Beweging als medicijn tegen kanker

PlaceboNocebo 01

Beweging kan een ‘wondermedicijn’ zijn voor (gewezen) kankerpatiënten en kan er voor zorgen dat de ziekte niet terugkeert. Dat zegt Macmillan Cancer Support, een Britse liefdadigheidsinstelling die zich inzet om kankerpatiënten op alle mogelijke manieren te ondersteunen. In hun ‘Move More’ rapport leggen ze uit dat dokters hun kankerpatiënten beweging zouden moeten voorschrijven in plaats van rust, tenminste als de patiënten daartoe in staat zijn.

Uit onderzoek van Macmillan blijkt dat beweging een belangrijke plaats zou moeten innemen in de kankerbehandeling.

Beweging kan de bijwerkingen van de behandeling beperken, zoals het zwellen van de arm, angst, depressie, vermoeidheid, verminderde mobiliteit en gewichtstoename - of afname. Op lange termijn helpt beweging om alle lichaamsfuncties te herstellen, weert het vermoeid af en verbetert het de levenskwaliteit en de mentale gezondheid. Tijdens de kankerbehandeling gaat beweging patiënten niet extra vermoeien. Bovendien heeft het een positief effect op de stemming en het welbevinden, volgens de studie.

Het onderzoek toonde ook aan dat beweging de terugkeer van kanker kan voorkomen. Vrouwen met borstkanker die 2,5 uur per week matig bewegen, hebben 40% minder kans dat de kanker terugkeert of dat ze er aan sterven, vergeleken met vrouwen die minder dan een uur per week actief zijn. Darmkankerpatiënten die 6 uur per week matig bewegen, verminderen het risico op terugkeer van de kanker of overlijden met de helft.

Prostaatkankerpatiënten hebben 30% minder kans om te sterven aan prostaatkanker wanneer ze 3 uur per week matig actief zijn. Hun kanker ontwikkelt zich ook 57% trager.

De officiële richtlijnen van 2,5 uur per week (20 minuten per dag) matige activiteit zouden voor de meeste (gewezen) kankerpatiënten haalbaar moeten zijn, mits geleidelijk opgebouwd. Onder matige activiteit wordt verstaan: stevig wandelen, fietsen, zwemmen, badminton, maar ook stofzuigen, ramen lappen en het gras afrijden.

©Hilde Maris

Meer info
Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam.

 

Referentie

Macmillan Cancer Support. UK-wide News. Inactivity risks long term health of 1.6 million cancer survivors  - 8 August 2011 

Ook in PlaceboNocebo 01

3 Zo zien wij het

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

  • Reiki

    Een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling

26 Nutriënten

  • Magnesium

    Essentieel voor energie én ontspanning

30 Fytotherapie

34 Research

43 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Dierengeneeskunde