Bewuste keuzes maken

PlaceboNocebo 01

We maken elke dag keuzes. De meeste daarvan maken we zonder dat we erbij stilstaan. Bij een keuze denk je meteen aan een beslissing, zoals welke kleding je ’s morgens aantrekt, of je een boterham eet of een stuk fruit, of je met de wagen naar je werk rijdt of met de trein, of je na het werk nog iets gaat drinken met je collega’s of meteen naar huis rijdt, of je ’s avonds een film kijkt of een boek leest... Dat zijn het soort keuzes waar we ons min of meer van bewust zijn. We hoeven er niet al te lang over na te denken, vaak zijn het gewoonten geworden, maar we weten wel dat we er zelf voor kiezen.

We maken ook elke dag talloze keuzes waar we ons niet van bewust zijn. Keuzes waarvan we meestal niet eens beseffen dat het keuzes zijn. Als een collega een promotie opstrijkt waar jij zo hard voor gewerkt hebt, word je wellicht boos. Als je kinderen ruzie maken aan tafel, terwijl jij verlangt naar rust, ga je misschien tegen hen schreeuwen. Als je man met zijn vrienden op stap gaat, wanneer jij een gezellig avondje samen thuis in gedachten had, ga je waarschijnlijk zitten mokken. Is dat verkeerd? Neen, natuurlijk niet. Het is een reflex, een aangeleerde reactie. Je doet het onbewust. Je denkt er niet bij na, je doet het gewoon.

Je kan er bewust voor kiezen om anders te reageren, hoewel dat niet altijd even gemakkelijk zal zijn. En ook niet altijd nodig… 

Hilde Maris & Brigitte De Smet

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 01

3 Zo zien wij het

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

  • Reiki

    Een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling

26 Nutriënten

  • Magnesium

    Essentieel voor energie én ontspanning

30 Fytotherapie

34 Research

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Dierengeneeskunde