Antidepressiva en psychotherapie doen het niet beter dan placebo

PlaceboNocebo 01

Als je er over denkt om je te laten behandelen voor een depressie, kan je je arts best naar een neppil vragen. Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat geen enkele reguliere behandeling tegen depressie betere resultaten geeft dan een placebo. In het onderzoek werden 156 patiënten met een klinische depressie 4 maanden lang behandeld met ofwel psychotherapie (praatsessies bij een psychiater), ofwel een antidepressivum (setraline), ofwel een placebo (neppil). Alle patiënten vertoonden na de ‘behandeling’ een verbetering van hun depressie. Er was geen verschil tussen de actieve behandeling en de nepbehandeling.

Als je depressief bent door bepaalde gebeurtenissen of omstandigheden (verlies van een dierbare, relatieproblemen, verlies van je werk, emotioneel trauma) kan psychotherapie of met iemand praten heel nuttig zijn.
Je kan ook depressief zijn zonder dat daar enige aanwijsbare aanleiding toe is. Depressie is dan waarschijnlijk het gevolg van een biochemische of metabole stoornis, zoals een tekort aan voedingsstoffen (vitamine D, omega-3 vetzuren, B-vitaminen), een verstoorde darmflora, een verstoorde neurotransmissie of een hormonale stoornis. Het is belangrijk dat je bij depressie de oorzaak opspoort en aanpakt. Dat maakt antidepressiva totaal overbodig.

Psychische klachten, zoals depressie en angst, kunnen net als alle andere ziektebeelden met voeding en leefstijl worden aangepakt. Zorg in ieder geval voor voldoende vitamine D (zonlicht), omega-3 vetzuren (vette vis, visolie, vlaszaad, walnoten, waterkers, algen), B-vitaminen (foliumzuur, vitamine B6 en B12) en magnesium. Voor de aanmaak en de activiteit van serotonine zijn tryptofaan, vitamine B6, B12, foliumzuur, vitamine D en omega-3 vetzuren nodig.

Eet voldoende groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, kruiden en specerijen. Vermijd te veel dierlijke eiwitten en vetten, transvetten, geraffineerde suikers en voeding waar je allergisch voor bent.

Naast een gezonde voeding (en eventueel supplementen) spelen leefstijlfactoren een belangrijke rol voor het voorkomen of behandelen van depressie.

 • Beweging geeft je een beter gevoel door de aanmaak van endorfinen (lichaamseigen goed-gevoel-hormonen). Het is ook een natuurlijke ontstekingsremmer.
 • Regelmatig in de natuur vertoeven, verbetert het algemeen gevoel van welbehagen en stimuleert de hersenfuncties.
 • Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D, serotonine en melatonine, drie belangrijke stoffen voor de mentale gezondheid.
 • Goede sociale, familiale en amoureuze relaties verhogen de immuniteit en verminderen het risico op psychische aandoeningen.
 • Meditatie, yoga, tai chi, relaxatie, massage, ... zorgen voor emotionele stabiliteit.
 • Andere mensen belangeloos helpen geeft je een goed gevoel door de zogenaamde ‘helpersroes’, de evenknie van de beter bekende lopersroes.
 • Af en toe plezier maken en leuke dingen doen maakt je zorgelozer en socialer en vermindert slapeloosheid en paniekstoornissen.

©Hilde Maris

Een placebo is niet hetzelfde als geen behandeling.
Het placebo-effect is het resultaat van de overtuiging
dat je beter zal worden door de (nep)behandeling.
Als je beter wordt door een echte behandeling,
kan dat bijgevolg ook door het placebo-effect zijn…

Meer info
Depressie. Biochemische & metabole oorzaken. PlaceboNocebo 37.
Antidepressiva ‘knoeien’ met neurotransmitters. PlaceboNocebo 37.

 

Referentie

Barber JP, Barrett MS, Gallop R, Rynn MA, Rickels K. Short-term dynamic psychotherapy versus pharmacotherapy for major depressive disorder: a randomized, placebo-controlled trial. J Clin Psychiatry. 2011 Nov 29.

 

Ook in PlaceboNocebo 01

3 Zo zien wij het

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

 • Reiki

  Een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling

26 Nutriënten

 • Magnesium

  Essentieel voor energie én ontspanning

30 Fytotherapie

34 Research

43 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Dierengeneeskunde