langs deze weg houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten.

Indien u deze nieuwsbrief liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.

 

In deze nieuwsbrief

Muziek op intensive care bevordert het herstel na een operatie

PlaceboNocebo nr. 2 verschijnt op 2 juli

Zo zien jullie het - Nieuwe vraag

Onze TherapieWijzers

 

 

 

 

“Je kunt een probleem niet oplossen

met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”

Albert Einstein

 

 

 

Muziek op intensive care bevordert het herstel na een operatie

 

Iedereen weet dat muziek een enorme uitwerking heeft op je gemoed en dat klassieke muziek een ander effect heeft dan heavy metal. Maar ook op je lichaam heeft niet elke soort muziek hetzelfde effect, en dat heeft niets te maken met persoonlijke voorkeur.

 

Klassieke muziek verlaagt de hartslag en verhoogt de hartritmevariabiliteit of hartcoherentie. Bij gezonde mensen slaat het hart niet regelmatig, maar verschilt de tijd tussen twee hartslagen voortdurend. Tijdens het inademen klopt het hart sneller en tijdens het uitademen klopt het hart trager. Wanneer we ontspannen zijn, is de hartcoherentie groter dan wanneer we gespannen zijn. Wanneer we angstig of heel gestresseerd zijn, kan de hartcoherentie geheel afwezig zijn.

 

Op de afdeling cardiologie van het universitair ziekenhuis van Bochem (Duitsland) stelde men vast dat rustgevende muziek de angst van patiënten die een hartoperatie moesten ondergaan sterker verminderde dan het medicijn midalozam, een kalmeermiddel dat voor en na operaties gegeven wordt om patiënten te ‘verdoven’. Ook na de operatie werkte muziek krachtiger dan midalozam. Bij patiënten die naar muziek luisterden tijdens hun herstel waren de cortisolwaarden - een aanwijzing voor stress - veel lager dan bij patiënten die geen muziek kregen. Stress verlaagt de weerstand en vertraagt het herstel.

 

Klassieke muziek en meditatiemuziek verbeteren de samenhang tussen het hart en de ademhaling en hebben een rustgevend effect. Heavy metal en techno doen het tegenovergestelde. Ze verhogen het stressniveau en kunnen levensbedreigende hartritmestoornissen veroorzaken bij intensive care patiënten.

 

Eerder al toonden wetenschappers aan dat klassieke muziek watermoleculen een mooie symmetrische vorm geeft, terwijl heavy metal de mooie structuur van een waterkristal helemaal misvormt. Ook planten gedijen beter onder invloed van een viool of een piano dan van zware gitaren. Elke muziek heeft zijn eigen trilling en die trilling heeft een enorme impact op alle cellen in ons lichaam, op elke molecule. Onze eigen energie gaat meetrillen met die van de muziek, ongeacht naar welke muziek onze voorkeur uitgaat.

 

Als je volgende keer op ziekenbezoek gaat en je twijfelt tussen een tros druiven en een bos bloemen, kan je misschien beter een cd met rustgevende muziek meenemen. Houd er wel rekening mee dat een heavy metal of techno fan je cadeau niet erg op prijs zal stellen…

 

Trappe HJ. Role of music in intensive care medicine. Int J Crit Illn Inj Sci. 2012 Jan;2(1):27-31.

Emoto M. De geneeskracht van water. Ankh-Hermes - Deventer, 2008.

 

 

 

PlaceboNocebo nr. 2 (juli/augustus) verschijnt op 2 juli

 

Wil je dit nummer los bestellen?
Bestel en betaal vóór 21 juni 2012 en betaal geen verzendingskosten.
Vanaf 21 juni 2012 wordt € 3 verzending gerekend.  

 

Een greep uit de inhoud

 

Iedereen reageert anders op voeding, dus een ‘diabetesdieet’ bestaat niet. Het is ook belangrijk dat een voedingsdeskundige aangeeft dat het allemaal niet zo strikt hoeft. Je kan af en toe ‘verboden’ voedsel eten, zolang het maar met mate is. Veel diabetici geven hun dieet op, omdat ze nooit mogen smokkelen. Het is gemakkelijker om je leven lang op je voeding te letten als je verboden lekkernijen niet helemaal hoeft op te geven, maar af en toe of bij speciale gelegenheden kan genieten van een kleine ‘zonde’.

Diabetes en metabool syndroom - Een te voorkomen epidemie - pag. 10

 

Zonlicht en uv-stralen worden vaak afgeschilderd als gevaarlijk, maar dat klopt eigenlijk niet. Net als planten kunnen mensen niet zonder zonlicht. Het probleem is dat de meeste mensen - in tegenstelling tot planten - onvoldoende antioxidanten en beschermende stoffen in hun huid hebben. In dat geval kan zonnestraling wel schade aanrichten. Een extract van aardbeien beschermt de huidcellen tegen deze straling. Men kan dus beter bakjes aardbeien verkopen op het strand in plaats van ijsjes.

Aardbeien houden je jong - pag. 18

 

Het slikken van supplementen - vooral in hoge doses - wordt door velen als onnatuurlijk beschouwd. Dat is volkomen terecht, want het is inderdaad niet natuurlijk om supplementen te nemen. Maar we zijn zo ver van onze oorspronkelijke omstandigheden afgedwaald, dat niets in ons leven nog natuurlijk is. De trieste waarheid is dat voor de meesten onder ons voedingssuppletie geen overbodige luxe is om gezond te blijven.

Orthomoleculaire Geneeskunde - Preventie en behandeling van ziekte met voedingsstoffen - pag. 22

 

De artsen stonden versteld dat ik zo spectaculair goed reageerde op de chemo. Dus ik zei wat ik er allemaal nog bij deed. Dat was geen probleem vonden ze, maar het resultaat werd wel toegeschreven aan de chemo. Spijtig dat ze daar niet op inpikken. Gaandeweg heb ik ingezien dat het voor artsen veel te complex is om daar allemaal rekening mee te houden, want iedereen is anders. Ze zien het geheel niet. Vanuit hun opleiding kunnen ze dat niet allemaal in ogenschouw nemen, maar het zou wel goed zijn als ze er aandacht aan zouden besteden, het tenminste zouden vermelden.

Kanker kan je leven veranderen… soms ten goede - Hoe doodziek vol van leven kan zijn - pag. 34

 

De mens heeft altijd intuïtief de kracht van de aarde en haar effect op de gezondheid aangevoeld, maar in onze moderne tijden zijn we het contact met één van onze belangrijkste energieleveranciers verloren. Wie loopt er nog dagelijks op blote voeten? Wie zit of slaapt nog op de grond? Wie heeft in zijn huis nog een aarden vloer? Het gebrek aan contact met de aarde zou wel eens één van de belangrijkste factoren kunnen zijn bij het ontstaan van de moderne gezondheidsklachten.

Aarding - De grond onder onze voeten, een vergeten bron van energie - pag. 44

 

 

PlaceboNocebo zal voorlopig nog niet in alle boekhandels liggen.
Je kan je abonneren of losse nummers bestellen via onze webshop.  
 

 

 

Zo zien jullie het

Nieuwe vraag

 

Als je terug kon gaan in de tijd, wat zou je dan anders doen?

Zou je beslissingen en keuzes die je gemaakt hebt in je leven ongedaan maken als je daartoe de kans had?

 

Stuur je antwoord naar info@placebonocebo.be voor 31 juli 2012

Antwoorden worden gepubliceerd in PlaceboNocebo nr. 3

 

 

 

 

Onze TherapieWijzers

Onze TherapieWijzers zijn uitgebreide gidsen, zowel voor therapeuten als voor patiënten.

Ze belichten alle aspecten van een bepaald ziektebeeld of gezondheidsprobleem:

            de mogelijke oorzaken, symptomen, diagnose en een totaal behandelplan: voeding, leefwijze, suppletie, fytotherapie, psychologie, kinesiologie, beweging, energetische geneeskunde, enz.

 

Gluten & Koemelk - De link met gezondheidsklachten

Hilde Maris

 

Gluten, een eiwit dat in de meeste granen voorkomt, kan bij heel wat mensen klachten veroorzaken omdat ze er intolerant voor zijn. De meest extreme vorm van glutenintolerantie is coeliakie, de enige vorm die erkend wordt als ‘ziekte’.

 

Glutenintolerantie in al haar vormen - van milde gevoeligheid tot ernstige coeliakie - heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheid: maagdarmklachten, darmziekten, terugkerende infecties, psychische ziektebeelden, neurologische aandoeningen, auto-immuunziekten, onvruchtbaarheid, miskramen, genetische aandoeningen, osteoporose, schildklierproblemen, groeiachterstand, spier- en gewrichtsaandoeningen, huidziekten, enz.

De link met gluten wordt meestal niet gelegd. De diagnose wordt vaak gemist, omdat de testen niet accuraat zijn.

 

Koemelk heeft gelijkaardige effecten op onze gezondheid. Intolerantie of allergie voor koemelk komt veel meer voor dan men denkt en wordt net als glutenintolerantie vaak gemist met de standaard diagnostische testen. Gluten- en koemelkintolerantie gaan meestal hand in hand.

 

Voor de meest mensen is een gluten- en koemelkvrij dieet een openbaring. Niet alleen vage klachten en kwaaltjes verdwijnen, maar ook ernstige ziektebeelden verbeteren sterk of worden zelfs helemaal genezen. Gluten en koemelk schrappen uit je voeding is één van de beste dingen die je kan doen voor je gezondheid.

 

Bestellen

 

ADHD & leer- en gedragsstoornissen

Hilde Maris & Brigitte De Smet

 

 

ADHD of ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ is letterlijk vertaald en strikt gezien een aandoening waarbij sprake is van een gebrek aan aandacht of concentratie, gecombineerd met hyperactief en soms ook agressief gedrag. Vaak zijn gedrags- en leerproblemen en moeilijkheden op school het gevolg. Het lijkt een nieuwe, ‘moderne’ aandoening, want enkele tientallen jaren geleden had haast niemand er ooit van gehoord. Is dat omdat ze toen niet bestond of omdat er nog geen naam voor was? En hoe komt het dat er tegenwoordig zo veel kinderen met leer- en gedragsproblemen zijn?

 

In deze TherapieWijzer proberen we een antwoord te geven op deze en andere vragen, maar het uiteindelijke doel is een bruikbare gids aan te bieden in de zoektocht naar de meest geschikte behandeling, zowel voor therapeuten als voor patiënten, ouders, leerkrachten en opvoeders.

 

We belichten alle aspecten van ADHD & leer- en gedragsproblemen: de mogelijke oorzaken, de symptomen, de diagnose en een totaal behandelplan. De nadruk ligt op een natuurlijke, holistische aanpak van ADHD, met voeding, leefwijze, suppletie, fytotherapie, psychotherapie, kinesiologie, beweging, energetische geneeskunde, enz.

 

Alle bevindingen in deze gids zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek én de ervaring van artsen en therapeuten. Hoewel de inhoud soms onvermijdelijk wetenschappelijk is, is het geschreven in een taal die het ook voor de patiënt begrijpelijk maakt. De wetenschappelijke achtergrond is voornamelijk bedoeld voor therapeuten, maar kan ook patiënten een beter inzicht geven in de problematiek.

 

Bestellen

 

 

 

www.placebonocebo.be

 

 

Naar archief