Broccoli beter dan steroïden voor het behandelen van longziekten

PlaceboNocebo 01

Broccoli zou wel eens effectiever kunnen zijn dan de krachtige steroïden die gebruikt worden voor longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Sulforafaan, het actieve ingrediënt in broccoli, is in staat om ontsteking van de longen te verminderen bij mensen met chronische obstructieve longziekte (COPD). Deze ziekte is doodsoorzaak nummer drie en treft wereldwijd meer dan 210 miljoen mensen.

COPD manifesteert zich op twee manieren: als chronische bronchitis en als emfyseem. Chronische bronchitis is een permanente ontsteking van de luchtwegen, vergezeld van een chronische hoest. Emfyseem ontstaat door beschadiging van de longblaasjes of alveolen, waarin de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide plaatsvindt. COPD wordt veroorzaakt door chronische blootstelling aan irriterende stoffen in de lucht, zoals sigarettenrook, stof of luchtverontreiniging. Ook hyperreactieve luchtwegen en (onbehandelde) luchtweginfecties kunnen de longen beschadigen.

Corticosteroïden zijn tot nog toe de standaardbehandeling van COPD, maar onderzoekers geven toe dat deze medicijnen de progressie of voortgang van de ziekte niet veranderen en er niet voor zorgen dat je langer leeft. Bovendien verbeteren ze de symptomen van longziekten met hoogstens 20%. Sulforafaan is niet alleen effectiever op zichzelf, het kan ook de werking van corticosteroïden verbeteren.

 • Beperk blootstelling aan luchtverontreiniging en toxische stoffen in de omgeving.
 • Een glutenvrij en koemelkvrij dieet verbetert inflammatie of ontsteking van de luchtwegen.
 • Door de longobstructie bij COPD moeten de longen en het hart veel harder werken om het lichaam te voorzien van zuurstof. Spieroefeningen versterken de borstspieren en vergemakkelijken de ademhaling.
 • Ademhalingsoefeningen werken ontspannend en maken ademen makkelijker.
 • Supplementen kunnen de longfunctie ondersteunen en schade door luchtvervuiling beperken. Belangrijke stoffen bij longziekten zijn vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine D, omega-3 vetzuren, gammalinoleenzuur (GLA, uit teunisbloemolie), Coënzym Q10, N-acetylcysteïne, resveratrol, curcumine en sulforafaan.

©Hilde Maris

Meer info
Crucifere groenten. Waarom broccoli en spruiten zo gezond zijn. PlaceboNocebo 5.
Chronische obstructieve longziekte (COPD). PlaceboNocebo 26.

Referentie

Malhotra D, Thimmulappa RK, Mercado N et al. Denitrosylation of HDAC2 by targeting Nrf2 restores glucocorticosteroid sensitivity in macrophages from COPD patients. J Clin Invest. 2011 Nov 1;121(11):4289-302.

Ook in PlaceboNocebo 01

3 Zo zien wij het

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

 • Reiki

  Een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling

26 Nutriënten

 • Magnesium

  Essentieel voor energie én ontspanning

30 Fytotherapie

34 Research

43 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Dierengeneeskunde