ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
Vitamine K voorkomt botverlies na de menopauze

 

Dit is een nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine.

Langs deze weg houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten.

Indien u deze nieuwsbrief liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.

 

In deze nieuwsbrief:

Vitamine K voorkomt botverlies na de menopauze

PlaceboNocebo nr. 7 verschijnt op 2 mei 2013

Zo zien jullie het: twee nieuwe vragen

TherapieWijzers

 

 

“Iedere generatie denkt van zichzelf

dat ze intelligenter is dan de vorige

en een stuk wijzer dan de volgende”

(George Orwell)

 

 

Vitamine K voorkomt botverlies na de menopauze

 

Een nieuw Nederlands onderzoek toont aan dat natuurlijke vitamine K2 (menaquinone-7, MK-7) botverlies voorkomt en de botten van postmenopauzale vrouwen sterker maakt. In het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Osteoporosis International verschenen maandag de resultaten van een baanbrekende studie, die geleid werd door de Nederlandse Dr. Cees Vermeer van de Universiteit van Maastricht.

 

In de studie werden 244 vrouwen in twee groepen verdeeld. De eerste groep kreeg drie jaar lang elke dag 180 µg MK-7, de tweede groep kreeg een placebo (neppil). Aan het begin van de studie en na elk jaar werd de botdichtheid van alle vrouwen gemeten. Ook de concentratie van het eiwit osteocalcine in het bloed werd gemeten. Osteocalcine speelt een belangrijke rol bij het behoud van de botmassa. Het moet geactiveerd worden door vitamine K om te kunnen werken. Geactiveerd osteocalcine is niet alleen een maat voor de botdichtheid, maar ook om na te gaan of je voldoende vitamine K hebt. Wanneer je veel inactief (niet-actief) osteocalcine in je bloed hebt, heb je een gebrek aan vitamine K en een verhoogd risico op botbreuken.

 

De vrouwen die MK-7 kregen hadden na drie jaar 21% meer actief osteocalcine in hun bloed dan aan het begin van de studie. Het inactieve osteocalcine daalde bij hen met 50%, terwijl dat in de placebogroep met 4% toenam.

Na drie jaar suppletie met 180 µg MK-7 was de botdichtheid (gehalte aan mineralen in het bot) aanzienlijk verhoogd, de wervelkolom was minder ingezakt en de botten waren sterker geworden.

 

Vrouwen die de menopauze naderen, kunnen nu al beginnen met vitamine K suppletie om botverlies te voorkomen en het risico op botbreuken later in hun leven te verlagen.

 

Vitamine K heeft veel meer functies in het lichaam dan men oorspronkelijk vermoedde. Vroeger dacht men dat een gebrek aan vitamine K bijna niet voorkwam, omdat men zich baseerde op de hoeveelheid die nodig is voor een goede bloedstolling. Ondertussen weet men dat de meeste mensen te weinig vitamine K hebben, met als gevolg zwakke botten, aderverkalking, hart- en vaatziekten, diabetes, metabool syndroom, kanker, enz. Vitamine K wordt volgens deskundigen de nieuwe vitamine D.

 

Knapen MH, Drummen NE, Smit E, Vermeer C, Theuwissen E. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporos Int. 2013 Mar 23. [Epub ahead of print]

 

Info:

Het onderzoek van Dr. Vermeer werd gedaan met een gepatenteerd vitamine K-supplement. Dit supplement is verkrijgbaar bij Springfield Nutraceuticals onder de naam MenaQ7.

 

Meer info:

Vitamine K, de nieuwe vitamine D?

In PlaceboNocebo nr. 7 (mei/juni 2013) wordt vitamine K en al haar functies uitgebreid besproken.

 

 


PlaceboNocebo nr. 7 verschijnt op 2 mei 2013

Wil je dit nummer los bestellen?

Bestel en betaal vóór 21 april 2013 en betaal geen verzendingskosten.

Vanaf 21 april 2013 wordt € 3 verzending gerekend.

Een greep uit de inhoud

 

Schimmelinfecties - candida albicans infecties - komen heel veel voor, maar worden vaak verkeerd gediagnosticeerd als chronische vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, fibromyalgie, depressie, angststoornissen en andere psychische klachten. De symptomen zijn zo uiteenlopend en niet-specifiek dat het verband met schimmels meestal over het hoofd gezien wordt. Candida albicans is een natuurlijke darmbewoner van de mens. In normale omstandigheden is hij onschuldig en zelfs gunstig, maar wanneer het interne milieu wijzigt onder invloed van bepaalde factoren, kan de schimmel zich vermenigvuldigen en klachten veroorzaken. Bij candida infecties moet dus in de eerste plaats het interne milieu weer hersteld worden, zodat de schimmel minder goed kan gedijen en weer zijn normale proporties aanneemt.

Schimmelinfecties - pag. 10

 

Hoe komt het dat je elke dag zo hunkert naar brood, pasta en gebak? Of dat je moeite hebt om van kaas af te blijven? Iedereen die wel eens op dieet geweest is, weet dat het gemakkelijker is om hamburgers en frieten te laten, dan om te weerstaan aan een boterham met kaas. Dat komt omdat granen (gluten) en melk stoffen bevatten die dezelfde werking hebben als morfine. Deze stoffen, exorfines, zijn de reden waarom je verslaafd geraakt aan bepaalde voedingsmiddelen. Ze kunnen ook een hele reeks psychische klachten veroorzaken die je niet meteen in verband brengt met brood of melk. Normaal zijn deze stoffen vrij onschuldig, maar er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat exorfines schadelijk worden.

Exorfines - Morfine in de voeding - pag. 14

 

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die vooral bekend is van haar rol in de bloedstolling. Lange tijd dacht men dat de bloedstolling haar enige functie was. Ondertussen weet men dat vitamine K een heel aantal functies in het lichaam reguleert. Ze is nodig voor sterke botten, remt ontsteking, voorkomt atherosclerose en heeft een antikankerwerking. Deskundigen voorspellen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Vitamine K wordt volgens hen de nieuwe vitamine D. De huidige officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine K is gebaseerd op de hoeveelheid die nodig is voor een goede bloedstolling, maar houdt geen rekening met alle andere functies van deze veelzijdige vitamine.

Vitamine K - De nieuwe vitamine D - pag. 26

 

Er is veel discussie over de vraag of matige alcoholconsumptie gezond of ongezond is. Het effect van alcohol wordt grotendeels bepaald door de manier waarop je lichaam alcohol afbreekt. Dat heeft voor een deel te maken met genetische factoren, maar vooral met de aan- of afwezigheid van bepaalde voedingsstoffen en van andere toxische stoffen.

Een kater voorkomen met supplementen - pag. 34

 

Tijdens het ouder worden daalt de aanmaak van groeihormoon, wat zich uit in afname van spiermassa en meer vetopslag, vooral rond het middel. Men ziet het GH-niveau echter op steeds jongere leeftijd dalen, dus ouderdom is niet de (enige) oorzaak. Er zijn een aantal factoren die de aanmaak van groeihormoon remmen, en bijgevolg ook een aantal factoren die de aanmaak verhogen. Het manipuleren van deze factoren is niet alleen een veilig alternatief voor gevaarlijke anabole steroïden of groeihormooninjecties, het is ook een doeltreffende strategie om jong te blijven.

Groeihormoon op een natuurlijke manier verhogen - pag. 38

 

Bewust leven, leven in het hier & nu. Het zijn begrippen die de laatste jaren steeds vaker opduiken, niet alleen in spirituele kringen, maar ook in de populaire pers. Toch hebben veel mensen geen flauw idee wat ze daaronder moeten verstaan. En vooral: hoe ze dat in de praktijk moeten omzetten. De meeste mensen slagen er niet in om ernaar te leven. Het is inderdaad gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Bewust leven in het hier en nu - pag. 44

 

In 2009 werd een gevalsstudie gepubliceerd van een 70-jarige vrouw die al heel haar leven aan schizofrenie leed en volledig genas door het volgen van een koolhydraatarm dieet om af te vallen. Dit bracht onderzoekers op het idee om in de medische literatuur op zoek te gaan naar het verband tussen koolhydraatrijke voeding en schizofrenie.

Schizofrenie & voeding - pag. 52

 

Een jaarabonnement op PlaceboNocebo (6 nummers) kost € 40 en wordt niet stilzwijgend verlengd. Alle nummers kunnen ook los gekocht worden aan € 6,90 (+ € 3 verzending).

PlaceboNocebo is niet verkrijgbaar in de boekhandels. Je kan je abonneren of losse nummers bestellen via onze webshop of via info@placebonocebo.be Op die manier wordt een afvalberg van papier vermeden en dragen we een steentje bij aan het beperken van de wegwerpconsumptie.

 

Zo zien jullie het

Opgelet: twee nieuwe vragen

Wat is jouw favoriete muziek?

Welke invloed heeft muziek op jou?

Welke plaats heeft muziek in jouw leven?

Wat doe je als je een verkoudheid of griep hebt?

Ga je naar een arts?

Neem je medicatie?

Laat je je vaccineren tegen de griep?

 

Stuur je antwoord naar info@placebonocebo.be voor 31 mei 2013

Antwoorden worden gepubliceerd in PlaceboNocebo nr. 8 (juli/augustus 2013) en nr. 9 (september/oktober 2013), al dan niet anoniem.

 

TherapieWijzers

Complete behandelgidsen voor therapeut & patiënt

Oorzaken - Symptomen - Diagnose - Totaal behandelplan

Onze TherapieWijzers zijn uitgebreide gidsen, zowel voor therapeuten als voor patiënten. Ze belichten alle aspecten van een bepaald ziektebeeld of gezondheidsprobleem - de onderliggende oorzaken, symptomen, diagnose en een totaal behandelplan: voeding, leefwijze, suppletie, fytotherapie, beweging, psyche en andere therapieën.

Gluten & Koemelk - De link met gezondheidsklachten

 

ADHD & leer- en gedragsstoornissen

 

 

Bestellen kan via onze webshop of via info@placebonocebo.be.

Onze TherapieWijzers kunnen ook besteld worden in je plaatselijke boekhandel.  

 

Al onze publicaties worden gedrukt op gerecycleerd papier.

 

www.placebonocebo.be

Naar archief