ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
Probiotica bieden hulp voor kinderen met functionele constipatie

 

Dit is een nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine.

Langs deze weg houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten.

Indien u deze nieuwsbrief liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.

 

 

 

In deze nieuwsbrief:

 

Probiotica bieden hulp voor kinderen met functionele constipatie

Voordracht Gluten & Koemelk door Dr. Peter Aelbrecht

PlaceboNocebo nr. 4 verschijnt begin november

Feel Good 2! Vrouwen kies voor jezelf

Workshop Magische goudsbloemzalf

 

 

 

“De beste manier om vrienden te maken

is er zelf één zijn”

 

 

 

Probiotica bieden hulp voor kinderen met functionele constipatie

 

Functionele constipatie is een veel voorkomend en frustrerend probleem bij kinderen. Het treft naar schatting 3% van de westerse kinderen. Het is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door een onregelmatige stoelgang van minder dan drie maal per week en meer dan twee keer per week ontlastingsincontinentie. Dit gaat gepaard met vaak pijnlijke ontlasting van grote hoeveelheden, waardoor de kinderen de neiging hebben hun stoelgang op te houden uit angst voor de pijn.

 

Deze aandoening veroorzaakt heel wat stress, zowel bij het kind als bij de ouders en kan in ernstige emotionele problemen resulteren. Vaak ontstaat het probleem doordat het kind zijn ontlasting ophoudt door eerdere pijnlijke stoelgang of niet op een ‘vreemd toilet’ wil gaan.

 

Deze kinderen krijgen naast ‘toilettraining’ vaak laxeermiddelen, maar deze geven ongewenste bijwerkingen en lossen het eigenlijke probleem niet op. Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan de elektrolytenbalans (kalium, natrium, magnesium, calcium) en de opname van nutriënten verstoren, het darmslijmvlies beschadigen en tot gewenning leiden.


Nederlandse onderzoekers gaven kinderen van 3 tot 16 jaar met functionele constipatie vier weken lang dagelijks 108 tot 1010 (100 miljoen tot 10 miljard) CFU van het probioticum bifidobacterium breve. CFU betekent Colony Forming Units of kolonie vormende eenheden, een maat voor de kracht van een probioticum.

Ze kregen ook de instructie om na elke maaltijd 5 à 10 minuten op het toilet te gaan zitten en te proberen om zich te ontlasten.


Na vier weken was de gemiddelde stoelgang frequentie gestegen van 0,9 naar 4,9 keer per week. Het aantal incontinentie gevallen daalde van gemiddeld 9 keer per week naar 1,5 keer. De pijn bij de ontlasting daalde van 71 naar 33% in vier weken. De stoelgang had bovendien een betere consistentie en de kinderen hadden aanzienlijk minder buikpijn.


Dit is een opmerkelijk resultaat, gezien de relatief korte duur van de suppletieperiode. In combinatie met een vezelrijk voedingspatroon, veel water drinken en voldoende essentiële vetzuren, bieden probiotica een gunstig perspectief voor de behandeling van functionele constipatie bij kinderen.


 

Referentie:

Tabbers MM, de Milliano I, Roseboom MG, Benninga MA. Is Bifidobacterium breve effective in the treatment of childhood constipation? Results from a pilot study. Nutr J. 2011 Feb 23;10:19.

 

Voordracht Gluten & Koemelk - De link met gezondheidsklachten

door Dr. Peter Aelbrecht

ThemaAvond van VorthexAequo & PlaceboNocebo

Zaterdag 13 oktober 2012 van 14:00 tot 16:00

Het Roze Huis - Draakplaats 1 - 2018 Antwerpen (op wandelafstand van Station Antwerpen-Berchem)

Prijs: € 25 - inclusief glutenvrije hapjes en koemelkvrije drankjes

Op voorhand inschrijven is noodzakelijk

Inschrijven kan via onze webshop of via info@placebonocebo.be

 

PlaceboNocebo nr. 4 verschijnt begin november

Wil je dit nummer los bestellen?

Bestel en betaal vóór 21 oktober 2012 en betaal geen verzendingskosten.

Vanaf 21 oktober 2012 wordt € 3 verzending gerekend.

 

Een greep uit de inhoud

 

Het is opvallend hoe acupunctuur niet alleen effect heeft op de bedoelde aandoening, maar bovendien een duidelijke verbetering meebrengt van de algemene toestand en de weerstand van de patiënt. Dit komt omdat de traditionele Chinese Acupunctuur niet symptomatisch kán werken, vermits zij gebruik maakt van een medium dat alle functies in het organisme verbindt. Zij stimuleert namelijk de regulatiefunctie van het mesenchym, het ongedifferentieerde primaire bindweefsel, het embryoweefsel waar de fascia en alle organen en lichaamsdelen uit ontstaan en waar alle delen van het organisme door verbonden worden, in een ononderbroken netwerk van vliezen en vloeistoffen.

Acupunctuur - pag. 22

 

De meeste dierenartsen raden je aan om je hond te laten vaccineren tegen kennelhoest, maar holistische dierenartsen zijn daar geen voorstander van. Kennels en hondenpensions eisen bovendien dat je hond gevaccineerd is tegen kennelhoest, zo niet is hij niet welkom. Dat is niet ter bescherming van jouw hond, maar van hun eigen aansprakelijkheid. Een vaccin tegen kennelhoest is echter niet effectief en belet niet dat je hond toch besmet wordt. De infectie kan veroorzaakt worden door een brede waaier van bacteriën en virussen en dat kan niet voorkomen worden door één enkel vaccin. Een vaccin kan ook een actieve infectie niet genezen. Kennelhoest kan op een volledig natuurlijke manier aangepakt worden door het immuunsysteem van je hond te ondersteunen.

Kennelhoest - pag. 34

 

Voor de ene betekent geluk rust, voor een ander is het misschien feesten, praktisch comfort, vrij zijn van verplichtingen, een rimpelloos familieleven hebben, succes hebben, kinderen zien slagen in het leven, nuttig zijn in de maatschappij, een mooie tuin hebben, graag gezien worden, nodig zijn, … Het opvallende is dat de meeste geluksverlangens afgesteld zijn op de buitenwereld. Als uiterlijke omstandigheden jouw geluk gaan bepalen, dan moet je moeite doen om de omstandigheden te manipuleren zodat ze het juiste kader vormen om aan jouw idee van geluk te kunnen beantwoorden.

Het najagen van geluk maakt… ongelukkig - pag. 44

 

Het verschil tussen frequent seksueel contact en een seksverslaving komt neer op controle. Natuurlijk kan regelmatig seks beleven een gevolg zijn van dezelfde psychische en lichamelijke noden en verlangens die we in een seksverslaving terugvinden. Toch gaat het om iets heel anders. Seksualiteit kan een aangename en goede uitlaatklep zijn om stress te filteren of om bepaalde noden te bevredigen. In gewone omstandigheden is het echter een behoefte die onder controle blijft. Wanneer men naar seks gaat hunkeren, zijn eigen grenzen steeds weer overschrijdt of wanneer het verlangen ernaar het gezond verstand gaat domineren, kan er sprake zijn van een verslaving.

Verslaafd aan seks - pag. 48

 

Darmbacteriën verschillen sterk van persoon tot persoon en bepalen hoe ieder individu voedingsstoffen verteert, chemische stoffen uit de omgeving afbreekt en ziekteverwekkende micro-organismen bestrijdt. Dit begint al van bij de geboorte. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben een andere darmflora dan kinderen die flessenvoeding krijgen. Borstvoeding zorgt voor een meer gevarieerde bacteriële samenstelling, die meer resistentie biedt tegen antibiotica en toxische stoffen. Ook de voeding en leefstijl op latere leeftijd bepaalt mee de samenstelling van de darmflora.

Probiotica - pag. 52

 

PlaceboNocebo ligt voorlopig nog niet in alle boekhandels.

Je kan je abonneren of losse nummers bestellen via onze webshop of via info@placebonocebo.be

 

 

FEEL GOOD 2! Vrouwen: kies voor jezelf!

Forum voor werkende vrouwen met opgroeiende kinderen

 

Zondag 14 oktober van 13.00 tot 19:00

Scandic Antwerpen

Lt. Lippenslaan 66

2140 Antwerpen

 

Info: www.feelgood2.org

Schrijf je in vanaf 1 september, kom met je vriendinnen en ga na afloop gelukkiger naar huis.

 

 

 

Workshop Magische goudsbloemzalf

 

Woensdag 31 oktober van 19:30 tot 21:00

K. Elisabethplein 23

9100 St-Niklaas

 

Goudsbloem of Calendula officinalis is één van de veelzijdigste kruiden. Hij is populair als vrolijke tuinbloem, om zijn cosmetische en culinaire toepassingen, als verfplant en vanwege zijn vele geneeskrachtige eigenschappen.

 

Met calendula olie, bijenwas en etherische olie aan de slag om zelf zalfjes te maken voor (open) wondjes, snijwonden, eczeem, ruwe huid, jeuk, beten, wintertenen, ...

 

Max. 8 deelnemers

Inschrijven voor 28 oktober via info@violetpuur.be

Prijs: 25 euro

Je krijgt hiervoor een volwaardig product mee naar huis in een tube of een potje + thee en een versnapering

 

Te betalen op voorhand via overschrijving naar rekeningnr. BE17-0004-1090-3821

 

Meer info: www.violetpuur.be

 

www.placebonocebo.be

Naar archief