ADHD & leer- en gedragsstoornissen
Gluten & Koemelk – De link met gezondheidsklachten
Diabetes & Metabool syndroom - Omkeerbaar zonder medicijnen
Kanker begrijpen - De wijsheid van het lichaam
Vruchtbaarheid & Zwangerschap - PlaceboNocebo 15
Fibromyalgie - PlaceboNocebo 16
Osteoporose - PlaceboNocebo 17
Migraine - PlaceboNocebo 18
Autisme - PlaceboNocebo 19
Alzheimer - PlaceboNocebo 20
Slapeloosheid - PlaceboNocebo 21
Kanker - PlaceboNocebo 22
Endometriose - PlaceboNocebo 23
Parkinson - PlaceboNocebo 24
Psoriasis - PlaceboNocebo 25
Astma & chronische longziekten - PlaceboNocebo 26
Atherosclerose - Hoge bloeddruk - Hartritmestoornissen - PlaceboNocebo 27
Trombose - hartaanval - beroerte - PlaceboNocebo 28
Chronische vermoeidheid & Burn-out - PlaceboNocebo 29
Gewrichtsaandoeningen - PlaceboNocebo 30
Oogaandoeningen - PlaceboNocebo 31
Darmkanker - PlaceboNocebo 32
Chronische nierziekte - Urineweginfecties - PlaceboNocebo 33
Bloedarmoede - Doorbloedingsstoornissen - PlaceboNocebo 34
Vaccinatie & immuniteit - PlaceboNocebo 35
Overgewicht - PlaceboNocebo 36
Depressie & angststoornissen - PlaceboNocebo 37
Leverschade & leverziekten - PlaceboNocebo 38
Op de hoogte blijven van onze publicaties & activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Naar archief
Zonnebrandcrème gelinkt aan endometriose

 

Dit is een nieuwsbrief van VorthexAequo bvba & PlaceboNocebo magazine.

Langs deze weg houden wij u op de hoogte van onze nieuwe publicaties en/of activiteiten.

Indien u deze nieuwsbrief liever niet ontvangt, kan u onderaan uitschrijven.

 

 

In deze nieuwsbrief

Zonnebrandcrème gelinkt aan endometriose

PlaceboNocebo nr. 2 is verschenen

Zo zien jullie het - Nieuwe vraag

  

 

"Succes is niet de sleutel tot geluk.

Geluk is de sleutel tot succes."

Albert Schweitzer

 

 

 

Zonnebrandcrème gelinkt aan endometriose

 

Endometriose is een pijnlijke aandoening die ontstaat wanneer het baarmoederslijmvlies (weefsel aan de binnenkant van de baarmoeder) buiten de baarmoeder begint te groeien. Het begint te woekeren in de buikholte, rond de eierstokken of eileiders, maar blijft zich gedragen als een onderdeel van de baarmoeder. In de eerste fase van de menstruele cyclus groeit het baarmoederslijmvlies onder invloed van oestrogeen en in de laatste fase breekt het af en wordt het afgestoten via de maandelijkse bloeding. Endometriose kan littekenweefsel vormen en tot onvruchtbaarheid leiden. Er wordt geschat dat één op tien vrouwen de aandoening heeft. Onderzoek wijst uit dat het steeds vaker voorkomt.

 

Bepaalde chemische stoffen die in zonnebrandcrème en andere cosmetica gebruikt worden als uv-filters bootsen de werking van oestrogeen na en verhogen het risico op endometriose met 65%.

Het gaat over benzofenonen, die in kleine hoeveelheden gebruikt worden om cosmetische producten in glazen verpakkingen tegen zonlicht te beschermen. In hoge doses zijn het krachtige zonneblokkers. Om die reden worden ze in zonnebrandcrème verwerkt.

 

Wetenschappers maken zich zorgen over het gebruik van benzofenonen. Ze worden heel gemakkelijk opgenomen via de huid en hebben een hormonaal effect in het lichaam. Volgens onderzoeker professor Kannan, bootsen ze de werking van oestrogeen na. Ze kunnen dus onder andere de groei van het baarmoederslijmvlies stimuleren. Kannan zegt dat oxybenzon (benzofenon-3) een nog krachtiger oestrogeen is dan bisfenol-A (BPA), de stof die in harde plastiek verpakkingen zit en op dit moment zwaar onder vuur ligt.

 

Uit het onderzoek van Kannan bij meer dan 600 vrouwen, blijkt dat de vrouwen die de hoogste concentratie benzofenon-1 in hun urine hebben, 65% meer kans hebben op endometriose dan de vrouwen met de laagste concentratie. Benzofenon-1 wordt vooral gebruikt in nagellak, maar wordt in het lichaam zelf gevormd bij de afbraak van oxybenzon, de meest gebruikte uv-blokker in zonnebrandcrème.

 

Oxybenzon wordt in 50 van de 160 geteste zonnebrandcrèmes gebruikt volgens een onderzoek van de Voedsel- en warenautoriteit. Ook in andere cosmetica zoals lippenbalsem, dagcrèmes en shampoo wordt het toegepast. In parfums kan het de geurstoffen beschermen tegen uv-straling, zodat het parfum langer houdbaar blijft.

 

Andere onderzoeken van de afgelopen jaren wijzen in dezelfde richting volgens Sonya Lunder van de Milieu Werkgroep (Environmental Working Group, EWG). Ook uit laboratoriumonderzoek blijkt dat alle benzofenonen een oestrogene werking hebben. De EWG heeft haar eigen richtlijnen voor veilig zonnebaden opgesteld. Ze hebben oxybenzon op de lijst van te vermijden ingrediënten gezet.

Bescherm je huid met omega-3 en antioxidanten

 

De beste bescherming tegen zonnebrand komt van binnenuit. Planten beschermen zichzelf tegen de zon met antioxidanten. De mens doet dat ook, maar de meeste mensen krijgen te weinig antioxidanten binnen via de voeding. De huid is bovendien de laatste die voorzien wordt van voedingsstoffen. Als je reserves uitgeput zijn door een gebrek aan antioxidanten in de voeding, stress, intensief sporten, roken en andere nutriëntenrovende factoren, dan wordt je huid helemaal niet voorzien van de beschermende stoffen die het nodig heeft. Mensen die voldoende antioxidanten in hun huid hebben, verbranden niet of veel minder snel in de zon, zelfs wanneer ze geen zonnecrème smeren. Ook omega-3 vetzuren beschermen tegen zonnebrand en huidkanker. Wie veel omega-3 rijke voeding eet of een hoog gehalte aan omega-3 in het bloed heeft, heeft veel minder kans om huidkanker te krijgen dan iemand die meer omega-6 rijke voeding eet of meer omega-6 in het bloed heeft.

 

Voorkom zonnebrand in de eerste plaats door het eten van veel groenten, fruit en omega-3 rijke voeding (vis, algen, vlaszaad, waterkers). Neem indien nodig extra omega-3 vetzuren en antioxidanten zoals vitamine C, E, carotenoïden, resveratrol, bioflavonoïden, EGCG uit groene thee, mariadistel, curcumine en pycnogenol.

 

Wil je je toch uitwendig beschermen tegen zonnebrand, kies dan voor natuurlijke beschermingsproducten op basis van antioxidanten, groene thee, cafeïne, aardbeien, enz.

 

Wij wensen jullie alvast een fijne zomer met veel zon en weinig zonnebrand.

 

Referenties

Kannan K. et al. Urinary Concentrations of Benzophenone-type UV Filters in U.S. Women and Their Association with Endometriosis. Environ Sci Technol. 2012 Apr 17;46(8):4624-32.

Survey UV filters in antizonnebrandmiddelen. Rapport ND04o030. Voedsel en Waren Autoriteit, 2004.

 

 

PlaceboNocebo nr. 2 (juli/augustus) is verschenen

 

PlaceboNocebo zal voorlopig nog niet in alle boekhandels liggen.

Je kan je abonneren of losse nummers bestellen via onze webshop of via info@placebonocebo.be

 

Iedereen reageert anders op voeding, dus een ‘diabetesdieet’ bestaat niet. Het is ook belangrijk dat een voedingsdeskundige aangeeft dat het allemaal niet zo strikt hoeft. Je kan af en toe ‘verboden’ voedsel eten, zolang het maar met mate is. Veel diabetici geven hun dieet op, omdat ze nooit mogen smokkelen. Het is gemakkelijker om je leven lang op je voeding te letten als je verboden lekkernijen niet helemaal hoeft op te geven, maar af en toe of bij speciale gelegenheden kan genieten van een kleine ‘zonde’.

Diabetes en metabool syndroom - Een te voorkomen epidemie - pag. 10 

Zonlicht en uv-stralen worden vaak afgeschilderd als gevaarlijk, maar dat klopt eigenlijk niet. Net als planten kunnen mensen niet zonder zonlicht. Het probleem is dat de meeste mensen - in tegenstelling tot planten - onvoldoende antioxidanten en beschermende stoffen in hun huid hebben. In dat geval kan zonnestraling wel schade aanrichten. Een extract van aardbeien beschermt de huidcellen tegen deze straling. Men kan dus beter bakjes aardbeien verkopen op het strand in plaats van ijsjes.

Aardbeien houden je jong - pag. 18

Het slikken van supplementen - vooral in hoge doses - wordt door velen als onnatuurlijk beschouwd. Dat is volkomen terecht, want het is inderdaad niet natuurlijk om supplementen te nemen. Maar we zijn zo ver van onze oorspronkelijke omstandigheden afgedwaald, dat niets in ons leven nog natuurlijk is. De trieste waarheid is dat voor de meesten onder ons voedingssuppletie geen overbodige luxe is om gezond te blijven.

Orthomoleculaire Geneeskunde - Preventie en behandeling van ziekte met voedingsstoffen - pag. 22

De artsen stonden versteld dat ik zo spectaculair goed reageerde op de chemo. Dus ik zei wat ik er allemaal nog bij deed. Dat was geen probleem vonden ze, maar het resultaat werd wel toegeschreven aan de chemo. Spijtig dat ze daar niet op inpikken. Gaandeweg heb ik ingezien dat het voor artsen veel te complex is om daar allemaal rekening mee te houden, want iedereen is anders. Ze zien het geheel niet. Vanuit hun opleiding kunnen ze dat niet allemaal in ogenschouw nemen, maar het zou wel goed zijn als ze er aandacht aan zouden besteden, het tenminste zouden vermelden.

Kanker kan je leven veranderen… soms ten goede - Hoe doodziek vol van leven kan zijn - pag. 34

De mens heeft altijd intuïtief de kracht van de aarde en haar effect op de gezondheid aangevoeld, maar in onze moderne tijden zijn we het contact met één van onze belangrijkste energieleveranciers verloren. Wie loopt er nog dagelijks op blote voeten? Wie zit of slaapt nog op de grond? Wie heeft in zijn huis nog een aarden vloer? Het gebrek aan contact met de aarde zou wel eens één van de belangrijkste factoren kunnen zijn bij het ontstaan van de moderne gezondheidsklachten.

Aarding - De grond onder onze voeten, een vergeten bron van energie - pag. 44

 

 


Zo zien jullie het

Nieuwe vraag

 

Als je terug in de tijd kon gaan, wat zou je dan anders doen?

Zou je beslissingen en keuzes die je gemaakt hebt in je leven ongedaan maken als je daartoe de kans had?

 

Stuur je antwoord naar info@placebonocebo.be voor 31 juli 2012

Antwoorden worden gepubliceerd in PlaceboNocebo nr. 3

 

 

 

www.placebonocebo.be

Naar archief